Cum să ajute o pisică să nască o pisică acasă?

Sarcina este un proces fiziologic normal. Dacă animalul de companie este sănătos și se simte bine, atunci nu vă panicați și gândiți-vă cum să ajutați pisica să nască. Emoția unei persoane este transmisă animalului.

 • mâncare completă și apă curată;
 • pace;
 • Securitate;
 • îngrijire și atenție;
 • examinarea în timp util de către un medic veterinar

Și atunci puteți fi sigur că nașterea animalului de companie va avea loc în condiții de siguranță și la timp..

Semne de sarcină

Dacă la o săptămână după împerechere pisica devine lacomă, cere mâncare de două ori mai mult decât de obicei și, de asemenea, doarme mult, nu este nevoie să ne îndoim nici măcar că a apărut o concepție. Ar trebui acordată atenție echilibrului nutrițional al animalului. În plus, trebuie să dați vitamine și minerale femeilor însărcinate.

De obicei, o pisicuță jucăușă devine pasivă, proprietarul ar trebui să o lase în pace pentru câteva săptămâni, apoi să o agite periodic. Dacă nu vă forțați animalul să se miște, atunci există riscul de a obține contracții slabe și muncă slabă. În plus, un stil de viață sedentar va duce la creșterea în greutate și la nașterea dificilă. Cu cât puii cresc mai mari în pântece, cu atât va fi mai dificil să naști..

Datele sarcinii

Perioada de gestație a unei pisici durează câteva luni, plus sau minus șase zile. Dacă litiera se dovedește a fi numeroasă, atunci travaliul poate începe mai devreme. Dar de obicei șaizeci și cinci sau șaptezeci de zile sunt considerate norma. Sarcina de peste șaptezeci de zile pune deja viața în pericol pentru animal. Pisicuțele cresc în uter, își drenează corpul și reprezintă o amenințare la adresa vieții pisicii. În timpul unei nașteri, o pisică poate naște de la unu la doisprezece pisoi. Pentru a evita consecințele triste, după șaptezeci de zile, pisica este recomandată să fie operată..

Dar nici nu trebuie să vă grăbiți să luați o decizie cu privire la operație, deoarece sarcina este încă un proces natural. Mai ales când vine vorba de o pisică care va naște pentru prima dată în viața ei. Astfel de mame însărcinate sunt deosebit de nervoase, deoarece nu știu exact ce le așteaptă, simt doar abordarea acestui proces complex, experimentează abordarea pericolului. În astfel de momente, pisicile au într-adevăr nevoie de ajutorul proprietarului, sunt deosebit de sensibile și cer afecțiune și protecție..

Nașterea la domiciliu

Starea animalelor

Animalul poate fi foarte anxios și neajutorat, poate urma traseul și cere să fie ridicat. Nu este surprinzător, deoarece poate că proprietarii vor trebui să ajute pisica acasă în timpul nașterii. Mulți iubitori de animale stabilesc în prealabil unde va naște animalul lor de companie. Nașterea la domiciliu impune proprietarului o responsabilitate sporită, dar ajută la evitarea infecțiilor nedorite care pot fi preluate în clinica de animale. Dacă sarcina pisicii dvs. este normală, nașterea la domiciliu este în regulă..

Cum să vă pregătiți

Trebuie doar să faci o pregătire bună, să găsești toate medicamentele necesare de care ai putea avea nevoie. Dacă s-a luat decizia de a naște acasă, atunci ar trebui să decideți cu siguranță un loc pentru femeia aflată în travaliu. Este pregătit în avans, echipat într-un loc cald și confortabil, unde nu există curenți de aer. Se pregătește o cutie în care sunt așezate o pătură caldă și un scutec. O tavă de toaletă, un castron pentru apă, un castron cu alimente sunt așezate lângă ea. Este recomandabil să alocați câțiva metri pătrați pisicii și pisicilor cu toată această structură și să le îngrădească, astfel încât viitorii bebeluși să nu se târască în tot apartamentul..

Când preparatul general este complet, este necesar să se pregătească medicamente care ar putea fi necesare în timpul travaliului.:

 • borgluconat de calciu și soluție salină (pentru anxietate la o pisică după naștere);
 • verde strălucitor (pentru prelucrarea cordonului ombilical);
 • alcool (pentru dezinfectare);
 • clorhexidină (antiseptic);
 • traumatină (0,5 ml după naștere pentru mama);
 • mastometrin (0,5 ml după naștere pentru mama);
 • aminovit (în timpul exercițiului și stresului);
 • gamavit (0,2 ml pentru pisicile slăbite, 0,5 ml pentru pisicile slăbite)

Pe lângă medicamente, este necesar:

 • Scutece de unica folosinta;
 • prosoape mici;
 • seringă;
 • bastoane de bumbac;
 • foarfece sterile;
 • șervețele de hârtie

Începutul travaliului

Prima etapă a apariției travaliului la o pisică este determinată de anxietate, panică, ea caută un loc întunecat. Ar trebui să arate spre o cutie care a fost deja pregătită pentru ea.. În cea de-a doua etapă, animalul se așează adesea, de parcă ar vrea să meargă la toaletă. Mai departe, dopul o părăsește, apoi încep apa și contracțiile. Pisica respiră frecvent și intermitent. Se uită la coadă, se răsucește, căutând cauza durerii. Pisica începe să împingă, se încordează și încearcă să extragă fătul. Animalul așteaptă o luptă puternică pentru a împinge pisoiul afară. Uneori este dificil pentru un animal să extragă fructele dintr-o dată și este arătat, apoi dispare.

Ajutând animalul

Pisicile, urmând instinctele, nasc singuri, roșesc cordonul ombilical și ling lingă pisicuțele. Cu toate acestea, există momente în care trebuie să ajuți o pisică să nască pentru prima dată. Nașterile sunt ambigue și situațiile sunt diferite. Uneori pisoii se nasc chiar în balon, iar o pisică, mai ales una care naște pentru prima dată, nu își dă seama că este necesar să scoți pisoiul de acolo. Proprietarul trebuie să taie vezica urinară cu foarfece sterile și să scoată copilul afară, apoi să-și curățe căile respiratorii ștergând cu un șervețel. În același mod, ar trebui să tăiați cordonul ombilical, după ce îl strângeți cu degetele, dacă animalul nu îl roade singur.

Uneori, când sunt mulți pisoi, pisica nu acordă suficientă atenție fiecărui copil. Ea linge pe cineva mult timp și de mai multe ori și uită cu totul de cineva. Fiecare pisoi trebuie așezat aproape de mamă pentru a-i menține la cald. Dacă acest lucru nu reușește, o sticlă de apă caldă este plasată pe pisoii nou-născuți. O pisică mică se poate sufoca în timpul nașterii pentru a îmbunătăți respirația, ar trebui să fie răsturnată pentru un moment pentru a curăța căile respiratorii și a reveni la viață.

Trebuie să știți întotdeauna că numărul de placente rămase trebuie să corespundă cu numărul de pisoi născuți. În caz contrar, pisica poate dezvolta inflamații și, ulterior, va duce la infecție și la moarte. Atunci când travaliul este în curs, bebelușul se poate bloca în canalul de naștere. Proprietarul trebuie să ajute la nașterea pisoilor trăgându-i de labe sau piele, dar nu de cap. Pentru a facilita procesul, puteți lubrifia canalul de naștere cu vaselină. Dacă proprietarul pisicii își dă seama că nu poate face față, este necesar să chemați urgent medicul veterinar pentru a naște pisica mai repede.

O examinare generală a stării de sănătate a pisoiilor se efectuează direct în timpul nașterii. Fiecare bebeluș trebuie să deschidă gura și să privească înăuntru. Limba pisoiului ar trebui să fie plăcut roz. Culoarea albăstruie ar trebui să vă alerteze. Motivul acestei afecțiuni este lipsa de oxigen. Pisicuța trebuie încălzită și ținută cu capul în sus până scoate cel puțin un sunet. Dacă pisoiul scârțâie, atunci acest lucru vorbește clar despre un semn de viață, acum nu ar trebui să vă faceți griji despre el.

Ce să faci după naștere

Când toți pisoii s-au născut deja, iar nașterea a fost dificilă, proprietarul ar trebui:

 • administrați 0,2 ml injecție Gamavit tuturor pisoilor slabi;
 • administrați unei pisici o injecție de Gamavit 0,5 ml;
 • pentru mama după naștere, trebuie administrate 0,5 ml Traumatin și 0,5 ml Mastometrin

Nașterea în clinică și îngrijirea pisoilor

Complicații și ajutor veterinar

Când un animal de companie refuză hrana pentru o zi înainte de a naște, nu există contracții, nu există încercări, iar pisica a fost însărcinată de mai bine de șaptezeci de zile, atunci este mai bine să îl duceți la clinică și să contactați medicul veterinar. Specialistul va efectua un examen și va stabili diagnosticul. El va decide ce să facă în mod individual pentru a ajuta pisica prin travaliu. Dacă contracțiile la pisică au durat mai mult de șase ore și pisoii nu s-au născut, atunci în acest caz este necesar să îi arătați imediat animalul medicului.

Se întâmplă ca numărul de pisoi născuți și placente care au părăsit corpul pisicii să nu se potrivească. Ar trebui să contactați cu siguranță clinica, altfel pisica va dezvolta inflamație, ea poate muri. Medicul veterinar va elimina și pisoiul blocat dacă nu se poate naște. Acest lucru se întâmplă în cazul unui făt mare, se întâmplă adesea la cei care nasc pentru prima dată, din cauza inelasticității canalului de naștere.

Când travaliul este prea lung, contracțiile se desfășoară de foarte mult timp, mai mult de cinci ore, dar nu există activitate normală de muncă, pisicile nu apar, trebuie să chemați imediat un specialist sau să duceți pisica la clinică. Bineînțeles, atunci când observați sângerări la un animal de companie, sunt necesare și vărsături, o examinare și ajutorul medicului.

Îngrijirea pisoiilor

După cum sa menționat deja, nu este ușor pentru pisici să nască pentru prima dată, prin urmare, după naștere, unele mame pot avea dificultăți în îngrijirea copiilor și hrănirea. Și dacă există și mulți pisoi, atunci veți avea nevoie de alimente complementare..

La ce să fii atent:

 • pentru ca toți pisoii să sugă;
 • pune bebelușii pe burtica pisicii la timp;
 • pisica ar trebui să lingă fiecare pisoi;
 • dacă nu este suficient lapte, pisici de duș la fiecare două ore;
 • faceți masaj pe abdomen după hrănirea cu degetele

Proprietarul trebuie nu numai să aibă grijă de pisoii, ci și să le observe creșterea și dezvoltarea. Copiii mici trebuie să se îngrașe, să fie activi, chiar să fie curioși. Este bine dacă un medic veterinar examinează toți pisoii la o săptămână după naștere. El va preveni posibilele boli și abateri în dezvoltare în stadiile incipiente ale bolii. La aproximativ o lună după naștere, bebelușii sunt învățați să se hrănească dintr-o farfurie, li se permite să curgă laptele singuri. În această perioadă de timp, trebuie totuși să vă asigurați că nu se sufocă sau nu se târăsc departe de mamă într-o direcție necunoscută..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să ajute o pisică să nască o pisică acasă?