Cum să hrănești corect o pisică castrată

Deci, operația de castrare s-a încheiat, pisica a ieșit în siguranță din anestezie. De acum înainte, întreaga sa viață va merge puțin diferit, iar un proprietar iubitor ar trebui să se gândească serios la cum să hrănească o pisică castrată și cum, în general, să ajute animalul de companie să se obișnuiască cu noul „statut”.

Ignorarea acestor schimbări înseamnă rănirea cu bună știință a animalului de companie. Și numai o îngrijire adecvată și o dietă nouă bine concepută vor garanta sănătatea animalului după castrare.

Modificări după castrare

Orice intervenție chirurgicală își face propriile schimbări în activitatea corpului. Acest lucru se întâmplă nu numai la oameni, ci și la animale..

La pisici, după castrare, fundalul hormonal se modifică semnificativ, iar acest eșec poate duce la următoarele consecințe, care sunt importante pentru fiecare proprietar să știe:

 • Uneori, o castrare pufoasă în primele luni după operație simte o nevoie irezistibilă de hrană, încercând să compenseze „puterea” pierdută cu hrană suplimentară. Proprietarii plini de compasiune urmează adesea exemplul jalnicului suferitor de miaună, cerșind mai mult și în zadar. Trebuie să hrănești moderat o pisică castrată, deoarece hrănirea excesivă din abundență va face foarte rapid un animal odată activ o îmbrățișare neîndemânatică.
 • De multe ori pisicile castrate își pierd toate dorințele de a se mișca și încep să ducă un stil de viață „mincinos”. Jucausul lor este din ce în ce mai puțin manifestat și totul depinde de cât timp proprietarul este dispus să-i dedice pisicii sale. Sugestiile de a merge sau de a juca ar trebui să fie acum mai frecvente și este recomandabil să cumpărați periodic jucării noi pentru animalul de companie, deoarece după castrare este important să mențineți activitatea fizică a animalului.
 • După castrare, animalele de companie sunt mai susceptibile la boli precum ICD și obezitatea. Obezitatea este „câștigată” din cauza lipsei de mobilitate cu hrănirea abundentă și implică probleme cu sistemul cardiovascular. Urolitiaza la pisicile castrate se dezvoltă datorită hrănirii cu alimente bogate în magneziu, fosfor și calciu, în urma cărora se formează nisip și pietre în organele urinare. La castrate, uretra este oarecum mai îngustă în comparație cu rudele lor necastrate, prin urmare, îndepărtarea pietrelor la pisicile operate este foarte dificilă.

Într-un fel sau altul, dar toate problemele de sănătate la masculii „sterili” din familia pisicilor sunt direct legate de nutriția lor. Și cât de corect proprietarul va hrăni pisica după castrare depinde nu numai de sănătatea, ci uneori de viața animalului de companie..

Reguli de bază pentru hrănire

Este puțin probabil ca un proprietar responsabil să găsească o povară să îndeplinească doar câteva condiții de bază referitoare la hrănire, datorită cărora animalul de companie cu blană va rămâne sănătos și fericit pentru viață. Aceste reguli nu sunt mai puțin importante de învățat decât să ne amintim lista produselor permise și interzise după operație..

Cum să hrăniți corect o pisică castrată:

 • reduceți dieta obișnuită cu un sfert pe zi;
 • invitați „la masă” de 5-6 ori pe zi (porțiunile ar trebui să fie puțin mai mici decât înainte de operație);
 • alimentele în momentul hrănirii nu trebuie să fie reci sau fierbinți (norma este temperatura camerei);
 • atunci când mănânci acasă, mâncarea trebuie să fie proaspătă;
 • păstrați întotdeauna un băutor cu apă proaspătă de băut lângă bolul cu alimente (acest lucru este important mai ales pentru un animal castrat).

Indiferent de tipul de hrănire pe care îl hrănește pisica (acasă sau industrial gata preparat), punerea în aplicare a acestor câteva reguli simple va ajuta la menținerea sănătății animalului pentru o lungă perioadă de timp.

Sfaturi: o tranziție lină a pisicii la hrănirea „moderată” poate începe cu aproximativ o lună înainte de castrare, astfel încât animalul să nu experimenteze stres dublu - din propria „inferioritate” bruscă și lipsa cantității obișnuite de alimente.

Mâncare de casă permisă

În ciuda listei nu atât de mari de alimente permise pentru hrană, o pisică castrată poate fi hrănită într-o varietate de moduri. În acest caz, produsele utilizate trebuie să fie alternate între ele, amestecate, să vină cu propriile rețete pentru bucătăria pisicilor și să experimenteze cu îndrăzneală ingrediente acceptabile.

Pentru a obține pe deplin toate vitaminele și mineralele necesare după castrare, dieta animalului de companie ar trebui să includă:

 • produse lactate fermentate (brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi, smântână, smântână, uneori kefir), dar în același timp exclude complet hrănirea cu lapte;
 • încolțit independent sau cumpărat la un magazin de animale de companie verde de orz, grâu sau ovăz;
 • legumele, în special morcovii, conopida, castraveții (crude rase sau fierte), dar exclud din dietă umbrele de noapte, usturoiul și ceapa;
 • cereale (grâu, ovăz, porumb, orez plus griș și hrișcă);
 • ficat, inimă, rinichi, stomac - nu zilnic, dar cu o anumită frecvență (de exemplu, hrănirea cu ficatul - o dată la 1-2 săptămâni);
 • carne slabă, tăiată în bucăți (vițel, carne de vită, pui, curcan), care a fost congelată înainte de hrănire.

Da, pisicile castrate nu pot mânca atât de mult (în ceea ce privește diversitatea alimentară) și nu mănâncă fiecare produs enumerat cu plăcere. de exemplu, este puțin probabil ca cerealele pure să încânte animalul. Prin urmare, este mai bine să abordați problema hrănirii creative și să veniți cu opțiuni interesante pe tema „Meniul pisicii mele”.

Cum se face un meniu corect și variat

Dieta unei pisici castrate nu trebuie să includă în nici un caz hrană de la masa proprietarului. Puțini oameni mănâncă alimente absolut nesărate și chiar și afumături, alimente grase, dulciuri și alte „dăunătoare” pentru o pisică după castrare, o persoană rară se privește.

Prin urmare, urmează prima și incontestabila regulă: nutriția animalului trebuie să fie individuală!

Dar, în același timp, așa cum am menționat deja, este posibil și necesar să hrănești o pisică castrată acasă într-o varietate de moduri, pentru a-și satura corpul cu tot ceea ce este necesar. Ce opțiuni alimentare puteți oferi unui animal de companie pufos:

 • Legume cu carne. O pisică rară va fi de acord să roască morcovii separat, astfel încât legumele rase permise vor completa perfect un fel de mâncare din carne. Dacă le amestecați, obțineți o tocană sănătoasă și gustoasă de carne și legume..
 • Verdeaţă. La nevoie, pisica însăși va veni și va „ciuguli” iarba care crește pe pervaz. Dar puteți, de asemenea, să vă pregătiți animalele de companie lucruri verzi tocate, amestecându-le cu aceeași carne și legume.
 • Porridge. Nu mâncarea preferată a pisicii, așa că trebuie să știi cum să o gătești. Este mai bine să gătiți cereale în bulion de carne, puteți amesteca terci cu bucăți de carne. Și dacă adăugați câteva legume aici, o astfel de hrănire va fi de trei ori benefică..
 • Carne. Se poate da după bunul plac: cu legume, cereale sau separat. Dacă oferiți carne pură pisicilor castrate, atunci este mai bine să o serviți împreună cu bulion: cu cât mâncarea este mai suculentă și mai subțire, cu atât lichidul este mai ușor spălat din tractul urinar îngust al castratului..
 • Lapte. Există mai puține opțiuni pentru diversitatea alimentară. Dar unele pisici mănâncă fericit brânză de vaci amestecată cu ierburi. Principalul lucru este că produsele lactate fermentate nu sunt dulci și nu conțin aditivi străini..
 • Măruntaie. Acestea ar trebui hrănite după același principiu ca și carnea: amestecate cu legume și cereale. Dar nu trebuie să le dați pisicii după castrare mai mult de o dată la 1-2 săptămâni..
 • Peşte. Pentru animalele de companie castrate, acesta este un produs interzis și nu poate fi administrat în sistem, dar o dată la 2 luni este permis să se răsfețe un animal de companie cu o porție mică. Dar, pentru a provoca și mai puțin rău pisicii, puteți găti terci în bulion de pește și acolo mirosul de pește adorat de toate pisicile își va face treaba.

Hrănirea corectă a pisicii după castrare și realizarea unei diete din produse de casă este o chestiune simplă, ar exista o fantezie și ceva timp pentru gătit. Dar cu furajele industriale, situația este mult mai simplă, deși o astfel de nutriție are propriile nuanțe..

Hrana gata

Rafturile magazinelor sunt acum literalmente pline de o varietate de alimente gata făcute pentru pisici. S-ar părea că alegeți oricare la un preț adecvat, îl turnați în castron pentru pisică, iar acest lucru va rezolva toate problemele nutriționale. Cu toate acestea, majoritatea produselor finite prezentate nu sunt doar inutile, ci și dăunătoare pentru pisici și cu atât mai mult cu pisicile castrate..

Hrana ieftină este, de fapt, deșeuri comprimate cu un conținut ridicat de grăsimi și proteine ​​și toxine dăunătoare.

Compoziția lor poate fi periculoasă pentru castrate. Dacă proprietarul optează totuși pentru mâncare gata preparată, ar trebui să știe că o pisică castrată poate fi hrănită cu mâncare holistică, premium sau super-premium, deși poate fi destul de costisitoare. Dar aici întrebarea se ridică direct: fie economii, fie sănătatea animalului de companie.

Cum să alegi mâncarea

Dacă finanțele permit hrănirea pisicii în mod corespunzător, proprietarul trebuie totuși să-și amintească importanța mai multor reguli privind alegerea furajelor gata preparate:

 • decide asupra producătorului și în viitor cumpără numai produsele sale (dacă este planificat un transfer către un alt furaj, acest lucru trebuie făcut treptat și având studiată anterior compoziția noului aliment);
 • cumpărați numai alimente marcate „pentru pisici castrate”, „pisici și pisici castrate”;
 • pentru o pisică care se îngrașă deja după castrare, este indicat să cumpărați alimente gata marcate „ușoare” (conțin și mai puțini carbohidrați și grăsimi);
 • atunci când cumpărați, acordați atenție compoziției: cantitatea de proteine ​​ar trebui să fie în intervalul 30 - 50%, nu mai puțin și nu mai mult;
 • „Conținutul de cenușă” al furajului ar trebui să fie de maximum 7%, dacă este mai mare - riscul de a dezvolta ICD va crește;

Atunci când mâncarea ideală pentru animalul de companie este selectată și achiziționată, proprietarul trebuie să se asigure că există apă pentru pisică. Din mâncarea uscată, setea se dezvoltă mai puternic, iar un animal de casă castrat nu ar trebui să tolereze acest lucru.

Recomandare: în ciuda corecției aparente în alegerea hranei pentru animale, după 2-3 săptămâni animalul castrat ar trebui testat pentru digestibilitatea alimentelor consumate.

Un bun proprietar își va aminti întotdeauna un adevăr simplu: mâncarea potrivită = pisică sănătoasă.

Sfaturi suplimentare

Pentru ca alimentația pisicii dvs. să fie perfectă, nu puteți neglija alte câteva recomandări:

 • Dacă un animal de casă castrat mănâncă „uscându-se” și a devenit puțin băut - acesta este un semnal pentru a transfera animalul în mâncare naturală (mai umedă);
 • Un animal de companie gras trebuie să aibă o zi „flămândă” (o dată la 2 săptămâni), dar în același timp nu ar trebui să fie limitată în apă;
 • Un animal de companie, „așezat” pe mâncare naturală, are nevoie în plus de vitamine speciale (cu o mâncare gata preparată perfect selectată, acest lucru nu este necesar);
 • Nu amestecați mâncare de casă și mâncare preparată;
 • Nu macinați carnea în carne tocată: bucăți de alimente (mâncare uscată - în special) curățați bine dinții de pisică atunci când mestecați;
 • După castrare, pisicile pot începe să urineze mai rar: acest lucru nu este înfricoșător, trebuie doar să-i dai mai mult să bea și să gătească alimente mai lichide;
 • Este imperativ să controlați greutatea animalului de companie (fiecare rasă poate avea propriile norme de vârstă), pentru a nu pierde posibila apariție a obezității.

Dacă urmați aceste reguli, în curând starea de sănătate a animalului de companie în sine va arăta cum proprietarul face totul bine..

Semne de sănătate felină

S-ar putea să existe mai puține motive pentru care să vă faceți griji cu privire la sănătatea unui prieten blând castrat dacă:

 • apetit bun, lipsa indiferenței față de mâncare;
 • haina matasoasa lucioasa (nu cade, nu se estompeaza);
 • starea de spirit jucăușă, interesul pentru obiectele și teritoriul înconjurător;
 • digestie normală (mișcări intestinale în formă regulată);
 • diureza este normală inerentă castrării.

Aceste semne indică în mod clar bunăstarea animalului de companie, dar sunt necesare vizite periodice la medicul veterinar în scopul unei examinări mai detaliate: actualitatea testelor trecute va ajuta la excluderea sau recunoașterea formei încă latente a posibilelor boli incipiente..

Există o mulțime de condiții și subtilități atunci când aveți grijă de o pisică castrată și toate acestea vor schimba cu siguranță viața atât a „victimei”, cât și a proprietarului acesteia. Dar un proprietar responsabil va fi pregătit pentru dificultăți, amintindu-și cuvintele mereu relevante ale clasicului „suntem responsabili pentru cei care au îmblânzit”.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să hrănești corect o pisică castrată