Cum se manifestă estul la pisici?

Perioada de pubertate la un animal de companie și disponibilitatea sa de a purta și naște descendenți se numește est. Cum se manifestă estul la pisici? Să vedem de ce procesul are un astfel de nume - căldură..

Semne ale apariției estului

Modificările au loc în corpul animalului. În perioada de excitare sexuală, animalul de companie suferă de un puternic dezechilibru hormonal și tulburare psihologică. Cât de mult va fi activ un animal în timpul estului depinde direct de starea sa fizică..

Dacă pisica este slăbită sau, dimpotrivă, bine hrănită, atunci căldura poate trece neobservată..

Căldura are loc în mai multe etape, în care perioada de pregătire pentru împerechere este doar un fragment al ciclului. Estrus constă din următoarele etape:

  • Primul pas. Această perioadă durează până la aproximativ patru zile. Pisica începe să arate primele semne. Apetitul crește, animalul de companie încearcă să fie mai mult cu proprietarul și cere afecțiune. Dacă există o pisică în apartament, atunci ea îl tratează negativ. Pot apărea iritabilitate și ușoare schimbări de dispoziție.
  • A doua fază. Durata perioadei este de la una la o săptămână și jumătate. În acest moment, estrul este pronunțat și are loc procesul de maturare a foliculilor pregătiți pentru fertilizare. Cu siguranță nu veți rata o astfel de etapă, animalul de companie ronțăește constant și miaună, se freacă de toate obiectele și suprafețele. Faptul că pisica este în căldură poate fi înțeles din mișcările caracteristice ale corpului: ridică pelvisul și cade pe labele sale, lăsând coada. Dacă doriți să tricotați un animal de companie, atunci a treia zi după începerea acestei etape va fi cea mai productivă.
  • Etapa a treia. Durata perioadei este de aproximativ zece zile. În acest moment, activitatea sexuală începe să scadă. Dacă animalul de companie rămâne gravidă, atunci are o agresiune puternică față de pisici. Dacă nu, atunci starea poate fi diferită. Uneori se constată o sarcină falsă sau întreruperea liniștită a estului.
  • Etapa a patra. Durata nu este exact stabilită. Poate fi de la două săptămâni la câteva luni. Depinde de condițiile animalului. În acest moment, animalul de companie are o pauză și revine la modul său obișnuit de viață și la fondul hormonal normal.

În medie, pisicile sunt în căldură timp de una până la trei săptămâni. Estul prelungit la o pisică poate indica anomalii fiziologice. Animalul de companie trebuie prezentat urgent medicului veterinar.

Prima vânătoare sexuală

Fiecare femelă este individuală, deci primul est poate veni pentru toată lumea în moduri diferite. Dacă există o predispoziție genetică, atunci maturizarea va avea loc foarte devreme și invers. Depinde de caracter cât de strălucitor și de des se va repeta ciclul sexual al femelei. Dacă luăm media pentru toate animalele de rasă pură și obișnuită, atunci prima vânătoare sexuală începe de la șapte la zece luni. Mulți pisoi la această vârstă nu sunt încă formați, prin urmare, este imposibil să tricotați un animal de companie în prima vânătoare..

Debutul primului est nu înseamnă încă că corpul pisicii este gata să suporte descendenți sănătoși cu drepturi depline și să nu dăuneze animalului de companie în sine.

Această perioadă începe după ce animalele ating vârsta de treisprezece săptămâni. Există și excepții, rase în care această perioadă nu apare chiar mai mult.

Este foarte important pentru rasele de reproducere când vine momentul primei vânătoare sexuale. Dacă este prea devreme sau, dimpotrivă, târziu, atunci pisicile sunt sacrificate și scoase din linia de reproducere. Acest lucru se întâmplă deoarece o astfel de proprietate necaracteristică a apariției căldurii sexuale poate fi transmisă genetic descendenților.

Descărcare în timpul estrusului la pisici

Rețineți că nu există scurgeri sângeroase la pisici. Nu sunt tipice pentru ei. Dacă animalul dvs. are sângerări uterine, atunci acest lucru poate indica procese inflamatorii sau anomalii. Cu astfel de simptome, animalul trebuie dus de urgență la cel mai apropiat centru veterinar pentru examinare și diagnostic. Descărcarea normală în timpul estrusului la o pisică arată ca o descărcare slabă transparentă. Orice abatere de la normă este un motiv pentru a consulta un medic.

Durata și frecvența estului

Debutul primei activități sexuale înseamnă că vânătoarea sexuală va avea loc acum în mod regulat. Cât durează și cât de des se va întâmpla este greu de spus. Astfel de indicatori trebuie calculați de fiecare proprietar individual pentru animalul său de companie. Apariția estrului la o pisică este direct legată de lungimea zilei..

Multe animale de companie trăiesc sub iluminare artificială, ceea ce face ca perioada de activitate sexuală să fie mai lungă și mai frecventă..

Cât de des poate să apară estul depinde, de exemplu, de dacă împerecherea a fost în estul anterior sau femela a fost însărcinată. Dacă toate ciclurile au trecut fără participarea pisicii, atunci perioada poate fi mai frecventă și mai lungă..

Odată cu vârsta, libidoul slăbește și se repetă din ce în ce mai puțin. Și iarna durata excitației este minimă. Acest lucru se datorează instinctelor, deoarece purtarea descendenților în timpul iernii este problematică..

Ce să faci când o pisică este în căldură

Acum știi aproape totul despre modul în care o pisică este în căldură. Și cu siguranță nu ratați acest moment. Tot ce trebuie să faceți este să nu intrați în panică. Animalul de companie are nevoie de afecțiunea și îngrijirea dvs. în această perioadă. Nu o certati sau nu o raniti. Vă puteți lua animalul în brațe și puteți mângâia capul și botul, nu este strict recomandat să atingeți spatele femelei. Orice atingere sub greabăn poate provoca intensificarea atacurilor de dorință sexuală.

După ce ai suferit aproximativ o săptămână, te poți vindeca din nou calm, iar animalul tău de companie se va întoarce la modul obișnuit de viață..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se manifestă estul la pisici?