Cum să ai grijă de un pisoi singur

În etapa inițială a mutării unui pisoi într-o casă nouă, proprietarul trebuie să-i ofere o atmosferă de viață familiară. Pentru a face acest lucru, trebuie să întrebați crescătorul despre obiceiurile, rutina, preferințele alimentare, jucăriile preferate și alte caracteristici ale rasei și ale animalelor de companie individuale. Luându-le în considerare, puteți oferi pisicuței o perioadă de adaptare mai rapidă. În plus, pisoiul crește intens, iar acest lucru ar trebui luat în considerare și la alegerea alimentelor. La fel ca bebelușii umani, trebuie să fie hrăniți cu alimente hipoalergenice și nutritive..

1 Obiecte de bază pentru îngrijirea unui pisoi

Nici un singur proprietar nu dorește ca un pisoi să-și îndeplinească nevoile naturale într-un colț al apartamentului. Pisicile de pe stradă nu sunt familiarizate cu confortul, dar pisoii domestici au nevoie în primul rând de o cutie de gunoi adecvată..

1.1 Tava

Tăvile sunt de 3 tipuri:

 • închis;
 • deschideți cu umplutură;
 • se deschide fără umplutură cu zăbrele.

Primele sunt estetice, dar scumpe. Această tavă are nevoie de un material de umplutură care să prindă mirosul. Avantajele acestui tip sunt un aspect plăcut și absența completă a unui miros neplăcut. Dezavantajul este dimensiunea mare a unui astfel de dispozitiv.

Deschiderea tăvii cu umplutură este o opțiune populară și convenabilă pentru apartamente. Nu este recomandat să cumpărați o tavă mică. În ciuda vârstei pisoiului, el va putea deja să depășească părțile înalte și va fi posibil să economisească bani la schimbarea constantă a toaletelor. Trebuie să cumpărați tava imediat, ținând cont de faptul că animalul de companie va crește.

Tava neumplută cu grătar este convenabilă pentru acei proprietari care sunt acasă tot timpul și pot clăti deseori plasa și tava. Din când în când, trebuie să spălați toaleta cu produse care conțin clor.

1.1.1 Umplutură

Umpluturile sunt de 3 tipuri:

 • blocare;
 • aglomerat;
 • absorbant.

Instinctul de a-ți îngropa excrementele, care este așezat de natură, ar trebui să fie realizat atunci când pisoiul își desfășoară activitatea, așa că nu ar trebui să economisești umplutura.

Umpluturi de blocare - cele mai economice - sunt turnate în tavă în cantități mari. Umiditatea curge pe granule și este absorbită numai în stratul inferior al umpluturii: suprafața rămâne curată și nu permite mirosului să se răspândească în tot apartamentul. Când cea mai mare parte a suprafeței devine galbenă, umplutura trebuie înlocuită cu proaspătă.

Umplutură aglomerată se dizolvă cu umezeală și formează bulgări. Se scot cu o lopată specială de cernut, după care sunt umplute pe măsură ce tava este coborâtă..

Umpluturi absorbante ieftin și ecologic. Sunt fabricate din rumeguș, hârtie și alte materiale..

1.2 Vase de gătit

Pentru un pisoi, trebuie să achiziționați trei boluri. Un bol este pentru mâncare uscată, al doilea este pentru mâncare lichidă, iar ultimul este pentru apă. Bolurile trebuie să fie stabile și ușor de curățat.

1.3 Post zgâriere

Dacă nu primiți un post de zgâriere sau nu amânați achiziția, este posibil să fiți nevoit să cumpărați în curând mobilier nou. Dacă nu există niciun stâlp de zgârietură în casă, animalul de companie îl va înlocui cu o canapea. Încă din prima zi, trebuie să aduceți copilul la o coloană specială înfășurată în fir de sisal și să arătați ce trebuie făcut cu el.

Pentru un antrenament eficient, trebuie să pulverizați stâlpul de zgâriere cu catnip.

1.4 Piepteni

Într-o casă în care există un pisoi, trebuie să existe un pieptene pentru blană, desigur, în cazul în care nu vorbim despre sfinx sau levkoe. Fagurii umani nu sunt potriviți pentru bebeluși, cum ar fi produsele din plastic: electrificează lâna.

Cea mai bună opțiune sunt periile metalice cu dinți rari. Combinații sunt foarte convenabili, care se pun pe mână și vă permit să îndepărtați imediat părul pierdut.

Nu folosiți slickers! Acestea sunt necesare în pregătirea expozițiilor, iar în modul normal, haina animalului de companie poate fi grav deteriorată dintr-o șmecherie..

1.5 Jucării

Un pisoi are nevoie de jucării aproape de la naștere. Poate fi orice articol lăsat nesupravegheat. Prin urmare, câteva jucării ar trebui cumpărate în avans. În caz contrar, ca și în cazul mobilierului, animalul de companie se va ocupa singur.

Bile, zornăituri și alte jucării care sunt potrivite pentru manipulare și fac un zgomot caracteristic de foșnet vor face. Vor ajuta pisoiul să lumineze primele zile de separare de mama sa..

1.6 Spray-uri

Îngrijirea unui pisoi în prima lună va fi dificilă: până când își dezvoltă obiceiurile, poate face rău de mai multe ori. Spray-urile speciale vor ajuta la dezvoltarea obiceiurilor. Pot fi înspăimântători sau obișnuiți:

 • Primul va fi necesar pentru a proteja locurile pe care pisoiul le poate deteriora..
 • Spray-urile de atracție sunt folosite pentru antrenament pentru a transporta o geantă sau un stâlp de zgâriere.

Aceste spray-uri sunt eficiente și complet sigure pentru animal..

1.7 Geantă de transport

Din momentul în care apare un pisoi de rasă în casă, va trebui să vizitați în mod regulat clinica veterinară. Prin urmare, transportul este necesar. Poate fi din material textil sau plastic. Pentru cei care urmează să călătorească cu un animal de companie cu trenul sau cu avionul, este nevoie de un transport greu - plimbarea în mașină este confortabilă cu un transport ușor.

În timp ce prima plimbare nu a avut loc încă, transportatorul poate fi folosit ca prima casă pentru animale de companie. Trebuie să puneți un scutec în el, care să păstreze mirosul primului său pat - acest lucru va ajuta animalul de companie să se obișnuiască rapid cu noul loc.

1.8 Accesorii dentare

Problemele dentare la pisoi duc adesea la îmbolnăvirea unui animal adult. Trebuie să începeți să aveți grijă de cavitatea bucală a animalului dvs. de companie de la o vârstă fragedă, altfel va trebui să recurgeți mai târziu la proceduri costisitoare.

Pastele de dinți cu arome diferite și periile confortabile ar trebui să elimine problemele dentare. Îngrijirea unei pisici, obișnuită cu igiena încă din copilărie, este mult mai ușoară.

2 Nutriție

Orice lucru care nu este interzis este permis. Aceasta este regula principală de a crea un meniu pentru o pisică..

Există multe interdicții și unele dintre ele pot fi foarte surprinzătoare. De exemplu, este recomandat să uitați de lapte. Corpul pisicii nu îl digeră.

Pe lângă lapte, următoarele produse nu sunt potrivite:

 • oase;
 • porc, gâscă, rață;
 • carnati si carne afumata;
 • dulciuri;
 • cartofi;
 • leguminoase;
 • peşte;
 • albus de ou;
 • mâncare cu condimente.

2.1 Cum se hrănește un pisoi?

Mâncarea de la masa proprietarului nu se potrivește cu pisoiul. Trebuie să fii pregătit pentru ca bebelușul să fie nevoit să gătească separat.

Dieta pisicilor ar trebui să includă:

 • carne de vită crudă congelată;
 • carne de pui;
 • măruntaie (inimă, ficat etc.);
 • terci de lapte (până la 3 luni);
 • lactate;
 • cereale;
 • legume.

Toate alimentele trebuie să fie proaspete, calde și blande.

2.2 Furaje preparate

Alimentarea finalizată economisește mult timp. Ele sunt inițial echilibrate: cu acest tip de nutriție, nu este nevoie să adăugați vitamine la alimente.

Pisoii mici sunt hrăniți numai cu alimente uscate. Trebuie să cumpărați feeduri marcate cu „Premium” sau „Superpremium”. Furajele ieftine cauzează adesea boli.

Amestecarea diferitelor furaje nu merită - o astfel de nutriție nu va deveni mai echilibrată.

2.3 Modul de alimentare

Este mai bine să hrăniți pisoiul în mod regulat:

 1. 1. Dacă bebelușul are 2 luni, este hrănit de 5 ori pe zi.
 2. Pisicuța de 2,6 luni este hrănită de până la 3 ori pe zi.
 3. 3. La 8 luni, pisoiul primește două mese pe zi.

Unele rase tind să fie supraponderale, deci trebuie să le măsurați în mod regulat greutatea și să nu supraalimentați animalul.

3 Îngrijire

A avea grijă de un pisoi nu este deloc dificil. Toate tratamentele includ mai multe proceduri:

 • tăierea ghearelor;
 • curatarea urechilor, dintilor;
 • pieptănarea lânii;
 • baie.

Cel mai bun mod de a-ți tăia unghiile este să folosești foarfece speciale. Dacă pisoiul are gheare albe, atunci, uitându-vă atent, puteți distinge o zonă roz pe ele. Trebuie evitat la tăierea unghiilor: aceasta nu este încă partea keratinizată, în care există terminații nervoase.

Dacă unghiile sunt negre, există șanse mari de rănire a zonei sensibile. Trebuie să îndepărtați aproximativ 1 mm din gheară. Acest lucru este suficient pentru a-l estompa și a preveni zgârieturile pe piele sau pe mobilier..

Pentru unii bebeluși, curățarea urechilor este o procedură preferată. Este făcut pentru a îndepărta murdăria și pentru a preveni acarienii. Acești paraziți pot locui în canalele urechii chiar și a pisoiilor mici, provocând diverse infecții..

Este suficient să spălați și să examinați dinții pisoiului o dată pe lună..

Lana trebuie să fie pieptănată în mod regulat, de 2 ori pe săptămână.

Înotul este contraindicat la unele rase. Cu toate celelalte, se efectuează pe măsură ce blana se murdărește. Nu ar trebui să o faceți în mod regulat: imersiunea în apă este garantată stresului oricărei pisici.

4 Caracteristici ale îngrijirii raselor individuale

Îngrijirea pisoilor acasă depinde de caracteristicile rasei.

4.1 Pisoii britanici și scoțieni

Îngrijirea acestor pisici diferă de cele obișnuite în unele nuanțe. Atenția proprietarului necesită urechile britanicilor și scoțienilor, care trebuie să fie întotdeauna curate. Îngrijirea urechii constă în îndepărtarea periilor dacă apar pe urechi. De asemenea, trebuie să le speli blana groasă cel puțin de două ori pe săptămână..

4.2 Sfinx

Pielea, urechile și ochii acestor pisici au nevoie de îngrijire regulată. Sfinxurile deseori transpiră, astfel încât pielea lor trebuie ștearsă în mod regulat cu un burete umed. Părul care apare pe piele trebuie îndepărtat. Este important să le dați pisicilor posibilitatea de a face puțin plajă..

Pisicuțele nu au gene, așa că ochii lor se murdăresc repede. Picăturile speciale vor ajuta la rezolvarea acestei probleme..

O cantitate mare de descărcare maro se acumulează în urechile sfinxurilor. Auriculul este curățat la orice indiciu de contaminare.

4.3 Pisici cu păr scurt

Aceste rase necesită puțină întreținere. Trebuie doar să urmați procedurile standard pentru curățarea urechilor, dinților și ochilor, pieptănarea și curățarea cavității bucale.

4.4 Rase cu păr lung

Când aveți grijă de haina unei pisici siberiene din Maine Coon, Scottish Fold, va trebui să urmați un ritual complex. Trebuie să vă înarmați cu un întreg arsenal de piepteni și să efectuați în mod regulat următoarele acțiuni:

 1. 1. Strângeți părul liber cu o perie de mitten;
 2. 2. Pieptănăm haina în direcția de creștere cu un pieptene;
 3. 3. Cu o perie frecventă, treceți peste zonele cu probleme;
 4. 4. Se pudrează ușor haina cu pudră de talc.

5 Adaptare

Vârsta optimă când poți ridica un pisoi este de 3 luni. Imunitatea sa până în acest moment va deveni mai puternică și el însuși va deveni deja destul de inteligent.

Ar trebui să fii pregătit pentru faptul că primele 4 săptămâni vor trebui să ajute pisoiul să se obișnuiască cu casa.

În prima zi a șederii sale în casă, trebuie să-i limitezi teritoriul la o singură cameră. Lasă-l să-l stăpânească și numai după aceea - să cunoască restul casei.

5.1 Jocuri

Pisoii se dezvoltă mai repede în jocuri. Își percep colegul de joc ca pe un prieten, așa că nu fi leneș să dedici 30 de minute pe zi practicării cu un animal de companie. Pisicuțele după meci cedează antrenamentelor mai bine. Animalele de companie cu care se joacă copii sunt mai vesele decât frații lor, cărora nu li s-a acordat deloc atenție.

5.2 Prietenia cu o altă pisică

În primul rând, pisicile trebuie să fie prezentate reciproc. Pisicuța miroase a copilărie și mai devreme sau mai târziu adultul o va accepta. În timpul primei întâlniri, trebuie evitat contactul direct. Pentru ca aceștia să se obișnuiască reciproc cu mirosurile, trebuie să blocați pisicile în camere diferite, apoi să le schimbați. După aceea, trebuie să aranjați din nou o „confruntare”.

5.3 Pisoi și copil

Un copil mic poate, din greșeală, să rănească sau să mutileze pisoiul.

Prin urmare, nu trebuie lăsați singuri fără supravegherea unui adult. Copilului mare trebuie să i se explice exact cum să se joace cu pisoiul. Acesta din urmă trebuie să cunoască și limitele permisului.

6 Sănătate

Având un pisoi de rasă pură, este foarte important să găsești un medic veterinar bun.

La prima întâlnire, trebuie să vă adresați medicului veterinar recomandări nutriționale, semne de boală și să obțineți un program de vaccinări și vizite la spitalul veterinar..

6.1 Vaccinarea

Pisicuțele sunt vaccinate pentru prima dată la vârsta de 9 săptămâni. Vaccinările fără virusul rabiei trebuie utilizate. Revaccinarea se face când animalul de companie are 12 săptămâni. Acest vaccin cuprinzător conține deja un virus al rabiei atenuat. Următoarea revaccinare are loc la vârsta de un an și apoi se efectuează o dată pe an.

6.2 Deparazitare

Cu 7 zile înainte de prima vaccinare, pisoiul are nevoie de deparazitare.

Pisicuței i se administrează această procedură la fiecare 3 luni până când ajunge la vârsta de un an..

6.3 Controlul puricilor

Puricii provoacă mâncărime, alergii, dermatite și emaciații.

Remediile pentru purici sunt de cinci tipuri:

 • picături,
 • spray-uri,
 • șampoane,
 • gulere,
 • pastile

Pisoii cu vârsta de până la trei luni nu trebuie tratați pentru purici și viermi. După, înainte de a împlini vârsta de 1 an, trebuie să consultați un medic veterinar cu privire la această problemă.

6.4 Sterilizarea și castrarea animalului

Sterilizarea și castrarea sunt soluții umane pentru multe probleme. Dacă proprietarul nu intenționează să aranjeze împerecherea pentru animalul său de companie, este mai bine să efectuați imediat această procedură. Mijloacele care suprimă instinctul dorinței sexuale au limite de timp. Este mai bine să castrați o pisică la vârsta de 10 luni. Fetele trebuie sterilizate înainte de primul est, adică la vârsta de 8 luni.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să ai grijă de un pisoi singur