Care iarbă este iubită în special de pisici

Unul dintre sfaturile pentru hrănirea corectă a animalelor de companie feline este să crești verdeață pe pervaz sau să o achiziționezi din magazinele de animale de companie. Dar ce fel de iarbă le place pisicilor, de ce au nevoie de ea și dacă vreun „verde strălucitor” este potrivit - este mai bine să înțelegem acest lucru înainte de a oferi animalelor de companie plante care sunt evident periculoase pentru sănătate.

Cu toate acestea, consumul de iarbă nu înseamnă că pisica îi este foame. Prin natura aceste animale au fost create nu de ierbivore, ci de prădători, și nu există vegetarieni printre ei. Și chiar dacă pisicilor le place foarte mult să mănânce iarbă, o fac în scopuri complet diferite:

  • pentru a curăța stomacul și intestinele;
  • pentru peristaltism;
  • ierburi pentru tratament.

Acestea sunt trei motive principale pentru care pisicile mănâncă iarbă. Nu va fi de prisos să mai spunem câte ceva despre fiecare dintre ele..

Curățarea stomacului și a intestinelor

Vânând păsări sau rozătoare și mâncându-le, prădătorii pufoși, împreună cu carnea victimelor lor, le înghit oasele, pielea, penele. Și în procesul de spălare, animalele își ling corpul și înghit din nou o cantitate suficientă de lână, astfel încât să se formeze și să se îngroașe în stomac o bucată de lână..

Toate acestea pot dăuna grav sănătății dacă vine vorba de înfundarea lumenului intestinului sau stomacului cu resturi acumulate, și mestecarea ierbii și apoi consumul acesteia ajută la îndepărtarea „dopurilor”: iarba pare să învelească și să lege părul din interiorul animalului, după care pisicile pur și simplu regurgitează forma bucată.

Peristaltism

Cu cât mâncarea este mai dură, cu atât intestinele sunt forțate să se contracte în valuri, împingând mâncarea procesată afară..

În natură, animalele de companie găsesc și mănâncă instinctiv iarbă suficient de dură pentru digestia lor, care stimulează peristaltismul.

Tratament

În sate, s-a crezut de mult că o pisică bolnavă găsește și mănâncă o substanță verde potrivită pentru a se îmbunătăți.. Ierburile medicinale pentru pisici chiar ajută aceste animale să scape de unele infecții, boli de piele, ulcere, anemie și reduc durerea. În plus, animalele de companie primesc vitaminele D, E, A și grupa B, macro și microelemente (zinc, calciu, magneziu, potasiu, fier, seleniu, fosfor etc.) de la plante, precum și acid folic.

De ce o pisică mănâncă iarbă - doar ea știe sigur. Un lucru este clar: un animal de companie are nevoie de verdeață pentru a menține sănătatea și pentru a ajuta la anumite procese fiziologice din corpul său (amintiți-vă măcar să scăpați de bilele de păr).

Important: nu toate verdeturile sunt la fel de utile pentru animalele de companie. Iarba pisicilor poate fi periculoasă și poate duce la otrăvirea animalelor.

Prin urmare, ar trebui să vă protejați animalul de companie de acele plante de interior (azalee, spathiphyllum, begonia, sparanghel, mușcată, decembrist etc.), dintre care multe duc adesea la moartea animalului de companie..

Ce iarbă preferă pisicile?

În natură, cresc numeroase plante, atât utile, cât și otrăvitoare pentru animalele de companie pufoase, și chiar și instinctul nu protejează întotdeauna animalele de greșeli. Ierburile deseori alese și cu adevărat utile sunt:

  • Cereale. Dacă plantați iarbă pentru pisici (ovăz, orz, grâu) pe pervaz și o creșteți corespunzător tot timpul anului, aceasta va fi o salvare specială pentru acele pisici care nu părăsesc casa și nu au alt acces la iarbă..
  • iarba de grau. Aceeași iarbă obișnuită care crește literalmente peste tot și care, dintr-un anumit motiv, îi place foarte mult păsăricile. Iarba de grâu este bine cunoscută în medicina populară, cu ajutorul ei tratează gastrita, normalizează metabolismul. Și pentru animalele de companie, aceste lame suculente de iarbă sunt, de asemenea, destul de dure, cărora le place atât de mult „Murzikilor” și le activează peristaltismul.
  • Urzica. Această plantă arzătoare este preferată de femele să mestece în timpul hrănirii pisoiilor pentru a îmbunătăți alăptarea..
  • Pătrunjel. Este ales și mâncat de pisici cu boli de rinichi (ca diuretic), boli digestive și ale sistemului nervos (pentru a se calma).

Există multe ierburi utile. Dar este important ca acestea să fie proaspete, suculente și crescute departe de drumuri și, de asemenea, să nu fie expuse îngrășămintelor chimice..

Pofte de pisică pentru mentă și valeriană

Oricine iubește cele cu dungi cu mustață știe cum aceste animale adoră catnip (catnip) și valeriană (și aceasta din urmă, chiar și sub formă de medicamente). Ambele plante sunt capabile să trezească sentimente neobișnuite la animalul de companie - de la relaxare completă la creșterea dorinței sexuale și agresivitate..

În catnip, „Murky” este atras de nepetolactonă conținută în uleiul esențial al plantei. Doar 30% dintre animalele de companie rămân imune la acesta, în timp ce restul reacționează la catnip ca un halucinogen ușor sau afrodisiac (probabil din ultimul motiv, planta este atât de pasionată de pisicile de vârstă reproductivă).

Totul depinde de prezența unei gene speciale în corpul animalului: dacă există o genă, există și o reacție la nepetolactonă, dacă nu, animalul de companie va fi indiferent față de menta.

Valeriana (iarba miaună) are un efect stimulator asupra felinelor, după care adorm pașnic. Starea animalelor „sub valeriană” este aproape de intoxicație, iar animalele de companie iubesc foarte mult această stare. Sub forma unei plante medicinale, valeriana nu este periculoasă, dar nu trebuie să dați medicamentul în sine (acest efect artificial asupra sistemului nervos poate avea consecințe negative). Valeriana este contraindicată pisicilor însărcinate sub orice formă.

Nu este pe deplin corect să considerăm aceste ierburi ca medicamente pentru mlaștină. Nu sunt dependenți, în doze mici nu sunt teribile. Și dacă reacția animalului de companie la acestea nu este încă cunoscută, este suficient să o verificați o singură dată pentru a înțelege dacă va fi euforie sau agresiune.

Interesant: animalelor de companie le place mai mult să miroasă a mentă și valeriană sub formă de iarbă decât să mănânce.

Prin urmare, dacă există un miros atât de adorat de ei în casă, acest lucru va fi suficient pentru ca animalele să fie fericite..

Într-un fel sau altul, iarba pentru pisici este o sursă suplimentară necesară de vitamine și alte beneficii și, uneori, un medicament de neînlocuit. Prin urmare, este imposibil să privăm animalele de companie de verdeață și, mai ales, animalele care nu ies afară..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Care iarbă este iubită în special de pisici