Hrana uscată este dăunătoare pentru pisici?

Foarte des, atât proprietarii experimentați, cât și cei novici, se întreabă dacă mâncarea uscată este dăunătoare pentru pisici sau câini. Înainte de a răspunde fără echivoc, este util să clarificați compoziția unui anumit furaj, efectul componentelor sale asupra sănătății pisicii, precum și să citiți recenziile medicilor veterinari profesioniști..

1. Echilibrul componentelor

Aceste soiuri includ furaje premium și extra premium. Principalul lor avantaj și, în consecință, principalul motiv al popularității lor este că conțin cantitatea optimă:

 • nutrienți;
 • vitamine;
 • suplimente minerale.

Evident, nu este întotdeauna posibilă hrănirea completă a unei pisici în detrimentul alimentelor de casă. Prin urmare, dacă țineți cont de faptul că dieta cea mai importantă a pisicii este cea mai importantă, este mai bine să opriți alegerea pentru hrana uscată de înaltă calitate..

2. Respectarea vârstei și a stării corpului

Un alt plus neîndoielnic al acestui tip de mâncare este capacitatea de a alege cea mai bună opțiune pe baza:

 • vârstă;
 • rase;
 • stadiul dezvoltării (gravidă, pisică care alăptează);
 • afecțiuni ale corpului (obezitate, dezvoltarea altor boli).

Hrănirea în conformitate cu caracteristicile individuale ale pisicii este cea mai benefică: organismul primește exact acele substanțe de care are nevoie în acest stadiu de dezvoltare.

3. Curățarea dinților de pe placă

Pisica trebuie să roiască granulele dense, care încep să se sfărâme în bucăți de diferite dimensiuni. Prin urmare, se crede că în acest fel este posibil să se asigure prevenirea plăcii și apariția tartrului. Pe de altă parte, hrana pentru pisici este dăunătoare pentru pisică atunci când o cantitate mare de carbohidrați se găsește printre componente, acestea pot distruge smalțul dinților. Substanțele sunt transformate în zaharuri, care servesc drept teren de reproducere pentru bacterii. Prin urmare, există momente în care o astfel de dietă dăunează animalului..

4. Prezența taurinei - beneficii pentru întregul corp

Aproape toate aceste tipuri de alimente pentru pisici conțin substanța benefică taurină.. Are un efect complex asupra corpului:

 • Prevenirea dezvoltării bolilor inimii și vaselor de sânge.
 • Menținerea unui ritm cardiac normal și a tensiunii arteriale.
 • Participarea la procesele metabolice ale sistemului nervos.
 • Digestie îmbunătățită (digestia grăsimilor din intestine este aproape imposibilă fără taurină).

5. Practic și comoditate

În cele din urmă, mâncarea uscată este, de asemenea, convenabilă, deoarece economisește semnificativ timp și efort: trebuie doar să oferiți cantitatea potrivită de componente (și o puteți măsura cu ușurință după volum sau greutate). Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele ocupate care nu au prea mult timp să pregătească mâncarea specială pentru pisica lor. În plus, astfel de bunuri pot fi depozitate fără frigider. În același timp, este important să aveți grijă de absența razelor solare directe și a umezelii excesive..

3 dezavantaje ale alimentelor uscate

Este important să înțelegem că acest tip de mâncare poate fi dăunătoare pisicii, mai ales atunci când vine vorba de mărci puțin cunoscute, care nu sunt credibile..

Uniformitatea dietei

Prejudiciul hranei uscate pentru pisici se manifestă sub condiția unui regim constant și monoton de hrănire pentru o lungă perioadă de timp. În primul rând, sistemul digestiv începe să sufere:

 • constipație, se dezvoltă obstrucție intestinală;
 • gastrită, se formează ulcere;
 • există anomalii la nivelul ficatului.

Evident, astfel de boli se dezvoltă pe o perioadă lungă de timp, astfel încât proprietarul ar trebui să monitorizeze cu atenție starea pisicii. Când apar primele semne ale unei tulburări digestive, este mai bine să consultați medicul veterinar despre cum să reglați dieta.

Lipsa umezelii în organism

Evident, principala nocivitate a alimentelor uscate este lipsa de umiditate, care o deosebește foarte mult de alte tipuri de alimente. Ca regulă generală, producătorii recomandă umezirea peletelor și păstrarea unui vas plin cu apă curată și proaspătă în orice moment. Dar animalul de companie poate să nu-l bea în cantități suficiente, din cauza căruia organismul se va deshidrata treptat..

Motivul acestui fenomen este că pisica este un prădător și este obișnuit să obțină umezeală în principal din corpul victimei. Este interesant faptul că, chiar și în sălbăticie, felinele (tigrii, leii și altele) merg rar la ape. Astfel, dacă animalul bea foarte puțină apă, tipul de hrană „uscată” este dăunător și chiar periculos. Cel mai bine este să-l alternați cu mâncare obișnuită și mâncare umedă..

Prezența componentelor chimice nesigure

În cele din urmă, alimentele sunt, de asemenea, dăunătoare, deoarece conțin substanțe chimice care asigură depozitarea lor pe termen lung - conservanți. Drept urmare, pisica primește în mod constant nu numai componente valoroase, ci și „chimie” nesigură, al cărei impact pe termen lung (pentru câțiva ani înainte) este evaluat negativ. Desigur, produsul premium nu este atât de dăunător, dar este foarte descurajat să oferi pisicii numai hrană uscată..

Baza unei diete normale este întotdeauna echilibrul, varietatea alimentelor și respectarea relativ precisă a aportului zilnic de calorii, vitamine și minerale. Chiar și cea mai bună mâncare, dacă este utilizată incorect, va face mai mult rău decât bine pisicii tale. Veterinarii spun că este mai bine să alternăm modurile uscate și umede. Acest lucru este deosebit de important pentru acele animale care mănâncă monoton de mult timp..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Hrana uscată este dăunătoare pentru pisici?