Pisică carteziană sau pisică "chartreuse": totul despre rasă

Caracteristicile raseiPrivind această frumoasă pisică cu păr albastru moale și o privire înțeleaptă de culoare arămie, mulți vor spune că în fața lor este un adevărat britanic. Da, chiar arată ca un britanic, dar încă nu este. Pisică carteziană, sau așa cum se mai numește, pisică "chartreuse", - aceasta este o franceză adevărată.

Despre istoria originii rasei de pisici "chartreuse"

În ciuda aspectului său aristocratic, pisica "chartreuse" departe de un aristocrat. Cel puțin despre asta spune povestea originii sale. Oficial, țara acestor pisici pufoase este Franța, unde se presupune că au fost aduse din Persia în epoca medievală, dar rădăcinile vor fi discutate puțin mai târziu. Pisicile carteziene și pisicile trăiau la acea vreme în mănăstiri și erau iubite și adorate de călugării francezi, este păcat că nu pentru frumusețea și natura lor docilă..

Chartreuse în acele zile, se poate spune că a fost brutal exploatat de oameni. În primul rând, aceste animale de companie nu au stat pe perne brodate, ci și-au îndeplinit îndatoririle directe în mănăstiri - aceasta este distrugerea șoarecilor și șobolanilor. Dar cel mai rău lucru este că au fost crescute și pentru a avea carne gustoasă și piei bune. Un astfel de tratament grosolan al acestor drăguți, înțelepți, plini de dragoste pentru pisici a durat de la 14 până la începutul secolului al XIX-lea, adică aproape 5 secole.

Acum, puțin despre rădăcinile acestor fiare cu coadă. Faptul, care este originea pisicilor "chartreuse" este foarte incert și astăzi felinologii disting câteva versiuni principale:

 • Cum arată o pisică carteziană?primul dintre ei spune că chartreuse este un descendent al binecunoscutei pisici siberiene, care a migrat în Franța din Siria modernă, Turcia și Iran și au făcut-o datorită cruciaților, pe care i-au însoțit în campanii în acele zile. Probabil, s-au crescut natural cu pisici de pescuit egiptene și cu pisicile lui Pallas, datorită cărora și-au obținut puterea, sănătatea și rezistența, ceea ce era important pentru călătoriile lungi;
 • conform unei alte versiuni a pisicii "chartreuse" a sosit în Franța cu nave comerciale din Siria și Africa, iar aceste creaturi cu blană și-au luat numele din orașul francez Chartres, care se află pe râul Ayr;
 • o altă versiune spune că pisicile carteziene au fost crescute în mod natural, și numele lor "chartreuse" obținut de la numele țesăturii moi și dense de lână importate din Spania. Blana moale și groasă a acestor pisici seamănă cu țesătura menționată.

În acest fel, Pisicile carthuziene trăiau pe teritoriul Franței și s-a înmulțit liber până la venirea primului război mondial. Din păcate, ostilitățile din acei ani au distrus aproape complet numărul acestor animale, iar în anii următori, oamenii de știință - felinologii au trebuit să lucreze din greu pentru a readuce la viață această rasă. Au luat ca bază surse istorice care descriu chartreuse, aspectul și caracterul lor, după care a fost efectuată o selecție atentă.

Pentru a rasa rasa dorită, oamenii de știință au luat pisici de rasă pură, fără impurități, adică cele care erau 100% în concordanță cu standardele. Au fost căutați peste tot, luate chiar de pe străzi și mănăstiri. Drept urmare, am reușit să obținem rezultatul dorit, iar în 1928 rasa a fost prezentată la o expoziție de pisici. În 1934, standardul principal al acestei rase a fost adoptat..

Apoi a venit al doilea război mondial și din nou pisica albastră franceză a fost la un pas de dispariție. La acea vreme, rămâneau doar câțiva indivizi, care erau păstrați exclusiv de crescători. Mai târziu, în anii 70, pisicile din această rasă au fost duse în Statele Unite, unde felinologii locali au început să le reproducă. Astăzi, în America de Nord puteți găsi cei mai pur reprezentanți ai acestei rase..

Și totuși, numele mai comun pentru aceste animale de companie este pisica carteziană. Așa și-a numit animalele de companie faimosul om de stat francez, general, președintele francez Charles de Gaulle, a cărui secție se numea Gribli, precum și faimosul scriitor francez Sidonie-Gabriel Colette. Aceste personalități celebre și-au iubit cartezienii foarte mult pentru devoțiunea și dragostea lor nemărginită. Există, de asemenea, o mențiune a acestei minunate pisici în artă, care datează din 1747, când artistul francez Jean Baptiste Perronneau a descris pisica carteziană în pictura sa (era un portret al unui aristocrat care își ținea animalul de companie) pe mâini).

Rasa astăzi "chartreuse" considerat oficial și ridicat la un statut separat ca pisică aborigena franceză separată Chartreux. Acest lucru este recunoscut de organizații precum Asociația Cat Fanciers., Federația Internațională a Pisicilor, Federația Cat Fanciers, American Cat Fanciers Association și International Cat Association. Datorită faptului că chartreuse este foarte asemănătoare cu pisica albastră britanică, doar Asociația British Cat nu a recunoscut rasa franceză, deoarece acest fapt este mai dezavantajos pentru aceasta din urmă.

Rasa pisicilor Chartreuse: descrierea aspectului și caracterului

După cum sa menționat mai devreme, o chartreuse poate fi confundată cu un britanic. Dar crescătorii experimentați și doar iubitorii de pisici mari vor putea să se distingă întotdeauna unul de altul prin aspectul și caracterul lor..

Despre apariția chartreuse

În ciuda albastrului gros o haină de blană și o față rotundă, ca și britanicii, chartreuse au totuși propriile lor trăsături:

 • Rasa Catreuseîn primul rând, merită să acordați atenție formei capului: în chartreuse este trapezoidală și largă. Un cap alungit este considerat un defect;
 • a doua caracteristică distinctivă este nasul. La aceste pisici și pisici este drept și larg, dar cel mai important este nasul, care este întotdeauna exclusiv de culoare gri. Un lob roz sau negru este o dovadă directă a prezenței impurităților în dinastia animalului;
 • urechile sunt de dimensiuni medii, înalte și ușor înclinate înainte, iar vârfurile lor sunt rotunjite;
 • ochii unor astfel de foci sunt întotdeauna mari și rotunzi, apropiați. La naștere, un pisoi din această rasă are un iris gri-albastru, iar acest lucru este normal. Pe măsură ce crește, ochii lui vor începe să capete aceeași culoare corporativă - cupru sau galben;
 • gâtul Chartreuse este foarte scurtat, trece lin într-o articulație puternică a umărului și a pieptului;
 • scheletul animalului este puternic, musculatura este dezvoltată, iar dimensiunea întregului corp este medie (înălțimea la greabăn ajunge la 30 cm);
 • picioarele sunt întotdeauna drepte și rotunjite, dar picioarele din spate sunt întotdeauna mai masive decât cele din față;

Clarificare importantă! Pisica Chartreuse are nu numai blană albastră, ci și vârfurile degetelor albastre! Dacă culoarea tampoanelor diferă într-o nuanță diferită, atunci cel mai probabil animalul nu este de rasă.

 • Dieta pisicii cartezienecoada chartreuse-ului nu este pufoasă, are o lungime medie și este întotdeauna proporțională cu corpul animalului și este rotunjită la vârf;
 • greutatea medie a unei pisici este de 6-7 kg, dar pisicile chartreuse sunt ceva mai mici: greutatea lor este de 4-5 kg;
 • maturizarea femelelor are loc mai repede: până la vârsta de 3 ani, pisoiul se transformă într-o pisică adultă. La bărbați, lucrurile sunt diferite: devin pisici complet adulte doar la vârsta de 5 ani;
 • și despre culoare, unde există o anumită paletă, variind de la albastru la lavandă. În general, rasa de pisică chartreuse permite nuanțe precum gri, gri-albastru, albastru, liliac. Culoarea cea mai preferată este albastru-gri deschis. Aceeași blană a acestor reprezentanți ai familiei de pisici este întotdeauna scurtă și are un strat dens pufos, de o nuanță mai închisă. Cu toate acestea, spre deosebire de reprezentanții britanici, francezii au o haină ceva mai lungă..

O altă precizare importantă: proprietarii nu ar trebui să fie intimidați dacă animalele de companie de rasă pură aduc pisoi cu așa-numitele urme de tabby, care sunt dungi abia vizibile pe blană. Un astfel de moment este, de asemenea, norma și, pe măsură ce cresc, bebelușii vor începe să capete o culoare uniformă..

Despre caracter

Cum să ai grijă de o pisicăCrescătorii de pisici Chartreuse și doar iubitorii acestei rase vorbesc despre natura acestor animale de companie foarte divers, dar toate opiniile lor sunt unite de un singur lucru: aceste animale de companie sunt loiale și foarte, foarte gelos. Sunt foarte atașați de proprietarii lor și le este greu să concureze cu alte animale de companie. O altă opinie generală - Chartreuse nu intimida.

Aceste frumuseți franceze suportă schimbarea peisajului, se adaptează cu ușurință la un nou loc de reședință, așa că nu vor exista probleme cu mutarea sau schimbarea pur și simplu a zonei de recreere.

O altă trăsătură distinctivă a acestei rase este tăcerea sa. Da, acest francez cu ochi galbeni nu își va bătăi gospodăria cu vorbăria sau dragostea de serenade. Este rar când poți auzi de la ei un tăcut și subțire "miau", dar le place foarte mult să ronronească. Ronronesc tare, mai ales când ești într-o dispoziție grozavă.

În ciuda afecțiunii sale puternice pentru proprietar, chartreuse nu se va simți niciodată singur în timpul orelor de absență a unei persoane. Principalul lucru este să lăsați câteva jucării pentru pisică, astfel încât să aibă ceva de făcut. Și încă un lucru: reprezentanții acestei rase își determină întotdeauna locul în casă și nu vor permite cuiva să o ocupe, chiar dacă este un iubit și adorat din toată inima proprietarul. Puroi francez va lupta pentru locul său și va câștiga cu siguranță această bătălie.

Datorită hainei de blană caldă, chartreuse se va simți confortabil, chiar dacă afară este o iarnă grea. Chiar dacă într-o iarnă aspră vrea să facă o plimbare în aer curat.

Sănătate Chartreuse

Chartreuse franceză este o rasă selectivă, prin urmare unele boli sunt inerente ei, de exemplu, datorită constituției lor puternice și masive, aceste animale pot avea probleme cu articulațiile. Dacă bebelușul tăcut a început să dea adesea o voce similară plânsului și să se ascundă și în colțuri întunecate, înseamnă că ceva îl rănește, și cel mai bine este să vă duceți animalul la medicul animalelor.

Proprietarii sunt, de asemenea, sfătuiți să-și arate animalul de companie dentistului, deoarece incisivii chartreuse au adesea incisivi mici și distanțați. Pentru a evita problemele cu ei în viitor, cel mai bine este să le ștergeți imediat. Și, în general, cavitatea bucală a acestui francez este destul de vulnerabilă, astfel încât igiena sa trebuie, de asemenea, monitorizată. Același lucru este valabil și pentru curățarea urechilor și a ochilor..

Chartreuse iubește să mănânce, iar acest lucru poate duce la obezitate, care, la rândul său, duce la probleme cu inima și vasele de sânge. Deci, trebuie să-l hrănești corect pe micul francez, lucru care va fi discutat mai jos..

Cum se hrănește chartreuse

Obiceiuri carteziene de pisicăO atenție imensă ar trebui să li se ofere elementele de bază pentru o nutriție adecvată pentru pisicile din această rasă, deoarece joacă un rol semnificativ în sănătatea animalului.

Alimentele interzise includ carnea de porc, peștele sărat și alimentele bogate în carbohidrați..

Este permis să mănânce produse lactate, carne de vită, păsări de curte și chiar ouă. Din flux, trebuie selectate numai cele care au un semn "clasa premium".

Nu va interfera cu alimentele chartreuse pentru curățarea esofagului de păr, precum și cu iarba specială încolțită pentru pisici.

Cum să ai grijă de cartea ta

Uneori va trebui să vă scăldați animalul de companie, dar trebuie să înțelegeți imediat că haina lor densă nu se va uda instantaneu, iar când se udă, va dura mult mai mult timp să se usuce decât pisicile normale.

Chartreuse trebuie să fie pieptănată periodic cu o strălucire: de 2 ori pe săptămână este minimul care trebuie făcut. În perioada de năpârlire (de două ori pe an), animalul trebuie zgâriat zilnic.

Din moment ce albastrul francez nu este un aristocrat, ci un european "obisnuit", trebuie umblat în aer curat. Reprezentanții acestei rase le place să fie în afara casei, în plus, această practică va fi o bună prevenire a excesului de greutate. Principalul lucru este să nu permiți pisicii să fie la soare, altfel blana lui frumoasă se poate estompa.

În casă, chartreuse nu tolerează ușile închise și vor încerca în mod constant să deschidă fiecare dintre ele..

Nu ar trebui să vă deranjați să cumpărați un pat pentru un astfel de membru al familiei, deoarece bărbatul frumos cu ochi galbeni francezi își va găsi un loc potrivit, unde se va odihni în fiecare zi.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pisică carteziană sau pisică "chartreuse": totul despre rasă