Cum se tratează o pisică pentru anemie?

Lipsa celulelor roșii din sânge sau anemie afectează negativ starea animalului de companie. Este important să înțelegeți probleme precum simptomele și tratamentul anemiei la pisici în timp ce aveți un animal de companie acasă. Nivelurile scăzute de hemoglobină duc la insuficiența alimentării cu oxigen a organelor interne. Ar trebui acordată atenție prevenirii acestei afecțiuni patologice, astfel încât animalul de companie să fie întotdeauna sănătos.

 • Letargie, stil de viață sedentar. Devine dificil pentru o pisică de orice vârstă să se implice în joc, preferă să doarmă mult timp atât ziua cât și noaptea.
 • Decolorarea membranelor mucoase, care pot deveni albăstrui sau gălbui.
 • Dificultăți de respirație, ritm cardiac rapid, dificultăți de respirație la pisică cu efort minim.
 • Lipsa poftei de mâncare, în care animalul mănâncă puțin sau nu atinge deloc mâncarea preferată.
 • O scădere accentuată a greutății pisicii.

Pisoii născuți recent pot suferi și de anemie. Astfel de bebeluși rămân în mod semnificativ în urmă în comparație cu animalele de companie sănătoase. Poate fi dificil să se stabilească în mod independent simptomele anemiei la pisici, deoarece simptome similare apar în alte boli. Din acest motiv, este necesar să se consulte un medic veterinar și să urmeze un curs de tratament..

Factori care cauzează anemie la pisici

O boală în care sângele animalului de companie nu produce suficiente celule roșii din sânge pentru a furniza oxigen țesuturilor are o serie de cauze.:

 1. Leziuni interne sau externe cu pierderi abundente de sânge.
 2. Prezența infecțiilor care distrug celulele roșii din sânge. Așa-numita anemie virală a pisicilor este cauzată de pătrunderea agenților patogeni în corpul animalului. Boala poate duce la leucemie.
 3. Infecția cu hemobartoneloză, un alt tip de anemie infecțioasă, prin purici sau căpușe este o cauză foarte frecventă de anemie nu numai la pisici, ci și la câini.
 4. Caracteristicile rasei, în care anemia se transmite la nivel genetic. Această patologie se găsește la pisicile abisiniene și somaleze..
 5. Intoleranță la anumite tipuri de droguri. În acest caz, cauza anemiei hemolitice la animalul de companie este prescrierea independentă a medicamentelor de către proprietar. Multe medicamente distrug celulele sanguine.
 6. Transfuzarea sângelui cu un grup incompatibil sau hrănirea pisoilor fără mamă cu altă pisică.

Dacă proprietarul cunoaște semnele și cauzele anemiei la o pisică, animalul de companie are încă nevoie de diagnostic și tratament adecvat sub supravegherea unui specialist.

Soiuri de anemie la pisici

Pe baza factorilor care determină lipsa de celule roșii din sânge și care este semnul dominant al anemiei la pisici, medicii veterinari clasifică această boală în mai multe tipuri:

Hemolitic sau autoimun

Corpul pisicii începe să producă anticorpi care distrug celulele roșii din sânge. Eșecul mecanismului de hematopoieză apare din cauza patologiilor congenitale sau a deteriorării animalului cu diferite ulcere, hemobartoneloză, piroplasmoză.

Anemie post-hemoragică

Nivelul hemoglobinei scade brusc ca urmare a pierderilor mari de sânge cauzate de leziuni, inflamații ale organelor interne. Acest tip include anemie cauzată de infecția unui animal de companie cu paraziți - helminți, purici.

Anemie infecțioasă

O modificare a compoziției sângelui are loc din cauza diferiților agenți patogeni: streptococi, stafilococi, bartonella.

Anemie hipoplazică

Cu o lipsă de vitamine și alte microelemente utile, măduva osoasă a unei pisici nu face față sarcinii. Celulele roșii din sânge sunt produse în cantități insuficiente.

Anemie alimentară

Cauzat de o dietă dezechilibrată a unei pisici cu deficit de fier. Se găsește atât la animalele de companie tinere, cât și la cele adulte.

Determinarea tipului de anemie la un animal este importantă pentru prescrierea tratamentului patologiei.

Cum să scapi de anemie

Pentru a începe tratarea anemiei la pisici, medicul veterinar trebuie să examineze animalul de companie pentru a găsi cauza lipsei celulelor roșii din sânge. Pe lângă o examinare externă și observarea simptomelor, un specialist ia sângele animalului de companie pentru analiză și raze X pentru a detecta deteriorarea internă.

Tratamentul anemiei la pisici vizează în principal scăderea cauzelor bolii.:

 • În caz de sângerare internă sau externă, se iau măsuri pentru eliminarea acestui factor: dacă este posibil, se aplică un garou sau un tampon steril, iar animalului de companie i se administrează medicamente pentru a crește coagularea sângelui - clorură de calciu sau Vikasol. Dacă organele interne sunt deteriorate, poate fi necesară o intervenție chirurgicală.
 • Cu natura infecțioasă a anemiei la o pisică, tratamentul vizează ameliorarea simptomelor de intoxicație, identificarea unui microorganism patologic și combaterea acestuia.
 • Pentru a întări corpul pisicii și a readuce animalul la vitalitate, faceți un picurător cu glucoză.
 • Dacă simptomele sunt cauzate de infestarea cu paraziți, tratamentul adecvat cu pastile sau agenți externi.
 • Pentru a restabili nivelul eritrocitelor, pisicii i se administrează preparate de fier - Ferranimal, Ferrovet și altele.

Odată cu natura genetică a anemiei, simptomele sunt eliminate printr-o dietă specială. Pește, carne, ficat, produse lactate, legume, furaje fortificate, acid ascorbic sunt introduse în dieta pisicii. Dați animalelor de companie decocturi de urzică și măceșe. În absența poftei de mâncare, puteți alimenta cu lingură pisica cu conserve de carne pentru copii.

Calitatea nutriției este monitorizată pe tot parcursul perioadei de tratament și ulterior. Dacă simptomele anemiei reapar, contactați medicul veterinar pentru o nouă examinare..

Metode de prevenire a anemiei și predicții pentru un animal de companie

Pentru ca pisica să fie veselă și să vă rog cu un poftă bună, proprietarii ar trebui să îi acorde mai multă atenție. Este important să examinați în mod regulat animalul pentru apariția puricilor, a rănilor mici care sângerează. Dacă animalul de companie merge la o plimbare independentă, este spălat în mod regulat cu un șampon special și pus pe un guler care respinge insectele.

De asemenea, este necesar să preveniți helmintiaza, să monitorizați o dietă bogată, să luați cursuri de vitamine pentru pisici conform schemei prescrise de medicul veterinar. Principalul lucru este să monitorizezi activitatea animalului de companie, să tratezi în timp diverse infecții.

Prognosticul pentru pisicile cu anemie depinde de cauza simptomelor. Dacă anemia este ereditară sau autoimună, va fi dificil să se restabilească nivelurile normale de hemoglobină. O tumoare malignă în corpul pisicii poate interfera cu eliminarea anemiei.

În caz de sângerare, viața animalului de companie depinde de viteza cu care este tratată pisica.. Practic, prognosticul pentru recuperarea animalului este pozitiv cu un tratament competent și în timp util..

Anemia este frecventă la pisici. Boala poate fi de natură diferită, dar simptomele acesteia sunt destul de pronunțate. Cu o schimbare semnificativă a comportamentului pisicii, diagnosticul unui medic veterinar ajută la identificarea cauzei patologiei și la prescrierea tratamentului corect. Încercările autodirijate de a crește hemoglobina la o pisică pot avea consecințe negative.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se tratează o pisică pentru anemie?