Cum să înțărcați o pisică din marcarea teritoriului?

Conținut

Mulți proprietari au fost nedumeritori de-a lungul anilor cu privire la modul de a înțărca o pisică din marcarea teritoriului. Tapițerie îngălbenită, bălți ici-colo, miros dezgustător în aer și care pătrunde toate lucrurile - un adevărat coșmar pentru persoanele curate. Strigături, pedepse, stropire - nimic nu ajută? Este timpul să aflăm de ce pisicile etichetează în apartament și pe stradă pentru a găsi o soluție folosind o abordare individuală, mai degrabă decât sfaturi generalizate.

A sosit ceasul

Bucată dulce pufoasă! Ochi atât de deștepți, o coadă de cal atât de amuzantă! Privind cum firimiturile cresc, proprietarii uită de cât de repede zboară timpul. Dar ar merita să întrebați medicul veterinar în prealabil când pisicile încep să marcheze teritoriul și ce se poate face pentru a evita comportamentul nedorit. Dar, ca un bolt din albastru, primele semne șochează adesea familia: „Cum, pentru că a fost crescut în mod ideal?!” Din păcate, acest lucru este aproape inevitabil: în timpul pubertății, toate pisicile și unele pisici încep să marcheze colțuri, canapele, pantofi și haine. Există o modalitate minunată de a împiedica pisicile să eticheteze - castrare înainte de pubertate. Pentru pisicile din grupul estic, acesta are aproximativ șase luni, pentru siberienii brutali și alte pisici respectabile - aproximativ șapte sau nouă luni. Dacă întârziați cu castrarea, probabilitatea de a face față obiceiului de a stropi urină este semnificativ mai mică.
Dar ce zici de producătorii de reproducere? În marea majoritate a cazurilor, crescătorii trebuie să suporte pete, mirosuri și bălți. O pisică care s-a împerecheat cel puțin o dată marchează mai activ și mai des. Înainte de a împerechea o pisică, masculul impregnează temeinic camera cu mirosul său, arătându-i doamnei care este șeful aici..

Ce sunt etichetele?

Când pisicile încep să eticheteze, proprietarii confundă adesea acest comportament cu dezordonarea. Bătăușul cu mustață este băgat cu botul în tavă și, în orice mod posibil, convins că aici trebuie să te eliberezi. Cu toate acestea, măsurile educaționale sunt ineficiente și uneori înrăutățesc situația. Faptul este că etichetele sunt un fel de ritual care nu are nicio legătură cu dorința de a goli vezica..
Dacă pisica marchează în apartament, mirosul este înăbușitor - acesta nu este „parfumul” care vine dintr-o cutie murdară. Studiile asupra lichidului pe care masculii îl pulverizează în colțuri au arătat că compoziția sa chimică diferă de urina obișnuită: există feromoni, hormoni și chiar material seminal. Prin urmare, este important să se facă distincția între manierele proaste banale și semnele reale. Deoarece pisicile marchează teritoriul într-un mod aparte, trebuie doar să observați procesul: pisica se întoarce înapoi la obiect, își întinde picioarele din spate, astfel încât lichidul să ajungă cât mai sus posibil, ridică coada și îl scutură în momentul în care un jet cu miros dezgustător se stropește pe suprafață. Este corect? Atunci trebuie să știi cu adevărat ce să faci dacă pisica marchează colțurile. Dacă animalul de companie, așezat jos, se golește într-un loc greșit, articolul „Cum să antrenezi o pisică la cutia de gunoi” te va ajuta.

De ce etichetează pisicile?

Aproape toți proprietarii, atunci când se confruntă cu problema etichetelor, se gândesc la cum să înțărcați o pisică de la marcarea teritoriului. Dar puțini încearcă să afle motivul „huliganismului”. Dar numai cunoscând motivul, puteți găsi soluția potrivită într-o situație dată. Principalul lucru de reținut este că etichetele sunt un instinct puternic și un mod de a transmite informații. Pisica, adulmecând semnul altcuiva, învață vârsta și sexul străinului, statutul său teritorial, starea fizică și gradul de pregătire sexuală. Când pisicile încep să marcheze acasă, încearcă să ne spună ceva, nici măcar nu realizează că o persoană nu este capabilă să înțeleagă mesajul doar prin miros..
 • Caut o sotie "
 • Dorința de a găsi un partener este unul dintre cele mai frecvente motive pentru etichetarea atât a pisicilor, cât și a pisicilor. Din păcate, este foarte dificil să învingi instinctele naturale doar prin educație..
  Dacă pisica marchează în apartament din acest motiv, puteți încerca următoarele metode de expunere:
 • reduce temporar cantitatea de proteine ​​din alimente-
 • tratați locurile preferate de „huliganism” cu suc de lămâie sau un lichid special de descurajare-
 • așezați folie de aluminiu în colțuri, pe care aproape tuturor pisicilor nu le place să meargă-
 • pulverizați apartamentul cu un lichid saturat cu feromoni „fericire” (vândute în magazinele pentru animale de companie)-
 • consultați medicul cu privire la adecvarea terapiei hormonale. Înainte de a utiliza medicamente hormonale, testele de sânge sunt obligatorii.
 • Dar cea mai bună măsură pentru a combate capriciile unui afemeiat cu mustață este castrarea. Și cu cât se efectuează mai devreme această procedură, cu atât sunt mai multe șanse de succes complet (nu mai devreme de cinci luni, deoarece sistemul de reproducere al pisicii trebuie format chiar înainte de operație).
  Dacă pisica dvs. marchează o pisică castrată imediat după operație, nu vă faceți griji. Va dura ceva timp până când fondul hormonal se va schimba. O scădere accentuată a nivelului de hormoni sexuali este un stres puternic, deci este mai bine să ai răbdare, dar să-ți păstrezi animalul sănătos decât să folosești medicamente corective care șochează literalmente corpul. Dacă au trecut mai mult de trei luni și situația nu s-a schimbat în bine, întrebați-vă medicul de ce marchează pisica castrată. Poate că caracteristica comportamentală nu are nimic de-a face cu dorința sexuală sau există un dezechilibru hormonal.
 • sunt plictisit
 • Indiferent cât de ieșit este animalul dvs. de companie, uneori îi poate lipsi atenția. Siamezii temperamentali protestează puternic, britanicii respectabili oferă subtil un joc, iar perșii rezervați suferă în liniște de singurătate. Dacă proprietarul nu înțelege semnalele date, pisica trece la acțiune - marchează haine, pantofi, o geantă, un loc de dormit al unei persoane dragi. Proprietarul apucă ziarul și se grăbește în urmărirea omului obraznic - scopul este atins, atenția este captată. Pisicile etichetează după castrare dacă sunt plictisite? Desigur, deoarece castrarea schimbă doar acele aspecte ale comportamentului care sunt asociate cu dorința de a găsi un partener..
  Soluție: acordați mai multă atenție animalului dvs. de companie, vorbiți-l mai des, ridicați-l mai des, jucați-vă, mângâiați-l și înconjurați-l cu grijă și dragoste în orice mod posibil.
 • sunt speriat
 • Oricare ar fi motivul fricii, rezultatul este același - animalul de companie își pierde încrederea în sine. Etologii au dovedit că pisicile, înconjurate de parfumul propriilor etichete, se simt mai sigure și mai liniștite. Cum să descurajați o pisică să nu marcheze ușa, colțurile și mobilierul într-o astfel de situație? În primul rând, trebuie să găsiți cauza fricii și, dacă este posibil, să o eliminați sau să o minimizați. În al doilea rând, ar trebui să comunicați mai mult cu animalul dvs. de companie, să îl încărcați fizic și să diluați viața de zi cu zi cu noi impresii (distragerea atenției este o modalitate excelentă de a învinge frica).
 • Ma doare
 • Unul dintre motivele pentru care o pisică castrată marchează este boala fizică. Indiferent de sex, vârstă și abilitatea de împerechere, pisicile cu durere atrag atenția asupra lor cu etichete. Există o singură soluție - arătați animalul de companie medicului, puneți un diagnostic și începeți tratamentul.
 • sunt gelos
 • Din punctul de vedere al unei pisici, gelozia este un motiv serios pentru necurățenie. Dacă un animal de companie bine educat care nu s-a mai întâlnit până atunci își permite brusc această libertate, merită să analizăm evenimentele din ultimele zile. Există multe motive pentru gelozie: oaspeții, în special cu câinii, reaprovizionarea în familie, sosirea rudelor etc. Pisicile etichetează după castrare dacă au un alt animal? Totul depinde de natura animalului de companie și de linia de comportament a proprietarilor. Dacă familia îi va arăta clar bătrânului că este încă apreciat și iubit, totul va fi bine..
 • Acesta este teritoriul meu
 • Dacă familia locuiește într-un sector privat, proprietarii ghicesc rapid de ce pisicile marchează teritoriul casei. Proprietarul mustaș patrulează zilnic granițele și actualizează constant etichetele, protestând împotriva invaziei. Cearta, conduce, stropeste? Toate acestea, îmi pare rău, sunt o prostie: s-a înregistrat o înregistrare în SUA - 62 de etichete pe oră! Vă puteți imagina cât timp trebuie să petreceți pentru a pedepsi sau a speria o pisică atât de activă de fiecare dată??
  Deoarece pisicile marchează teritoriul unui apartament cu sau fără motiv (din punct de vedere uman), uneori este foarte dificil să aflăm cauza principală. Un rol important îl joacă caracterul animalului de companie: uneori este imposibil să suprimăm instinctul teritorial exprimat cu măsuri educative, cum este cazul vânătorii sexuale. O astfel de pisică poate inunda totul în jur, chiar și pentru că proprietarul a îndrăznit să mute canapeaua „sa” sau să aducă mobilier nou în casă. Ce putem spune despre intruși, un nou animal de companie sau apariția unui copil în casă!
  Din păcate, castrarea se confruntă cu un temperament dur doar jumătate din timp. Dar când o pisică castrată marchează, bălțile nu apar atât de des și aproape nu miros. Și uneori semnele se transformă în sfârșit într-o demonstrație de caracter: pisica își ridică fundul, își scutură coada, dar nu există lichid. Mustrarea unei pisici care pretinde teritoriul este inutilă. Deci proprietarul va agrava situația, mai ales dacă pisica decide că nu și-a indicat clar statutul. Mustrând ușor, scuturând degetul, frecând colțurile cu suc de lămâie, vorbind mai mult și jucându-vă mai des, dovedindu-vă dragostea - această metodă funcționează mult mai eficient.
  Distribuie pe rețelele de socializare:
  Așa arată
  » » Cum să înțărcați o pisică din marcarea teritoriului?