Hemobartoneloza pisicilor: cum se manifestă, ce trebuie făcut, cum se tratează

HemobartonelozaPisicile se referă la animalele care sunt cele mai susceptibile la aceasta boală, ca hemobartoneloza. Proprietarii de mauri trebuie să știe cât de periculoasă este această boală și dacă este tratabilă. Despre asta este vorba despre articolul nostru. Veți învăța cum să identificați această boală, cum să o tratați și cum să o preveniți.

Ce este hemobartoneloza felină

Hemobartoneloza Este o anemie infecțioasă felină. Este cauzat de parazitul Haemobartonella felis (hemobartonella), care invadează eritrocitele animalului, deteriorându-le structura, modificându-le proprietățile fizico-chimice și reducându-le durata de viață. Parazitul nu poate exista în afara gazdei - el moare imediat sub influența mediului.

Hemobartoneloza

Hemobartoneloza poate fi asimptomatică, caz în care pisică rămâne purtătorul său pentru ceva timp sau toată viața. Peste 25% din feline prezintă simptome. Purtătorii virusului boală poate intra într-o fază activă pe fondul unei scăderi a imunității, care a avut loc, de exemplu, ca urmare naştere, infecții virale, vaccinări, castrare, stres nervos.

Știați? În timp ce durata medie de viață a felinelor domestice este de 9-15 ani, pisica din Marea Britanie, Lucy, a trăit de 40 de ani. Astfel, ea a stabilit recordul pentru longevitatea pisicilor..

Cel mai adesea, boala se manifestă în primii trei ani din viața unei pisici. Persoanele de sex masculin sunt mai susceptibile la aceasta. Simptomele sunt frecvente la animalele cu imunitate slabă..

O exacerbare a procesului infecțios are loc în perioadele de toamnă și primăvară. În condițiile urbane, boala afectează de la 5% la 23% dintre animalele de companie.

Căile de infecție

Principalele căi de infecție sunt:

Hemobartoneloza

 • mușcături de rude;
 • muscaturi de insecte;
 • transfer de la mamă la pisoi în timpul sarcina, nașterea sau hrănirea;
 • cu transfuzie de sânge de la un animal infectat.

Mecanism de dezvoltare

După intrarea în sângele unui animal, hemobartonella începe să se înmulțească intens, afectând un număr tot mai mare de eritrocite și celule ale ficatului, splinei și măduvei osoase. Ca urmare a acestui proces, are loc distrugerea globulelor roșii. Și acest lucru, la rândul său, duce la o scădere a nivelului de hemoglobină din sânge și la epuizarea ficatului. O parte din hemoglobină pătrunde în urină și devine roșie și chiar maro. Celulelor și țesuturilor încep să le lipsească oxigenul, există o încălcare a echilibrului acido-bazic, dezvoltarea acidozei. Înfometarea cu oxigen provoacă apariția hemoragiilor diatezice și distrofia organelor parenchimatoase.

Știați? ÎN În Statele Unite, a existat o pisică care a născut 420 de pisoi în întreaga sa viață. Și în Marea Britanie, o păsărică numită Antigona avea cea mai mare așternut - 19 pui.

Problemele de metabolism duc la otrăvirea corpului cu toxine, pe care le produce și inflamații și hemoragii în diferite organe și țesuturi. Tabloul clinic al manifestării tuturor proceselor de mai sus - febră, diaree, vărsături, sindrom cardiovascular și gastro-intestinal.

Hemobartoneloza

Dezvoltarea, răspândirea și manifestarea anemiei infecțioase depinde de starea sistemului imunitar al animalului infectat..

Perioada de incubație și simptome

Există patru perioade ale bolii:

 1. Incubație - când animalul este deja infectat, dar corpul său încă nu prezintă semne de boală. Durata perioadei de incubație a bolii este de până la trei săptămâni.
 2. Acut - stadiul în care apar simptome caracteristice. Fără tratament, durata acestuia poate ajunge la două luni..
 3. Recuperare.
 4. Faza de tranzitie transport - simptomele dispar, dar un test de sânge relevă parazitul din eritrocite.
Boala severă este rară. În această stare, pisica poate slăbi dramatic, poate fi adesea într-o stare pasivă, poate dormi mai mult decât treaz. Aspectul său va indica epuizare și deshidratare..

Principalele simptome ale hemobartonelozei acute la pisici sunt:

Hemobartoneloza

 • temperatură ridicată care nu scade mult timp;
 • respirație rapidă;
 • ritm cardiac crescut;
 • lipsa poftei de mâncare, selectivitate sau refuzul de a mânca;
 • consumul de gunoi, nisip etc .;
 • paloare, galbenitatea membranelor mucoase, a pielii;
 • letargie, oboseală rapidă;
 • hemoragie pe conjunctivă și secolul al III-lea.

Important! Dacă animalul dvs. de companie a avut unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus de mult timp, ar trebui să-l arătați medicului veterinar..

Stabilirea diagnosticului

Este destul de dificil de diagnosticat „hemobartoneloza”. Prima cauză a dificultății - aceasta este absența deja menționată sau expresia slabă a simptomelor și evoluția latentă a infecției.

Al doilea motiv este că destul de des, când simptomele anemiei infecțioase devin vizibile, pe fondul unei scăderi puternice a imunității, mai multe boli au timp să se alăture acesteia. Acest lucru duce la faptul că medicii veterinari încep să trateze boli bine diagnosticate, iar hemobartoneloza rămâne neobservată..

Un alt motiv pentru dificultățile de diagnostic este că anemia se poate dezvolta ca urmare a multor alte probleme de sănătate..

Hemobartoneloza

în afară de, Haemobartonella felis chiar și atunci când se prelevează probe de sânge, nu este întotdeauna posibil să se detecteze. Sângele pentru analiză trebuie administrat în mod repetat - de cel puțin 10 ori.

Atunci când faceți un diagnostic corect, experiența și calificările ridicate ale unui medic veterinar sunt de o importanță deosebită, care poate colecta cu pricepere anamneza, descifra analize, identifica semne clinice, diferenția cu alte boli.

Pentru a vă proteja animalul de companie, vă sfătuim să aflați despre astfel de boli ale pisicilor, cum ar fi: piometru, mastită, toxocarioza, păduchi, micoplasmoza, coronavirus infecție, demodicoză, viermi, epifora, calciviroza, boala urolitiaza

Cum se tratează pisicile bolnave?

Dacă pisica este diagnosticată cu hemobartoneloză, se va prescrie dieta și tratamentul. Dieta va consta în utilizarea suplimentară de vitamine și minerale care contribuie la producerea de celule roșii din sânge și la normalizarea hematopoiezei.

Terapia se efectuează cu antibiotice. Astăzi, medicamentele cu principalul ingredient activ cloramfenicol, antibiotice tetraciclinice, doxiciclină, trimetosul s-au dovedit a fi cele mai bune. Acestea vor trebui luate pentru o lungă perioadă de timp - în termen de două până la trei săptămâni..

Hemobartoneloza

Împreună cu terapia cu antibiotice, sunt prescrise antihistaminice și complexe de vitamine și minerale, inclusiv cele care conțin fier, iod, vitamina B12 și alte substanțe utile.

Dacă nivelul hemoglobinei este atât de scăzut încât amenință viața animalului, pisicii i se face o transfuzie de sânge.

Important! Nu vindecați singur animalul. Acest lucru nu poate duce la rezultatele dorite și îi poate afecta sănătatea. Diagnosticul, tratamentul și dozarea medicamentelor pot fi prescrise numai de către un medic.

Prognoza

Dacă nu este tratată, pisica va fi bolnavă timp de trei până la opt săptămâni în primăvară și timp de una până la două luni toamna. Vara, poate avea pierderi în greutate, depresie, dificultăți de respirație.

Dacă un animal bolnav este izolat la timp și tratamentul a început, atunci rezultatele terapiei vor avea succes.. Rezultatul terapiei depinde de mai mulți factori:

Hemobartoneloza

 • durata bolii;
 • prezența complicațiilor;
 • infecții cu virusuri FeLV sau FIV.
Rare (1%), dar posibil rezultat - moarte, fără tratament, aproximativ 25% dintre animalele bolnave mor.

Dacă terapia nu dă efectul dorit, boala se poate întoarce sau poate intra într-o formă pasivă, în stadiul purtător.

Odată cu aplicarea în timp util pentru îngrijirea veterinară, diagnosticul competent și prescrierea medicamentelor, rezultatul bolii este pozitiv.

Prevenirea infecției

Pentru a preveni infectarea animalului dvs. de companie cu anemie virală, ar trebui să respectați regulile preventive simple:

 • hrăniți animalul cu hrană completă și echilibrată astfel încât să aibă o imunitate stabilă și puternică;
 • nu-i permite contactul cu animalele fără stăpân;
 • respectați regulile zoohigienice pentru păstrarea unei pisici;
 • scapă de puricii și căpușe;
 • stabiliți o restricție la mers.

Aflați mai multe despre alimentele pentru pisici, cum ar fi: „Gina”, "Purina", „Dealuri”, Royal Canin, „Kitekat”, „Proplan”

Poate o persoană să se infecteze de la o pisică

Proprietarul unei pisici bolnave și membrii familiei sale nu ar trebui să se îngrijoreze de sănătatea lor - o persoană nu poate prinde hemobartoneloză, deoarece agentul cauzal al acestei boli nu-i parazitează sângele.

Hemobartoneloza

asa de, hemobartoneloza - Aceasta este o boală destul de frecventă la pisici. Poate fi acută, dar în majoritatea cazurilor nu prezintă simptome vizibile. Anemia infecțioasă necesită tratament obligatoriu. O vizită la timp la un medic este o garanție a unei recuperări rapide și reușite..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Hemobartoneloza pisicilor: cum se manifestă, ce trebuie făcut, cum se tratează