Când este mai bine să castrezi o pisică

Până în prezent, în țara noastră a fost identificată o situație de reproducere necontrolată a animalelor. Este posibil să se rezolve problema prin castrarea pisicilor și castrarea pisicilor..

Castrarea poate fi efectuată la aproape orice vârstă, dar ar trebui să se țină seama de starea generală a animalului și de caracteristicile sale psihologice.

De câte luni am sterilizat pisici? Vârsta optimă pentru castrarea animalelor este imediat după pubertate. Pisicile prea mici nu sunt recomandate pentru a fi supuse unei intervenții chirurgicale, puteți castra un pisoi de la 6 la 8 luni. Castrarea foarte timpurie poate suspenda dezvoltarea fiziologică a animalului și poate duce la dezvoltarea urolitiazei, patologia organelor genitale.

Este important să ne amintim că pubertatea apare mai repede la rasele feline mici decât la rasele mari..

Cu toate acestea, cea mai bună vârstă pentru castrarea animalelor este de 1 - 1,5 ani. În acest moment, corpul pisicii s-a format deja complet, iar imunitatea a crescut într-o asemenea măsură încât poate rezista unei operații grave fără consecințe..

Este mai bine să castrați o pisică sub vârsta de 5 ani, deoarece cu o operație ulterioară, există riscul de a menține un comportament sexual. Puteți castra o pisică până la vârsta de 10 ani, dar este necesar să excludeți complet toate patologiile posibile ale organelor care sunt asociate cu modificări legate de vârstă. În pregătirea pentru castrare, este obligatorie examinarea animalului de către un medic veterinar.

Trebuie remarcat faptul că animalele tinere tolerează operația mult mai ușor, practic nu au complicații postoperatorii..

Pregătirea unei pisici pentru castrare

Operația necesită o pregătire atentă a animalului:

 • Examinarea de către un medic veterinar și livrarea testelor necesare. Aceasta este o condiție prealabilă pentru o operație de succes și reabilitare fără consecințe. Este mai bine să neuterizăm pisicile care sunt complet sănătoase.
 • Nu vă hrăniți ferm animalul de companie timp de 12 - 15 ore imediat înainte de operație. Puteți castra o pisică care a mâncat puțin pateu umed sau terci cu câteva ore înainte de operație. În același timp, accesul la apa potabilă ar trebui să fie deschis în orice moment..
 • Se recomandă ca operația să fie efectuată unui animal de companie care a fost deja vaccinat. Acest lucru va reduce semnificativ riscul de complicații postoperatorii..
 • Înainte de castrare, nu vă deranjați animalul de companie, încercați să îi oferiți un mediu calm acasă.
 • Dacă este posibil, aduceți animalul la clinică direct la ora stabilită, deoarece o lungă așteptare într-un loc necunoscut are un efect dăunător asupra psihicului și stării generale a animalului..

Beneficiile castrării

Castrarea animalelor de companie are mulți susținători și acest lucru nu este o coincidență. Operația are avantaje semnificative:

 • Comportamentul animalului de companie devine măsurat, calm. Instinctul de reproducere încetează să mai funcționeze, ca urmare a faptului că animalul nu lasă urme pe teritoriul său, nu zgârie mobilierul și nu încearcă să scape de acasă. Agresiunea necontrolată dispare, pisica nu miaună noaptea.
 • Stabilizează sănătatea felinelor atât la nivel fiziologic, cât și psihologic.
 • Numărul animalelor fără stăpân este în scădere. Proprietarul nu trebuie să-și facă griji că urmașii animalului său de companie vor locui pe stradă.
 • Este dovedit științific că pisicile castrate trăiesc mai mult decât omologii lor non-castrați. Bolile sistemului genito-urinar se manifestă la pisicile castrate mult mai rar decât la pisicile necastrate, iar cursul lor încetinește.

Dezavantaje ale castrării

Cu toate numeroasele avantaje, castrarea are și consecințele sale negative:

 • Dacă castrarea a fost efectuată prea devreme sau operația a fost efectuată pe pisică deja la bătrânețe, atunci există riscul de a dezvolta patologii ale sistemului urinar. Trebuie să castrezi o pisică la o anumită vârstă.
 • Operația se efectuează sub anestezie generală, care afectează negativ corpul animalului. Anestezia poate exacerba unele boli cronice.
 • Complicațiile pot apărea la animale dacă castrarea a fost efectuată fără examinarea adecvată de către un medic veterinar sau nu a fost urmată îngrijirea postoperatorie adecvată. Poate apărea sângerare, infecție.
 • Animalele de casă castrate au un risc crescut de a dezvolta urolitiază, dar acest lucru poate fi ușor exclus prin acordarea animalului de companie de hrană specială pentru animalele castrate..

Îngrijirea pisicii postoperatorie

Este necesară îngrijirea unui animal de casă după castrare, deoarece pot exista consecințe negative ale castrării pisicilor. Animalul suferă durere și disconfort psihologic, prin urmare, trebuie să încercați să accelerați procesul de reabilitare:

 • Puteți ridica un animal de companie de la clinică numai după ce anestezia a trecut.
 • În primele 48 de ore după operație, nu este recomandat să scoateți animalul în afară, să îl așezați în locuri necunoscute. Încercați să evitați curenții, sunetele dure și zgomotul..
 • Dacă este posibil, ar fi bine să nu-ți lași animalul de companie singur în prima zi după castrare. Poate rupe bandajul postoperator, poate întinde cusăturile, provocând inflamații și iritarea pielii..
 • Așternutul animalului de companie trebuie să fie moale, este mai bine dacă este făcut din țesături naturale. Va fi dificil pentru pisică să ajungă la litiera de gunoi, astfel încât să schimbe așternutul de mai multe ori pe zi.
 • După operație, animalul de companie va fi somnoros și obosit, trebuie să-i dai timp să se odihnească și să-și revină. Nu este nevoie să deranjați pisica și să ridicați inutil.
 • Nu este recomandat să vă hrăniți animalul de companie în primele 24 de ore după operație. Accesul la apă caldă potabilă trebuie să fie constant. Datorită slăbiciunii și a efectului rezidual al anesteziei, poate fi dificil pentru o pisică să se ridice și să meargă până la o ceașcă de apă, este necesar ca bolul să fie aproape.
 • Cu ajutorul unui medic veterinar, trebuie să alegeți un aliment specializat pentru animalele castrate care să se potrivească animalului dvs. de companie și să respectați cu strictețe norma și dieta.
 • În timpul perioadei de reabilitare, este necesar să se restricționeze mișcarea pisicii pe mobilier, pervazuri și proeminențe în pereți, deoarece, sărind sau căzând fără succes, pisica poate deteriora locul operației..

Mănâncă pisici castrate

După castrare, dieta pisicii și frecvența acesteia suferă modificări semnificative:

 • hrăniți animalul des, dar puțin, nu ar trebui să lăsați o cantitate mare de mâncare în vasul său;
 • atunci când creșteți greutatea în exces, transferați animalul în alimentele cu conținut scăzut de calorii;
 • oferă acces gratuit la apa potabilă, de preferință caldă;
 • este mai bine să hrănești animalul cu un aliment special conceput pentru pisicile castrate;
 • reduc aportul de calciu și magneziu, acestea contribuind la formarea calculilor în sistemul genito-urinar;
 • adăugați regulat produse lactate fermentate în meniul pisicii care îmbunătățesc metabolismul.

Este important să ne amintim că un medic veterinar poate alege mâncarea potrivită pentru o pisică castrată..

Mituri asociate cu castrarea pisicii

Mulți oameni nu își castrează animalele de companie, deoarece sunt la mila miturilor pe care societatea le-a impus-o. Zvonurile și speculațiile legate de castrare sunt cultivate activ, dar nu au nicio legătură cu realitatea. Să aruncăm o privire la unele dintre ele:

Pisicile castrate își pierd rapid activitatea și adesea se îngrașă. Nu este adevarat. Modificările fiziologice care afectează pisica afectează cu siguranță activitatea sistemului genito-urinar, iar absența hormonilor sexuali afectează activitatea întregului corp..

Dar hrana specializată corect selectată va permite menținerea echilibrului microflorei intestinale, va oferi pisicii castrate toate substanțele nutritive și elementele de care are nevoie.. Datorită nutriției adecvate, activitatea animalului nu se va schimba, iar greutatea sa va rămâne aceeași.

Sterilizarea unei pisici adulte înseamnă expunerea vieții sale la suferințe constante. Deloc. Ca în cazul oricărei operații, este necesară o perioadă de reabilitare după castrare. Când rănile se vindecă și cusăturile sunt îndepărtate, pisica se va vindeca odată cu viața activă de odinioară..

Glanda îndepărtată, care a produs hormoni, elimină, de asemenea, dorința sexuală a animalelor. Pisicile uită pentru totdeauna poftele pentru persoanele de sex opus și nu experimentează niciun disconfort psihologic din această cauză..

Masculul va deveni agresiv. După castrare, dimpotrivă, bărbații își înmoaie comportamentul, care poate fi agresiv din cauza unui exces de hormoni sexuali. Pisicile castrate sunt afectuoase pentru copii, nu atacă rudele.

Dacă nu intenționați să participați la creșterea animalelor, atunci trebuie să castrați pisica. Acest lucru va ajuta la evitarea mai multor probleme de comportament ale animalului de companie, la păstrarea sănătății acestuia și la prelungirea vieții. Prin alegerea vârstei potrivite, timp în care castrarea este ușor tolerată de pisică fără consecințe, proprietarul nu numai că va oferi animalului de companie o viață activă și satisfăcătoare, ci și va scăpa de descendenții felini nedoriti.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Când este mai bine să castrezi o pisică