Hemobartoneloza la pisici: simptome și tratament

Anemia infecțioasă felină sau hemobartoneloza (Haemobartoneloza) este una dintre bolile infecțioase dificil de diagnosticat și dificil de tratat. Agentul cauzal al bolii este rickettsia Haemobartonella felis. Acest parazit intracelular moare rapid în afara corpului unui animal cu sânge cald și, după ce i-a invadat celulele sanguine, s-ar putea să nu se manifeste mult timp. Conform statisticilor veterinare, simptomele severe ale bolii sunt observate la doar 25% dintre animalele care au infecția..

Hemobartoneloza la pisici

Atenţie! În sângele uman, hemobartonella nu parazitează, prin urmare, un animal cu anemie infecțioasă nu are nevoie de izolare de oameni.

Virusii imunodeficienței feline (FIV) sau leucemia (FeLV) sunt expuși riscului de anemie infecțioasă (după naștere, boli grave, castrare sau histerovariectomie), precum și persoanelor cu prezența virușilor imunodeficienței feline (FIV) sau leucemiei (FeLV) în organism. Se crede că animalele sub vârsta de 3 ani sunt mai susceptibile la această boală, iar pisicile suferă de hemobartoneloză mai des decât pisicile. Probabilitatea de a dezvolta anemie infecțioasă la câini este minimă. În cazuri rare, afectează câinii care au suferit splenectomie (intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea splinei) sau au tulburări imunologice severe.

Mecanismul de dezvoltare a bolii

Haemobartonella felis parazitează în celulele roșii din sânge (eritrocite). Odată ajuns în sângele unei pisici, rickettsia dăunează membranei celulare a eritrocitului și pătrunde în ea, perturbând astfel structura celulelor sanguine. Rezultatul este un atac al propriilor celule roșii din sânge de către microfage, pe care sistemul imunitar le trimite pentru a distruge celulele roșii din sânge modificate, considerându-le ca elemente străine..

Simptomele hemobartonelozei la pisici
Simptomele hemobartonelozei la pisici

Mai mult, leucocitele-microfage încep să distrugă nu numai celulele eritrocite bolnave, ci și cele sănătoase. O scădere a numărului de eritrocite eficiente din sângele animalului duce la scăderea nivelului de hemoglobină și la dezvoltarea anemiei (anemie). Perioada de incubație a bolii este de aproximativ 3 săptămâni. Cu o formă latentă (latentă) a bolii, semnele clinice pot fi absente și apar doar atunci când virusul este reactivat.

Simptomele hemobartonelozei

Sub influența factorilor care provoacă o stare imunosupresivă, virusul hemobartonelozei începe să se înmulțească rapid și apoi manifestările bolii nu se limitează la un grad ușor de anemie. O pisică poate experimenta:

 • letargie, pierderea activității, oboseală rapidă;
 • scăderea poftei de mâncare;
 • epuizare progresivă (acest simptom cel mai izbitor al bolii este clar vizibil în fotografia pisicilor cu hemobartoneloză);
 • preferințele gustului pervertit (pisica mănâncă nisip, gunoi de hârtie etc.);
 • febră persistentă de grad scăzut;
 • tahicardie;
 • hemoragie la nivelul conjunctivei;
 • galbenul sau paloarea membranelor mucoase.

Simptomele hemobartonelozei la pisici

Durata perioadei acute a bolii este de aproximativ 2 luni, atunci simptomele pot dispărea complet, dar când se efectuează un test de sânge, Haemobartonella felis se găsește în ea - pisica va rămâne purtătoarea infecției pentru totdeauna.

Diagnostic

Diagnosticul hemobartonelozei se face pe baza anamnezei, a examinării animalului și a rezultatelor analizelor de sânge:

 • uzual,
 • biochimic,
 • test de sânge pentru Haemobartonella felis,
 • examen serologic folosind reacția de imunofluorescență a anticorpilor împotriva agentului patogen (metoda RIF),
 • metoda PCR, care permite detectarea parazitului în sine în sânge.

Există mai multe motive pentru astfel de numeroase studii diagnostice. Majoritatea simptomelor acestei boli sunt nespecifice, sunt inerente altor boli și sunt adesea ușoare. Găsite în timpul anamnezei, examinarea, un test general de sânge și anemia pot avea, de asemenea, o origine diferită. În plus, nu este întotdeauna posibil să se obțină date fiabile..

Este important să știți! Haemobartonella felis nu este întotdeauna detectată pe probele de sânge. Parazitul este capabil să părăsească temporar corpul eritrocitului și apoi în timpul analizei nu va fi identificat. Din acest motiv, dacă suspectați hemobartoneloză, sângele de la o pisică este luat pentru analiză de cel puțin 10 ori..

Prelevarea de sânge de la pisici

Tratament

Măsurile terapeutice pentru hemobartoneloza felină vizează ameliorarea sau ameliorarea simptomelor bolii și distrugerea parazitului. Pentru eliminarea (îndepărtarea) hemabartonelei din organism, se utilizează antibiotice Levomycetin sau tetraciclină. Doxiciclina este considerată cea mai sigură - are cel mai mic număr de efecte secundare. Doza zilnică recomandată de doxiciclină este de 5 ÷ 10 mg pe 1 kg de greutate animală, medicamentul se ia o dată pe zi. Recent, un instrument care oferă eliminarea aproape completă a rickettsiei, Azidin, a fost popular printre medicii veterinari din Moscova și Sankt Petersburg. Doza zilnică optimă de Azidină pentru pisici este de 5 mg pe 1 kg de greutate corporală.

Cursul de administrare a antibioticelor este lung, de la 2 la 4 săptămâni, în funcție de răspunsul la tratament. Prin urmare, antihistaminicele sunt de obicei incluse în programul de tratament, deoarece moartea masivă a paraziților poate provoca reacții alergice la o pisică bolnavă. Pentru a opri fenomenele de anemie, se prescriu glucocorticoizi, cel mai adesea prednisolon. Se administrează pisicii în paralel cu agenți antibacterieni, o dată pe zi, la o rată de 2 mg pe 1 kg de greutate.

Tratamentul hemobartonelozei la pisici

Pentru a reduce simptomele anemiei, pisicilor cu hemobartoneloză li se prescriu vitamine B și preparate din fier. Dacă nivelul dumneavoastră de hemoglobină este extrem de scăzut, poate fi necesară o transfuzie de sânge. Dacă există semne de deshidratare, pisicii i se administrează picături pentru a umple pierderea de lichid.

Acest lucru este important de știut! Rezultatul tratamentului cu hemobartoneloză depinde de durata bolii, precum și de prezența bolilor concomitente, în special a infecției pisicii cu alte virusuri. Dacă o pisică cu hemobartoneloză este tratată la timp, terapia are de obicei succes în mai mult de 90% din cazuri. Fără tratament, aproximativ un sfert dintre animalele cu anemie infecțioasă mor.

Prevenirea

Măsurile care vor ajuta la evitarea infectării unei pisici cu hemobartonelle constau în principal în excluderea contactului animalelor de companie cu animalele fără stăpân. Pisicile domestice sunt mai puțin susceptibile de a avea anemie infecțioasă, astfel încât limitarea mersului pe jos reduce și riscurile. O măsură preventivă eficientă este tratamentul regulat al tuturor animalelor de companie cu preparate respingătoare universale care protejează împotriva tuturor tipurilor de paraziți care aspiră sângele, precum și distrugerea puricilor și căpușelor din subsolurile și încăperile din spatele gospodăriilor. În prezent nu există un vaccin specific care să protejeze împotriva Haemobartonella felis.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Hemobartoneloza la pisici: simptome și tratament