Când se deschid ochii pisoilor după naștere?

Una dintre cele mai îngrijorătoare întrebări pentru proprietarii de creaturi drăgălaie: când se deschid ochii pisoilor după naștere?.

La urma urmei, ei vin în această lume absolut neajutorați, lipsiți de ocazia de a vedea, de a auzi și de a se mișca liber în spațiu. Toate activitățile lor se limitează la târâtul ciudat și căutarea laptelui mamei.

De ce se nasc orbi?

Este demn de remarcat faptul că puii „nefericiți” ai familiei feline împărtășesc această soartă cu încă un tovarăș fidel al omului - puii nou-născuți. Amândoi petrec ceva timp după naștere cu pleoapele complet lipite. Cum poate fi explicată această caracteristică??

Pisoii cu ochii închiși
Pisoii cu ochii închiși

Nu au existat studii științifice cu privire la această problemă. Dar proprietarii îngrijitori ai creaturilor cu blană și scârțâind, printr-o simplă observare, au dedus trei motive principale:

 1. Pisoii se nasc prematuri timp de două săptămâni. Această caracteristică fiziologică s-a format pe vremea strămoșilor sălbatici. Femela a trebuit să se recupereze rapid pentru a continua să vâneze hrană, ceea ce este aproape imposibil de făcut cu o burtă uriașă gata.
 2. Ochii închiși acționează ca un mecanism de apărare. Un pisoi nou-născut are o imunitate foarte slabă și nu poate face față virușilor și bacteriilor ostile din mediu. Când corpul devine mai puternic, ochii încep să se deschidă..
 3. Îndeplinind un rol protector, dar deja în uter. Se crede că fluidul în care locuiește embrionul nu este curat și steril. Prin urmare, natura, „acoperind” ochii și urechile pisoiilor, s-a asigurat că organismul în curs de dezvoltare nu primește poluare.

Câte zile deschid ochii pisoii?

Este imposibil să spunem fără echivoc în ce zi se deschid ochii. Totul este foarte individual. Unele firimituri încep să vadă clar deja în a 5-a zi după naștere. Pentru alții, procesul este amânat pentru două sau chiar trei săptămâni. Termenul mediu este de 10-12 zile. Există mai mulți factori care determină când pisicile încep să vadă:

 • rasă;
 • caracteristici de dezvoltare;
 • cursul sarcinii la o pisică;
 • habitatul puiilor.
Pisoii cu ochii deschiși
Pisoii cu ochii deschiși

Fapt interesant: bebelușii post-termen se dezvoltă mult mai repede decât colegii lor. În consecință, ochii lor se deschid mult mai devreme (uneori deja în a doua zi după naștere).

Caracteristicile raselor

Rasa pisicii afectează, de asemenea, momentul în care pisoii deschid prima dată ochii:

 1. Sfinxurile se numără printre „lideri”. Copiii lor se pot naște deja cu pleoapele deschise. De regulă, reprezentanții acestei rase încep să vadă clar în a treia zi..
 2. Thai și siameze bebelușii se văd în intervalul dintre a treia și a șasea zi de a fi în această lume.
 3. Avea Pisici siberiene procesul începe la 5-7 zile după naștere.
 4. Pentru această perioadă persii devin și ei văzători.
 5. Copii britanici sunt într-o stare neajutorată până în a 6-a zi din viața lor și, uneori, mai mult.
 6. Pisici orientale rasele capătă vedere și în ziua 6.
 7. Ciudat deținătorii de înregistrări în această zonă există păpuși, în care separarea pleoapelor nu are loc până la vârsta de trei săptămâni.
 8. scoţian „Păsăricele” încep să-și deschidă ochii în a cincea - a opta zi, în cele din urmă recâștigându-și vederea doar în ziua a 14-a.

Interesant este că, potrivit statisticilor, fetele se văd mai devreme decât băieții, iar reprezentanții raselor cu păr lung rămân în urma pisicilor cu păr scurt și chel.

De asemenea, ochii primului pisoi născut se deschid adesea înaintea celorlalți..

Întregul proces de deschidere a pleoapelor nu are loc într-o singură zi, durând până la trei zile.

Pisoi scoțian
Pisoi scoțian

Deschiderea începe din interiorul ochiului. În primul rând, se formează un mic decalaj, care se mărește treptat și dezvăluie lumii un iris albastru plictisitor.

Dar asta nu este tot. Abia după 5-10 zile, bebelușii vor câștiga capacitatea de a vedea contururile obiectelor. Prin urmare, pentru prima dată după deschiderea pleoapelor, este important să vă asigurați că pisoii rămân într-un loc semi-întunecat. În caz contrar, lumina puternică poate deteriora pupilele care se formează..

Concluzie

Este important să știți după câte zile se deschid ochii pisoilor. Acest lucru va ajuta la luarea măsurilor în timp util dacă se constată abateri..

Principalele simptome ale tulburării sunt absența primelor semne de deschidere a ochiului după 10-12 zile. Descărcarea suspectă de sub pleoapele închise sub formă de mucus sau puroi ar trebui să fie deosebit de alertă. Dacă acestea sunt disponibile, este necesar să contactați urgent un specialist.

Dacă nu se găsesc semne evidente de inflamație, atunci trebuie doar să așteptați câteva zile. Poate că motivul întârzierii este unul dintre factorii enumerați mai sus și, în curând, bebelușul va privi această lume cu ochii mari..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Când se deschid ochii pisoilor după naștere?