Castrarea pisicilor: vârstă și consecințe

Aceasta este una dintre cele mai simple operații, dar datorită modificărilor hormonale după aceasta, are restricții de vârstă. În plus, castrarea pisicilor se efectuează sub anestezie generală, care își impune propriile restricții de vârstă, care sunt foarte dependente de rasă și de predispoziția genetică la patologii..

Consecințele pozitive ale castrării

În modificările hormonale după îndepărtarea testiculelor și în operația în sine anestezie există argumente pro și contra. Sunt multe motive castra pisică. Această secțiune va enumera principalele.

Mai puține amenințări la adresa vieții animalului tău de companie

Pisicile neîmblânzite sunt la mila hormonilor. Deseori există cazuri când un animal de companie de familie a sărit pe fereastră. Și e bine dacă nu este etajul cinci. În plus, multe pericole se ascund pe stradă. Mașini, câini, oameni cărora nu le place o nuntă de pisică sub fereastră.

Separat, trebuie spus despre luptele cu pisici pentru inima unei doamne. Este puțin probabil ca o altă pisică să-ți roască animalul de companie, dar poate să-și scoată ochii, să-și muște urechea sau să lase răni infestate. În procesul de împerechere cu pisici fără stăpân, animalul de companie se poate infecta. Există multe boli virale periculoase transmise prin sânge și salivă. În cele din urmă, animalul va suferi în mod constant de viermi și purici..

Impact pozitiv asupra comportamentului pisicii

Castrarea unei pisici adulte nu o garanție că va deveni instruit și uimitor de ascultător. Îndepărtarea testiculelor nu afectează obiceiurile, dar elimină iritantul. Acest lucru poate afecta grav caracterul animalului de companie, deoarece vor exista mai puține motive pentru agresiune, deoarece pisica nu va mai simți nevoia nesatisfăcută a unei femele..

Obiceiurile se pot schimba în timp, dar schimbările de comportament vor avea loc nu mai devreme de o lună mai târziu. Amintiți-vă că caracterul unei pisici depinde în mare măsură de antrenament, castrarea nu o va înlocui, ci va facilita procesul de stăpânire a noilor reguli și abilități. Dar cel mai important lucru este că pisica se va opri marcă teritoriu. Faptul este că etichetele sunt modalitatea masculină de a se declara și de a atrage femela, care este reglementată de testosteron, așa că, după castrare, dorința de a eticheta va trece, de la sine.

Posibile complicații

Unii proprietari se tem de consecințele operațiunii care i se pot întâmpla animalului de companie..

Obezitatea

Șansele sunt ca după castrare pisica să se îngrașe. Dar acest lucru poate fi ușor evitat prin realizarea naturii acestui fenomen. Animal ingrasandu-se, de vreme ce nu are unde să cheltuiască energie. Obișnuia să caute o pisică zi și noapte, dar acum doar mănâncă și doarme. Pentru a menține pisica întotdeauna în formă, proprietarul trebuie să aibă grijă de acest lucru:

 • Oferiți pisicii o încărcătură. Cumpără jucării, petrece timp cu el, joacă-te activ. Puteți obține o a doua pisică, astfel încât să aibă pe cineva cu care să se joace. Este foarte util să scoți animalul afară. Este necesar să înțelegem că, în sălbăticie, pisicile duc o viață foarte activă..
 • Hrăniți mai puțin. Reducerea dietei nu vă va afecta pisica. Animalele sterilizate au nevoie de 25-30% mai puțină energie, deoarece metabolismul lor se schimbă. Mâncarea ar trebui să aibă mai puține calorii. Alegând mâncarea și porțiile potrivite, puteți controla greutatea animalului dvs. de companie.

Boala urolitiaza

Castrarea în sine nu este cauza principală urolitiaza (ICD). Dar poate agrava și accelera dezvoltarea sa. ICD este depunerea de minerale în vezică / rinichi datorită excesului lor, prezenței depunerilor sau metabolismului necorespunzător. Trebuie amintit că obezitatea și stilul de viață sedentar sunt factori predispozanți..

Dacă mergeți și vă jucați cu animalul, precum și controlați greutatea și dieta acestuia, puteți reduce riscul de a dezvolta urolitiază la minimum. Supraalimentarea animalului de companie după castrare va contribui la depunerea mineralelor. Aportul scăzut de lichide afectează, de asemenea, negativ, apă ar trebui să fie întotdeauna disponibil pentru pisică.

Castrare timpurie și târzie

Veterinarii de obicei recomanda castrarea pisoi la vârsta de cel puțin 7-8 luni, când corpul s-a format aproape fiziologic. Dacă proprietarii au suficientă răbdare, este inofensiv să aștepți până la un an, când toate sistemele corpului s-au maturizat complet. Cu toate acestea, uneori puteți găsi informații că castrarea timpurie a pisicilor nu dăunează corpului. Să ne dăm seama ce este ce.

Castrare timpurie - grabă fără motiv

Castrarea pisoiilor la vârsta de 2 până la 5 luni s-a răspândit printre noi nu cu mult timp în urmă. Și mulți proprietari de bebeluși sunt foarte mulțumiți de această oportunitate: nu vor trebui niciodată să afle cum miroase pisicile, deoarece operația se face la vârste prea mici..

Opiniile experților sunt diametral diferite. Unii susțin că nu există pericol nici în timpul intervenției chirurgicale, nici în viitor. Alții spun că pisoii au nevoie de timp pentru a crește și a se forma..

Argumentele susținătorilor castrării timpurii sunt următoarele:

 • Când testiculele sunt îndepărtate până la 4-5 luni, nu se observă nicio îngustare a uretrei. Și acesta a fost mult timp considerat principalul motiv pentru abandonarea castrării timpurii. Cercetările au arătat contrariul.
 • Mult timp s-a crezut că castratele timpurii devin subdezvoltate, au probleme cu sistemul musculo-scheletic. Studiile au arătat că castratele timpurii cresc adesea mai mari decât semenii lor.

Adversarii castrării timpurii argumentați prejudiciul cauzat de operațiune după cum urmează:

 • Un pisoi mic cântărește atât de puțin încât este extrem de dificil să calculeze doza necesară și sigură de anestezie pentru el, iar o „supradoză” este plină de moartea animalului sau de complicații la ieșire. În general, anestezia generală este administrată pisoilor doar în cazuri extreme - dacă există o amenințare la adresa vieții.
 • Nu există studii științifice convingătoare cu date statistice cu privire la efectul castrării timpurii asupra comportamentului acestor tineri pisoi. Este imposibil să se prevadă modul în care castrarea va afecta psihicul unui anumit pisoi. Cu toate acestea, există adesea o oarecare letargie după un an de viață, mai ales dacă animalul de companie nu a ieșit niciodată afară..
 • Pisoii neutri timpurii devin mai înalți decât colegii lor. Dar nu este nimic de fericit, deoarece se știe că castrarea timpurie încetinește formarea scheletului. Când la indivizii necastrați, scheletul este deja complet format, la castrarea timpurie crește încă, întinzându-se în lungime. Dar materialul osos din corp nu este adăugat cu castrare, va fi la fel de mult pe cât este așezat genetic. Scheletul se întinde și devine mai subțire, devenind mai fragil. Țesutul osos slăbit este mai predispus la fracturi și alte leziuni.
 • Se nasc mulți pisoi criptorhide, testiculele lor nu sunt coborâte în scrot și sunt situate în cavitatea abdominală (această abatere dispare adesea odată cu vârsta). Castrarea timpurie a criptorhidelor este o operație cavitară cu deschiderea cavității abdominale, este inutil să spunem că este mai dificilă, iar perioada postoperatorie va deveni din ce în ce mai lungă.
 • Imunitatea la copii este încă slabă, în plus, vârsta fragedă este momentul vaccinări. În acest moment, intervenția chirurgicală este o povară inutilă asupra sistemului imunitar.
 • Nu a fost identificată o legătură directă între castrarea timpurie și dezvoltarea ulterioară a ICD. Dar cercetarea a durat maximum 3 ani, în timp ce urolitiaza se manifestă în 7-8 ani, astfel încât astfel de observații sunt insuficiente. În același timp, se știe în mod fiabil că, după castrare, animalul devine letargic și predispus la obezitate, iar aceștia sunt principalii factori predispozanți.

Castrare tardivă și probleme legate de vârstă

Dacă pisica este deja în vârstă, atunci medicii veterinari, de regulă, nu recomandă „deranjarea” corpului uzat cu castrare. La bătrânețe și bătrânețe, castrarea se efectuează de obicei din motive medicale - aceasta este agresiune necontrolată, incontinență urinară, hiperplazie de prostată, cancer testicular.

Important! Pisicile mai în vârstă sunt rareori complet sănătoase. Stresul asociat operației, anestezia generală, încărcătura asupra corpului datorată modificărilor hormonale - toate acestea pot exacerba bolile cronice existente.

Renal și insuficienta cardiaca sunt contraindicații pentru intervenția chirurgicală. Din cauza căderii tensiune arteriala este posibil ca rinichii să nu-și poată face treaba. Anestezia inhibă activitatea inimii, prin urmare, în caz de insuficiență, poate apărea insuficiență cardiovasculară acută.

Chiar dacă operațiunea a avut succes, în viitor, o pisică bătrână și proprietarul ei se pot confrunta cu următoarele complicații:

 • Un corp în vârstă nu-și vindecă bine rănile. Vindecarea rănilor pe termen lung crește riscul de infecție și inflamație, sângerare, divergență de sutură.
 • Probabilitatea de blocare a uretrei și dezvoltarea urolitiazei poate crește.
 • O complicație obișnuită după castrarea pisicilor mai în vârstă este constipație, deoarece anestezia relaxează mușchii netezi ai intestinelor, iar recuperarea din cauza vârstei este lentă.
 • Există riscul de a dezvolta hernii, deoarece țesuturile vechi sunt flascule, predispuse la proliferarea și pierderea celulelor.

Nu uita asta pisici cu pedigree au adesea o predispoziție la anumite boli care sunt periculoase în caz de castrare. Deci, bolile sistemului cardiovascular (inclusiv cardiomiopatia hipertrofică și dilatată la vârstă mijlocie și în vârstă) sunt predispuse la Persani, siamez, maine coons. Himalaya, Persanii, exoticii cu părul scurt se îmbolnăvesc adesea boala de rinichi cu chisturi multiple.

Imunitatea generală la pisicile genealogice este redusă. Prin urmare, trebuie să știți la ce boli specifice este predispus „aristocratul” dvs. în vârstă. Dar pentru toată lumea - atât pentru pedigree, cât și pentru „bătrâni” de curte - un lucru este adevărat: înainte de castrare, fiecare „veteran onorat” trebuie să fie supus unui examen medical cuprinzător și să treacă toate testele posibile!

Vârsta pentru castrarea pisicilor

Fiecare vârstă are propriile sale caracteristici de dezvoltare. La o vârstă fragedă, castrarea nu este recomandată din cauza faptului că corpul și caracterul animalului nu au fost încă formate. Multe boli cronice apar la o vârstă mai târzie, ceea ce crește riscul de complicații..

Până la 7 luni

Nu este cel mai bun moment pentru castrare. Corpul nu s-a dezvoltat cu adevărat în acest moment, prin urmare tulburările hormonale după castrare duc la consecințe neplăcute. În special, sunt observate următoarele fenomene:

 • Osificare tardivă. După castrare, absorbția calciului în țesutul osos scade, ca urmare, cartilajul nu se osifică în timp. Din această cauză, animalele castrate sunt adesea mai mari decât semenii lor, în timp ce țesutul osos este mai puțin dens. Toate acestea cresc riscul apariției osteocondrozei..
 • Subdezvoltarea penisului. Un fenomen frecvent observat cu castrare timpurie. În primul rând, conduce la faptul că există mai mult spațiu între prepuc și penis și, din această cauză, urina este reținută în cavitatea prepucului în timpul urinării. Toate acestea cresc riscul de a dezvolta infecții genito-urinare..
 • Dimensiune mică a corpului. Dozajul de anestezie este calculat pe baza greutății, respectiv, cu cât este mai mică greutatea animalului de companie, cu atât este mai dificil să selectați cu exactitate doza. În același timp, nu numai selectarea stupefiantelor devine mai complicată, ci și tehnologia operațională în sine. Deoarece dimensiunile sunt mai mici, cu atât este mai dificil să intri în organul dorit. În plus, la pisicile mici testiculele sunt încă subdezvoltate..
 • Imperfecțiunea imunității. Pisicuțele de până la 3-4 luni nu au propria imunitate. După această vârstă, până la un an de viață, sistemul imunitar are încă nevoie de timp pentru a se întări pe deplin. În plus, până la un an, trebuie efectuate mai multe vaccinări de rutină, deparazitare, care interferează cu operația.
 • Criptorhidia naturală. După naștere, testiculele la pisoi nu intră întotdeauna în scrot și sunt situate în cavitatea abdominală, ceea ce complică foarte mult operația. Acest lucru este considerat normal, mai târziu, după 3-4 luni, apar la majoritatea animalelor, numai dacă până la 7 luni testiculele nu pătrund în scrot, atunci animalul de companie este considerat un criptorh.
 • Imperfecțiunea termoreglării. Termoreglarea se efectuează datorită extinderii și îngustării vaselor de sânge, a lânii, a grăsimii subcutanate. La pisoi, datorită dimensiunilor mici, corpul se răcește și se încălzește mai repede, în timp ce părul nu este atât de gros și nu există deloc grăsime subcutanată. Toate acestea duc la faptul că sub acțiunea anesteziei apar cu ușurință tulburări de termoreglare..

În cele din urmă, pisoii cu vârsta de până la 6-7 luni nu manifestă interes pentru femei, deci nu are rost să-i sterilizăm cât mai devreme posibil. Până la vârsta de șase luni, există adesea suficiente probleme cu vaccinările, deparazitarea și alte măsuri.

7-12 luni

Mulți proprietari castrează pisoi în acest moment special din mai multe motive:

 • Până la 7 luni au pisoii comportament sexual. Aparatul de reproducere atinge dezvoltarea sa, așa că în acest moment pisoii nu se pot împerechea, ci și fertiliza femelele. Și asta în ciuda faptului că pisoiul, în multe privințe, nu este încă pe deplin adult.
 • Până la această vârstă, animalul are o dimensiune destul de mare, aproape proporțională cu un animal de companie adult. Toate acestea facilitează foarte mult selecția dozei de anestezie și, de asemenea, simplifică efectuarea procedurilor chirurgicale. Prin urmare, probabilitatea de eroare medicală și riscul de apariție a complicațiilor datorate acestei scăderi.
 • Până la această vârstă, corpul este mult mai avansat și mai rezistent. Rinichii fac o treabă excelentă prin retragerea substanțelor narcotice, supraviețuiesc cu ușurință unei scăderi a tensiunii arteriale. Sistemul de termoreglare previne dezvoltarea hipertermiei maligne și a hipotermiei excesiv de severe.
 • Corpul, deși mai mic decât cel al animalelor de companie adulte, este destul de dezvoltat. În acest moment, penisul poate părăsi deja prepuciul, iar osificarea finală începe în țesutul osos. De asemenea, sistemul imunitar este mult mai puternic decât în ​​copilărie și protejează perfect pisoiul.

1 - 2 ani

aceasta timpul optim pentru castrarea unui pisoi, deoarece:

 • Scheletul și musculatura sunt pe deplin dezvoltate. La 7-8 luni, deși corpul s-a dezvoltat aproape complet, pisoii sunt de obicei chiar mai mici decât un animal adult și continuă să crească activ. Pisoii ating proporții normale cu un an, iar creșterea încetinește semnificativ.
 • Unii proprietari preferă să-i ofere pisicuței posibilitatea de a „merge”. După cum arată practica, aceasta este o practică bine întemeiată. Pisicile din aceasta devin mai active și mai energice. Acest lucru se datorează faptului că este pur și simplu mai interesant pe stradă decât acasă, așa că după petrecere, așezarea pe canapea toată ziua este plictisitoare. Activitatea crescută are un efect benefic asupra sănătății pisicii.
 • Creșterea energiei reduce riscul acumulării excesive de grăsime. După castrare, pisicile necesită mai puțină energie (ceea ce duce la obezitate), dar dacă animalul a stabilit obiceiuri de activitate ridicată, atunci această probabilitate scade. Și acest lucru duce la o scădere a riscului de a dezvolta alte boli..
 • În special, probabilitatea de a dezvolta urolitiază scade. Unul dintre principalii factori de risc pentru această boală este stilul de viață sedentar, hrănirea dezechilibrată (excesul de minerale) și obezitatea. După cum puteți vedea, cu o activitate suficientă la animal, riscul de a dezvolta KSD scade..

2-5 ani

Este prea momentul potrivit pentru castrare. Corpul felin face o treabă grozavă, deoarece animalul în acest moment atinge vitalitatea maximă. Această vârstă poate fi asociată cu 20-30 de ani de viață la om. Pisicile tolerează de obicei anestezia cu ușurință și se recuperează rapid..

De obicei, un animal de companie până la această vârstă nu este castrat din cauza faptului că pisica a avut anterior ocazia să meargă pe stradă. Acest lucru crește probabilitatea de răni și diverse infecții, dar, în general, în absența acestora, afectează sănătatea animalului în bine. Din motive de siguranță, se recomandă să scapi pisica de purici, viermi la fiecare câteva luni și o dată pe an să faci vaccinări de rutină.

Dacă nu ați castrat încă pisica, dar țineți-o constant acasă și nu dați femele, atunci gândiți-vă la câteva puncte:

 • animalul de companie suferă fără femele, aici puteți face o analogie cu oamenii, este dificil și pentru o persoană atunci când nu are o persoană dragă;
 • incapacitatea pe termen lung de a fertiliza o femelă cu o dorință constantă de a face acest lucru determină animalul în depresie, pot apărea nervozitate, agresivitate nerezonabilă și alte tulburări mentale (și pisicile o au);
 • în cele din urmă, este doar neplăcut când întregul apartament mirosea a urme de pisică, în plus, problema este adesea complicată de urletele constante ale unui animal de companie nesatisfăcut.

5-7 ani

În acest moment, pisica poate fi încă castrată fără teamă, deoarece:

 • Insuficiența cardiacă în acest moment nu este încă evidentă, pisica nu are vârsta suficientă pentru asta. Desigur, unele rase predispuse la aceasta pot avea probleme din cauza anesteziei, dar, în general, animalele de companie tolerează bine procedura.
 • Insuficiența renală este, de asemenea, extrem de rară. Este posibil doar la rase cu predispoziție genetică. În general, la majoritatea animalelor de companie, rinichii la această vârstă funcționează perfect.
 • Laxitatea țesuturilor este uneori observată la unele rase predispuse la pliuri excesive ale pielii. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, această problemă nu este observată, deci nu este nevoie să vă temeți de hernii în timpul castrării..
 • Rănile vindecate în acest moment sunt deja mult mai lente decât la o vârstă fragedă, dar destul de repede. În plus, pisicile până la această vârstă au o imunitate destul de mare, deci nu trebuie să vă fie frică de orice probleme asociate vindecării rănilor..

7-8 ani

În acest moment, este sigur să spunem asta cu fiecare anul pisicii, devine din ce în ce mai periculos să fie castrat din mai multe motive:

Insuficiența cardiacă se dezvoltă treptat. În multe rase, până la această vârstă, inima nu mai este ceea ce era. Pisicile se confruntă cu stres pe termen lung cu dificultate, iar anestezia inhibă activitatea inimii, astfel încât acesta devine un test serios pentru organism.

Insuficiența renală este frecventă. În timpul anesteziei, tensiunea arterială scade datorită inhibării inimii, care interferează grav cu rinichii. În cazul insuficienței renale sau a calculilor renali, performanța acestor organe este deja redusă, astfel încât în ​​timpul anesteziei pot apărea complicații foarte periculoase..

Apare adesea edem pulmonar. Este o consecință a tensiunii arteriale scăzute prelungite, când inima după anestezie nu poate restabili presiunea în vase. Datorită stagnării în circulația pulmonară.

Laxitatea țesuturilor devine o apariție frecventă, ceea ce crește probabilitatea de a dezvolta hernii. Și, la rândul lor, sunt tratați numai prin intervenție chirurgicală și adesea se repetă. În plus, o hernie poate servi drept poartă pentru infecție..

De obicei, o rană se vindecă durează mai mult decât la animalele tinere. Acest fenomen în sine nu are consecințe negative. Cu toate acestea, cu imunitate redusă, vindecarea prelungită a rănilor poate duce la complicații infecțioase..

Apărarea imună este redusă. Ca urmare, riscul de a dezvolta boli infecțioase crește. Toate acestea pot duce la abcese intraabdominale și aceasta este o patologie foarte periculoasă. Asepsia și antisepticele oferă protecție, dar niciun dezinfectant nu poate înlocui imunitatea.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Castrarea pisicilor: vârstă și consecințe