Dermatita plângătoare la pisici: semne, tratament, prevenire

Fiecare „crescător de pisici” știe cu puțină experiență că aceste animale sunt o curățenie rară. Prin urmare, atunci când pe blana pisicii apar niște pete suspecte, crustele se lipesc de ea și „neglijarea” generală a aspectului animalului de companie, este necesar să se acorde atenție stării sale de sănătate. Faptul este că, cu astfel de simptome, apare adesea dermatita plângătoare la o pisică..

Informații generale, factori predispozanți

Așa-zisul boală de piele de etiologie inflamatorie, care este însoțită de o erupție cutanată, descuamare a pielii, precum și eliberarea de ichor și exsudat (în special în locurile de pliuri). Zona botului, urechilor, gâtului, spațiilor interdigitale este grav afectată, mai rar restul pielii. Statisticile veterinare indică faptul că boala este mai frecventă la pisicile cu vârsta sub un an, însă (în cazuri mult mai rare) apare și la pisicile adulte.

Care sunt cauzele bolii? Astfel de dermatită nu este contagios (totuși, totul depinde de cauza principală), poate fi transmis genetic, poate apărea din cauza unei defecțiuni a sistemului digestiv (de exemplu, disbioză intestinală), precum și datorită contactului cu pielea cu iritanți externi (substanțe chimice de uz casnic, polen al plantelor, vopsele și lacuri etc.). Dermatita este răspândită în zonele cu niveluri ridicate de poluare a mediului. În special, este mult mai frecvent la pisicile care locuiesc în case direct adiacente străzilor cu trafic intens..

Tablou clinic

Această boală se caracterizează printr-un curs recurent cu exacerbări, care apar mai des în sezonul cald (mai multe microorganisme). Principalele semne sunt: ​​mâncărime severă, motiv pentru care o pisică bolnavă poate zgâria puternic pielea, uneori până la sângeroasă, erupții pe pielea afectată, coaja, descuamarea, pielea uscată pe tot corpul. Blistere și papule se formează treptat pe piele. Se deschid, în urma cărora o cantitate mare de ichor curge pe piele. Fiind contaminat cu microflora patogenă și patogenă condițională, exsudatul începe să se descompună și să miroasă urât. Toate acestea nu numai că provoacă dureri severe animalului dvs. de companie, dar pot provoca și dezvoltarea unor fenomene septice..

Erupțiile sunt de altă natură, în funcție de vârsta animalului bolnav și de starea sa fiziologică inițială:

  • În prima etapă arată ca niște bule, care se contopesc, formând cruste și uscând focarele de inflamație, iar din acestea, totuși, ichorul răsuflă în mod constant.
  • La a doua etapă peelingul și udarea sunt și mai intensificate, leziunile au limite clare, arată (ca în cazul anterior) o tendință de fuziune.
  • La a treia etapă buzunarele de inflamație plângătoare pot acoperi întregul corp. Cazurile sunt rare, deoarece, cu un astfel de grad de neglijare a patologiei, animalele mor, de regulă, din cauza sepsisului și / sau a intoxicației generale a corpului, a infecțiilor secundare, a șocului dureros etc..

În perioada dintre exacerbări, se poate observa descuamarea pielii albe și uscate, ocazional se formează vezicule noi. Trebuie remarcat faptul că, în cazul pisicilor, poate fi dificil să se facă distincția între diferitele etape ale bolii. Acest lucru se datorează faptului că animalul frecă și zgârie constant focarele inflamației, ca urmare a căruia procesul patologic tinde să se înrăutățească în mod constant.

Tehnici de diagnostic

Diagnosticul se efectuează prin inspecția vizuală a pielii. Specialistul trebuie să înțeleagă în ce stadiu este dezvoltarea bolii și, de asemenea, să facă o presupunere cu privire la ce anume ar putea cauza apariția acesteia. Proprietarul trebuie să ofere specialistului informații cât mai complete cu privire la momentul și după care sa întâmplat ceva cu animalul de companie..

Valoarea diagnostic importantă este observarea simptomelor (mâncărime, erupții cutanate, peeling, frecvența apariției de bule noi). Dar identificarea semnelor externe ale bolii este doar jumătate din luptă. În primul rând, medicul (dacă este posibil) trebuie să stabilească dacă patologie la rudele apropiate animalul tau de companie. În al doilea rând, și mai important, este necesar să se stabilească dacă procesul a intervenit microflora patogenă și patogenă condiționată (și acest lucru este aproape întotdeauna cazul), precum și identificarea formei sale exacte. Diagnosticul se face, de regulă, atunci când există trei sau mai multe simptome caracteristice Dermatita atopica.

Terapie

Tratamentul trebuie efectuat numai sub supravegherea unui dermatolog veterinar!

Tine minte! Auto-medicația poate duce la complicații suplimentare. Ele pot fi nu numai greu de eliminat: astfel de „efecte ale tratamentului” pot fi potențial periculoase pentru sănătatea și chiar viața animalului..

Specialiștii prescriu în principal hormonale (corticosteroizi antiinflamatori) și antihistaminice. Dar! Corticosteroizii trebuie utilizați cu precauție extremă. Faptul este că, în cazul utilizării prelungite (și adesea dermatita trebuie tratată mult timp), acestea contribuie la scăderea imunității și la dezvoltarea infecții fungice ale pielii. Și pentru o pisică, a cărei piele este deja într-o stare „ponosită”, aceasta este ca moartea!

Există, de asemenea, metode tradiționale de tratare a dermatitei plângătoare, dar sunt folosite doar în cele mai ușoare cazuri, atunci când nimic nu amenință viața și sănătatea animalului de companie. Loțiuni, comprese și alte „medicamente tradiționale” pot fi utilizate pe o bază liniștitoare. În special, s-a dovedit bine un decoct de coajă de stejar și salvie..

Tehnici preventive și alte sfaturi

Din păcate, este imposibil să vă protejați complet animalul de companie de această patologie, chiar dacă această boală nu este contagioasă. Dar cu ajutorul următoarelor sfaturi, puteți reduce semnificativ șansele de a dezvolta această afecțiune. Există prevenție primară și prevenire secundară. Principala previne apariția bolii în principiu, secundara ajută la evitarea recidivelor. Sfaturi de prevenire primară:

  • Dacă pisoiul este în pericol (mama sa avea o dermatită plângătoare de etiologie necunoscută), atunci începeți prevenirea urmează chiar înainte de nașterea bebelușului: trebuie să îi oferi cea mai echilibrată dietă, să protejezi animalul de companie de contactul cu alergeni, să folosești medicamente numai dacă este absolut necesar, după o examinare amănunțită a viitoarei femei aflate în travaliu de către un medic veterinar experimentat.
  • În perioada postpartum, trebuie să respectați regimul de hrănire, să limitați contactul cu posibili alergeni (polen, produse chimice de uz casnic, praf, acarieni etc.).

Dar dacă animalul tău de companie era deja bolnav? În acest caz, sfaturi de prevenire secundară vă vor ajuta:

  • Efectuați curățarea umedă cel puțin de două ori pe săptămână în camera în care este ținut animalul de companie.
  • Limitați-i pe cât posibil contactul cu alergenii, substanțele chimice de uz casnic.
  • Pisica ar trebui să consume numai alimente dovedite, care nu conțin alergeni.
  • Nu este nevoie să vă spălați animalul de companie des: pielea acestuia se usucă și devine mai susceptibilă.
  • Trebuie să încercați, astfel încât pisica să nu experimenteze stres sever - acestea pot fi și „declanșatoare” ale bolii.

Respectând recomandările de mai sus, puteți reduce la minimum șansa de a dezvolta dermatită plângătoare sau puteți înmuia perioada de exacerbări la animalele de companie bolnave.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dermatita plângătoare la pisici: semne, tratament, prevenire