Notoedroza la pisici: simptome și tratament

Paraziții la animalele de companie nu sunt doar interne (helminți), ci și externe. Și este eronat să atribuiți puricilor, păduchilor și căpușelor care suge sânge celor externe. Nu trebuie să uităm de paraziții care trăiesc în piele - acarienii cu mâncărime. Și există multe boli cauzate de astfel de insecte (demodicoză, otodectoză, notoedroză, râie sarcoptică și altele). Cu toate acestea, acum vom vorbi despre ceea ce este notoedroza la pisici, despre ce simptome sunt caracteristice acesteia..

Da, oamenii se pot infecta cu acest acarian de scabie, dar vestea bună este că parazitul nu poate prinde rădăcini. După o lună, chiar și fără tratament, boala dispare, dar nu trebuie să lăsați totul să-și urmeze cursul.

Dacă bănuiți că pisica dvs. este bolnavă, atunci nu încercați să vă descurcați singuri. Asigurați-vă că contactați medicul veterinar pentru ajutor, deoarece tratamentul notoedrozei la o pisică într-un caz neglijat nu este atât de simplu.

O mustață preferată se poate infecta după contactul cu o rudă bolnavă de miau sau cu un câine. Mai rar oamenii sunt de vină pentru infecție. Prin urmare, dacă animalul dvs. de companie are posibilitatea de a ieși afară sau de a contacta alte pisici, orice simptome de notoedroză la pisici ar trebui să vă alerteze.

Simptomele notoedrozei

 1. Deoarece boala este cauzată de acarienii mâncărime, este deja clar că principalul simptom al notoedrozei la pisici este mâncărimea. Și acest lucru se întâmplă deoarece căpușele roșesc mai întâi stratul epidermic și apoi fac deja pasaje sub el. Și de aceea animalul începe să mănânce.
 2. Dacă priviți cu atenție fața, urechile, abdomenul și zona inghinală, puteți vedea mai întâi bule pe piele, care devin cruste după pieptănare. Un animal, pieptănându-și labele, se rănește.
 3. Un alt simptom al notoedrozei la o pisică este căderea părului (în special în zonele în care crustele).
 4. Dacă tratamentul pisicilor cu notoedroză nu este început la timp, paraziții „atacă” întregul corp. Pielea va începe să se îngroașe, să se usuce și să crape. Și fisurile sunt răni, porți ale infecției. Imunitatea este slăbită datorită activității vitale a căpușelor, iar o infecție secundară (bacterii, viruși, ciuperci) este chiar acolo. Și pisica dezvoltă noi simptome, care vor complica atât diagnosticul, cât și regimul de tratament.

Tratarea unei pisici cu notoedroză

Înainte de a începe tratamentul pentru o pisică mâncărime, trebuie pus un diagnostic. Este imposibil să vezi căpușe cu ochiul liber (dar ceea ce este acolo, doar vezi). Prin urmare, este necesară o examinare suplimentară - microscopie. Pentru a face acest lucru, medicul veterinar va lua o răzuire cu un bisturiu ascuțit la marginea pielii sănătoase și deteriorate. Apoi, specialistul caută agentul patogen în câmpul microscopului. Dacă se găsește o căpușă, atunci diagnosticul este considerat stabilit și începe tratamentul.

 1. Primul pas este izolarea animalului de companie bolnav (nu numai de alte animale de companie, ci și de oameni, deoarece notoedroza la pisici este foarte contagioasă).
 2. Apoi tăiați părul pe zonele afectate. Acest lucru este necesar pentru a facilita accesul în locuri cu cea mai mare „acumulare” de parazit.
 3. Animalul de companie trebuie să fie scăldat (în mod ideal, cu șampoane care au proprietăți acaricide și keratolitice / exfoliante). Acest lucru va ajuta la slăbirea crustelor, va înmuia pielea îngroșată..
 4. Apoi aplicați medicamente cu un băț de sticlă sau un fel de spatula: unguente, suspensii care distrug acarianul scabiei. Acestea includ Demos (frecvența de aplicare - de 5 ori, cu o pauză între tratamente de 3-4 zile), unguent cu aversectină (aplicat de două ori cu pauză pe săptămână), o emulsie apoasă de neocidol (utilizarea este similară cu unguentul cu aversectină). Ivermek, unguent sulfuric 15-20%, Stronghold ajută și el (amintiți-vă că multe medicamente sunt contraindicate copiilor de până la șase luni, deci numai un medic veterinar ar trebui să aleagă un regim de tratament).

De ce este necesar să se repete tratamentele atunci când se tratează o boală precum notoedroza la pisici? Acest lucru se datorează faptului că medicamentele nu distrug ouăle parazitului. Și dacă nu o repetați într-o săptămână, atunci noi indivizi vor „ecloza” din ouă, iar boala se va dezvolta din nou. De aceea este atât de important să urmați toate recomandările specialistului care vă tratează mustața.!

Prevenirea notoedrozei la pisici

 • Prevenirea este cea mai simplă - nu permiteți pisicii domestice să intre în contact cu frații vagabonzi sau care văd clar bolnavi. Și încercați să nu atingeți singuri mustața celor fără adăpost sau a altor persoane..
 • Nu luați obiecte uzate sau jucării pentru a vă îngriji animalul. La urma urmei, acestea pot conține căpușe sau agenți cauzali ai altor boli (inclusiv infecțioase).
 • Nu uitați de deratizare, deoarece rozătoarele (șoareci, șobolani) sunt purtători.
 • Verificați-vă întotdeauna animalul de companie. De îndată ce observați că a început să mănânce, părul a căzut și au apărut cruste pe piele, apoi contactați imediat medicul veterinar. Medicii veterinari rare se angajează să trateze cazurile neglijate, dar în faza inițială, recuperarea, cu respectarea strictă a regimului de tratament prescris, are loc în decurs de o lună.

De asemenea, puteți adresa o întrebare medicului veterinar intern al site-ului nostru, care vă va răspunde cât mai curând posibil în caseta de comentarii de mai jos..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Notoedroza la pisici: simptome și tratament