Este posibil să speli o pisică după ce ai născut: opinia unui expert

Pisicile sunt animale care își pot asigura în mod independent curățenia blănii lingându-le cu limba. Cu toate acestea, în apartamentele urbane acest lucru nu este adesea suficient. Prin urmare, dacă devine necesară spălarea pisicii după naștere, rănire sau intervenție chirurgicală, trebuie luate anumite măsuri de precauție pentru a nu dăuna animalului de companie..

Prima săptămână după naștere

Naştere în sine sunt un puternic stres pentru corpul femelei. Prin urmare, în prima săptămână, ea poate părăsi cuibul doar pentru o perioadă scurtă de timp pentru a merge la toaletă sau a mânca. Este bine dacă tava și bolul sunt așezate în așa fel încât pisoii să nu cadă din viziunea mamei.

În această perioadă, măsurile de igienă ar trebui să se limiteze doar la schimbarea gunoiului.. Nu se poate vorbi de vreo baie.

Există o serie de motive întemeiate pentru aceasta..

 • Tratamentele de apă pentru majoritatea pisicilor reprezintă un puternic stres, care poate provoca modificări ale gustului laptelui sau poate duce la scăderea cantității acestuia. Multe femei chiar manifestă agresivitate față de proprietari, care își înțărcă cu forța bebelușii și încearcă să răscumpere.
 • Mirosul de detergent poate speria pisoii și vor renunța la laptele matern..
 • O parte din săpunul sau șamponul rămas pe mameloane pot fi lins de nou-născuți, ducând la vărsături și diaree..
 • Apa prea fierbinte sau rece poate provoca boli inflamatorii ale sistemului reproductiv sau ale glandelor mamare.

Prin urmare, dacă după naștere, pisica are bile de păr aglomerate sau mat, atunci acestea ar trebui să fie pieptănate cu grijă, fără a scoate pisica din cuib. Dacă este necesar, pot fi ușor îmbibate cu apă caldă..

Baie rezonabilă după naștere

Nu este necesară scăldatul ca rutină de îngrijire obișnuită. Expunerea frecventă la apă și detergenți perturbă glandele sebacee. Pielea prezintă semne de descuamare și mătreață, haina devine plictisitoare și fragilă. Prin urmare, această metodă de igienă ar trebui să fie apelată la cel mult o dată la 2 luni..

Scăldatul unei pisici la 10-15 zile după naștere este indicat în următoarele cazuri:

 • cu o contaminare semnificativă a lânii, care nu poate fi eliminată în alte moduri;
 • cu excremente și alte impurități care aderă la lână în aer liber;
 • dacă există un miros neplăcut.

Când lupți puricii la pisici după naștere, utilizarea preparatelor insecticide este interzisă. Prin urmare, pentru a scăpa de ectoparaziți, este suficient să plasați animalul în apă, umezind lâna până în zona gâtului. Alți paraziți imobilizați trebuie selectați cu un pieptene gros sau sortând firele de păr cu mâinile.

Important! Dacă animalul a colorat blana cu o substanță chimică sau vopsea, atunci este mai bine să îndepărtați aceste zone cu foarfece, decât să încercați să le spălați imediat. Unele substanțe chimice pot provoca arsuri ale pielii sau necroză tisulară în contact cu apa.

Regulile de scăldat

Pentru a minimiza factorul de stres pentru pisică în timp ce faceți baie, trebuie să faceți acest lucru rapid și fără prea multe agitații. Pentru a face acest lucru, trebuie să vă pregătiți cu atenție pentru procedură urmând acești pași:

 • încălziți aerul din cameră la o temperatură de 20-25 ©;
 • pregătește accesoriile necesare pentru scăldat;
 • luați apă încălzită la + 35 © într-o baie sau bazin;
 • puneți un covor de cauciuc sau un prosop de pământ pe fundul recipientului pentru a preveni alunecarea labelor.

Important! Nu vă hrăniți pisica cu 4 ore înainte de a lua tratamente cu apă. Înainte de imersiune, bucșa trebuie să se asigure că intestinele și vezica urinară sunt libere. Merită, de asemenea, să scăldăm femela după ce hrănim descendenții, când practic nu există lapte în glandele mamare..

Apoi, trebuie să plasați cu grijă pisica în apă, al cărei nivel nu ar trebui să se ridice deasupra burții. În această poziție, animalul se simte în siguranță și se comportă calm. Ținând animalul cu o mână pe omoplați, cealaltă mână trebuie să fie atentă:

 • umeziți lâna;
 • aplicați o cantitate mică de detergent;
 • spumați și distribuiți-o pe suprafața corpului;
 • spălați bine spuma.

Udați femela cu apă dintr-o găleată de plastic sau dintr-un duș de joasă presiune, evitând stropirea în urechi și bot. Unii proprietari recomandă acoperirea urechilor cu tampoane de bumbac. Dacă animalul de companie reacționează calm la acest lucru, atunci merită să recurgeți la această măsură de siguranță. Dar dacă pisica începe să scuture din cap și încearcă să scape de obiectele străine, atunci acestea trebuie scoase cât mai repede posibil, deoarece un animal panicat poate scăpa din baie și poate zgâria sever stăpânul.

Imediat după scăldat, femela ar trebui să fie înfășurată într-un prosop tery și uscată cu un uscător de păr. În acest caz, este necesar să vă asigurați că nu există curent în cameră..

Scăldat după o cezariană

Unii stăpâni fără experiență doresc să-și răscumpere pisica după o operație cezariană, deoarece în timpul operației animalul a avut urinare involuntară sau un act de defecare..

Tine minte! Este absolut imposibil să faceți acest lucru până când rana nu este complet vindecată și cusăturile sunt îndepărtate..

Incizia poate fi tratată cu un antiseptic și asigurată că pisica nu o linge. Zonele puternic murdare ale hainei pot fi șterse cu un tampon de bumbac umed sau tăiate cu atenție cu foarfece.

Este foarte important ca proprietarii să știe că o pisică afectuoasă înainte de a naște se poate transforma într-un prădător feroce și poate începe să se comporte agresiv chiar și față de ei în cazul unei amenințări pentru descendenții ei. Prin urmare, dacă scăldatul nu este o procedură extrem de necesară în timpul perioadei de hrănire, atunci este mai bine să o amânați până când pisicile sunt înțărcate..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Este posibil să speli o pisică după ce ai născut: opinia unui expert