Trebuie spălate pisicile?

Mulți pasionați începători pun întrebări: pisicile au nevoie de baie și cât de des pot fi spălate pisicile? Opiniile proprietarilor sunt diametral opuse. Unii cred că pisicile se îngrijesc, lingându-se cu o limbă aspră, iar scăldatul nu dăunează decât calității hainei. Oponenții lor nu se gândesc nici măcar un minut dacă este necesar să speli pisicile și sunt convinși că procedurile de apă beneficiază doar animalele cu mustață..

Însuși „Moidodyr”

O pisică sănătoasă este cel mai curat animal dintre toate animalele de companie. Având grijă de haina de blană, nu îi lipsește niciun centimetru, lingând metodic praful care s-a așezat în timpul zilei din blană. Cu cât o pisică călătorește prin teritoriul său, cu atât este mai activă, cu atât mai scrupuloasă se linge singură, distrugând nu numai așternutul, ci și mirosurile neplăcute. Privind la o asemenea precizie, mulți nici măcar nu s-ar gândi la cât de des trebuie spălată o pisică. De ce să-l speli deloc? Prințesele cu coadă fac singure o treabă grozavă. În plus, pisicile au trăit în sate de secole ca capcane pentru șobolani, dar nimeni nu le-a scăldat vreodată. Și, în același timp, vânătorii s-au simțit grozav! De ce ar trebui proprietarii moderni să se împovăreze cu reflecții asupra subiectului: pisicile ar trebui spălate??
Să mergem acum o sută de ani, într-un sat: există verdeață în jur, un râu curat din care poți chiar să bei, fără coșuri de gunoi. Har și prietenie cu mediul! Ce este în afara ferestrei? Gunoaiele, subsolurile murdare, gazele de eșapament, ploile acide și nenumăratele germeni. Nu vedem substanțe periculoase, dar sunt peste tot și se așează neapărat pe părul pisicii, apoi intră în stomacul său atunci când curățenia este linsă. Deoarece spălarea unei pisici este cu siguranță mai ușoară decât tratarea unui animal de companie pentru o boală cronică câștigată, ar trebui să dedicați o oră de timp pentru scăldat.
Ce se întâmplă dacă animalul de companie nu iese niciodată? Trebuie să spăl pisicile domestice, pentru că nu „colectează” toată „murdăria” periculoasă? Crescătorii cu experiență consideră că este imperativ, deoarece bacteriile dăunătoare pătrund în cameră prin aer și pe hainele oamenilor. Desigur, pisicile de acasă sunt scăldate mai rar..

Scăldat și vărsat

În timpul schimbării sezoniere a blănii, pisica se îngrijește cu grijă specială, încercând să adune toate firele de păr care cad din haina de blană. Animalul de companie înghite lână, care este colectată într-o bucată densă în stomac. Unele pisici „încântă” proprietarii aruncând blana pe covorul lor preferat - aceasta este cea mai bună opțiune, dar nu ideală. Este mai rău atunci când pisica, dintr-un anumit motiv, nu își regurgită blana, suferă de greutate în stomac, dificultăți de digestie și, în cazuri rare, chiar de obstructie intestinala. Scăldatul grăbește procesul de vărsare, deoarece apa și manipularea mecanică ajută la îndepărtarea firelor de păr pe moarte. Dar merită să-l întrebați pe crescător cât de des puteți spăla pisicile în timpul năpârlirii: unele rase pierd prea mult păr, supărându-i pe proprietari cu pete chele pe lateral (toate rex, unii siamezi și orientali). Pisici „de pluș”, cu părul lung și cu părul scurt, cu un strat normal dezvoltat chelie datorită înotului nu amenință.

Ce pisici nu este recomandat să facă baie?

O pisică umedă, contrar credinței populare, nu are nevoie de condiții de seră. Temperatura medie a camerei este un mediu natural bun de uscare. Pescajele sunt mult mai periculoase pentru un animal de companie umed, astfel încât fereastra și ușa din camera în care pisica se usucă ar trebui acoperite. Un alt pericol este stresul la care este expusă pisica, neobișnuită cu procedurile de apă. Nimic nu amenință sistemul nervos al unui animal de companie sănătos, dar sănătatea animalelor slăbite sau bolnave se poate agrava. Vaccinarea și perioada de carantină postvaccinare - Un alt motiv pentru amânarea „înotului”. Pisicuțele sunt scăldate până la o schimbare completă a dinților doar dacă există o nevoie reală..
Este posibil să se scalde pisică însărcinată? Sarcina nu este o boală, vaccinările au fost făcute cu mult timp în urmă și aș dori să mențin igiena la un nivel, deoarece pisica va deveni în curând mamă. Cu toate acestea, medicii veterinari, din motivele enumerate mai jos, dau un răspuns negativ la întrebarea: este posibil să speli o pisică însărcinată? Viitoarea mamă ar trebui să fie scăldată numai dacă se murdărește în ceva care nu ar trebui să intre în stomac..
Există riscul de rănire de fiecare dată când înotați. Pisica ta poate sări ciudat din cadă, să cadă un obiect pe sine sau să cadă alunecând pe o suprafață netedă. Pentru o pisică, o leziune ușoară nu reprezintă un pericol, dar chiar și o leziune ușoară poate dăuna copiilor.
Tirajul și stresul pot provoca avort spontan sau sarcină anormală dacă câinele se îmbolnăvește în timpul derivei. Este posibil să faceți baie unei pisici însărcinate dacă termenul este scurt? Depinde de temperatura din cameră și de atitudinea viitoarei mame față de apă: dacă pisica nu se teme de procedurile de apă, o puteți scălda dacă este necesar.
Chimie care este prezentă chiar și în costisitoare șampoane, poate dăuna și copiilor, deși nu prezintă niciun pericol pentru pisica însăși. Indiferent cât de bine se clătește proprietarul șamponului, o parte din produs va rămâne în continuare pe haină și va intra în stomacul pisicii. Se poate spăla o pisică însărcinată știind că înghite chimia? Șamponul obișnuit nu este de dorit, este mai bine să folosiți curățarea uscată a lânii: patru linguri de fulgi de ovăz măcinate (sau amidon) și două lingurițe de pulbere pentru bebeluși. Pulberea este frecată ușor în blană, masată și pieptănată cu grijă. Același remediu vă va ajuta dacă proprietarul se gândește dacă este posibil să scăldați o pisică care alăptează (chimia, curenții și stresul pot duce la încetarea alăptării sau la scăderea calității laptelui). Dacă este necesară scăldatul tradițional, șamponul ar trebui să fie cât mai sigur posibil - pe bază de ingrediente naturale, pentru pisici.

Cât de des trebuie spălate pisicile?

Dacă pisica nu iese din casă, iar proprietarul nu uită să o perie în mod regulat, este suficient să speli animalul la fiecare trei luni. Cât de des ar trebui să speli o pisică mergând în curte? Dacă familia locuiește în apropierea unui drum sau a unei căi ferate, atunci o dată la una și jumătate până la două luni, dacă este în jurul țării - de trei până la cinci ori pe an. Cel mai adesea, pisicile goale sunt scăldate - vara, o dată la două săptămâni, iarna, o dată pe lună. Șampoanele profesionale pentru spălarea pisicilor vă permit să vă scăldați animalele de companie cel puțin în fiecare lună, păstrând haina în stare perfectă, fără a usca excesiv pielea și părul..

Cum să speli o pisică?

Pot să-mi spăl pisica cu săpun sau șampon uman? Puteți, dacă proprietarului nu îi pasă de calitatea hainei animalului de companie. Șampoanele umane și cu atât mai mult, săpunurile la nivelul pH-ului sunt categoric inadecvate pentru părul de pisică și nu-l pot satura cu substanțe utile. Un șampon de calitate nu este doar sigur, ci și economic - o sticlă este suficientă pentru un an.
Deci, cum poți să-ți speli pisica și cum să alegi șamponul potrivit? Ar trebui să se bazeze pe tipul stratului și starea acestuia. Șampoanele pentru animalele de companie cu părul scurt conțin uleiuri și alte substanțe active care structurează haina - fiecare păr după scăldat se află uniform, strâns pe piele. Dacă spălați un siberian sau persan cu un astfel de șampon, haina luxoasă pufoasă va atârna ca niște gheațe jalnice. Starea stratului - uscat, uleios, fragil, aerisit - este, de asemenea, importantă. De exemplu, pisicile siberiene colectează deseori excesul de grăsime în zona de crupe - dacă un astfel de animal de companie este scăldat cu un șampon hrănitor cu uleiuri adăugate, grăsimea va crește doar.

Cum să faci baie pisicilor?

Cel mai bun șampon va fi inutil dacă proprietarul nu știe, cum să speli o pisică dreapta:
 • desfaceți încurcăturile și pieptănați haina de blană, îndepărtând firele de păr-
 • protejează urechile cu bile de bumbac-
 • diluați șamponul cu apă caldă 1k2 sau 1k3, dacă produsul este concentrat-
 • îndepărtăm tot ceea ce pisica poate întoarce sau arunca, agățându-l din greșeală cu laba sa-
 • se toarnă suficientă apă în baie, astfel încât nivelul să ajungă în burta pisicii. Temperatura apei pentru scăldatul pisicilor este de aproximativ 37 ° C-
 • punem pe fundul căzii un covor cauciucat sau un prosop de pui pliat de mai multe ori (covorul este preferabil, este mai greu și nu alunecă deloc)-
 • fără nervi, calm, dar cu încredere, am pus pisica pe saltea-
 • scoatem apă din baie cu o ceașcă de plastic (neapărat incasabilă) și udăm pisica, începând cu cerealele (dacă turnați imediat apă pe umeri, animalul de companie se poate speria, lăsați-l să se obișnuiască mai întâi cu temperatura apei, cu procesul, cu sunetul turnării apei)-
 • după ce udați lâna bine, aplicați șampon, frecați-l ușor în haina de blană în funcție de creșterea lânii și lăsați-l să „funcționeze” câteva minute-
 • clătiți bine șamponul și aplicați balsamul. Dacă pisica este foarte murdară sau haina este problematică (nu se potrivește bine, se încurcă), șamponul trebuie aplicat de două ori-
 • Clătiți bine șamponul și balsamul, deoarece detergentul rezidual cântărește haina, îl usucă și atrage resturile-
 • nu puteți freca haina de blană cu un prosop, pisica trebuie învelită într-un prosop mare și așteptați până când materialul absoarbe umezeala-
 • dacă camera este caldă, nu utilizați un uscător de păr (desigur, este necesar un uscător de păr pentru pregătirea expoziției).
 • Principalul lucru este fără violență. Doar afecțiune, ușurință și convingere. Sfaturi precum: „sunați un ajutor, răsuciți pisica în trei noduri sau împingeți-o într-un bazin strâns, astfel încât să nu poată scăpa”, sunt date de oameni care nu înțeleg psihologia acestor animale. Cu cât pisica are încredere în proprietar, cu atât mai calm suportă totul, chiar și cele mai neplăcute manipulări. Și ce fel de încredere poate exista după o scăldare forțată?
  Distribuie pe rețelele de socializare:
  Așa arată
  » » Trebuie spălate pisicile?