Sunt paraziții periculoși pentru oameni la pisicile domestice?

Boli ale pisicilor 03/05/2018 4,8 mii 3,2 mii 14 minute 8

Conform statisticilor, cel puțin 80% dintre pisici sunt purtători ai unuia sau altului parazit. Există o serie de organisme periculoase (care trăiesc în corp sau pe piele) care pot parazita atât pisicile, cât și oamenii, dar nu toate pot fi infectate direct de la un animal de companie.

La primele semne de infecție, trebuie să consultați un medic și să arătați animalul de companie unui medic veterinar. În scopul prevenirii, trebuie efectuat un tratament regulat al pisicii de la paraziți..

1 Ce paraziți sunt la pisici?

Toate tipurile de paraziți la pisici sunt împărțite în două grupuri mari:

 1. 1. Endoparaziți - trăiesc în interiorul corpului unui animal: helminți (viermi) și organisme unicelulare protozoare.
 2. 2. Ectoparaziți - trăiesc în exterior: purici, păduchi, păduchi și o varietate de acarieni scabie.

2 Helminti

În organismul felin, până la 30 de tipuri de viermi, reprezentanți ai două tipuri biologice, sunt capabili de parazitare: viermi rotunzi (nematodi) și plăti. Viermii intestinali plat sunt clasificați în două clase: tenii (cestode) și flukes (trematode).

Dar nu toate tipurile de paraziți din corpul unui animal de companie sunt periculoase pentru oameni..

2.1 Flukes (trematode)

Fluxurile sunt paraziți mici (de obicei nu mai mult de câțiva milimetri) în formă de frunze. În plus față de gură, cu un puternic fraier muscular, corpul lor este echipat cu un alt astfel de fraier în abdomen. Datorită acestei caracteristici fiziologice, flukele au primit al doilea nume - fluke.

Toate loviturile sunt hermafrodite. Parazitând în tractul gastro-intestinal, precum și în multe alte organe ale vertebratelor și oamenilor, depun ouă, care trebuie să intre în apă pentru o dezvoltare ulterioară. Larvele ies din ouăle din apă. Aceștia își vor putea continua existența doar prin introducerea lor în corpul unei anumite gazde intermediare, o molustă gastropodă acvatică. Unele specii de fluke necesită două gazde intermediare..

Cel mai comun fluke este felinul. Atât o pisică, cât și o persoană pot deveni proprietarul ei final. Odată ajuns în corpul gazdei, întâmplarea provoacă o boală gravă - opistorhiaza.

Pisică de pisică

Este imposibil ca o persoană să se infecteze cu opistorhiază de la o pisică. Adulții nu părăsesc corpul gazdei lor finale. Cei care intră în organismul uman sau animal mor.

Casă felină, ca orice altă casă, oamenii și animalele se infectează exclusiv prin consumul de pește de apă dulce crud sau slab gătit (prăjit) care conține larve de paraziți în corpul lor.

2.2 Viermi (cestode)

Corpul paraziților este format din cap, gât și mai multe segmente plate. Cu ajutorul fraierilor (sau cârligelor), tenii se atașează de epiteliul intestinului subțire al gazdei finale. Gâturile cestodelor sunt zone de creștere, iar segmentele sunt organe de reproducere. Teniile sunt predominant hermafrodite. Ouăle se formează și se dezvoltă în interiorul segmentelor..

De îndată ce ouăle se maturizează, segmentul în care sunt situate se rupe și, împreună cu fecalele, intră în mediul extern, unde larvele se formează din ouă. Pentru dezvoltarea ulterioară, au nevoie de gazde intermediare, în ale căror țesuturi formează forme veziculare - finlandezii.

Purtătorii intermediari ai diferitelor tipuri de tenii pot fi paraziți ai pielii, țânțari, muște, rozătoare, pești, animale și oameni. Prin urmare, unele tipuri de cestode sunt transmise de la pisici și câini la oameni.,.

2.2.1 Panglică largă

Stilul de viață al acestei tenii, care atinge câțiva metri lungime, este similar cu cel al pisicii. Larvele sale, care se dezvoltă din ouă în apele lacurilor și râurilor proaspete, sunt consumate de copepode (ciclopi, dafnii), iar cele de pești.

Proprietarii finali ai viermelui, prin utilizarea peștilor afectați pentru hrană, sunt animale și oameni. Dar nu sunt capabili să-și transmită parazitul unul altuia..

2.2.2 Vierme castravete

Acest parazit, ajungând la o lungime de 50-70 cm, și-a luat numele datorită apariției segmentelor eliberate în mediul extern, care amintește foarte mult de semințele de castraveți. Adesea oamenii confundă astfel de segmente cu viermi..

Gazdele intermediare ale larvelor teniei sunt paraziți și muște ale pielii. Pisicile se infectează cu acest tip de vierme în timpul vânătorii de muște, precum și înghițesc un purice sau acarianul microscopic al urechii. Este extrem de rar, dar oamenii se infectează în același mod, de obicei se întâmplă la copii mici în timp ce se joacă cu animale de companie. Astfel, transmiterea teniei de castravete de la o pisică la o persoană este posibilă, dar puțin probabilă..

2.2.3 Echinococ

Acest parazit are o dimensiune destul de modestă (3-5 mm), corpul său, pe lângă cap și gât, este format din doar 3-4 segmente. Acesta din urmă atinge jumătate din lungimea întregului corp.

Echinococii maturi sexual trăiesc în intestinele animalelor răpitoare, inclusiv pisicile. Un individ în timpul vieții sale este capabil să producă până la un milion de ouă acoperite cu o coajă densă și capabil să supraviețuiască zeci de ani în mediul înconjurător. Ouăle intră în organismul gazdelor intermediare odată cu hrana. Purtătorii temporari pot fi atât animale de fermă care mănâncă ouă cu iarbă, cât și o persoană care le înghite împreună cu verdeață, fructe de pădure, legume sau fructe slab spălate..

Din ouăle care au pătruns în tractul digestiv al gazdei intermediare, în curând se dezvoltă larve, al căror capăt posterior al corpului este echipat cu șase cârlige mobile chitinoase. Cu aceste cârlige, larvele sfâșie membrana intestinală pentru a pătrunde în fluxul sanguin. Împreună cu sângele, călătoresc prin corp, încheind călătoria în ficat, mai rar în plămâni, mușchi sau oase. Aici larvele formează o finna, care poate ajunge la dimensiunea capului unui copil. De multe ori trebuie îndepărtat chirurgical.

Mâncând finlandezii împreună cu carnea crudă a animalelor infectate, pisicile și câinii devin gazdele finale ale echinococilor. Parazitul se transmite cu ușurință de la un animal de companie la proprietarul său. Intrând în mediul extern, ouăle de helminți ajung pe blana animalului, pe obiectele care îl înconjoară. Pentru infecție, este suficient, fiind în aceeași cameră cu un animal de companie infectat, să mănânce o bucată de pâine cu mâinile nespălate.

Cu toate acestea, mult mai des oamenii dobândesc echinococ atunci când mănâncă carne pe jumătate coaptă..

2.3 Viermi rotunzi (nematode)

Paraziții rotunzi în aspectul lor seamănă cu viermii obișnuiți. Se reproduc sexual. Femelele lor sunt destul de diferite de masculi ca mărime și structură internă. Larvele unor astfel de viermi nu au nevoie de o gazdă intermediară..

Similar cu cestodele, unele nematode pot trece de la pisică la persoană..

2.3.4 Hookworm

Viermii lungi de 2-3 mm au capul de cârlig rotunjit, cu ajutorul căruia sunt introduși în mucoasa intestinală a vertebratelor și a oamenilor. Paraziții sunt capabili să se hrănească atât cu conținutul intestinului, cât și cu țesuturile acestuia. Uneori trec la alimentarea cu sânge, injectând un anticoagulant în rănile de pe suprafața interioară a intestinelor. După ce a fost infectat de paraziți, sângele apare în fecalele victimei.

Părăsind intestinele indivizilor infectați, ouăle nematodelor pătrund în mediul extern, unde se dezvoltă în larve, care sunt capabile să rămână în sol mult timp. Linsându-le de labe, câinii și pisicile ridică paraziți, care ajung la pubertate în corpul animalelor în 2-3 săptămâni. Larvele Hookworm au capacitatea de a penetra corpul victimei prin piele.

Oamenii nu pot fi infectați cu aceste helminți de la animale, deoarece în corpul uman, pisicile și câinii parazitează viermii de diferite tipuri. Numai Ancylostoma duodenale și Necator americanus trăiesc în intestinul uman, Ancylostoma tubaeforme și Ancylostoma brazilien în intestinul felin și Ancylostoma caninum în intestinul canin. Larvele speciilor caracteristice animalelor pot încerca să pătrundă în corpul uman prin piele, provocând dermatită, dar nu sunt capabile să trăiască în corpul uman.

2.3.5 Ascaris

Femelele acestor nematode ating o lungime de 20-40 cm, masculii - 15-25 cm. Capătul posterior al corpului masculilor este îndoit spre abdomen. Viermii trăiesc în lumenul intestinului subțire, nu se atașează de pereții săi, ci se mișcă liber în direcția maselor alimentare.

Într-o zi, femela este capabilă să depună până la 250 de mii de ouă, acoperite cu cinci coji și extrem de rezistente la efectele negative ale mediului extern. Astfel de ouă rămân în sol până la 10-12 ani, nu se tem de îngheț și pot fi distruse doar de temperaturi ridicate, de lumina directă a soarelui, precum și de substanțe care dizolvă grăsimile: benzină, eter, alcool..

Din ouăle înghițite, larvele se dezvoltă în intestinele victimei. Prin pătrunderea în pereții organului, aceștia intră în sânge și își încep călătoria prin corp. După trecerea prin ficat și inimă, larvele se opresc în plămâni. Când tuse, împreună cu spută, se ridică în cavitatea bucală, apoi sunt înghițite și ajung din nou la intestine, indivizi deja maturi sexual, gata să înceapă să depună ouă. Este nevoie de 60 până la 100 de zile pentru a finaliza o astfel de călătorie prin corpul unei victime până la paraziți..

Viermii rotunzi felini se numesc toxocaras. Sunt de aproximativ 2 ori mai mici decât cele umane (femela - 10-18 cm, mascul - 6-10 cm), pe capul lor există „aripi” laterale. Odată ajunși în corpul uman, ouăle toxocar se transformă în larve care se pot deplasa în fluxul sanguin, dar nu pot atinge maturitatea sexuală și se pot multiplica.

2.3.6 Oxiur

Acest nematod este de dimensiuni mici: feminin - 10-12 mm, mascul - 3-5 mm. Imediat după împerechere, masculii mor, iar femelele, ale căror corpuri sunt aproape complet umplute cu ouă, încep să se deplaseze de-a lungul rectului spre anus pentru a depune ouă în pliurile perianale și apoi mor. Durata de viață a acestor nematode nu depășește de obicei 3-4 săptămâni..

Procesul de reproducere al oxiurilor provoacă mâncărime în zona anală, care se intensifică noaptea. Este deosebit de dificil să se ocupe de aceste helminți la copii mici. Copilul infectat zgârie constant anusul, ouăle paraziților rămân sub unghiile sale, de unde cad pe față și în cavitatea bucală.

Pisica, lingând continuu zona anală, contribuie doar la răspândirea oxiurilor, cu ajutorul limbii transferându-și ouăle mai întâi în blana sa, apoi în toate obiectele din jur.. În același timp, viermii umani parazitează rar în corpul felinelor, precum și felinele din corpul uman. Deși din când în când se înregistrează astfel de cazuri.

2.3.7 Trichinella

Dintre toți viermii rotunzi, acest parazit are cea mai mică dimensiune - nu mai mult de 4 mm; diferă, de asemenea, de alte nematode în corpul său în formă de spirală. Adulții se împerechează în intestine, după care masculul moare, iar larvele încep să se dezvolte din ouăle din pântecele femelei. Trichinella este un vierme vivipar. Prin introducerea capătului frontal al corpului său în țesutul intestinal, dă naștere la 1-2 mii de larve, care intră imediat în sânge.

Odată cu sângele (și în unele cazuri cu limfa), larvele intră în mușchii scheletici ai victimei și formează acolo capsule calcaroase fusiforme, în care vor rămâne până când orice prădător mănâncă mușchii infectați. În intestinele prăzii lor, larvele se vor transforma în indivizi maturi sexual și vor începe să se reproducă.

Trichinella nu poate fi transmisă de la pisici și alte animale de companie la oameni din același motiv ca tenia largă sau tenia de castraveți.

Trichinella este un parazit periculos. 1 kg de carne purtătoare poate conține până la 15 mii de capsule cu larvele acestui vierme. Infecția cu un număr mare de nematode este adesea fatală.

2.4 Cum se detectează și se tratează helmintii la o pisică?

Chiar și medicul veterinar nu este capabil să stabilească vizual prezența sau absența viermilor la o pisică. Cu infestare moderată, animalul nu prezintă simptome. În astfel de cazuri, va fi posibilă identificarea paraziților numai în condiții de laborator. Următoarele semne ar trebui să fie motive de îngrijorare:

 • Probleme cu scaunele. Constipația și diareea la un animal de companie se înlocuiesc reciproc. Vărsăturile sunt frecvente.
 • Apetit inconsistent. Animalul fie mănâncă în exces, fie refuză cu totul mâncarea.
 • Apatie. Pisica se mișcă puțin, doarme mult timp.

Uneori, corpurile de nematode și segmente mature de cestode pot fi găsite în fecalele de pisică.

Există multe medicamente antihelmintice în magazinele de animale de companie, astfel încât să vă puteți trata singur pisica.

Cu toate acestea, nu trebuie să vă automedicați pisoi mici, persoane în vârstă și animale de companie cu o stare de sănătate precară. Tratamentul acestor animale trebuie efectuat de către un medic veterinar. În mod de laborator, el va determina tipurile specifice de viermi care parazitează în corpul felin și va selecta medicamente specifice, mai puțin toxice.

De asemenea, ar trebui să consultați un specialist în cazul în care un număr foarte mare de paraziți se află probabil în corpul animalului, deoarece eliberarea de toxine în timpul morții lor în masă poate provoca otrăvirea severă a animalului de companie.

2.5 Cum se detectează și se tratează helmintii la om?

Cele mai tipice simptome ale unei persoane cu viermi includ:

 • diaree alternată cu constipație;
 • greață și vărsături frecvente;
 • scăderea alternativă și creșterea poftei de mâncare;
 • mâncărime în anus;
 • durere în tractul digestiv;
 • reactii alergice;
 • oboseală crescută;
 • slăbirea imunității.

Ca și în cazul animalelor, cel mai fiabil semn al prezenței viermilor în corpul uman este detectarea lor în fecale. Puteți lupta singur cu helmintii cumpărând un agent cu spectru larg la farmacie. Dar este mai bine să vezi un doctor.

3 Cele mai simple organisme unicelulare

Pe lângă helminți, microorganismele unicelulare parazitează în corpurile pisicilor și pisicilor. Cel mai adesea, cauzează boli care seamănă cu infecțiile intestinale bacteriene în simptomele lor. Oamenii suferă, de asemenea, de boli similare.

Toxoplasma este singurul parazit unicelular comun oamenilor și pisicilor.. Acesta capătă capacitatea de reproducere sexuală atunci când intră în țesutul intestinal al reprezentanților familiei feline. Prin urmare, pisicile sunt principalii distribuitori ai ouălor sale de ovocist..

Este foarte ușor să aduceți un astfel de ou microscopic în cavitatea bucală cu mâinile nespălate sau să îl înghițiți împreună cu carne și ouă slab prăjite. De asemenea, poate pătrunde în organism prin pătrunderea într-o rană pe piele sau prin mușcătura unei insecte care suge sângele.

Toxoplasmoza nu este teribilă pentru persoanele sănătoase cu imunitate puternică. Se îmbolnăvesc de ele asimptomatic. Cu imunitate slăbită, boala capătă o formă acută, în simptomele sale asemănătoare cu febra. Atunci poate deveni cronică.

Toxoplasma la microscop

Toxoplasmoza reprezintă cel mai mare pericol pentru femeile însărcinate. Dacă o femeie a contractat o boală în timpul gestației, fătul va muri sau va rămâne invalid.

Prin urmare, se recomandă examinarea în prealabil a tuturor ateriei viitoare pentru această boală..

4 paraziți ai pielii

Paraziții pielii la pisici sunt puricii, păduchii, păduchii și tot felul de acarieni cu mâncărime..

Purice de pisică

Este general acceptat faptul că puricii de pisică nu sunt periculoși pentru oameni. Nu vor trăi permanent pe pielea umană din cauza lipsei de păr de pe ea. Dar, ocazional, puricii de pisică mușcă oamenii. Pe lângă durere și o posibilă reacție alergică, mușcăturile de purici pot infecta o persoană cu unele boli infecțioase grave, cum ar fi salmoneloza sau bruceloză..

Când luptați cu puricii la animalele de companie, nu trebuie să uitați că aceste insecte depun ouă nu pe blana animalelor, ci pe așternut în locurile lor de odihnă sau pe podeaua casei..

Păduchi de pisică

Păduchii și păduchii de pisică sunt siguri pentru oameni. Nu se târăsc niciodată pe oameni și nu încearcă să-i muște. Dar este încă necesar să lupți împotriva acestor insecte, deoarece acestea cauzează disconfort pisicilor și sunt purtători ai larvelor de viermi și a unor boli infecțioase.

Mâncător de feline

Păduchii și păduchii își depun ouăle pe rădăcinile firelor de păr.

4.1 Acarienii scabiei

Acarienii microscopici ai scabiei provoacă boli de piele, cum ar fi otodectoză, demodicoză, râie sarcoptică și notoedroză la pisici..

Acarianul scabiei

Unii dintre acești agenți patogeni încearcă să invadeze corpul uman..

4.1.1 Otodectoză

Agenții cauzali ai otodectozei (sau scabiei urechii) sunt acarienii urechii, care nu pot fi văzuți cu ochiul liber. Ele nu prezintă niciun pericol pentru oameni. Acestea parazitează numai animalele de companie, fiind transmise, ca toți ceilalți acarieni mâncărimi, de la o persoană la alta în timpul contactului fizic sau prin articole de îngrijire. Uneori, animalele se infectează cu acarienii urechii, pe care stăpânii lor le aduc în apartament pe încălțăminte.

Crustele brune care apar pe suprafața interioară înroșită a urechii indică debutul bolii. Pisica clatină constant din cap și zgârie organul mâncărime. Dacă nu începeți lupta împotriva parazitului la timp, temperatura animalului va crește, urechea afectată va începe să emită un miros neplăcut și puroiul va fi eliberat din acesta..

4.1.2 Gât demodectic

Agenții cauzali ai demodicozei (sau scabiei roșii) sunt acarieni microscopici subcutanați care pot fi prezenți în corpul animalului pentru o lungă perioadă de timp fără a-i provoca vătămări. Și numai în cazul unei slăbiri puternice a imunității, ei încep să se comporte agresiv. Astfel de acarieni sunt inofensivi pentru oameni. Oamenii suferă și de demodicoză, dar un alt tip de agent patogen este cauza bolii umane..

Acarian Demodex

Focarele bolii pot fi localizate în orice parte a corpului animalului sau răspândite peste tot. Pielea din zonele afectate devine roșie, apar erupții nodulare pe ea. Lana iese atât în ​​locuri de roșeață, cât și în jurul ochilor. Auto-medicarea în acest caz nu ar trebui tratată. Un animal de companie bolnav trebuie prezentat unui specialist.

4.1.3 Râs sarcoptic

Agenții cauzatori de acarieni ai acestei boli (un alt nume este scabia mâncărime) se pot înmulți foarte repede, provocând focare de chelie, care trec rapid de pe fața animalului de companie pe întreaga suprafață a corpului său. Zonele chele, pe care pisica nu se oprește din zgâriere, în scurt timp se acoperă cu cruste și cruste. Rănile pieptănate până la sânge sunt o cale deschisă pentru infecție. Un tratament complex eficient poate fi prescris doar de către un medic veterinar.

Acarianul de sarma sarcoptic

Când un animal de companie este infectat cu râia sarcoptică, pe pielea proprietarilor săi pot apărea mici pete roșiatice asemănătoare alergiilor. Boala la animale începe cu aceleași simptome. Cu toate acestea, după aproximativ 10 zile, vor dispărea singuri: căpușa nu va putea supraviețui în corpul uman..

4.1.4 Notoedroza

Simptomele acestei boli sunt foarte asemănătoare cu cele ale râiei sarcoptice. Numai un specialist poate pune un diagnostic precis. Notoedroza este mai sever tolerată de animale decât râia sarcoptică. Oferă complicații sistemului cardiovascular și urinar..

Notoedroza acarianului

Pielea umană reacționează la introducerea agentului patogen cu pete roșiatice. Dar, în cazul notoedrozei, va dura puțin mai mult pentru a se vindeca decât cu râia sarcoptică..

5 Măsuri preventive

Pentru a evita transferul de paraziți felini la oameni, trebuie urmate următoarele măsuri preventive:

 • După ce vorbiți cu animalul de companie, spălați-vă bine mâinile cu apă și săpun.
 • Nu lăsați animalul să urce pe mese și paturi.
 • Curățați și dezinfectați cutia de gunoi zilnic cu mănuși de cauciuc de unică folosință.
 • Nu aduceți animalul la fața voastră și nu-l sărutați.
 • Nu hrăniți pisica crudă sau cu carne și pește slab gătite (bine făcute).
 • Nu permiteți animalului dvs. să comunice cu alte animale în timp ce mergeți.
 • După o plimbare, spălați labele pisicii.
 • Scoate-ți pantofii pe hol.
 • Efectuați curățarea umedă regulată a locuinței folosind dezinfectanți.
 • Nu permiteți pisicii să vâneze rozătoare și păsări în timp ce mergeți (pentru aceasta, un clopot mic ar trebui să fie atașat la guler).
 • Agățați plase de țânțari pe ferestre.
 • Cel puțin o dată la șase luni, tratați animalul cu medicamente antihelmintice, precum și preveniți în mod regulat paraziții pielii.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Sunt paraziții periculoși pentru oameni la pisicile domestice?