Necroza la pisici este o boală foarte gravă

După cum știe cu siguranță fiecare iubitor de animale de companie, gama de tot felul de „răni” provoacă uneori un șoc real fraților noștri mai mici. Boli parazitare, ciuperci, leziuni ... Nu poți urmări totul! Din fericire, nu toate lucrurile din această scurtă listă reprezintă un pericol cu ​​adevărat grav pentru animale. O excepție tristă este aceeași necroză: la pisici, această patologie cauzează adesea consecințe foarte grave, lăsând uneori pisica cu handicap.

Ce este?

Necroza în practica medicală și veterinară este un proces patologic în care există o necroză a unei anumite părți a celulelor sau a țesuturilor întregi. O caracteristică este păstrarea completă sau parțială a viabilității întregului organism. Trebuie remarcat aici că necroza tisulară la o pisică, care se dezvoltă pe fondul proceselor degenerative profunde (Diabet), este obișnuit să o numim necrobioză. Această patologie este mult mai dificilă și adesea se termină cu moartea..

Ce cauzează?

Sunt multe motive. Deci, necroza intestinală se poate dezvolta bine pe fundal enterita cronică sau colită dacă animalul nu a fost tratat deloc. De foarte multe ori, o invazie helmintică puternică poate duce la un rezultat similar: viermii „nu stau la ceremonie”, hrănindu-se adesea cu țesuturi intestinale, astfel încât cea mai puternică inflamație și moartea lor se dezvoltă extrem de repede. Nu trebuie să uităm de factorii negativi ai mediului extern. De exemplu, necroza tamponului labei este aproape garantată pentru o pisică domestică, care, printr-o supraveghere a proprietarilor, sa dovedit a fi pe stradă într-o zi rece de iarnă. Cu toate acestea, același rezultat poate fi observat dacă animalul a călcat ceva, rana s-a infectat și țesuturile au început să moară în masă..

Într-o clinică din Moscova, ne-am întâlnit cu un astfel de caz când o pisică adusă în sat pentru sărbători a sărit prostește pe o sobă fierbinte. Aparent, a decis să se încălzească, dar ... Totul sa încheiat relativ bine pentru el, dar cursul tratamentului a fost lung și costisitor. Desigur, deteriorarea țesuturilor și a celulelor este inițiată adesea de agenții patogeni ai bolilor infecțioase, ciupercilor patogene și substanțelor toxice. Deci, necroza pulmonară este foarte des observată în cazul pneumoniei dezvoltate sau a bronșitei acute, care nu au fost tratate de mult timp. Astfel, etiologia acestui proces patologic este extrem de diversă..

Clasificare

În ultimii ani, s-a format o clasificare clar definită, care include aproape toate tipurile de procese necrotice întâlnite în practica veterinară:

  • Soi uscat (tip de coagulare). După cum sugerează și numele, celulele se usucă în această patologie, iar corpul este „îngrădit” de ele printr-o linie de demarcare clar definită a procesului inflamator. Conform acestui tip se dezvoltă necroza ligamentului occipital-spinos, ducând la apariția unei fistule bine definite, extrem de neplăcute..
  • Tipul umed. În acest caz, boala se desfășoară mult mai sever decât în ​​cazul anterior, deoarece celulele și țesuturile se transformă într-un fel de masă umflată, lipicioasă, cu un aspect foarte neplăcut și cu un miros dezgustător de putregai. Conform acestui tip, necroza cutanată se dezvoltă la pisici, când cauza leziunii este acțiunea unor ciuperci patogene sau microflorei piogene. Trebuie remarcat faptul că formarea unei linii de demarcație în acest caz se desfășoară foarte încet și, în unele cazuri, nu există deloc, deoarece țesuturile sunt afectate mai repede decât organismul poate reacționa la aceasta..
  • Cangrenă. Poate cel mai teribil tip al acestei patologii, ale cărei fotografii pot provoca groază. Este 99% probabil să conducă la amputarea întregului membru sau a unei părți a acestuia și, de asemenea, garantat să conducă la dezvoltarea sepsisului și a intoxicației severe, care sunt adesea cauza morții unei pisici. Tratamentul său trebuie început cu cel mai mic semn de necroză, deoarece altfel va fi foarte dificil să salvați animalul.!

Prevenire și terapie

Trebuie amintit că orice boală poate fi prevenită relativ ușor. Pentru a preveni dezvoltarea procesului necrotic, în multe cazuri, măsurile elementare de îngrijire vor fi suficiente: din când în când, examinați-vă pisica, verificați-o pentru vânătăi severe, răni, mușcături. Tratați pisica de la viermi, purici și căpușe la timp, hrăniți-o cu mâncare bună. Dacă există pericole potențiale în casă, cum ar fi o sobă fierbinte, asigurați ecrane de protecție. Acest lucru va fi cu atât mai util cu cât toate aceste lucruri sunt periculoase și pentru copiii mici..

Dar dacă animalul dvs. are deja necroză? Du-l imediat la veterinar! Orice întârziere a dvs. (în special cu tip umed și gangrenă) poate duce la consecințe foarte triste..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Necroza la pisici este o boală foarte gravă