Conjunctivita la pisici și pisici: cauze, modalități, cum să se trateze

Conjunctivita la pisici: simptome și tratamentAdesea, proprietarii de pisici observă leziuni ale membranei mucoase interioare a ochiului. Când contactați un medic, conjunctivita este confirmată. Pisicile au lacrimare, umflare și descărcare.

Toate semnele indică prezența unei boli, deci trebuie să contactați un specialist. Dacă este întârziat cu tratamentul, în timp starea se va agrava, ceea ce poate duce la consecințe dezastruoase..

Cauze și simptome

Se observă adesea că conjunctivita la pisici nu apare dintr-un singur motiv, ci face parte dintr-o infecție microbiană sau virală. Printre principalele premise sunt:

 • Expunerea ochilor la factori externi precum murdăria și nisipul.
 • Ingerarea secrețiilor toxice din substanțele chimice de uz casnic.
 • S-a produs iradiere.
 • Există paraziți.
 • Pisica a prins o infecție virală.
 • Procesul purulent se dezvoltă după pătrunderea microbilor.
 • Inflamația apare din zonele din apropiere.
 • A apărut o reacție alergică.

Cauzele conjunctivitei la pisiciPot exista și alte simptome care afectează manifestarea conjunctivitei la pisici. Animalul prezintă inflamație, puroiul este eliberat. În acest caz, se remarcă o formă acută a bolii. În cronică, imaginea este mai puțin vizibilă cu un curs lung. În același timp, mucoasa se inflamează, lacrimile curg, lacrimile apar pe cornee.

În funcție de natura descărcării, experții determină agentul cauzal al bolii. Acest lucru vă permite să stabiliți cauza inițială din cauza căreia apare conjunctivita la o pisică:

 • apariția de puroi indică prezența bacteriilor;
 • descărcare tulbure arată infecție virală;
 • când apare mucus se detectează conjunctivită.

Cu această din urmă opțiune, vor apărea simptomele unei alte boli cronice și, în acest context, se confirmă conjunctivita. Acest lucru se întâmplă, de exemplu, atunci când apare inflamația clamidială. Pisicile au probleme nu numai cu ochii, ci și cu gâtul și nazofaringele..

Ochii se umflă și se înroșesc pe rând. În primele două săptămâni, se dezvoltă o formă severă, apoi simptomele devin aproape invizibile. Cu toate acestea, imunitatea slăbită afectează faptul că toate simptomele persistă mult timp. Este posibil să se stabilească corect diagnosticul după efectuarea anumitor tehnici de diagnostic. Medicamentele antimicrobiene pot fi eficiente în tratarea conjunctivitei la pisici.

Trăsături distinctive ale tipurilor de boală

Forma de conjunctivită la pisici poate diferi în funcție de manifestările caracteristice:

 • Cataral acut. Conjunctivita la o pisică este marcată de scurgerea unui fluid gros și tulbure. Se acumulează în colțurile ochilor, apar bulgări. După uscare, ochii se lipesc. În acest moment este necesar să se trateze pisoiul, altfel boala va trece de la o formă acută la una cronică..
 • Aspect cronic diferă în secreții mici constante. Există inflamații și umflături și nu există păr în jurul ochilor.
 • Aspect purulent afectează ambii ochi simultan. Cu această formă, se observă tabloul clinic al variantei clasice a conjunctivitei. În plus, pofta de mâncare scade, pisica devine letargică, rar clipește și temperatura poate crește și scădea. Priza ochilor se umflă, apare puroi cu miros neplăcut, globul ocular devine roșu.
 • Conjunctivită la pisoiCea mai severă formă este conjunctivită foliculară. La o pisică, pleoapele se îngustează, puroiul curge din întregul ochi, se adună sub pleoapa inferioară, care se umflă. Membrana mucoasă și globul ocular devin roșii, apar dureri și spasm muscular.
 • Conjunctivita întregii orbite apare odată cu inflamația parenchimatoasă. Se pot observa umflături, roșeață, sângerări. Este important să veniți imediat în ajutor, deoarece pisica poate pierde din vedere.
 • Atunci când există alergii boala se manifestă într-un mod diferit, pisoiul trebuie tratat în alte moduri. Nu există un edem pronunțat, cu toate acestea, lacrimile curg abundent, iar scurgerea este transparentă. Este necesar să utilizați imediat terapia antihistaminică, să eliminați alergenul, astfel încât conjunctivita să nu treacă într-o altă etapă.

Specialistul pune un diagnostic pe baza manifestărilor clinice pronunțate. Ar trebui efectuate teste de laborator pentru descărcarea ochilor. Acest lucru va crește eficiența utilizării terapiei antimicrobiene..

Cum ajutăm un animal acasă

De îndată ce se suspectează că o pisică a dezvoltat conjunctivită, asistența veterinară este ideală. Cu toate acestea, nu este întotdeauna posibil să mergeți imediat la spital, deci este important să știți cum să tratați animalul înainte de sosirea medicului..

Primul lucru pentru a începe este spălarea ochilor. Pentru aceasta, se utilizează o soluție de mangan sau acid boric. Aceste preparate sunt folosite pentru a freca ochii pentru a îndepărta crustele uscate. Soluția ar trebui să fie slabă:

 • Când utilizați permanganat de potasiu, soluția trebuie să se dovedească a fi roz pal.
 • Furacilina se diluează la o rată de 0,2 g. pulbere pentru 1,5 litri de apă caldă.
 • Acidul boric va avea nevoie de o jumătate de linguriță, se diluează într-un pahar cu apă fiartă.

Conjunctivită: TratamentÎn plus, boala poate fi tratată cu medicină tradițională. Folosește-i pe cei slabi decocturi de musetel si calendula. Pentru a face acest lucru, adăugați 1 linguriță la ½ litru de apă. ierburile insistă. După aceea, se utilizează medicamente care vor fi prescrise de medic. Se recomandă ameliorarea durerii cu ajutorul novocaină 2%. Pentru a face acest lucru, două picături sunt picurate sub pleoapa inferioară pentru pisoi sau adulți..

Pe lângă aceste fonduri, nimic altceva nu poate fi folosit. Auto-medicația este contraindicată. Mijloacele sunt prescrise numai de un medic. Fără a cunoaște motivul, nu puteți picura picături. Acasă folosesc medicamente prescrise de un medic veterinar. Cu alegerea greșită a picăturilor, tabloul clinic poate fi distorsionat, medicul va fi dificil să determine ce tip de conjunctivită are pisoiul.

Boala la pisici este transmisă, astfel încât alte animale sunt protejate de contact. O persoană trebuie să poarte mănuși și, după procedură, să se spele pe mâini cu săpun.

Tratament medicamentos

După ce medicul veterinar determină tipul de boală la pisică, medicamentele sunt prescrise simultan pentru ambii ochi. Acest lucru trebuie făcut acasă, chiar dacă vizual un ochi arată sănătos. Pentru conjunctivita primară la o felină, tratamentul este același..

Diferența este atunci când se găsesc leziuni oculare purulente și foliculare. Acest lucru se aplică și în cazul clamidiei. Medicamentele antimicrobiene sunt adăugate la terapia cu antibiotice. Acestea sunt administrate pe cale orală sau injectate intramuscular.

Atunci când conjunctivita la un animal este o boală concomitentă a unei alte boli, accentul se pune pe tratarea bolii de bază. După clătirea ochilor:

 • pisica este anesteziată;
 • utilizați corticosteroizi;
 • utilizați picături sau unguente pentru ochi;
 • dați antibiotice;
 • utilizați terapia țesutului dacă procesul cronic este prelungit;
 • blocada retrobulbară.

Este important să rețineți că nu puteți aplica unguentul cu mâinile. Este mai bine să folosiți o tijă de sticlă cu capăt rotund. Se toarnă cu apă clocotită înainte de fiecare utilizare și apoi se aplică sub pleoapa inferioară, astfel încât atunci când clipeste, pisica distribuie independent agentul peste conjunctivă..

Prevenirea

Vă puteți menține animalul sănătos cu măsuri preventive. Fiecare proprietar de pisică trebuie să respecte reguli simple pentru a preveni orice boală:

 • Nu puteți răcori animalul, prin urmare curentele de aer sunt excluse și, în îngheț, merg doar afară timp de 10 minute.
 • Este important să mențineți în mod constant imunitatea, acordând atenție nutriției animalului de companie..
 • Asigurați-vă că efectuați un examen preventiv de către un medic veterinar.
 • Cum să evitați dezvoltarea conjunctiviteiEste important să nu omiteți vaccinările. Întărește corpul. Acest lucru se aplică și animalelor care nu sunt pe stradă..
 • Produsele chimice de uz casnic trebuie ascunse.
 • Haina animalului este pieptănată astfel încât firele de păr să nu pătrundă în ochi.
 • Asigurați-vă că faceți curățare umedă cel puțin de două ori pe săptămână..
 • Pisicile domestice nu ar trebui să poată comunica cu animalele de pe stradă.
 • După o plimbare, proprietarul trebuie să se spele pe mâini și apoi să mângâie pisica..

Acestea sunt reguli simple care arată că trebuie să mențineți igiena. Acest lucru se aplică animalelor și proprietarilor. Este important să monitorizați starea animalului de companie, să acordați atenție schimbărilor de comportament. Acest lucru va face posibilă detectarea la timp a apariției bolii și începerea tratamentului adecvat. Este necesar să se ia măsuri în timp util pentru a elimina boala.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Conjunctivita la pisici și pisici: cauze, modalități, cum să se trateze