Urolitiaza la pisici: cauze, simptome și tratament

Cum se manifestă urolitiaza la pisiciUrolitiaza se caracterizează prin formarea în vezică și în tractul urinar a nisipului și pietrelor de urină animală - uroconcreții, care în sine nu reprezintă un pericol pentru animal, dar pot contribui la crearea unor condiții care cauzează un mare prejudiciu sănătății animalului.

Odată cu formarea de uroconcreții în organism, există o întârziere a scurgerii urinei, a infecției acesteia și a refluxului din spate în pelvisul și tubulii renali, care, cu o exacerbare a bolii, pot duce la insuficiență renală și la moartea animalului.

Nisipul și pietrele la rinichi pot deteriora suprafața mucoasă, rezultând dureri severe și sângerări..

Există mai multe tipuri de formațiuni urinare în funcție de compoziția și originea lor chimică:

 • struvit sau fosfați, format din săruri de acid fosforic;
 • oxalați, rezultați din excesul de acid oxalic;
 • urata - săruri de acid uric.

Struvitele se găsesc cel mai frecvent în urina pisicilor. Formarea pietrei este asociată cu un exces de acid fosforic din organism. Motivul formării lor este cantitate în exces în dieta de pește animal și produse din pește. Struviții înșiși nu vor provoca urolitiază la o pisică, dar ca urmare a predispoziției ereditare a animalului de companie, a unui stil de viață sedentar, a bolilor infecțioase anterioare sau a supraponderabilității, vor accelera dezvoltarea bolii.

Se formează săruri ale acidului oxalic, oxalați ca urmare a consumului sistematic de furaje care conțin nuci, semințe și cereale. Deoarece aceste alimente sunt foarte rare în dieta unei pisici, formarea oxalatului este rară..

Urații, săruri ale acidului uric, se formează în timpul descompunerii nucleelor ​​celulare, eliberării acidului nucleic și transformării acestuia în acid uric. S-a întâmplat dacă există un exces de proteine ​​animale în dieta pisicii sau dacă animalul de companie se află într-o zonă cu un nivel crescut de radiații.

Cauzele urolitiazei la pisici

ICD la pisici se poate dezvolta sub influența factorilor externi și interni. Urolitiaza este diagnosticată la pisici de la unu la șase ani. Datorită caracteristicilor anatomice ale sistemului urinar, pisicile suferă de o boală periculoasă mai des decât pisicile. Cu toate acestea, pisicile prezintă în continuare riscul de a dezvolta urolitiază. Cel mai mare număr de vizite la clinicile veterinare cu simptome de DCI apar primăvara și toamna..

Acest lucru se întâmplă din mai multe motive:

 • o cantitate mare de alimente uscate de proastă calitate este prezentă în dieta animalelor de companie;
 • Simptomele urolitiazei la pisicistilul de viață sedentar al pisicilor domestice, a căror distracție se limitează la jocuri scurte și mișcare în apartamentul orașului;
 • rasele noi și exotice sunt predispuse genetic la dezvoltarea urolitiazei, deoarece majoritatea nu se pot adapta la noile condiții climatice;
 • situația ecologică nefavorabilă și poluarea mediului care afectează animalele domestice;
 • infecții existente ale sistemului urinar, care au trecut în stadiul cronic.

Majoritatea stăpânilor de pisici cred că numai animalele castrate pot avea urolitiază. Dar nu este așa, sterilizarea va provoca boala dacă a fost efectuată la o vârstă prea fragedă și sistemul excretor al pisicii nu a avut timp să se formeze complet.

Dezvoltarea urolitiazei la pisici este afectată de un climat prea fierbinte sau rece, în care animalele pot experimenta o creștere sau o scădere a nevoii. La temperaturi ridicate, urina primară la pisici se formează foarte rar și în cantități mici, astfel încât este excretată din organism într-o formă foarte concentrată. Apa băută de o pisică nu are niciun efect asupra corpului animalului, se produce o creștere a nivelului de săruri din corp și o scădere a acidității. Pietrele se formează din cristale de sare acumulate.

Cantitatea de proteine ​​consumate de pisică depinde de conținutul de carbamidă animală din organism. Odată cu excesul său, apar tulburări metabolice. Pentru a preveni urolitiaza la pisici, ar trebui să reduceți alimentele bogate în proteine. În acest caz, trebuie respectat un echilibru rezonabil, deoarece o dietă vegetariană sau cantități mari de lapte pot duce la o formă alcalină de ICD..

Dieta animalului ar trebui să conțină o cantitate rezonabilă de alimente bogate în vitamina A: ulei vegetal, morcovi cruzi și fierți. Foarte des, o deficiență a acestei vitamine duce la perturbarea ficatului și la formarea de nisip urinar în rinichi și uretere..

Dezvoltarea urolitiazei la o pisică poate fi asociată cu o producție excesivă de hormon paratiroidian, ceea ce duce la o creștere a conținutului de calciu din sânge și urină..

Particularitatea structurii sistemului urinar al pisicii este forma curbată a canalului uretral, care își schimbă poziția în fața osului penisului. La cot, are loc retenția și acumularea urinei. Când este sterilizat la o vârstă fragedă, canalul uretral nu are timp să se dezvolte complet și păstrează un diametru mic al tubului.

Urolitiaza la pisici: cauze ale dezvoltăriiCondițiile patologice ale tractului gastro-intestinal, cum ar fi gastrita sau colita, pot duce la o încălcare a echilibrului acido-bazic, care. la rândul său, duce la o reducere a excreției excesului de calciu din organism.

Infecția sistemului urinar cauzată de microorganisme patogene care au invadat intestinele, organele genitale sau uretra.

O boală infecțioasă poate apărea și ca urmare a retenției urinare în organism, care este asociată cu prezența calculilor.

Urolitiaza la pisici simptome

Semnele de urolitiază la o pisică sunt:

 • dificultate la urinat, în care pisica stă mult timp în tavă, urina iese încet, într-un curent slab sau în picături cu stropi de sânge;
 • nisip în urină;
 • în timpul urinării, pisica suferă, așa că miaună;
 • dorinta frecventa de a urina;
 • pierderea poftei de mâncare, vărsături, convulsii, tremurături, respirație superficială.

Diagnostic

La primele simptome ale urolitiazei la o pisică, trebuie să contactați imediat medicul veterinar, care va efectua un studiu biochimic al urinei, în timpul căruia se va determina nivelul de acid uric, prezența oxalaților, conținutul de calciu, sodiu și magneziu. Acești indicatori ajută la stabilirea tipului de calculi în sistemul urinar al animalului..

Cum este diagnosticată urolitiaza felină?Ultrasonografia vezicii urinare și a rinichilor poate ajuta la determinarea dimensiunii pietrelor și a prezenței nisipului în rinichi și vezică.

Dacă este necesar, se poate efectua o examinare cu raze X și tomografie computerizată, care va confirma semnele bolii..

Tratament

Tratamentul urolitiazei la pisici la domiciliu este posibil numai după consultarea unui specialist și un diagnostic complet.

Pentru tratamentul KSD utilizat tratament conservator și chirurgical. Intervenția chirurgicală va ajuta la eliminarea animalului de pietre și la rezolvarea permanentă a problemei bolii.

Dacă, cu dificultate la urinare, nu este posibilă golirea vezicii urinare cu un cateter, acestea recurg la o operație în timpul căreia organul deteriorat este deschis și curățat. După aceea, se introduce un tub prin care se îndepărtează fluidul. Tubul este îndepărtat atunci când apar semne de îmbunătățire a stării animalului. Operația se efectuează sub anestezie generală, perioada de recuperare durează 14-30 de zile.

Tratamentul conservator al ICD se efectuează cu ajutorul medicamentelor care ameliorează spasmele și durerea. De asemenea, vizează reducerea procesului inflamator și suprimarea infecției în corpul animalului..

Dacă pietrele mici se găsesc în vezica pisicii, medicamentele antispastice, antibioticele și medicamentele imunomodulatoare sunt utilizate pentru tratament. Animalului i se atribuie o dietă terapeutică specială.

Prevenirea

Scopul principal al măsurilor preventive este de a preveni reapariția bolii. Experții recomandă respectarea următoarelor recomandări:

 • animalul trebuie să aibă acces constant la apă. Pisicile beau mult. Acest lucru este necesar pentru a crește cantitatea zilnică de urină. În plus față de apă, puteți oferi un decoct de mușețel, care ameliorează eficient inflamația..
 • Este posibil să se prevină dezvoltarea urolitiazei la pisicidieta pisicilor, supraponderalitatea ar trebui să fie nivel scazut de calorii;
 • dacă o pisică are o tulburare a scaunului, ar trebui utilizate laxative, ceea ce va ajuta la rezolvarea rapidă a problemei;
 • preveni hipotermia animalelor de companie. Animalul nu trebuie să se afle într-un tiraj în timp ce aeriseste camera;
 • respectarea strictă a unei diete terapeutice, selectat în funcție de tipul de calcul.

Medicii veterinari nu recomandă hrănirea hranei monotone cu animalele de companie. Dieta trebuie să fie variată și echilibrată. Este mai bine să folosiți apă îmbuteliată sau nedurabilă pentru băut. Eliminați subprodusele, laptele și brânza de vaci din dietă. Permis utilizarea sfeclei, conopide, orez aburit, cereale din diverse cereale, o cantitate mică de pește fiert.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Urolitiaza la pisici: cauze, simptome și tratament