Tumora mamară la o pisică

O tumoare de sân (BMT) este o neoplasmă asociată cu creșterea anormală a țesuturilor, care crește în dimensiune în timp. Aceasta este una dintre cele mai frecvente neoplasme găsite la pisici. Medicina modernă are o serie de metode eficiente pentru tratamentul lor, dar rezultatul reușit și viața viitoare a unui animal de companie depinde în primul rând de oportunitatea de a solicita ajutor medical..

 • Benign (chist, adenom) - nu reprezintă o amenințare la adresa vieții, dar poate provoca neplăceri semnificative unui animal de companie dacă atinge o dimensiune mare. De obicei are forma corectă, este separat de țesuturile din apropiere printr-o capsulă, este situat doar pe una dintre glande și crește încet, nu pătrunde în țesuturile din apropiere, ci doar mișcându-le. Dar astfel de sigilii necesită o monitorizare constantă, deoarece se pot dezvolta în formațiuni maligne..
 • Malign (carcinom, sarcom) este un neoplasm mortal care provoacă dezvoltarea metastazelor și crește în țesuturi și organe adiacente. De obicei are o formă neregulată și are o suprafață aglomerată, aglomerată..
Tumora mamară la o pisică
Hiperplazie fibroadenomatoasă în sfinx

Cel mai adesea, AMF se găsește la persoanele în vârstă nesterilizate (peste 7 ani), precum și la cei care au suferit un traumatism la nivelul glandelor mamare sau suferă de perturbări hormonale. Mai mult, ponderea formațiunilor benigne reprezintă 10-15% din cazuri, în timp ce restul sunt clasificate ca maligne. Patologia nu apare la animalele care au fost sterilizate înainte de primul estru și toți ceilalți indivizi sunt deja expuși riscului. Mai mult, boala poate fi detectată chiar și la animalele de companie tinere (până la vârsta de 2 ani).

O neoplasmă poate fi diagnosticată atât prin sondare (palpare), cât și prin raze X sau cu ultrasunete. Dar tipul și natura acestuia pot fi determinate numai prin examinarea citologică sau histologică a materialului prelevat din tumoră cu o seringă. În plus, se efectuează un test general de sânge și se efectuează alte studii care ne permit să evaluăm starea de sănătate a animalului și să determinăm acțiuni suplimentare care vor fi adecvate într-un anumit caz..

Tratament

Principala metodă de tratare a unei tumori mamare este o operație, în timpul căreia țesuturile crescute sunt complet îndepărtate. După operație, materialul îndepărtat este trimis pentru examinare histologică și, în funcție de rezultatele sale, se prescrie un tratament suplimentar și se prezice rezultatul acestuia..

În paralel cu operația, medicii recomandă efectuarea unei histervariectomii (îndepărtarea ovarelor) pentru a reduce nivelul de estrogen din corpul animalului..

Pisica este bolnavă

În perioada postoperatorie, în unele cazuri, este prescris un curs de chimioterapie, care este necesar pentru a distruge posibilele resturi de celule tumorale din organism. Este o procedură de picurare a medicamentelor (citoxan, mitoxantronă etc.) cu un interval de 21 de zile și este de obicei bine tolerată de pisici fără a provoca căderea părului.

Ca mijloace suplimentare pentru tratament, puteți uda animalul cu bulionuri de lapte, calendula, arnica, rozmarin sălbatic, alpinist. Acestea conțin substanțe care blochează dezvoltarea celulelor tumorale. Dar acest lucru se poate face numai după aprobarea medicului veterinar..

Cum merge operațiunea

Cursul operației de eliminare a tumorii:

 • pregătirea câmpului de operare (raderea lânii, tratamentul cu antiseptice);
 • asigurarea accesului la tumoare (tăierea pielii);
 • bandajarea și tăierea vaselor care alimentează sigiliul;
 • îndepărtarea neoplasmului cu captarea a 2-3 cm de țesuturi sănătoase, precum și a ganglionilor limfatici din apropiere;
 • suturând o rană.

În funcție de gravitatea leziunii, sigiliul este îndepărtat direct, o glandă mamară sau o linie întreagă. În situații deosebit de dificile, ca parte a tratamentului, se efectuează o mastectomie bilaterală - îndepărtarea a două linii ale glandelor mamare, care se efectuează în două etape.

Operațiune

Chirurgia pentru îndepărtarea unei tumori mamare aparține categoriei intervențiilor chirurgicale complexe. Datorită procentului relativ mare de recidive, medicii nu promit o recuperare rapidă și un rezultat favorabil al operației. Unul dintre factorii de care depinde recuperarea este gradul de deteriorare:

 • în etapele inițiale, îndepărtarea neoplasmului poate salva viața pisicii;
 • în etapele ulterioare, medicul cel mai probabil nu va efectua operația, deoarece nu va fi justificată. În astfel de cazuri, este prescris un tratament paliativ, care are ca scop îmbunătățirea calității vieții animalului de companie. Include antibiotice, analgezice și antiinflamatoare.

Operația nu este întotdeauna posibilă din cauza vârstei animalului: cu cât este mai în vârstă, cu atât este mai dificilă tolerarea anesteziei generale și a perioadei postoperatorii..

Ce trebuie să faceți atunci când deschideți o tumoare

Dacă tumora nu a fost detectată în timp util și nu a fost efectuat niciun tratament, aceasta poate fi deschisă. Acest fenomen indică, de asemenea, progresia procesului patologic și stadiul avansat al bolii. În acest caz, apare o rană, din care se eliberează conținut cu un miros neplăcut ascuțit, uneori puroi și sânge. În acest caz, animalul de companie trebuie prezentat imediat medicului veterinar pentru a primi recomandări cu privire la acțiunile ulterioare. Metoda optimă în această situație este aceeași îndepărtarea chirurgicală a AMF, excizia țesuturilor dureroase. Toate celelalte metode nu rezolvă problema de bază, iar metastazele se pot răspândi la alte organe, ceea ce privește animalul de companie de șansa de recuperare. Dar dacă tumora de sân a unei pisici a izbucnit și operația este imposibilă din motive de sănătate sau din alte motive, atunci este prescris:

 • Tratamentul rănilor cu antiseptice (clorexidină, miramistin, levomekol etc.).
 • Administrarea de antibiotice (Tsiproveta, Fosprenil).
 • Purtarea unei pături sau bandaje care acoperă rana, dar permite curgerea aerului pentru a preveni infecția.

Pisica într-o pătură

Cât va trăi o pisică?

Dacă se găsește orice tip de bucată în zona glandelor mamare a unei pisici, aceasta trebuie arătată imediat medicului veterinar pentru diagnostic. Cât va trăi o pisică diagnosticată cu o tumoare de sân depinde de actualitatea unei vizite la medic, precum și de vârstă, starea generală de sănătate și tipul de educație. Unul dintre principalii factori care afectează speranța de viață este dimensiunea neoplasmului la momentul tratamentului (măsurată pe partea cea mai mare):

 • până la 2 cm - aproximativ 3 ani;
 • mai mult de 3 cm - aproximativ 6 luni.

Dacă este diagnosticată devreme, îndepărtarea cancerului de sân crește semnificativ șansele animalului de a-și prelungi viața. Diagnosticul tardiv cu neoplasme mari și dezvoltarea proceselor metastatice oferă un prognostic pentru viață în decurs de 6-12 luni.

De aceea, este important ca proprietarul pisicii să monitorizeze în mod regulat starea glandelor sale mamare și, dacă apar bulgări suspiciuni, nu amâna vizita la medicul veterinar..

De asemenea, puteți adresa o întrebare medicului veterinar intern al site-ului nostru, care vă va răspunde cât mai curând posibil în caseta de comentarii de mai jos..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Tumora mamară la o pisică