Principalele tipuri de pisici la pisici: informații generale și tratament

Diversitate boli helmintice în natură, chiar și un parazitolog experimentat este uimitor. Oriunde parazitii „cuibăresc”: în intestine, în organele sistemului respirator, aceștia pot ajunge în vasele de sânge. Dar ce să spun, unele specii se simt minunat chiar și în arterele coronare și în creier! În acest sens, pisica la pisici este relativ „inofensivă”, chiar și pentru că se găsește în ficat (dar există și excepții).

Informații generale, tipuri principale

Trematode - O varietate de viermi paraziți cunoscuți ca flukuri care trăiesc în căile biliare. Numărul exact de specii și subspecii este necunoscut. În cazurile ușoare de invazie, boala este aproape asimptomatică, dar decesele rezultate în urma dezvoltării insuficiență hepatică. Considera principalele tipuri de ciuperci cel mai frecvent întâlnite la pisici.

Opisthorchis felineus, el este opistorch. Boala se numește opistorhiaza. De regulă, parazitează în ficat, dar uneori paraziți se găsesc în pancreas și în intestinul subțire superior (dar acest lucru este rar). Parazitul are nevoie de gazde intermediare - primul este melcul de apă dulce, al doilea este peștele de apă dulce.

Notă, că unele popoare din nordul îndepărtat erau bolnave (și chiar acum se întâmplă) de opisthorhiasis în sate întregi, deoarece bucătăria lor națională include mâncăruri din pește crud. Ouăle de paraziți sunt excretate în fecale.

Șederea lungă a acestor viermi în conducta biliară determină hiperplazie epitelială și fibroză a peretelui organului, sistemică icter (pe imagine). Au fost și cazuri cancer ficat și pancreas.

Opisthorhiasis tratat cu fenbendazol (200 mg / kg zilnic, pe cale orală, timp de 3 zile) sau praziquantel (20 mg / kg, oral, doză unică). În cazurile severe, se utilizează praziquantel, dar deja la o doză de 30 mg / kg pe zi, pe cale orală, timp de 3 zile. Rezultatele terapiei sunt verificate prin analiza fecalelor pentru ouă de viermi.

Platynosomum concinnum (sin. Eurytrema (Concinnum) Bhalerao) este un trematod mic (nu mai mult de 6 mm. în lungime). Aceste trematode la pisici nu au un nume rusesc, deoarece parazitul este comun în regiunile ecuatoriale și aproape de ele. Gazdele intermediare sunt melci (teren) și șopârle. Pisicile contractă parazitul atunci când mănâncă reptile infectate.

Boala cauzată de trematod este mult mai severă decât opisthorhiaza, caracterizată prin anorexică, letargie, depresie, durabil voma, diaree, icter și ascita. Decesele sunt frecvente. Tratamentul se efectuează praziquantel (20 mg / kg pe zi, pe cale orală, timp de 3-5 zile). Este recomandabil să repetați aportul după 12 săptămâni. Poate fi folosit Nitroscanat (100 mg / kg, oral, doză unică). Rețineți că ultimul medicament din medicina veterinară nu a primit încă aprobarea oficială..

Metorchis albidus și M. Conjunctus, care provoacă metorhoză, nu sunt, de asemenea, izbitoare în dimensiunea lor (5 × 1,5 mm). Acești paraziți sunt răspândiți în America de Nord, Europa și în toată fosta URSS. Rețineți că această trematodoză la pisici se caracterizează prin absența semnelor clinice.

Parazitul este adesea confundat cu opisthorch, mai ales că ciclul lor de dezvoltare este unul la unu: Metorchis albidus și M. Conjunctus au nevoie și de melci și pești. Boala se vindecă perfect praziquantel (20 mg / kg, oral, doză unică). Interesant este faptul că farmacia veterinară oficială consideră că medicamentele bazate pe acest compus nu vindecă această boală..

Eurytrema procyonis, cunoscut sub numele de felină Casă siberiană, este un trematod foarte mic (2,1 × 1 mm), parazitând în vezica biliară, canalele hepatice și pancreasul. Pisicile, oamenii și câinii cu ratoni sunt, de asemenea, bolnavi ... Adică toate tipurile de mamifere care se hrănesc cu hrană pentru animale.

Infecția se poate manifesta sub formă de scădere în greutate și vărsături intermitente. Ciclul de dezvoltare include melci de apă dulce; planctonul de apă dulce, precum și creveții și raci, pot acționa ca o gazdă suplimentară. Se efectuează tratamentul trematodozei la pisici fenbendazol (30 mg / kg pe zi, oral, timp de 6 zile).

S-a dovedit bine praziquantel, pirantel și febantel. Praziquantel și pirantel se administrează în fiecare zi la 5,8 mg / kg, iar febantel la 28,8 mg / kg. Medicamentele se administrează pe cale orală timp de 5 zile. Din nou, toți acești compuși sunt teoretic improprii pentru tratarea trematodelor, dar, în practică, utilizarea lor vă permite să obțineți rezultate excelente..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Principalele tipuri de pisici la pisici: informații generale și tratament