Caracteristici ale castrării pisicilor: ce, când și cum

Castrarea pisicilorUneori, îndepărtarea testiculelor animalelor de companie este necesară din cauza unor boli precum tumori sau tulburări hormonale. În aceste cazuri, corectitudinea deciziei nu este pusă la îndoială..

Dar, împreună cu indicatorii medicali, există o serie de factori la fel de importanți - motive întemeiate pentru procedură. De exemplu, se recomandă castrarea animalelor fără rasă sau a celor care nu sunt prevăzute a fi utilizate pentru reproducere..

Un alt punct este păstrarea pisicilor masculi adulți în apartament. Mulți oameni încearcă să rezolve problema „notelor” prin educație, dar nu este vorba despre „maniere proaste”, ci despre procese fiziologice naturale de care nu se poate scăpa..

Să ne dăm seama cât de periculoasă este această operație, ce se va întâmpla după ea și ce efect va avea intervenția asupra sănătății animalului dvs. de companie..

Esența operației

Mecanic, esența operației este îndepărtarea glandelor sexuale masculine - testiculele. Testiculele sunt responsabile nu numai pentru formarea spermei în corpul masculin - ele sunt glanda principală care produce testosteron, ceea ce face ca pisicile să cânte cântece odată cu debutul primăverii și să marcheze toate colțurile din casă.

Știați? Efectul sedativ al castrării a fost observat de om de mult timp. În China antică, dușmanii lor au fost castrați, crezând că acest lucru i-ar priva pe acesta din urmă de motivul luptei pentru putere..
Operația nu este deloc dificilă și animalele o tolerează bine. Intervenția nu este însoțită de pierderi de sânge și după o perioadă lungă de reabilitare nu urmează. Îngrijirea postoperatorie este minimă, la fel și riscul de complicații.

Pregătirea pentru operație

Orice intervenție chirurgicală este precedată de o etapă de pregătire. În general, acesta este un set standard de acțiuni care se poate modifica numai în cazul instrucțiunilor speciale de la medicul veterinar, cauzate de starea sănătății animalului..

Motivul pentru care se efectuează operația este important aici: dacă în scop preventiv, este suficient să respectați recomandările privind dieta și întreținerea, dar dacă din motive medicale (adenom etc.) sunt posibile teste suplimentare și un curs de tratament.

Vă sfătuim să citiți despre, trebuie să castrez animale și când este cel mai bun moment pentru a steriliza un pisoi.

Examen veterinar

Mai întâi, trebuie să îi arătați animalului de companie unui medic veterinar care va evalua starea generală a animalului și va verifica dacă există contraindicații.Examen veterinarContraindicațiile pot fi vârsta (fie prea bătrână, fie prea tânără), sezonul necorespunzător (momentul creșterii activității sexuale a pisicii), probleme cardiace, hepatice sau renale. Dacă toți indicatorii sunt în ordine, puteți trece la etapa următoare.

Alimente

Cu câteva săptămâni înainte de operație, este mai bine să transferați pisica în alimente bogate în proteine ​​animale. Aceasta este cea mai naturală dietă pentru feline, dar nu ar trebui să schimbați radical dieta animalului de companie: stresurile mici pentru organism în ajunul unei mari sunt prea mari.

Verificați dezavantajele și beneficiile alimentelor pentru pisici, cum ar fi „Origen”, Prima alegere, Brit, "Merge", „Purina Wang”, „Probalance”, „Akana”, „Felix”, Farmina, „Proplan”, „Gina”, „Gourmet”, „Dealuri”, „Marca noastră”, „Whiskas” și „Monge”.

Cel mai bine ar fi să adăugați un pic mai multă carne sau brânză de vaci în meniul zilnic decât înainte. Apropo, dacă animalul dvs. de companie mănâncă alimente super-premium, atunci nu trebuie să vă faceți griji cu privire la îmbogățirea dietei. Adăugați vitamine în dieta dumneavoastră. Oligoelementele precum sodiul, magneziul, zincul și fosforul sunt deosebit de importante..Mâncare pentru pisiciImediat înainte de operație, animalul este supus unei diete de foame timp de 8-12 ore. Acest lucru se face pentru a evita vărsăturile care pot apărea după anestezie. Și cu 2-4 ore înainte de operație, ei încetează să mai dea apă pisicii.

Medicament antistres sau biostimulant

Unele animale de companie sunt foarte sensibile la schimbarea împrejurimilor și sunt neîncrezători față de străini. Astfel de inovații în viața lor de zi cu zi provoacă stres mare sau chiar atacuri de panică..

Acest lucru se manifestă prin excitabilitate crescută, lipsa unui răspuns adecvat pentru proprietar și ceea ce se întâmplă în jur, precum și încercări de evadare. În astfel de cazuri, pentru a nu răni psihicul animalului, sunt prescrise anti-stres sau sedative..

Știați? Valeriana provoacă un adevărat val hormonal la pisici, dar este foarte eficientă pentru spasme și probleme psiho-emoționale (hiperexcitabilitate, atacuri de panică). Nu este un sedativ în sensul tradițional, dar este foarte eficient în situațiile menționate..
Sedativ pentru pisică

Mersul la clinica veterinară este întotdeauna asociat cu un anumit stres: contact (deși vizual) cu alte animale, o cameră închisă plină de mirosuri noi, necesitatea unui contact strâns (tactil) cu străini (medici) și proceduri neplăcute - toate acestea ne aruncă animalele de companie din echilibru.

Sedativele includ, de asemenea drog "Cat Bayun".

Stresul experimentat, în combinație cu sindromul durerii postoperatorii, poate provoca probleme cu îngrijirea unui animal, pansament, tratamente și injecții. În plus, aceasta este o sarcină suplimentară asupra unui organism care este deja testat prin anestezie și modificări ale nivelurilor hormonale..

Pentru a evita astfel de dificultăți, se utilizează medicamente anti-stres. Este mai bine să întrebați medicul despre un anumit medicament în ajunul operației, din cauza anesteziei ulterioare, dar sunt preferate remediile homeopate.

Sedativele pentru pisici sunt populare Fitex și „Antistres”, nu includ substanțe nootrope, ceea ce reduce semnificativ riscul de supradozaj și elimină posibilitatea efectului opus.SedativeBiostimulanții sunt utilizați în timpul perioadei de recuperare pentru a ajuta corpul să vindece daunele și să revină la homeostazia normală. Brandul WOLMAR WINSOME s-a dovedit bine - vitaminele și suplimentele alimentare elvețiene sunt de înaltă calitate. Dintre opțiunile mai bugetare, puteți numi „Beafar” sau „Kanipur”.

Laxativ

Constipație după îndepărtarea organelor de reproducere - un model mai frecvent la pisicile castrate decât la pisicile castrate. Dar dacă problema apare, atunci există următoarele modalități de a o rezolva:

 • reglați-vă dieta. Dacă motilitatea intestinală este slăbită temporar, nu hrăniți hrana uscată pentru animalele de companie până când nu sunt restabilite toate funcțiile. Dacă animalul mănâncă numai alimente uscate, este recomandabil să o înmuiați înainte de a mânca sau să adăugați aproximativ 50 g / zi de ficat crud sau carne de pui la dietă;
 • câteva picături de ulei de vaselină împreună cu o masă vor facilita, de asemenea, mișcarea intestinului;
 • medicamente. „Duphalac” este un medicament eficient și sigur pentru constipație la animale, dar utilizarea acestuia trebuie convenită cu un medic veterinar.
Pisică

Important! Înainte de administrarea anesteziei, asigurați-vă că testați alergiile la medicamentele prescrise. O reacție alergică la un antibiotic sau anestezie în sine poate costa viața animalului de companie.

Cum este castrarea unui animal

Castrarea este o operație simplă, atât din punct de vedere tehnic, cât și în raport cu perioada de recuperare a animalului. Pas cu pas procesul este după cum urmează.

Introducerea anesteziei

Până de curând, procedura de castrare a fost efectuată numai sub anestezie generală, din care animalele au ieșit destul de dificil. Acum, clinicile veterinare oferă anestezice combinate: mai întâi, animalul este injectat cu un calmant puternic, iar zona inciziei este „înghețată” cu un medicament cu efect local.

Apropo, medicamentul menționat are un efect prelungit și efectul său durează 5-7 zile. Acest lucru este foarte convenabil, deoarece nu este nevoie să purtați un guler de protecție și analgezice. Anestezia se administrează intravenos, intramuscular sau respirator.Introducerea anesteziei

Operațiune

Procedura în sine are loc în mai multe etape:

 1. După ce anestezia a funcționat, cu ajutorul unor monturi speciale sau cu ajutorul unui asistent, pisica este fixată pe masa de operație pentru un control mai bun asupra procesului și prevenirea riscului de mișcări involuntare în timpul operației.
 2. Apoi, medicul veterinar aplică un antiseptic (iod sau alt medicament similar) în zona inciziei.
 3. O incizie longitudinală a scrotului se face din partea unuia dintre testicule, după care acesta din urmă este îndepărtat prin apăsarea pe baza scrotului.
 4. Țesutul conjunctiv și canalele deferente sunt cauterizate.
 5. Testiculele sunt complet desprinse.
 6. Aceeași procedură se efectuează și pe cealaltă parte.
 7. Nu se aplică cusături pe rană, deoarece incizia este foarte mică și nu reprezintă un pericol pentru sănătatea animalului. Este suficient să tratați rana și să o mențineți curată până la vindecarea completă.
Castrarea unei pisici
Știați? Orchiectomia nu este singura modalitate de sterilizare a unei pisici; clinicile oferă și vasectomie (ligarea cordonului spermatic) sau „etanșarea” corzilor sub influența temperaturilor ridicate. Operațiile sunt denumite „fără sânge”, dar complicațiile după astfel de intervenții apar mult mai des decât după îndepărtarea completă a testiculelor.

Tratamentul postoperator

Incizia nu necesită nicio prelucrare specială, mai ales dacă pisica locuiește într-un apartament. În primul rând, locul inciziei a fost inițial tratat cu un antiseptic și, în al doilea rând, după operație, animalul trebuie injectat cu un antibiotic pentru a preveni dezvoltarea microorganismelor patogene.

Rana se vindecă de obicei bine. Dacă se observă o separare a exsudatului, este necesar să clătiți cu clorhexidină. Dacă apare o descărcare abundentă opacă din incizie, locul a crescut în dimensiune, iar temperatura animalului este crescută - trebuie să solicitați urgent asistență medicală.Pisică

Factori de risc

Grupul de risc include în principal:

 • vechi;
 • slăbit;
 • avand probleme cardiace;
 • animale cu probleme hepatice și renale.

În orice caz, înainte de a decide cu privire la operație, medicul este obligat să vă examineze animalul de companie și să facă testele necesare, dacă consideră că este necesar.

Probabil că veți fi interesat să citiți despre, cum să înțărcați o pisică de la mese de alpinism, cum să antrenezi o pisică să se spele pe dinți, cum să faci prieteni cu două pisici în casă, cum să înveți o pisică să meargă la toaletă și ce să faci dacă o pisică se cacă într-un loc greșit.
Consecințele castrării pot fi apariția inactivității fizice (scăderea activității fizice) și creșterea în greutate, prin urmare este foarte important să se monitorizeze dieta pisicii..

În perioada cuprinsă între o lună și șase luni după procedură, pot fi observate simptome ale „menopauzei”: dificultăți de respirație, pasivitate, tulburări minore ale tractului digestiv sunt posibile. De regulă, după câteva luni, fondul hormonal se stabilizează și simptomele dispar de la sine..

Fii responsabil pentru cei pe care i-ai îmblânzit, pentru că a fi un bun proprietar pentru animalul tău de companie înseamnă să acționezi întotdeauna în interesul său. Asigurați-vă că viața sub un singur acoperiș este confortabilă pentru dvs. și animalele de companie.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Caracteristici ale castrării pisicilor: ce, când și cum