Osteoporoza - o scădere a masei osoase la pisici

Scheletul, fiind „invizibil și inaudibil”, dă foarte mult corpului nostru. Ca, totuși, și corpul animalelor de companie. În mod normal, nimeni nu își amintește existența acestei componente importante a corpului nostru ... până când nu i se întâmplă ceva. Osteoporoza poate fi considerată cea mai severă tulburare distructivă. La pisici, aceasta este o tulburare relativ frecventă legată de vârstă, ale cărei consecințe sunt severe..

Informatii de baza

Fără a intra în detalii, acest termen înseamnă o scădere patologică a masei osoase. Această patologie este împărțită în două grupuri. Prima este o încălcare a osteogenezei datorată resorbției osoase excesive (osteoliză). Pur și simplu, acesta este procesul de liză, distrugere osoasă. În al doilea caz, creșterea normală a masei osteocitelor nu are loc din cauza unor tulburări în cursul natural al acestui proces. În majoritatea cazurilor, un astfel de rezultat este cauzat de malnutriția animalului, când hrana acestuia nu are calciu, proteine ​​și alte micro- și macroelemente..

Densitatea oaselor scheletice în această boală este redusă dramatic. În osteoporoză, osul devine poros, fragil și fragil. Un animal poate suferi o fractură chiar prin zgârierea stângace a urechii. Nu merită să vorbim despre căderi.

Ce cauzează?

Care sunt motivele? Osteoporoza poate fi cauzată de mulți factori. Cel mai „popular” este hiperparatiroidismul. Aceasta este o formă de dezechilibru hormonal care apare din cauza activității crescute a glandei paratiroide. Este responsabil pentru sinteza hormonului paratiroidian, care joacă un rol important în absorbția și asimilarea calciului care pătrunde în organism împreună cu alimentele. Dar mult mai important este faptul că această substanță contribuie la reînnoirea constantă a țesutului osos vechi, la înlocuirea acestuia cu celule noi și tinere. În consecință, atunci când producția acestui hormon este crescută, corpul începe literalmente să-și dizolve propriul țesut osos, iar rata acestui proces poate fi foarte semnificativă..

În cazul pisicilor, unul dintre cei mai importanți factori declanșatori ai acestui proces patologic este o dietă exclusiv din carne care conține o cantitate minimă de calciu. Corpul pur și simplu nu are de ales decât să crească producția de hormon paratiroidian: în acest fel încearcă să obțină cel puțin acele firimituri care intră în organism împreună cu mâncarea. Cu toate acestea, nutriția poate fi în regulă ... dar dacă o pisică are probleme cu rinichii, atunci majoritatea acestui element esențial este pur și simplu spălat în urină. Ca rezultat, există o patologie, cunoscută și sub numele de „maxilar de cauciuc”: caninii și oasele devin moi, plastice. Acest lucru se observă mai ales dacă osteoporoza la pisoi.

O altă cauză neplăcută este o tumoare malignă sau benignă a glandei paratiroide. În acest caz, o situație poate apărea foarte bine atunci când organul afectat începe să producă mai mulți hormoni. În cele din urmă, vom menționa încă un factor predispozant. In varsta. Boli cronice ale tractului gastro-intestinal și ale rinichilor, probleme legate de vârstă cu glandele endocrine - toate acestea în combinație provoacă osteoporoză și nu se poate face nimic în acest sens.

Simptome

Care sunt simptomele osteoporozei la pisici? În etapele inițiale, nu veți vedea nimic clar. Dar când evoluția bolii se înrăutățește, tabloul clinic va deveni caracteristic. În primul rând, fracturi stupide care se întâmplă literalmente la fiecare pas. În al doilea rând, animalele bolnave pot experimenta în mod constant dureri constante, deși nu au leziuni vizibile. Acest lucru este cauzat de microfisuri la nivelul oaselor, provocând o reacție dureroasă puternică. Se știe că la unii oameni cu osteoporoză, gâtul era literalmente „condiționat”, atât de adânci erau crăpăturile vertebrelor.!

Diagnostic

O radiografie simplă poate fi făcută în prealabil. Se recomandă densitometria (DEXA). Aceasta este o analiză care măsoară densitatea osoasă. În unele cazuri, ele recurg chiar la tomografie computerizată, cu ajutorul căreia sunt identificate cele mai afectate zone. Dacă există suspiciuni de probleme cu glandele endocrine, este foarte recomandat să efectuați o examinare cu ultrasunete, precum și test de sânge biochimic.

Ce sa fac?

Există vreun tratament pentru osteoporoză la pisici? Vai, dar nu în toate cazurile. Dacă animalul suferă de dureri severe, se prescriu sedative pentru a reduce intensitatea răspunsului la durere. Pisicii i se prescrie o dietă cu un conținut normal de calciu (sau ușor crescut). Dacă toate acestea nu ajută, se poate folosi o terapie mai radicală: medicamente care reduc sinteza hormonilor, intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea tumorilor din glanda paratiroidă etc. Pentru perioada de tratament, se recomandă cel puțin ocazional să scoateți animalul de companie la plimbare la soare.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Osteoporoza - o scădere a masei osoase la pisici