Edem laringian la pisică: cauze, simptome și tratament

Din păcate, animalele de companie se îmbolnăvesc uneori. În unele cazuri, boala se poate dezvolta săptămâni sau chiar ani, în timp ce în altele, efectele patologice încep brusc și pot duce la consecințe neplăcute. Un bun exemplu este edemul laringian la o pisică.

Informații de bază, factori predispozanți

După cum știți, edemul este un proces patologic de acumulare a fluidelor în celule și spațiul intercelular. Ca urmare, organul afectat se umflă, în majoritatea cazurilor funcționalitatea sa se deteriorează brusc. În general, același lucru se poate spune despre edemul laringian..

În cazurile severe, se umflă atât de mult încât blochează complet fluxul de aer, ceea ce poate duce chiar la moartea animalului din cauza sufocării. Cu toate acestea, chiar și în situații relativ simple, este puțin plăcut din această patologie, deoarece pisica nu poate mânca sau bea. În plus, animalul de companie poate fi foarte nervos în același timp (ceea ce nu este surprinzător), iar stresul duce doar la o agravare a procesului. Apropo, care sunt cauzele acestei patologii? S-ar putea să existe o mulțime de ele, dar vom oferi lista principală:

  • Alergie. Poate cel mai comun și insidios motiv. Apare brusc, rapid, adesea fatal, deoarece edemul în acest caz poate bloca complet întreaga trahee.
  • Intoxicații, inclusiv cu droguri sau produse chimice de uz casnic. Apare adesea împreună cu o reacție alergică și, prin urmare, duce la consecințe și mai grave.
  • Patologie autoimună. În general, aceasta include și cazuri de idiopatie: atunci nu se poate stabili adevărata cauză principală a bolii.

În cazuri rare, edemul laringian poate fi declanșat de un fel de traumatism mecanic la nivelul gâtului, dar acest lucru se întâmplă foarte rar. Deci, ne-am dat seama de motive. Și cum poți înțelege chiar că această problemă sa întâmplat cu animalul tău de companie? Care sunt simptomele edemului laringian la o pisică?

Simptome

În practica veterinară, cel mai adesea este necesar să se respecte cele dintre acestea care se dezvoltă cel mai brusc (în cazul unei reacții alergice). Animalul se îmbolnăvește brusc, pisica respiră greu și șuieră, țipând cu o voce care nu îi aparține. În cazuri mai ușoare, pisica „pur și simplu” nu poate bea sau mânca, șuierătoare sau mormăie răgușit și cu fluiere.

Trebuie remarcat faptul că proprietarii de pisici persane și animale de rase similare, chiar și în acest caz, rareori încep să tragă alarma și să dea vina pe aceștia pentru „insensibilitate”. Faptul este că la acești reprezentanți ai tribului felin, respirația este inițial dificilă datorită structurii speciale a cavităților nazale..

Șocul anafilactic este deosebit de insidios. Aproximativ vorbind, acesta este un tip de reacție alergică. În același timp, laringele se umflă atât de repede și atât de puternic încât proprietarii nu au întotdeauna timp să ducă pisica la clinica veterinară ... Astfel, dacă animalul dvs. de companie începe brusc să respire, să adulmece, să conducă necorespunzător și să se sufoce, mergeți imediat la medicul veterinar..

Terapie

Deci, cum se tratează edemul laringian? Totul depinde de cauza principală care a cauzat-o. Deoarece este adesea alergică, pisica este injectată urgent cu doze letale de antihistaminice. Dar ce se întâmplă dacă pur și simplu nu este la înălțimea momentului de acțiune al drogurilor, sufocându-se „în siguranță”? În acest caz, intubația este indispensabilă. Deoarece umflarea uneori nu poate fi îndepărtată pentru o lungă perioadă de timp, animalul dvs. de companie va trebui să "etaleze" cu un tub de plastic în gât timp de câteva zile.

În același timp, el nu va experimenta niciun inconvenient special ... dar le veți simți din plin, deoarece va trebui să hrăniți animalul, turnând compuși nutritivi în gât. Cu toate acestea, acest lucru este plin de multe consecințe neplăcute, până la aspirația plămânilor și, prin urmare, este mai bine să duci animalul la medicul veterinar: el nu numai că va evalua starea acestuia, ci va injecta intravenos o soluție de glucoză sau alt amestec care va sprijini pisica..

Din păcate, tratamentul medicamentos poate să nu ajute dacă edemul și leziunile distructive ale laringelui s-au dezvoltat ca urmare a unui fel de patologie autoimună. Poate fi necesar să se efectueze o operație destul de complexă, menită să restabilească funcționalitatea organului.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Edem laringian la pisică: cauze, simptome și tratament