Acneea la pisici: acnee, acnee și alte nenorociri

Proprietarii ignoră adesea apariția punctelor negre pe bărbia unui animal de companie: „Gândiți-vă, acneea la pisici apare destul de des și nu este periculoasă”. Cu toate acestea, dacă săpați mai adânc, se dovedește că punctele negre și cosurile de pe bărbie la o pisică pot fi un semn al mai multor boli sau rezultatul unei îngrijiri necorespunzătoare. De ce unele animale de companie au acnee și cum se tratează acneea la pisici?

Conținut

În primul rând, asigurați-vă că este cu adevărat acnee și nu urme ale activității vitale a paraziților - puricii, păduchi etc. Dacă acneea la pisici a apărut destul de recent, este ușor să le confundați cu fecale de insecte și picături de sânge uscate - aceleași firimituri negre încâlcite în lână. Examinați pielea cu atenție - punctele negre încă nu exfoliate pe bărbia pisicii sunt ținute ferm în pori, nu pot fi suflate. În plus, punctele negre „stropesc” de obicei bărbia și colțurile buzelor, în timp ce urmele puricilor sunt vizibile pe toată haina..
În cazurile avansate, acneea și cosurile la pisici sunt vizibile nu numai pe bărbie, ci și pe coapsele interioare, pe coate, în jurul organelor genitale și anus, între degetele de la picioare. Dacă acestea nu sunt puncte separate, ci placere de cruste și de maturare comedoane, asigurați-vă că vă contactați medicul veterinar.

Cauzele acneei

Punctele negre sunt dopuri oxidate care vă înfundă porii. Cea mai mare parte a dopului este formată din sebum produs de glandele sebacee. Când glanda sebacee începe să producă exces de sebum, acneea apare la pisici (la fel ca oamenii).
De ce apar cosuri pe bărbia unei pisici și nu în alte părți ale corpului? Faptul este că cu cât mai mulți fire de păr pe centimetru de piele, cu atât mai puține glande sebacee în această zonă și cu atât sunt mai puțin dezvoltate. Și pe bărbie, părul este de obicei rar și scurt. În plus, bărbia este contaminată constant în timpul meselor, iar pisica nu o poate spăla bine, ceea ce contribuie la disfuncționalitatea glandelor sebacee. Prin urmare, acneea la pisici apare rar pe alte părți ale corpului - produsul de curățare este lins cu atenție, îndepărtând stratul acumulat de sebum contaminat.
Cu toate acestea, poluarea nu este singura cauză a acneei. De exemplu, dacă o pisică are acnee pe corp chiar și cu îngrijire adecvată, ereditatea poate fi de vină - glandele sebacee funcționează excesiv de la naștere, care este o caracteristică individuală și nu poate fi tratată, ci controlată de produse de igienă. În plus, acneea la o pisică de pe bărbie poate apărea ca urmare a hrănirii necorespunzătoare, tulburări hormonale, boli ale ficatului sau tractului gastro-intestinal, tulburări ale sistemului nervos central, tulburări autonome și imune..
Punctele negre și acneea la urechile pisicilor sunt rezultatul unei îngrijiri insuficiente. În mod normal, ceara este produsă în cantități limitate și nu interferează cu funcționarea normală a glandelor sebacee. Dar urechile unor animale de companie au nevoie de curățare regulată datorită acumulării rapide de sulf - aceasta este, de asemenea, o caracteristică individuală inerentă anumitor persoane sau rase (de exemplu, pisici fără păr și cret, animale de companie cu urechi mari „deschise”). Uneori, acneea la pisici în urechi apare din cauza îngrijirii excesive, atunci când proprietarii curăță maniac suprafața auriculelor - glandele, încercând să umple „pierderile” și să restabilească stratul protector, încep să lucreze cu răzbunare.
Convenționale sau antiparazitare guler din piele ieftină poate provoca coșuri pe gâtul pisicii să apară în mod constant, fără a răspunde eforturilor proprietarului: alergie la material, iritație mecanică, acces limitat al aerului la piele sub curea.

Scăpând de punctele negre

În cazul în care acneea este o cantitate mică de acnee neinflamată, puteți rezolva singur problema. Primul pas este să vă revizuiți dieta și să vă asigurați că vasele pe care le alegeți nu sunt sursa problemei. Este de dorit ca boluri erau din sticlă / metal și suficient de largi.
Când acneea se dezvoltă la pisici, tratamentul trebuie început imediat, fără a aștepta dezvoltarea bolii. Nu puteți stoarce acneea, acest lucru poate duce la infecții secundare - ciupercile și bacteriile se înmulțesc activ pe zonele afectate ale pielii. Nu sperați că acneea pisicii va dispărea în câteva săptămâni, tratamentul acneei este un proces lung și plictisitor. Pentru a scăpa de punctele negre, se folosește curățarea profundă a pielii cu clorhexidină sau alt antiseptic. Pentru a degresa ușor pielea, utilizați șampoane anti-mătreață (numai pe zona afectată). Pentru a ameliora inflamația de la zgârieturi, pe bărbie se aplică un tampon înmuiat în tinctură de calendula.
Punctele negre pot fi îndepărtate rapid și ușor cu percutan, un medicament uman vândut în farmacii și care costă un ban. Cu toate acestea, percutanul poate vopsi un strat ușor într-o culoare galbenă otrăvitoare, deci nu poate fi utilizat dacă este planificat să participe la o expoziție în curând.
Dacă suprafețele mari de piele, acneea purulentă și inflamată sunt afectate la pisici, tratamentul este prescris de un medic veterinar-dermatolog. În primul rând, este necesar să se excludă infecțiile fungice, bacteriene și alte infecții, să scape de paraziți, să se adapteze dieta (inclusiv includerea vitaminelor și alimentelor care conțin acizi grași în meniu), să se efectueze analize de urină și sânge pentru biochimie, să se verifice nivelul hormonilor. După identificarea cauzei, medicul dumneavoastră vă va explica cum să tratați acneea în cazul dumneavoastră. Dacă există o boală cronică, invazie sau întrerupere a activității unuia dintre sistemele corpului, tratamentul acneei este imposibil fără controlul cauzei acestei afecțiuni.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Acneea la pisici: acnee, acnee și alte nenorociri