Mutare cu o pisică: fă-te acasă!

Pisicile amintesc oarecum de conservatorii care se opun oricărei reforme.

Conținut

Chiar și înlocuirea unei șezlonguri ponosite cu o casă nouă și confortabilă este percepută cu prudență. Ce putem spune despre schimbarea locuinței: stresul unei pisici după mutare este aproape inevitabil. Chiar și animalele de companie calme și echilibrate obișnuite cu experiențe de călătorie și expoziții.
Dar este deosebit de dificil pentru animalele de companie care nu au părăsit niciodată apartamentul. Pentru ei nu există nicio lume în afara ferestrei, sunt extrem de atașați de locul respectiv. De fapt, deplasarea cu o pisică este expulzarea unui animal de companie de pe teritoriul său, animalul de companie tratează instinctiv ceea ce se întâmplă în acest fel. Și pentru un prădător, expulzarea din terenurile de vânătoare se termină adesea cu moartea. Este ușor de ghicit cum tolerează pisicile să se miște în acest caz, deoarece un animal adecvat pune întotdeauna instinctul de autoconservare în prim plan.

Pregătirea

În ziua mutării, pisica ar trebui să se simtă protejată, să se afle într-un adăpost, într-o „captură” de încredere. Pentru a face acest lucru, trebuie să vă învățați animalul de companie în prealabil să îl transporte - solid, din metal, plastic sau lemn. Purtătorul este așezat pe canapea sau într-un alt loc ales de pisică pentru odihnă, iar o saltea este așezată în interior. Mutarea unei pisici într-un apartament nou va fi mai liniștită dacă animalul de companie are timp să se obișnuiască cu „casa”: pereții și salteaua sunt saturate cu mirosul unei pisici. Pregătiți o pătură în avans care va trebui să acopere cutia în ziua stabilită - cu cât pisica vede mai puțin, cu atât mai puține temeri.
Dacă călătoria durează mai mult de o zi, pregătiți o tavă, ceva umplutură, ham, mâncare obișnuită și apă. Vă recomandăm să citiți articolul „Transportul pisicilor prin transport”.
Pentru a fi în siguranță, ar trebui să vă adresați medicului veterinar despre oportunitatea utilizării sedativelor. Un sedativ ușor poate ajuta la reducerea stresului la pisici în timpul și după mutare, dacă animalul de companie nu se poate instala într-o casă nouă în câteva zile. Nu este rezonabil să se utilizeze agenți umani, valeriană, valocordin și alte medicamente disponibile în mod obișnuit - reacția corpului felin poate fi imprevizibilă, până la agresiune sau otrăvire.
Hrănirea se oprește în șase ore - acest lucru va ajuta la evitarea problemelor pe drum și la sosire (vărsături, diaree). Dar trebuie totuși să iei șervețele și scutece de unică folosință, pentru orice eventualitate.

Ziua mutarii

Scoaterea lucrurilor și a mobilierului dintr-un apartament vechi nu este cea mai bună vedere pentru o pisică care este îngrijorată de agitație. Pentru ca pisica să se mute într-un apartament nou pentru a minimiza agitația animalului de companie, am pus-o într-o cutie, așezăm purtătorul într-un colț retras și îl acoperim cu o pătură. Lăsați pisica să se îndepărteze de privirea „terifiantă” - răpirea unei canapele preferate, târârea lucrurilor și fugirea în jurul apartamentului străinilor. În plus, este mai sigur în acest fel: un animal de companie speriat poate sări din apartament sau poate fi rănit..
Nu este nevoie să scapi de castroane vechi, canapele, case, zgârierea posturilor și alte „proprietăți de pisici”. Așezați totul într-o cutie separată, împreună cu un folder pentru stocarea rezultatelor testelor și a întâlnirilor medicului veterinar, dacă există. Deseori, din cauza unei mutări, trebuie să vă schimbați medicul veterinar, iar prescripțiile vechi și rezultatele testelor pot fi utile unui nou medic.
Este posibil să scoateți boxul cu animalul de companie așezat în interior atunci când zgomotul principal este în spate - fără a scoate pătura, transportăm boxul în mașină și înainte, spre o viață nouă. Din motive de siguranță, pe drum, nu trebuie să deschideți suportul, să-l mângâiați și chiar mai mult să încercați să hrăniți o pisică înspăimântată. Este suficient să vorbești cu animalul tău într-o manieră calmantă și să fii doar în preajmă.

Într-un loc nou

Deoarece pisicile tolerează mișcarea mai ușor, dacă noul apartament este umplut cu mirosurile obișnuite, ar trebui să utilizați vechea „proprietate” a animalului de companie: paturi, boluri, cutie de gunoi, jucării etc. Cu dorința de a înlocui obiecte vechi cu altele noi, este mai înțelept să aștepți cel puțin câteva săptămâni, altfel animalul de companie poate rezolva problema în felul său, având marcat din abundență totul în jur. Într-un mod atât de simplu, o pisică aflată într-o stare de stres se înconjoară cu un parfum propriu, ceea ce îi conferă un sentiment de încredere..
Nu încercați să scuturați un animal de companie speriat purtând. La sosire, lasă pisica să decidă singură când este gata să părăsească „peștera” sigură. Așezați cutia într-un loc retras și deschideți ușa - pisica, condusă de curiozitate, va ieși cu siguranță pe cont propriu. Nu este recomandat să schimbați marca furajelor și a umpluturilor pentru toaletă cel puțin în primele două săptămâni..
În primele trei zile, stresul unei pisici după mutare este vizibil chiar și pentru un proprietar novice: animalul de companie nu vrea să părăsească adăpostul, mănâncă prost, este speriat de orice sunet. Dacă noii coloniști au reușit deja să echipeze complet apartamentul, nu ar trebui să vă limitați teritorial animalul de companie: lăsați-l să meargă unde dorește, studiind spațiul și cunoscând situația. Boluri, tavă, șezlong etc. pus imediat într-un loc permanent. Dacă lucrările de reparații sau amenajarea sunt încă în desfășurare, este mai rezonabil să izolați pisica în cea mai liniștită cameră - în spatele ușilor închise, zgomotul mobilierului mobil este mai puțin audibil, mirosurile ciudate sunt mai puțin perceptibile, iar străinii care „invadează cu descurajare” locuința nu sunt vizibili. În acest caz, bolurile, o tavă și un șezlong sunt așezate temporar mai aproape de animalul de companie, astfel încât să nu trebuiască să se deplaseze la toaletă prin spațiul înspăimântător cu un accident..
Pentru ca pisica să se obișnuiască mai repede cu noul loc, ar trebui să întindeți hainele proprietarului iubit și cuverturile de pat vechi (așternuturi, pături) în jurul apartamentului. Desigur, un astfel de haos nu arată foarte plăcut din punct de vedere estetic, dar mirosurile vechi vor crea rapid o senzație de calm - pisica va decide că locuiește aici de mult timp, pentru că totul din jur este atât de familiar. Și nu uitați că cel mai bun calmant este îngrijirea și discreția. Nu ar trebui să impui, dar să uiți să mângâi pisica sau să vorbești cu ea înainte de a merge la culcare, chiar dacă capul tău este plin de probleme urgente legate de amenajarea unei case noi.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Mutare cu o pisică: fă-te acasă!