Cum să scoateți o pisică dintr-un copac: sfaturi, ajutor, recomandări

Proprietarii de pisici și pisici, în special cei care trăiesc în sectorul privat, se confruntă cu situația în care animalele lor de companie urcă în copaci. Fugind de un posibil pericol sau urmărind o potențială pradă, pisica se află într-o situație dificilă, la o altitudine mare. Proprietarul trebuie să știe cum să scoată pisica din copac fără a face rău animalului de companie și lui însuși, deoarece nu puteți lăsa animalul fără ajutorul adecvat.

De ce urcă o pisică un copac înalt

Este destul de obișnuit să vezi o pisică așezată sus în copac și miaunând plângător. Pisicile, prin natura lor, adoră să aleagă locuri de odihnă ridicate, urmărind de sus. Stând mai sus, pisica poate observa posibile pradă, precum și observa apropierea unui potențial inamic.

Un motiv destul de comun pentru ca o pisică să ajungă într-un copac este comportamentul teritorial. Urcând un copac înalt, pisica dă un semnal clar cine este adevăratul proprietar al zonei. Acest comportament la pisici este asociat cu fiziologia și instinctele de vânătoare. Pisicile care au acces gratuit la stradă nu și-au pierdut capacitatea de a vâna, prin urmare, în căldura emoției, nu observă că urcă prea sus. Așezată în coroana densă a unui copac, pisica poate aștepta calm și examina păsările.

Un motiv la fel de obișnuit pentru care o pisică este ridicată într-un copac se ascunde de potențialii dușmani - câinii. De asemenea, vă puteți speria pisica:

  • oameni;
  • autoturisme;
  • sunete dure;
  • explozii de artificii și petarde.

Într-un acces de disperare și frică puternică, pisica urcă pe un copac pentru a-și salva propria viață, aflându-se într-o capcană periculoasă. Statisticile arată că cel mai adesea animalele tinere și cele care rareori ies afară sunt pe copaci.. Urcând sus pe un copac îi determină să fie interesați să exploreze noi teritorii și lumea din jurul lor și, datorită faptului că nu există experiență de coborâre corectă, pisica este prinsă în capcană.

Primii pași în îndepărtarea unei pisici dintr-un copac

În primul rând, proprietarul trebuie să stabilească dacă animalul de companie are nevoie de ajutorul său. Se întâmplă ca proprietarii plini de compasiune să înceapă să intre în panică din timp, chiar și în momentul în care pisica tocmai începe să urce în trunchiul copacului. Este deosebit de demn de remarcat faptul că, dacă nu este prima dată când o pisică urcă pe un copac fără a ajunge la coroană, atunci va coborî singură, fără ajutor din exterior..

Este important să ne amintim că, dacă animalul de companie nu prezintă semne evidente de îngrijorare - nu miaune, nu se grăbește de-a lungul ramurilor dintr-o parte în alta și, de asemenea, nu încearcă să lase o înălțime periculoasă pe cont propriu, atunci proprietarul ar putea să nu se îngrijoreze. Un animal sănătos și puternic poate coborî liniștit la pământ, așezat la maxim la înălțime.

Notă! Principalul motiv pentru care o pisică nu poate coborî singură este structura ghearelor. Direcția de creștere face posibilă urcarea fără eforturi mari, dar la coborâre ghearele nu oferă sprijinul necesar. Nu orice pisică îndrăznește să coboare înapoi în portbagaj..

Este necesar să începeți o operațiune de salvare dacă:

  • O pisică cu guler sau lesă a urcat la înălțime. Animalul se poate încurca în ramurile unui copac, poate fi grav rănit sau sufocat. În astfel de cazuri, trebuie să încercați cât mai atent posibil să scoateți singur pisica din copac sau apelând un serviciu special.
  • Condițiile meteorologice - rafalele puternice de vânt, înghețul sau vremea rea ​​duc la epuizarea rapidă a corpului animalului, iar o pisică slăbită nu va putea sări complet de la o înălțime mare fără a se răni..
  • Un pisoi s-a urcat într-un copac - nu au abilitățile necesare de alpinism și nu vor putea părăsi înălțimea fără asistență.
  • O pisică stă pe un copac mai mult de 24 de ore la rând - acești prădători au un metabolism rapid și o perioadă lungă de timp fără hrană poate dăuna corpului animalului.
  • Animalul de companie prezintă semne de îngrijorare - încercând să coboare, miaunând tare și primitor, se repede de-a lungul coroanei copacului.

Pisica este deprimată, epuizată și nu prezintă semne speciale de activitate. S-a dovedit că o pisică slăbită este o țintă ușoară pentru corbii vorace..

Ce poate face proprietarul

Încercarea de a salva independent un animal de companie din captivitate este o sarcină complet rezolvabilă. Există o serie de trucuri pe care le puteți folosi pentru a vă readuce pisica pe un teren solid, fără a fi nevoie să mergeți la servicii speciale. Înainte de a începe operațiunea de salvare, este necesar să pregătiți un loc lângă copac prin îndepărtarea obiectelor străine.

Acestea pot fi rămășițele deșeurilor din construcții, sticlă sau ramuri. Puteți așeza cutii de carton demontate, haine vechi inutile, o saltea sau o pătură lângă copac. Dacă pisica cade și cade în timpul procesului de salvare, măsurile de precauție vor ajuta la prevenirea posibilelor fracturi la lovirea solului..

Convingerea și auto-ajutorarea

Puteți încerca să convingeți pisica să coboare singură. Este de dorit ca proprietarul să fie singur, fără străini și consilieri intruzivi. Puteți cere spectatorilor inactiv să se îndepărteze, pentru a nu deranja din nou animalul epuizat și epuizat. De asemenea, este important să nu existe câini liberi de mers pe jos în apropiere..

Vocea proprietarului ar trebui să fie plină de încredere și calm. Pentru perioade scurte de timp, puteți lăsa animalul astfel încât să cadă în câmpul vizual. Pisica se teme de mulțimile mari de oameni, de strigătele și sunetele puternice, precum și de fluturarea mâinilor. În loc să coboare în liniște singură, pisica începe să urce și mai sus..

Sugerează un tratament

Una dintre cele mai eficiente modalități este să te joci pe instinctele de animale. Pisica este un prădător prin natura sa animală, prin urmare, este destul de ușor să ia contact dacă li se oferă hrană.

După ce au petrecut o anumită perioadă de timp în spațiu închis fără mâncare sau băutură, pisicile devin mult mai în contact. Eficacitatea metodelor poate fi crescută folosind delicii preferate ale animalului - carne sau pește proaspăt tocat parfumat (cel mai bun dintre toate tonurile, deoarece are o aromă caracteristică de pește pronunțată). Se recomandă încălzirea mâncării, astfel încât mirosul să ajungă mai repede în nasul pisicii.

Dacă arborele are un trunchi destul de poros, atunci puteți lăsa o porție mică de alimente pe trunchi, iar a doua porție direct pe sol în fața copacului. După plasarea mâncării, se recomandă parcurgerea unei distanțe scurte, observând reacția animalului.

Pe lângă mâncare, puteți lăsa un bol mic de apă lângă copac.. Stând pe un copac o perioadă decentă de timp, pisicile nu mai suferă de foame, ci de sete. Este important să rămâneți aproape de copac, astfel încât acesta să fie la vedere, deoarece momeala sub formă de hrană poate atrage alte animale, în special câinii vagabonzi.

Unii recomandă utilizarea unei infuzii de valeriană, presupus pentru a forța animalul să coboare cât mai curând posibil. Medicii veterinari nu recomandă astfel de experimente. Faptul este că infuzia acestei plante provoacă o reacție inadecvată la pisici, provocând o agresivitate crescută.

Un animal agitat și speriat sub influența valerienei poate încerca să sară dintr-un copac foarte înalt și rănile grave în acest caz nu pot fi evitate.

Folosind o scară

Puteți încerca să scoateți alpinistul din copac folosind o scară extensibilă. Scara culisantă trebuie atașată la trunchiul copacului, astfel încât coborârea să fie ușoară. Nu vă așteptați ca animalul de companie să înțeleagă rapid ce fel de ajutor i-a venit, dar acordați ceva timp pentru a evalua situația.

Unii oameni vă sfătuiesc să folosiți ca ajutor un bețigă de mătură învelit în pânză cu mâner lung. Recomandările salvatorilor se bazează pe faptul că trebuie să încercați să îndepărtați animalul fără a-l înspăimânta și mai mult..

Văzând un obiect ciudat, animalul se poate speria puternic și poate urca chiar mai sus decât este. Dacă pisica sau pisica își dă seama că este posibil să se apuce de mătură ca linie de salvare, există un mare risc ca animalul să se desprindă și să sufere răni grave dacă cade. Nu încercați să legănați copaci mici, astfel încât animalul sărită rapid de la o înălțime periculoasă. Astfel de acțiuni pot duce la stres emoțional grav..

Folosirea unui indicator laser

Dacă animalul de companie cu blană nu răspunde la momeala alimentară, proprietarul animalului de companie poate încerca să îndepărteze pisica cu un indicator laser. Pentru aceasta, este important ca pisica să fie clar vizibilă pe ramuri..

Raza laser trebuie direcționată astfel încât să se afle în câmpul vizual al pisicii. De îndată ce animalul arată interes pentru fascicul, trebuie să mutați cu grijă fluxul de lumină mai aproape de baza coroanei, fără să vă grăbiți să repetați încercările din nou și din nou..

Notă! Dacă metodele de mai sus nu au adus rezultatul dorit, iar pisica este pe copac mai mult de o zi, se recomandă să contactați un specialist.

Servicii de salvare: unde să apelați

Unde ar trebui să sun dacă a avut loc o situație similară? Din păcate, în țara noastră nu există un serviciu special dedicat scoaterii pisicilor din copac. Majoritatea covârșitoare a oamenilor care se confruntă cu faptul că o pisică a urcat pe un copac se îndreaptă către Ministerul Urgențelor pentru ajutor.

Personalul de salvare nu ar trebui să fie implicat în salvarea animalelor de companie, ci să ajute proprietarii pe o bază comercială. Au dispozitive speciale pentru urcarea stâlpilor, echipament de alpinism și alunecare de scări mari.

În orașele mari există o rețea de servicii private care oferă diverse servicii, iar scoaterea pisicilor din copac face parte din gama lor de servicii. Specialiștii au, de asemenea, toate echipamentele necesare pentru salvare, precum și pregătire profesională pentru îndepărtarea animalelor din copaci. Alpiniștii profesioniști pot veni, de asemenea, în salvarea animalelor cu probleme.

Este important să ne amintim că, după ce ați încercat să atrageți pisica din copac și nu ați primit un rezultat pozitiv, nu ar trebui să vă urcați singur în copac, încercând să o ajutați. Există un risc de rănire din cauza lipsei de profesionalism și cel mai bine este să contactați maeștrii meșteșugului lor în acest caz - alpiniști, servicii de urgență sau birouri speciale.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să scoateți o pisică dintr-un copac: sfaturi, ajutor, recomandări