Pisica este răgușită: cauze, diagnostic, tratament

Pisicile sunt creaturi vocale. Aceste animale își exprimă adesea „părerea” cu orice ocazie, unii reprezentanți ai felinei sunt chiar capabili să scoată sunete similare celor mai simple cuvinte (și pentru aceasta nu trebuie să fie instruiți). Dacă pisica este răgușită, orice proprietar va observa. De ce se poate întâmpla acest lucru și această patologie reprezintă un pericol pentru viața și sănătatea animalului dvs. de companie?

Ce face o pisică răgușită?

În cele mai multe cazuri diferite boli infecțioase ale sistemului respirator sunt responsabile pentru pierderea „abilităților de a cânta”. De exemplu, bronşită poate duce la un astfel de rezultat. Cel mai adesea, apare ca rezultat al unui puternic hipotermie organism felin, ceea ce duce la activarea rapidă a microflorei patogene și oportuniste. Există, de asemenea, specii infecțioase care se transmit instantaneu de la animal la animal, mai ales dacă acestea din urmă se află într-o stare aglomerată. Acest lucru se întâmplă adesea în adăposturile pentru animale. Întrucât „oaspeții” lor sunt de obicei deja puternic slăbiți, infecțiile se răspândesc rapid la întreaga populație. Amintiți-vă acest lucru dacă decideți să luați un pisoi din adăpost! Ce alte motive există?

în afară de, pisica poate deveni complet răgușită din cauza Aterizare vocală. Acest lucru se întâmplă dacă animalul a țipat tare și mult timp (de exemplu, în luna martie, în timpul „disputelor” cu concurenții săi). După împerechere, animalele de companie pot deveni și răgușite, deoarece își exprimă prea tare sentimentele în timpul procesului în sine. Se întâmplă ca răgușeala să fie unul dintre semnele indirecte ale prezenței corpuri străine în gât. Pisica respira tare, tuse, pierzând în cele din urmă vocea „originală”.

Important! O cauză foarte periculoasă a răgușirii bruște este obstrucția traheală. Poate fi cauzată de diverși factori - de la o predispoziție ereditară la cancer, când tumora pur și simplu stoarce organul. Uneori obstrucția este o consecință a leziunilor mecanice grave la nivelul gâtului.

Pisica poate deveni răgușită din tuse, care nu apare de la sine, fiind întotdeauna un semn al unui fel de boală respiratorie. Apare atât cu bronșită, cât și pneumonie... și pentru unele boli ale viermilor. Faptul este că larvele ascaris, care au ieșit din ouăle din intestinele animalului, străpung imediat peretele organului, intră în fluxul sanguin și, cu curentul său, merg într-un "tur". Punctul final este plămânii. Acolo, paraziții mici cresc și se dezvoltă timp de aproximativ două săptămâni. În acest timp, plămânii sunt grav afectați, apare inflamația, care se poate dezvolta cu ușurință în bronșită severă sau chiar pneumonie.

Astfel încât, în cazul în care animalul tău de tuse tare și apoi șuierătoare, trage concluzii. Poate că adevărata cauză nu sunt bolile respiratorii, ci viermi paraziți în intestine. Ce altceva poate face o pisică răgușită? De exemplu, o pisică nu poate miauna din cauza puternicului stres. Există multe cazuri în care animalele și-au pierdut vocea și ar putea scârțâi jalnic doar din cauza despărțirii de stăpânii lor, atunci când se mișcau, în timpul unei reparații mari și lungi.

Prezentare clinică și diagnostic

Semnele clinice însoțitoare (cu excepția, de fapt, răgușeala în sine) depind în mod direct de motivele care au cauzat-o. Deci, cu bronșită și pneumonie, în majoritatea cazurilor, o creștere a totalului temperatura corpului. Chiar și fără auscultare (ascultare) a plămânilor, pot fi auzite raluri umede și veziculoase. Starea generală a animalului cu boli inflamatorii ale sistemului respirator este deprimată, apatică. Animalul de companie refuză hrana, are o sete crescută, caută să petreacă cât mai mult timp în cele mai îndepărtate și întunecate colțuri ale unui apartament sau casă. Când tușește, flegma poate ieși din gură. Procesul de tuse în sine este dureros, dă animalului multă suferință.

În cazul bolilor helmintice, există: epuizare, perversiune a poftei de mâncare, deteriorarea stării stratului și a pielii, în unele cazuri este posibilă vărsături (cu un număr mare de paraziți în intestin). Din nou, dacă există într-adevăr o mulțime de viermi în organele digestive, fragmentele lor pot fi uneori văzute în fecalele unui animal..

Obstrucția traheală este însoțită nu numai de pierderea vocii, ci și de cea mai puternică (până la vărsături) tuse. În plus, pisica poate începe să se sufoce, să respire, iar spuma iese din gură. În cazuri grave, animalul poate muri de asfixie severă, el trebuie să ofere imediat asistență medicală. Ce sa fac? Nu vă panicați și chemați imediat medicul veterinar la primul semn de sufocare! Cu cât specialistul ajunge mai devreme, cu atât este mai mică probabilitatea de deces.

Astfel, diagnosticul în multe cazuri se poate face doar pe baza semnelor clinice analize de sange, urină, fecale, în situații dubioase și dificile, se poate efectua o biopsie pentru examinarea ulterioară microscopică a probelor de țesuturi obținute. Această din urmă metodă este utilizată, de exemplu, în diagnosticul cancerului. De asemenea, dacă suspectați o boală a organelor respiratorii, o radiografie și ultrasunete examinarea pieptului.

Tehnici terapeutice

Tratamentul, în consecință, depinde și de cauza principală a răgușeală. Deoarece cea mai frecventă cauză sunt bolile respiratorii, acestea sunt utilizate pentru terapie antibiotice spectru larg și alte medicamente antimicrobiene. Dacă căile respiratorii sunt obstrucționate de un corp străin sau de o tumoare, aceasta este îndepărtată chirurgical. Același lucru este valabil și în cazul deformării inelelor traheale, care sunt înlocuite cu implanturi sintetice..

Viermii sunt distruși folosind medicamente specializate în combinație cu antibiotice. Acestea din urmă sunt utilizate pentru a distruge microflora patogenă și patogenă condițională care a reușit să prindă rădăcini în plămâni. Trebuie doar să vă amintiți că medicamentele pentru distrugerea viermilor au un efect redus asupra larvelor migratoare și, prin urmare, tratamentul trebuie repetat după aproximativ două săptămâni..

Dacă observați că pisica dvs. are o voce răgușită, anunțați medicul veterinar! Răgușeala poate fi un semn al unei boli periculoase!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pisica este răgușită: cauze, diagnostic, tratament