Nasul pisicii: informații generale și îngrijire

Nasul unei pisici este un instrument fantastic de sofisticat și precis pentru explorarea lumii din jurul tău. Pisoii ignoranți, încă surzi și complet orbi, se bazează doar pe mirosul lor, găsind sfarcurile de lapte, partea caldă a mamei lor, colegii de litiere și vizuina lor după miros. De nas, proprietarul stabilește dacă animalul de companie este bolnav: pisica are nasul uscat - este fierbinte, fierbinte - temperatura este ridicată, umflată și înfundată - se suspectează o infecție.

Cum funcționează nasul unei pisici?

Structura nasului pisicii într-o versiune simplificată este de două pasaje nazale (două nări sunt separate prin cartilaj, ca la om), ducând la un labirint al așa-numitelor „scoici” de rețea. Pisica, dacă este necesar, poate păstra un anumit parfum în „colțurile” labirintului înfășurat, scăpând de impurități pentru a identifica mai exact parfumul care o interesează. Un nas murdar la o pisică este o scădere a mirosului, deci este important să vă asigurați că pasajele nazale nu sunt înfundate cu secreții sau așternut.
După trecerea prin labirint, moleculele irită celulele sensibile la miros, care sunt conectate la centrul olfactiv al creierului, unde parfumul este recunoscut. Există mult mai mulți receptori în nasul unei pisici decât în ​​nasul unui om - parfumul unei pisici este de 15 ori mai bun decât al nostru! Pisica își ascunde nasul, îl freacă și începe să strănute necontrolat, mirosind substanța iritantă - substanțe chimice, parfum, condimente, citrice, oțet. Parfumul poate părea subtil pentru noi, iar pisica suferă fizic de chihlimbar similar, așa că nu folosiți parfum lângă pisică și nu spălați alimentatorul pentru animale de companie cu agenți de curățare.
Pe lângă funcția olfactivă, nasul îndeplinește multe alte sarcini. Pisicile respiră prin nas, membranele mucoase ale căilor nazale încălzesc aerul inhalat, în interiorul nasului aerul este pre-curățat de cele mai mici particule, viruși, bacterii. Când o pisică are nasul fierbinte, funcția de termoreglare suferă - este important să fii atent la temperatura lobului nasului (oglindă). Pielea nasului este extrem de sensibilă la schimbările de temperatură, astfel încât pisicile pot determina temperatura alimentelor sau a suprafețelor fără a atinge chiar obiectul de interes.
Forma nasului este determinată de structura oaselor craniene și a cartilajului. Cele mai sănătoase nasuri din rase au proporții „naturale”. Pisicile cu fețe turtite sunt susceptibile la diferite boli ale sistemului respirator, deoarece cartilajul și oasele lor nazale sunt răsucite și comprimate.
Culoarea oglinzii nasului depinde de culoare și repetă adesea culoarea blănii de pe bot, dar câteva nuanțe mai închise. Pete pigmentate pe nasul pisicilor tricolore și al animalelor de companie în vârstă sunt frecvente. Dar dacă nasul unei pisici adulte își schimbă brusc culoarea, este recomandabil să contactați un medic veterinar. Dar nu vă panicați dacă nasul pisicii devine negru odată cu înaintarea în vârstă - în timp, haina, tampoanele pentru labe, ochii și nasul își schimbă culoarea. Tendința de a schimba „imaginea” se observă în special în rândul pisicilor cu puncte de culoare (mască, șosete, urechi întunecate, coadă întunecată pe un fundal deschis). Uneori, faptul că pisica „punctată” are nasul înnegrit se explică printr-o lovitură rece: cu cât este mai rece în cameră, cu atât culoarea este mai închisă, inclusiv nasul. Pentru preferatele de culoare deschisă, este adevărat opusul: iarna, nasul este palid, iar vara, sub influența soarelui, culoarea devine mai bogată, mai strălucitoare.

Ce nas sănătos este?

În general se acceptă faptul că nasul unei pisici trebuie să fie rece și ușor umed. Într-adevăr, o pisică sănătoasă are un nas rece și neted la atingere și poate fi chiar puțin alunecos. Dar după somn, joc activ sau stres, o pisică are nasul fierbinte - acest lucru este normal. Dacă nasul rămâne uscat și cald la atingere timp de câteva ore, ar trebui să măsurați temperatura corpului animalului de companie, și dacă aveți orice alte simptome de indispoziție, contactați imediat medicul veterinar. Un nas palid și foarte rece la o pisică poate semnala boli sistemice., hipotermie, șoc, o scădere accentuată a temperaturii corpului, otrăvire.
Dacă pisica are nasul alb, prin schimbarea nuanței sale, se poate judeca activitatea sistemului circulator, deoarece o nuanță de sânge este clar vizibilă prin pielea lipsită de pigment. De exemplu, o culoare albăstruie ar putea fi un semn al bolilor de inimă sau al lipsei de oxigen. Poate fi mucoasa nazală inflamată roșiatică un semn de rinită, infecții, iritații mecanice. Când o pisică are nasul roșu, se suspectează tensiune arterială crescută, temperatura ridicata, alergii. O nuanță gălbuie a oglinzii nazale este o boală a ficatului, a rinichilor. La pisicile cu nasul întunecat, aceste modificări sunt mai greu de observat. Pentru a nu rata apariția bolii, în loc de nas, se examinează membranele mucoase ale buzelor și ale pleoapelor.

Supraveghere și îngrijire

Dacă pisica are o sănătate bună, nasul nu are nevoie de îngrijiri suplimentare - animalul de companie face totul de la sine. Pe vreme caldă, când pisica are nasul uscat, își linge buzele, hidratând membranele mucoase. În ciuda curiozității naturale și a obiceiului de a adulmeca la tot, nasul murdar al unei pisici este un motiv pentru a se spăla bine, folosind tampoane și gheare. Cu toate acestea, proprietarul ar trebui să inspecteze în mod regulat nasul și să îl atingă cu partea din spate a mâinii: dacă nasul rece de obicei al unei pisici devine brusc fierbinte și uscat, merită să aruncăm o privire mai atentă asupra animalului de companie.
Și cum să curățați nasul pisicii dacă apare nevoia? Aceasta este o manipulare simplă, dar trebuie să acționați delicat pentru a nu provoca agresivitate și a nu vă speria animalul. Agitația este untă cu făină sau nasul pisicii este umplut - este imposibil să pătrundă în pasajele nazale. Curățați numai partea vizibilă folosind un mugur de bumbac umezit cu un dop. Trebuie să vă deplasați de la marginea interioară la exterioară, îndepărtând așternutul acumulat, descărcarea sau crustele uscate. Dacă nasul pisicii dvs. nu respiră, ar trebui să vă adresați medicului veterinar. Obstrucția pasajelor nazale poate fi cauzată de obiecte străine, tumori, sânge coagulat și multe altele: nu încercați să vă curățați singur nasul, acest lucru este plin de leziuni.
Pentru ca după curățarea nasului umed al pisicii să nu provoace rinită sau bronșită (dacă camera este rece), umezeala trebuie îndepărtată cu un prosop de hârtie. Nu este nevoie să vă frecați nasul - doar o atingere ușoară. Șervețelele trebuie să fie nevopsite (mai ales dacă pisica are nasul alb și / sau părul deschis la față) și inodore: coloranții chimici și parfumurile cauzează adesea alergii, iritații locale și dermatită. În plus, mirosul sensibil al unei pisici poate fi deteriorat după o astfel de îngrijire. Din același motiv, trebuie să curățați canalul cu apă fiartă obișnuită, fără a utiliza lichide speciale, cu excepția cazului în care este absolut necesar..
Nu uitați că nasul unei pisici sănătoase ar trebui să fie întotdeauna curat, ușor strălucitor și uniform, fără cruste, cruste, zone descuamate. Dacă observați modificări, mai ales dacă apar în mod regulat sau nu dispar în timpul zilei, asigurați-vă că vă adresați medicului veterinar. Pe de altă parte, un nas rece și umed la o pisică nu înseamnă că pisica este complet sănătoasă - doar atingerea nasului nu este suficientă pentru a evalua starea..
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Nasul pisicii: informații generale și îngrijire