Cum să faci prieteni cu câini și pisici?

Pisica și câinele erau vecini,
Pisica și câinele erau prieteni grozavi.
Niciodată nu mormăi pe nimeni,
Deseori se ajutau reciproc în necazuri
Și contrar tuturor proverbelor stupide
De multe ori împărțeau atât carne, cât și supă.
Este rău să fii răutăcios și agresor
Mai bine fii prieten ca o pisică și un câine.
V. Tatarinov
Plâns, șuierat, labute scurte și dinți zgomotos - așa ne întâlnim! Și dacă în acest spirit o săptămână, o lună, un an? Păstrarea câinilor și pisicilor pe același teritoriu se transformă într-o serie de operațiuni militare sub sloganul: „Doar unul va supraviețui”. Cum să vă împrieteniți cu o pisică și un câine, astfel încât liniștea și liniștea să domnească în familie?

Împreună, dar separat

În calitate de parlamentar, proprietarul trebuie să ofere în primul rând ceva ambelor părți în conflict. În majoritatea cazurilor, un câine și o pisică nu se înțeleg în casă din cauza pretențiilor teritoriale. Pentru a nu agrava situația, este necesar să delimitați spațiul, dar nu fizic, ci funcțional. Nu merită să instalați pereți despărțitori și blocarea ușilor, deoarece ne interesează cum să dresăm un câine la o pisică și, pentru ca animalele de companie să se împrietenească, trebuie să comunice.
Mai întâi trebuie să împărțiți zona de luat masa. Este minunat dacă există o oportunitate de a hrăni animalele de companie în diferite camere, deoarece pisicile și câinii feudați sunt puțin probabil să ia masa împreună: fie câinele va lua mâncare de la pisică, fie pisica va încerca să fure o bucată din vasul câinelui. Și acesta este un motiv serios pentru o luptă! Dacă spațiul este limitat, așezați bolurile pentru câini pe podea și vasele pisicii pe pervaz sau blat..
Regulile pentru ținerea câinilor și pisicilor sub un singur acoperiș prevăd delimitarea zonelor de recreere. Acest lucru este ușor de făcut, deoarece pisicilor le place să urce mai sus, iar câinii, mai ales în sezonul cald, se așează pe podea. Pentru a vă face pisica să se simtă în siguranță, montați un „copac” înalt pentru alpinism, așezați o saltea pe pervaz și echipați unul dintre pereți cu rafturi-trepte care duc până la tavan. Dacă un câine mușcă o pisică, animalul de companie va fugi la o înălțime salvatoare, mai degrabă decât să încerce să se lupte: pisicile prudente preferă să evite conflictul cât mai mult timp posibil.

Gelozie cu colți

Adesea, păstrarea în comun a pisicilor și câinilor este umbrită de gelozia animalelor de companie față de „conducător”. Și nu este vorba despre iubirea nemărginită a fiarelor cu coadă, deși suntem flatați de o amăgire comună. În realitate, animalele de companie sunt conduse de frică - frica de a pierde afecțiunea și de a fi alungate din haită. Pentru a înțelege cum să vă împrieteniți între o pisică și un câine, este important să realizați acest moment: dacă unul dintre animalele de companie se simte lipsit de afecțiune și de atenție, începe să experimenteze stresul, direcționând agresivitatea către „concurent”. Apartament sau casă privată - zonă limitată.
Omul este o ființă puternică din punct de vedere fizic și spiritual, dominând asupra animalelor. Din punctul de vedere al unei pisici sau al unui câine (ceea ce nu este departe de adevăr), proprietarul poate scăpa oricând de un animal de companie nedorit, astfel încât lipsa de atenție este un motiv de îngrijorare serioasă. Deoarece puteți împăca o pisică cu un câine numai dacă ambele animale de companie se simt necesare și membrii importanți ai haitei, este necesar să acordați suficientă atenție ambelor animale de companie. Suficient, nu la fel: multe pisici sunt enervate de obsesia excesivă, iar unii câini sunt gata să se joace și să comunice cu persoana iubită toată ziua.

Cine este capul acestei case?

Lupta pentru putere are loc în orice societate. Cu cât „conducătorul” este mai repede stabilit, cu atât va veni mai repede pacea. Sarcina proprietarului este de a explica câinelui că pisica se află la un nivel superior în ierarhie. De ce da, și nu invers? În primul rând, în majoritatea cazurilor, unei pisici i se permite inițial o mulțime care este interzisă unui câine (mersul pe mese, urcarea pe pervazurile ferestrelor, defecarea în interior). În al doilea rând, regulile pentru păstrarea câinilor și pisicilor pe același teritoriu ar trebui să se bazeze pe instinctele acestor animale..
Câinii sunt animale sociale care știu să se supună, deoarece conflictele sunt inevitabile în interiorul unei haite și cineva trebuie să cedeze. Pisicile din fire nu știu ce este supunerea. Ei evită conflictele dintr-un motiv simplu: dacă izbucnește o luptă, trebuie să mergi până la capăt, deoarece învinsul va înfrunta moartea sau exilul. Întrucât este mai ușor să reconciliezi o pisică cu un câine dacă prințesa mustață își dă seama de superioritatea ei, este necesar să începi cu câinele care, fără experiențe emoționale, ia o poziție subordonată.

Educație prin joc

Adunări comune și jocuri active la care participă toți membrii „haitei” - atât cu patru picioare, cât și cu două picioare - vor ajuta la întoarcerea sensului unității frazeologice „a trăi ca o pisică cu un câine”. Poate că, la început, „agitația” zgomotoasă nu va fi pe placul pisicii. Dar, în timp, urmărind un joc distractiv, ea va ceda la entuziasm și curiozitate (bineînțeles, dacă proprietarul atrage periodic atenția asupra pisicii, invitând-o să se joace cu un teaser tentant sau o bucată gustoasă).
Dacă câinele mușcă pisica în timpul jocului, distracția se oprește cu un scurt „nu” și o ușoară apăsare pe nas. Atunci trebuie să te ridici și să pleci, arătând nemulțumire. Nu puteți ridica vocea și bate câinele; într-o stare de panică, nu va învăța o lecție. Dacă o pisică a atacat un câine, acționăm la fel. Nu trebuie să luați una dintre părți, milă de „victimă”. Proprietarii fac adesea această greșeală: apucă un câine „bătut” în brațe, îl mângâie și îi vorbesc cu simpatie, în timp ce țipă și îl certă pe cel „vinovat”. Acționând în acest fel, puteți transforma cu ușurință păstrarea câinilor și pisicilor într-un adevărat război, deoarece acceptarea demonstrativă a unui membru al haitei și expulzarea altuia este un motiv de agresiune deschisă. Este important să ne amintim că atunci când o pisică lovește câinele cu o labă „moale”, fără să-și elibereze ghearele, fără să șuiere sau să-și apese urechile, aceasta este o formă de joc, nu de agresiune. După câteva „activități”, animalele de companie vor afla că distracția se oprește imediat ce trec de linia indicată de proprietar.

Urăciți de pisici cu coadă

Unora câinii nu numai că nu le plac pisicile, dar sunt gata să rupă literalmente orice pisică din calea lor. Dacă câinele mușcă pisica în mod clar nu cu intenția de a se juca, câinele va trebui să fie izolat. Un astfel de câine ar trebui să se deplaseze în jurul apartamentului doar cu botul sau mai bine - cu o lesă scurtă. În majoritatea cazurilor, nu puteți face față problemei de unul singur, așa că vă recomandăm să contactați un manipulator profesionist de câini cât mai curând posibil. Alegerea metodei de creștere depinde în mod direct de cauza agresivității, care poate fi identificată doar de un zoopsiholog, un îngrijitor de câini sau un crescător cu experiență.
Iată câteva sfaturi despre cum să vă antrenați câinele pentru a fi pisică:
  • Când vă plimbați câinele cu o lesă scurtă, lăudați-l înainte de a avea timp să reacționeze la o pisică rătăcită. De îndată ce au început manifestările agresivității, câinele este dat comanda "nu!", întoarce-te și mergi în direcția opusă-
  • o parte a camerei este împrejmuită cu o partiție din zăbrele prin care câinele poate vedea întreaga cameră. Animalul de companie este eliberat cu lesa. De îndată ce începe agresiunea, câinele este readus la „închisoare” timp de o jumătate de oră. Și așa de mai multe ori. În timp, câinele va înțelege că, arătând agresivitate, este închis-
  • câinele este luat cu o lesă scurtă, botnit și așezat la picior. Pisica poate face orice vrea - să se plimbe prin cameră, să se joace, să mănânce. Câinele latră furios, rupt, zvâcnit. Proprietarul nu îi acordă nici cea mai mică atenție: nici un semn din cap în direcția ei, nici o întoarcere a capului, nici o singură privire. În timp, câinele va obosi și se va întinde la picior, ignorând pisica. În acest moment, trebuie să o laudați ca și cum ar fi salvat lumea..
  • Distribuie pe rețelele de socializare:
    Așa arată
    » » Cum să faci prieteni cu câini și pisici?