Transpiră pisicile

Privind cum pisicile se scufundă la soare și caută mereu un loc unde este cald și confortabil, apare întrebarea involuntar - transpiră deloc? Și dacă da, cum se întâmplă.

De fapt, ca atare, funcția de transpirație în corp la animale nu este furnizată. Deoarece întregul lor corp este acoperit cu păr, activitatea glandelor sudoripare nu este la fel de pronunțată ca la oameni. Și practic nu există glande în sine, cu excepția zonelor de pe suprafața interioară a plăcuțelor labelor, în jurul mameloanelor și anusului.

Pe vreme caldă, s-ar putea să observați că pisica dvs. lasă amprente labe umede, dar nici măcar acest fapt nu poate fi atribuit direct transpirației. Secreția secretată fiziologic este menită să marcheze teritoriul, nu să răcească corpul.

Pisica doarme la soare

Principii generale de termoreglare

Spre deosebire de câini și păsări, care respiră prin gură când sunt fierbinți, pisicile respira aproape întotdeauna prin nas. Ei își folosesc propria salivă pentru termoreglare. Sună puțin ciudat, dar natura este prea inteligentă pentru a greși..

În căldură, membranele mucoase secretă viguros fluid. Nasul devine foarte umed, ochii strălucesc mai puternic și apare mai multă salivă, pe care pisica o distribuie peste blană în timpul procesului de lins. Compoziția chimică a salivei conține nu numai apă, ci și o serie de enzime și săruri. Deoarece lichidul sărat se evaporă mai intens, atunci, în consecință, corpul este răcit mult mai intens..

În paralel cu generarea de salivă și evaporarea acesteia, începe o deficiență a sărurilor în organism, ceea ce provoacă o încetinire a metabolismului. Ca urmare, rata de descompunere a carbohidraților este redusă, se generează mai puțină căldură și temperatura corpului scade în mod natural. Aceasta explică capacitatea pisicilor de a se simți grozav atunci când arată + 30-35 pe termometru și nu există un nor pe cer.

Pisicile știu, de asemenea, să regleze temperatura corpului schimbând direcția stratului. Când este frig, îl înfundă, creând o pernă de aer improvizată, care nu permite trecerea aerului răcit. Pe vreme caldă, mecanismul de ventilație este ușor diferit. Pisica își ridică și își apasă alternativ blana, permițând aerului să circule în direcții diferite și, prin urmare, răcindu-și pielea.

Pisica se lasă la soare

Alte modalități de a te răcori

Pisica în sine simte că se poate supraîncălzi și folosește diverse trucuri pentru a-și îmbunătăți bunăstarea. De exemplu:

  • Mișcându-vă puțin, căutând umbră sau culcat undeva pe podeaua rece a băii. Toate aceste metode pot încetini metabolismul și pot reduce producția de căldură..
  • Bea mult. Corpul produce mai multă salivă, care este apoi cheltuită pentru lins.
  • Ventilat cu coada. Această mișcare activează glandele sudoripare din jurul anusului..
  • Respiră cu gura deschisă. Animalul recurge la această metodă în cazuri excepționale, când este deja practic la un pas de căldură. În același timp, limba va fi tensionată, ușor ridicată, iar respirațiile în sine sunt făcute foarte brusc și impulsiv. Respirația în acest ritm răcește rapid nazofaringele și plămânii, vasele de sânge se extind, sângele se mișcă mai repede și temperatura corpului scade.

Important: respirația pe gură este un semn rău, care indică faptul că animalul este supraîncălzit. Pisica are nevoie de ajutor imediat.

Pisica respiră prin gură

Insolatie: diagnostic si ajutor la domiciliu

În mod ideal, temperatura corpului unei pisici variază între 38-39 C. Se poate schimba pe parcursul zilei în funcție de sezon, vreme, dispoziție și chiar vârstă. Când corpul devine incapabil să controleze în mod independent regimul de temperatură, începe intoxicația.

Sângele se îngroașă, ceea ce duce la o încetinire a circulației sale prin vase. Ca urmare, toxinele acumulate nu sunt îndepărtate din exterior în timp și, în consecință, există riscul formării cheagurilor de sânge. Ca urmare, pisica poate suferi un accident vascular cerebral sau un atac de cord din cauza căldurii. Pentru a preveni acest lucru, este necesar să se detecteze în timp util simptomele de căldură și să se prevină în toate modurile posibile. Și anume:

  • Mutați pisica într-o zonă umbrită sau închisă, bine ventilată.
  • Dă-i apă rece / rece și, dacă animalul se eschivează, bea cu forța.
  • Înfășurați cu tifon umed sau un prosop sau pulverizați haina cu apă. De asemenea, puteți aplica cu ușurință ceva rece pe urechi: cârpă, articole de uz casnic, mâncare.
  • Scufundați pisica în apă rece. Metoda cardinală când este deja aproape de leșin sau are febră.

Dacă animalul se simte mai bine după 20-30 de minute, atunci nu este nevoie să îl transportați la medicul veterinar. În cazurile mai severe, când pulsul încetinește, există o pierdere a orientării în spațiu și alte semne de comportament necaracteristice, trebuie să contactați imediat medicul veterinar..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Transpiră pisicile