Papiloame la pisici și pisici

Papiloamele la pisici și pisici nu sunt neobișnuite. Din păcate, animalele de companie pot de asemenea să prindă această boală. Și nu toate bolile trec fără complicații pentru animal. S-ar părea că negii inofensivi pe pielea unei mustăți pot provoca dezvoltarea oncologiei. Pentru a elimina problemele de sănătate, trebuie să diagnosticați boala la timp, precum și să determinați cauza apariției. Astăzi vă vom arăta exemple în fotografia acestei boli și vă vom spune despre tratamentul papiloamelor la pisici la domiciliu.

Motivul principal al apariției papiloamelor la pisici apare datorită pătrunderii în organism a unui virus ADN din familia Papillomaviridae. Sub acțiunea agentului patogen (și la pisici, au fost izolate 8 „subspecii” diferite), celulele epiteliale (mutație) încep să se înmulțească cu o viteză accelerată în mustață. Ca urmare, apar neoplasme benigne de diferite forme și diametre..

Un animal se poate infecta atât prin contact direct, cât și indirect, cu animale infectate sau articole de îngrijire. Pentru papilomatoza la pisici, este caracteristică o perioadă de incubație, când semnele clinice evidente nu sunt încă vizibile. În medie, această perioadă durează 1-2 luni.

Papillomavirusul cauzează de obicei următoarele motive:

 1. Slăbirea imunității (apare la un animal după ce suferă de boli severe, o perioadă lungă de administrare a anumitor medicamente, uneori după naștere).
 2. Caracteristici ale imunității inerente unei anumite vârste (pisicuții suferă de imunitate instabilă, iar la pisicile mai în vârstă, papiloamele apar atunci când apărarea corpului este slăbită).
 3. Factori ereditari.
 4. A fi sub stres sever sau a dezvolta infecții virale cronice.
 • colorarea imunohistochimică;
 • reacție în lanț a polimerazei;
 • examinări histologice;
 • microscopie electronică.

Vizualizări

Există mai multe tipuri de papiloame la pisici.

Papilom oral

Cel mai frecvent tip de negi la mustața miau este de 6-9 luni. Apar în cavitatea bucală, cel mai adesea pe limbă. Papiloamele sunt înălțimi ovale (numeroase) cu un vârf aplatizat. Negii au de obicei o lățime de 4-9 mm (diametru).

Papilom în gura unei pisici

Multiple virale

Papiloamele virale multiple apar la pisicile mai în vârstă (vârstnice sau de vârstă mijlocie). Leziunile apar pe întreaga suprafață a corpului (fără localizare specifică). Negii sunt numeroși, variind în mărime (de la câțiva milimetri la 3 cm). Există alungite și sub formă de plăci pigmentate și sigilii (hiperkeratoză). Unele dintre papiloame pot fi „renăscute”, iar animalul va dezvolta carcinom cu celule scuamoase.

Papiloame cutanate unice la pisici

Acest tip de papiloame la pisici este extrem de rar. Pe pielea animalului de companie se notează verucile mici și unice. Cel mai adesea, boala se dezvoltă la mustața adultă. Oamenii de știință nu au reușit să demonstreze că acest tip de negi apare din cauza unui virus.

papilom la o pisică de pe auriculă

De ce papilomul este periculos pentru o pisică

Când se găsesc neoplasme periculoase, crescătorii se tem de obicei de natura lor malignă, adică se tem că animalul lor de companie va fi ucis de cancer. De fapt, acesta nu este singurul rezultat al situației. Problema este că papiloamele mari sunt bine alimentate cu sânge, în special cele care se află pe o membrană mucoasă bogată în vase de sânge. Dacă pisica rănește un astfel de neg, aceasta poate dezvolta sângerări grave. Într-un caz sever, va dura mult.

Ca urmare a pierderilor mari de sânge, poate începe anemia cronică, iar la animalele tinere sângerările abundente pot fi fatale. Și chiar și o leziune minoră a papilomului de pe pielea unei pisici, invizibilă pentru ochi, poate duce la inflamații infecțioase în condiții adverse. Negii formați pe labe și între degete sunt deosebit de sensibili la aceste procese neplăcute. Animalul nu va suferi mai puțin dacă există un papilom în urechea pisicii, care a fost „atacat” de acarienii urechii, un amestec de fenomene dureroase poate provoca un proces inflamator dificil de tratat.

Tratamentul papiloamelor la pisici la domiciliu

Înainte de a încerca să tratați o pisică pentru papilom acasă, trebuie să determinați cauza verucii. Într-adevăr, uneori puteți confunda carcinomul cu celule scuamoase cu papilom. Dar terapia în aceste cazuri este diferită.

Dacă animalul dvs. are veruci care îl împiedică să mănânce sau se pot freca (țesuturile alăturate sunt prea strâns în contact cu papilomul), atunci cel mai bine este să recurgeți la metoda operativă. Terapia criogenică și cu laser este de asemenea folosită în medicina veterinară, dar aceste metode de tratare a mustății trebuie repetate. Și nu metode foarte ieftine de intervenție chirurgicală, dar cele mai eficiente.

Animalului de companie i se poate administra interferon și alte medicamente antivirale pentru un curs (cel puțin 3 luni). Chiar dacă papiloamele au dispărut, acesta nu este un motiv pentru a anula tratamentul cu interferon. Dimpotrivă, pentru a consolida un rezultat pozitiv, este necesar după dispariția ultimului papilom să se injecteze medicamente antivirale pentru încă o lună.

Alternativ, puteți utiliza un vaccin special - papilomavirus. Nu este atât de ușor să-l găsești, nu fiecare clinică veterinară sau farmacie o are, dar animalul dezvoltă o imunitate puternică, iar verucile în sine dispar. Dacă neoplasmele sunt pigmentate, atunci acestea trebuie examinate cu atenție, examinate și, dacă este necesar, biopsiate pentru a exclude carcinomul cu celule scuamoase. Și unii proprietari pot confunda o negă „colorată” cu o aluniță.

Cum se tratează papilomul cu remedii populare

Desigur, este mai bine să nu se auto-mediceze un animal de companie, lăsând această responsabilitate pe umerii profesioniștilor. Dar rețetele vindecătorilor tradiționali pot fi utile într-o situație în care îngrijirea veterinară pur și simplu nu este disponibilă pentru oameni. Este mai bine să discutați posibilitatea utilizării remediilor populare cu un specialist din clinica veterinară care are experiență în tratarea papiloamelor, care vă va spune dacă puteți folosi recomandările date. Deci, susținătorii tratamentului neconvențional pentru negi recomandă:

 • lubrifiați-le baza cu soluție de iod;
 • aplicați suc de usturoi pe papilom în fiecare zi timp de 1-3 săptămâni;
 • 1 dată pe zi „ard” negul cu o picătură de acid acetic;
 • aplicați gruel din fructe de sorban zdrobite pe papilom de 2 ori pe zi;
 • lubrifiați periodic tumorile cu suc de păpădie (această metodă vă va ajuta să faceți față verucilor mici apărute recent).

Printre altele, potrivit vindecătorilor tradiționali, negii pot fi îndepărtați dacă sunt umeziți cu suc de celidină proaspăt stors în fiecare zi de 2-3 ori. Procedura trebuie continuată până când verucile dispar complet. Sucul de celandină poate fi înlocuit, dacă este necesar, cu suc de lapte.

Este această neoplasmă periculoasă pentru oameni?

Atunci când detectează aceste neoplasme la un animal de companie, mulți proprietari sunt interesați dacă papilomul felin este periculos pentru oameni, dacă merită să izolăm pisica de ceilalți membri ai familiei. Din fericire, acesta este un tip de virus care afectează doar pisicile. O persoană și chiar și alte animale de companie pot petrece timpul în siguranță lângă un animal de companie bolnav, fără teamă pentru sănătatea lor.

Papilomul apare întotdeauna sub influența unui virus?

Există o versiune conform căreia formarea unui neg nu este întotdeauna asociată cu răspândirea virușilor. Această presupunere se dovedește uneori corectă. Tumori similare pot apărea la pisicile bătrâne sau la animalele care au suferit o boală gravă - în ambele cazuri, problema se află în slăbirea apărării organismului, scăderea imunității. Este mai cumplit atunci când aceste neoplasme sunt inițial maligne. Uneori, rădăcina problemei este ereditară și constă în prezența bolilor autoimune, care, potrivit crescătorilor experimentați, este confirmată în practică: papiloamele prezente la părinți apar destul de des la descendenții lor.

Mai aveți întrebări? Le puteți adresa medicului veterinar intern al site-ului nostru în căsuța de comentarii de mai jos, care le va răspunde cât mai curând posibil..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Papiloame la pisici și pisici