Intoxicația alimentară la pisici: prim ajutor

Intoxicația alimentară la o pisică este un fenomen neplăcut și uneori periculos cu care fiecare proprietar trebuie să se confrunte. Sunteți singura persoană responsabilă pentru sănătatea animalului dvs. de companie, motiv pentru care îngrijirea de urgență competentă este una dintre abilitățile dvs. esențiale. Adesea, deciziile corecte în materie de prim ajutor salvează viața animalului..

Tipuri și cauze ale otrăvirii

La nivel global, toate tipurile de otrăvire pot fi grupate în două blocuri mari: alimentare și nealimentare. Principalele diferențe constau în modul în care toxina pătrunde în sânge:

 • Intoxicație alimentară - toxinele pătrund în fluxul sanguin prin membranele mucoase ale stomacului sau intestinelor, adică pisica trebuie să înghită sursa otrăvii. Otravire cu momeli, otravă de șobolani (din consumul unui rozător otrăvit), plante otrăvitoare sau ierburile care au fost tratate cu pesticide sunt, de asemenea, considerate alimente.
 • Intoxicații necomestibile - otravă pătrunde în fluxul sanguin prin membranele mucoase ale nasului, ochilor sau gurii, porii pielii. Există otrăvuri care sunt absorbite în sânge atunci când vaporii sunt inhalați; otrăvirea cu monoxid de carbon este deosebit de importantă pentru pisici. O categorie separată include intoxicația datorată utilizării necorespunzătoare sau supradozajului de agenți profilactici din puricii și helminti.

Există statistici care susțin că peste 85% dintre pisicile otrăvite ar fi putut evita această soartă dacă proprietarul ar fi mai responsabil. Se știe că pisicile sunt pretențioase în ceea ce privește alimentele, dar uneori mănâncă alimente complet nenaturale pentru dieta lor..

Mâncare pentru câini - o delicatesă preferată a multor pisici, care duce la un dezechilibru în procesele metabolice și otrăvirea cu produse de degradare. Unele pisici sunt înnebunite după pești, ceea ce nu este un aliment natural în dietă și, în timp, duce la tulburări neurologice și urolitiază. Resturi de mâncare de pe masă - este mâncarea preferată a multor puroi și o bombă cu ceas pentru sănătatea lor. Direct la otrăvirea alimentară poate duce la:

 • Mănâncă mâncare învechită, dacă pisica este ținută la o dietă naturală. Hrănirea cărnii afumate făcute cu așa-numitul fum lichid.
 • Dezechilibru în dietă, mai exact, prea multă hrană proteică duce la otrăvire cu produse de descompunere a proteinelor. O dietă naturală pentru pisici este un echilibru rezonabil între carne, cereale, produse lactate fermentate și alimente vegetale.
 • A doua opțiune pentru un dezechilibru în dietă care poate duce la otrăvire este furaje ieftine, care, din motive evidente, au cel mai extins și înfrumusețat suport publicitar.
 • Când se hrănesc natural, legumele trebuie spălate bine pentru a putea fi procesate pesticide.
 • Mers nesupravegheat de proprietar, în timpul căruia pisica poate găsi mâncare stricată. Peștele și carnea putredă sunt considerate a fi cea mai frecventă cauză de otrăvire la pisicile care se plimbă singure..
 • Mâncând ierburi otrăvitoare, ca o consecință a gamei libere.
 • Depozitarea medicamentelor într-un loc accesibil, multe medicamente miros atractiv pentru pisici.
 • Depozitarea produselor chimice de uz casnic într-un loc accesibil, detergenții care conțin parfumuri atractive sunt deosebit de periculoși.

Notă! Prevenirea helminti trebuie administrat numai cu medicamente veterinare și într-o doză strict controlată, deoarece supradozajul poate duce la otrăviri grave.

Pisicile sunt independente, viclene și foarte inteligente. Orice proprietar va fi de acord că este dificil să ascunzi ceva de un puroi și că pisicile pot deschide chiar și ușile închise ale dulapului. Este în puterea dumneavoastră să preveniți problemele, pentru aceasta trebuie să vă gândiți la câțiva pași înainte:

 • Pisicile sunt adesea otrăvite, lingând după baie, prin urmare, pentru îngrijirea unui animal de companie, trebuie să utilizați doar cele mai fără produse.
 • Verificați întotdeauna data producției și datele de expirare ale medicamentelor preventive de la paraziți și viermi care suge sânge. Nu utilizați produse care au fost depozitate în ambalaje nesigilate.
 • Medicament trebuie păstrat nu numai în sertarul de sus, ci și într-o cutie bine închisă pe care pisica nu o poate deschide dacă este aruncată pe podea.
 • Evitarea consumului de ierburi otrăvitoare vă va ajuta crescând iarba de gazon într-o tavă special concepută, cursuri regulate de vitamine și prevenirea paraziților.
 • O pisică care dorește în mod constant să mănânce ceva lipsit sau periculos este clar suferă avitaminoza, deci ar trebui să vă gândiți la schimbare dietă, de exemplu, pentru furaje industriale de calitate.

Notă! Mersul pe stradă fără supravegherea proprietarului este o amenințare imensă, împotriva căreia otrăvirea pare doar o mică problemă.

Cum să înțelegeți că o pisică a fost otrăvită?

Rata cu care starea se agravează și simptomele otrăvirii alimentare depind de tipul de otravă care este absorbit în sânge.. Toxinele din consumul de alimente stricate vor da primele simptome în 5-7 ore, dar otravă de șobolan se va face simțită în decurs de 2 ore. Ar trebui să se înțeleagă că tratamentul la domiciliu special pentru pisici este mai periculos în comparație cu câinii. Metabolismul la pisici este mult mai rapid, ceea ce va duce la simptome mai largi și la o exacerbare rapidă a afecțiunii dacă proprietarul nu acționează corect.

Notă! Intoxicația alimentară la pisoi se dezvoltă mult mai repede decât la o pisică adultă. Dacă bănuiți că animalul dvs. de companie a mâncat ceva toxic, este mai bine să nu recurgeți la automedicație, ci să contactați imediat medicul veterinar.

Primul ajutor ar trebui acordat unui animal de companie în orice caz, dar tratamentul la domiciliu este relevant numai dacă știți exact cu ce animalul a fost otrăvit! Ar trebui să se înțeleagă că pentru a ameliora o afecțiune acută, o pisică va trebui să o facă injecții, de multe ori perfuzii intravenoase. Dacă nu aveți abilitățile necesare, ar trebui să consultați imediat un medic.

Dezvoltarea și combinarea simptomelor variază foarte mult în funcție de tipul de toxine care atacă corpul animalului. Intoxicația alimentară simplă poate fi oprită după vărsături și diaree, dar otravă de șobolan va duce la moartea animalului dacă nu se oferă asistență calificată. Când este otrăvită, pisica poate prezenta următoarele simptome:

 • Apatie, apetit slab sau a lui pierderea, rar - refuzând apa, mai des - băut mult cantitate apă.
 • Tulburări neurologice - pierderea coordonării, lipsa de reacție a pupilei la lumină, tremurând, convulsii, răsucindu-se în jurul axei sale.
 • Declin temperatura corp, salivație abundentă, apatie sau hiperactivitate.
 • Încetinire sau accelerație ritm cardiac și respirație. Respirații scurte, superficiale, intermitente. Adesea observat tuse, fluierat sau șuierător la respirație.
 • Paloarea, decolorarea albastră sau îngălbenirea membranelor mucoase este posibilă și cu pigmentarea purpurie sau absența acesteia (membranele mucoase devin aproape transparente).
 • Diaree și vărsături, uneori sângeroasă, puternică deshidratare. Sânge în urină. Sângerări anale, nas, gură. Dacă o pisică are o criză, aceasta se poate goli involuntar..
 • Se poate forma pielea vânătăi, ceea ce indică o distrugere rapidă a pereților vaselor.
 • Miros străin distinct de gură.
 • În etapa finală, hemolitic comă.

Notă! Intoxicația poate avea, de asemenea, simptome mai specifice, de exemplu, cu otrăvire cu arsen sau mercur, imaginea simptomatică se dezvoltă mult mai acut, dar nu conține majoritatea punctelor de mai sus.

Cum să vă ajutați pisica cu intoxicații alimentare?

Dacă bănuiți că animalul dvs. de companie otrăvire, este vital să-i înțelegem cauza. O pisică care are acces gratuit la stradă are nevoie de ajutorul unui medic veterinar, deoarece, cel mai probabil, a fost otrăvită de otravă de șobolan. Dacă animalul de companie nu iese în stradă, trebuie să efectuați o revizuire rapidă a medicamentelor și a produselor chimice de uz casnic. Cu cât anamneza este mai completă, cu atât este mai corect ajutorul.

În timp ce așteptați medicul veterinar sau o afecțiune acută înainte de a merge la clinică, puteți oferi primul ajutor:

 • Inducerea vărsăturilor.
 • Faceți o curățare clismă.
 • Dați sorbenți.
 • Bea un volum mare de soluție de permanganat de potasiu sau apă curată.

Notă! Spălarea intestinului este importantă dacă sunteți sigur că otrăvirea este transmisă de alimente.

Dacă pisica nu are probleme cu rinichi, diureticele vor ajuta. În paralel, pisica trebuie să bea multă apă, ceea ce va accelera purificarea sângelui, care are deja toxine. Încercați să vă asigurați că temperatura corpului animalului nu scade; dacă este necesar, acoperiți pisica cu tampoane de încălzire și acoperiți. Deschideți ferestrele pentru a păstra aerul proaspăt în cameră, mai ales dacă pisica dvs. are probleme cu respirația. Aprovizionarea abundentă de oxigen către căile respiratorii ale animalului este extrem de importantă, deoarece, atunci când se sufocă, procesul de descompunere și eliminare a toxinelor încetinește.

Important! Dacă bănuiți că pisica a fost otrăvită cu antigel, benzină, grăsime, păcură sau alte produse petroliere care au fost consumate, nu ar trebui să provocați vărsături și nu este de dorit să faceți o clismă. Este mai sigur să oferiți pisicii dvs. un laxativ cu acțiune rapidă.

Când apar vânătăi (hematoame) pe corpul secției, trebuie să le simțiți și să evaluați în ce măsură temperatura lor diferă de cea inițială. Dacă zona afectată este prea fierbinte, umflată sau „tensionată”, se aplică comprese reci pe fiecare zonă timp de câteva minute. Nu aplicați prea multe comprese simultan, deoarece acest lucru va scădea temperatura pisicii dumneavoastră..

Mai sunt câteva sfaturi care vă pot ajuta cu asistență:

 • Este mai eficient să chemați un medic acasă decât să mergeți la clinică, deoarece veți putea încălzi continuu secția și îi veți oferi asistență.
 • Orice manipulare a consumului de lichide și droguri nu se efectuează, dacă animalul și-a pierdut cunoștința, acest lucru poate duce la sufocare.
 • Dacă pisica are convulsii, se poate administra doar un laxativ, vărsăturile nu pot fi induse, acest lucru poate duce la pisica sufocată de vărsături.

Important! Pentru ca animalul de companie să se recupereze după otrăvire, este important să urmați o dietă strictă și să monitorizați constant starea pisicii pe întreaga perioadă de reabilitare (7-10 zile).

După eliminarea stării acute, pisica este ținută înfometată dietă până la 24 de ore - aceasta este o regulă generală care vă permite să eliminați aproape toate toxinele din corpul animalului de companie. În a doua zi, în funcție de afecțiune, pisicii i se oferă apă de orez sau bulion cu conținut scăzut de grăsimi. Pentru toate tipurile de otrăvire, se recomandă excluderea produselor lactate din dieta animalului de companie timp de 3-4 zile, cu excepția cazului în care medicul curant prescrie altfel. Ca ajutor, în primele 2-3 zile animalul ar trebui să primească agenți de învăluire intestinală. Pe parcursul întregului ciclu de reabilitare, este recomandabil ca pisica să efectueze terapie cu vitamine și tonic.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Intoxicația alimentară la pisici: prim ajutor