De ce mușcă o pisică când este mângâiată: motive și lucrează la greșeli

Pisicile sunt animale capricioase și independente, percepând o persoană mai mult ca un tovarăș decât un stăpân. Spre deosebire de câini, care demonstrează că sunt supuși complet proprietarului, pisicile preferă să limiteze strict sfera spațiului lor personal. Când un animal de companie începe brusc să răspundă cu agresivitate la o mângâiere, acest lucru provoacă confuzie la o persoană. De fapt, aceasta este o reacție normală a animalului la o manifestare prea lungă de tandrețe, deoarece chiar și afecțiunea ar trebui să fie cu moderare. Dacă pisica nu mușcă des, nu există motive de îngrijorare. Dacă agresivitatea se manifestă în mod constant sau a existat o schimbare bruscă a comportamentului, iar pisica s-a transformat dintr-o creatură de bună fire în prădător rău, este necesar să aflăm sursa problemei. Principalele motive stau în creșterea necorespunzătoare sau sănătatea animalului..

1 Principalele motive

Cu siguranță, mulți proprietari de pisici sunt familiarizați cu următoarea situație: proprietarul începe să mângâie animalul de companie, să se zgârie în spatele urechilor, să mângâie burta. Pisica răspunde la mângâiere: se relaxează, se întinde, începe să toarne. După ceva timp, animalul își schimbă postura, devine tensionat. O persoană, observând anxietatea pisicii, începe să o mângâie cu un zel și mai mare, încercând să o calmeze sau nu observă deloc modificări de comportament.

Brusc, animalul de companie se rupe, își scufundă dinții în mâna proprietarului cu toată puterea și, lăsând mușcături și răni sângerânde pe corp, aleargă sub canapea sau pat, temându-se de represalii pentru ceea ce a făcut. Zoopsihologii, după ce au studiat acest fenomen, i-au dat numele de „agresiune excesivă”, adică agresiune provocată de afecțiune. Motivele care determină o pisică să-l rănească pe proprietar stă în psihicul animalului..

1.1 Caracterul independent al animalului de companie

Fiecare pisică are propriul său caracter: cineva acceptă de bunăvoie mângâierea, pentru cineva o manifestare obsesivă de tandrețe din partea proprietarului este inacceptabilă. Acest lucru nu înseamnă că animalul de companie mușcă în mod constant și sistematic - doar într-un anumit stadiu vrea să arate persoanei că el este cel care ia decizia de a opri și controlează procesul. Acest comportament este tipic pentru indivizii dominanți sexual maturi care se străduiesc să se afirme pe sine. Pisicile sunt mult mai puțin susceptibile să manifeste agresivitate decât pisicile.

Dacă proprietarul a obținut un animal de companie atât de temperamental și independent, trebuie să-l accepți așa cum este. Nu trebuie să rețineți cu forță animalul și să vă impuneți afecțiunea asupra acestuia - acest lucru va crește și mai mult agresivitatea. Este necesar să încercați să nu provocați pisica la astfel de acțiuni: dacă se întinde lângă el, nu-l strângeți, ci pur și simplu treceți mâna peste blană de mai multe ori sau zgâriați ușor în spatele urechii. Este recomandat să analizăm reacția pisicii la anumite mângâieri, să înțelegem ce atingeri îi plac și ce nu îi place.

Dacă animalul linge, punându-se în ordine, nu ar trebui să-l atingeți în acest moment.

1.2 Depășirea pragului de sensibilitate

Acest motiv este unul dintre cele mai frecvente. Chiar și cea mai amabilă și mai afectuoasă pisică, mângâierea prelungită într-o anumită etapă începe să enerveze. Senzațiile plăcute sunt înlocuite de disconfort, iar animalul, cu ajutorul agresivității, pare să spună persoanei: „Destul”, „Destul”. Pentru a nu depăși pragul de sensibilitate și a nu provoca animalul la agresiune, trebuie să încercați să preziceți comportamentul acestuia. Acest lucru este foarte ușor de făcut, învățând limbajul corpului pisicii tale. Următoarele semne anunță un pericol iminent:

 • mârâit sau șuierător în loc de ronțăit;
 • pupile dilatate;
 • schimbarea poziției corpului;
 • zvâcniri sau leagăn iritat de coadă;
 • apăsarea urechilor pe cap;
 • tensiunea corpului.

Acest comportament este un semnal că pisica este deja suficient de iritată și se pregătește pentru un atac. Dacă încetezi să te mângâi la timp, animalul se va liniști și se vor evita mușcăturile. Este chiar recomandat să calculați timpul pentru a înțelege în ce etapă pisica se satură să mângâie. Dacă începe să muște și să zgârie după 3 minute, mângâierea trebuie oprită în al doilea minut..

Limbajul corpului pisicilor este atât de elocvent și previzibil la o inspecție mai atentă, încât, printr-o comunicare constantă cu ei, o persoană dezvoltă o bună intuiție. Toată lumea are capacitatea de a prezice acțiuni ulterioare ale animalului de companie. Principalul lucru este să acordați atenție semnalelor importante pe care le dă animalul..

1.3 Efectul surpriză

Dacă animalul de companie a adormit în timp ce se mângâia și apoi s-a trezit brusc - singur sau dintr-un sunet ascuțit - el este capabil să muște mâna proprietarului din greșeală, fără să-și dea seama. Faptul este că o pisică adormită poate crede, văzând o mână, că cineva încearcă să o apuce și să înceapă instinctiv să se apere. Adesea, după un atac, un animal fuge imediat și doar într-un adăpost își dă seama că nimic nu-l amenință. Pentru a evita astfel de incidente în viitor, este mai bine să nu deranjați pisica în timpul somnului..

Al doilea punct este descărcarea de electricitate statică. Dacă proprietarul are lucruri din materiale sintetice, animalul de companie poate fi ușor electrocutat, iar din surpriză și durere va mușca sau zgâria persoana. Există o teorie conform căreia electricitatea statică este generată și prin mângâierea prelungită a stratului. Irită sistemul nervos al animalului (mai ales dacă pisica este pufoasă și cu părul lung) și provoacă durere fizică, astfel încât agresivitatea în acest caz este destul de justificată.

1.4 Impactul experiențelor negative

Se întâmplă ca pisica să răspundă de bună voie la mângâierile proprietarului și apoi să-și scufunde brusc dinții în carne și ține mâna atât de strâns încât este pur și simplu imposibil să o smulgi. O astfel de schimbare bruscă a comportamentului se datorează experienței negative a animalului din trecut, când a fost înșelat și rănit..

De exemplu, s-au mângâiat, au încercat să cage, să adulmece vigilența și apoi l-au păcălit să se scalde, să facă o injecție etc. După un astfel de incident, pisica și-a dat seama că nevăstuicile pot înșela și a început să le perceapă ca un semnal pentru apărare..

1.5 Arată dragoste

Dacă pisica mușcă ușor degetele proprietarului în timp ce o mângâie, aceasta este o manifestare a celui mai înalt grad de dragoste și încredere în persoană. În același mod, femela comunică cu bebelușii ei, demonstrându-și grija și tandrețea prin ciugulire. Adulții își amintesc această formă de comunicare din copilărie și o transferă proprietarului, plasând astfel persoana printre rudele lor. Această metodă de comunicare permite animalului să consolideze legătura morală și psihologică cu proprietarul..

Trebuie amintit că o pisică nu tolerează invazia spațiului personal, astfel încât poate mușca dacă îi atingi stomacul. Aceasta este zona cea mai sensibilă, pe care o protejează strict de cei din afară. Dacă animalul de companie însuși substituie stomacul pentru a fi mângâiat, aceasta înseamnă că are încredere deplină în proprietar.

1.6 Socializare slabă

Dacă animalul nu își permite să fie mângâiat, îl atacă pe ascuns pe proprietar, agățându-se de brațe și picioare - aceasta indică o socializare slabă a animalului. Dacă un pisoi, înțărcat devreme de la mama sa, manifestă agresivitate, atunci acest lucru este normal, deoarece părintele nu a avut timp să învețe copilul regulile elementare de comportament. În acest caz, toată responsabilitatea pentru creștere revine pe umerii unei persoane care trebuie să transmită animalului că atacul fără motiv este rău..

Situația este mult mai complicată la adulții care au avut deja o experiență negativă de comunicare cu proprietarii anteriori. Dacă pisica a trăit într-o anumită familie de la o vârstă fragedă, înseamnă că comportamentul agresiv este o omisiune a proprietarului. În ambele cazuri, este necesară reeducarea animalului de companie, deoarece problema însăși nu numai că nu va fi rezolvată, ci și se va agrava.

1.7 Plictiseala și dorința de a juca

Deoarece zgârierea și mușcăturile sunt o formă particulară de comunicare pentru un animal de companie, animalul încearcă în acest fel să atragă atenția proprietarului asupra persoanei sale. Acest lucru este valabil mai ales dacă pisica stă singură zile întregi, nu are divertisment și persoana nu este întotdeauna acasă. Este suficient să te joci cu animalul, să-i dai timp - și problema va fi rezolvată de la sine.

Uneori animalul de companie ia un braț sau un picior pentru o jucărie: membrele în mișcare devin un obiect de vânătoare, iar pisica încearcă să le prindă. De obicei, pisoii mici fac asta. Dacă nu oprești acest obicei la timp, la maturitate animalul se va comporta la fel, doar mușcăturile și zgârieturile vor fi mult mai dureroase.. Este necesar să îi clarificați animalului de companie la o vârstă fragedă că mâna nu este o jucărie.. Acest lucru se poate face prin următoarele metode:

 • Când pisoiul începe să se joace și să muște, trebuie să înghețe. Animalul de companie nu va fi interesat să se joace cu un obiect staționar, va aștepta mișcarea mâinii pentru a se arunca apoi asupra lui. Este necesar să-l lipsim de această plăcere, răcind ardoarea și emoția, mai întâi înghețând câteva secunde, apoi făcând o mișcare cu mâna spre animal. În acest timp, puteți șuiera sau mârâi puțin. Acest lucru va fi suficient pentru a speria o mică răutate.
 • Este necesar să atrageți atenția animalului de companie asupra jucăriilor sau a zgârieturilor. În cazul în care animalul ignoră obiectele, puteți pune câteva picături de valeriană sau catnip pe ele - pisica va ajunge la miros și va fi interesată de jucării. Este recomandat să te joci cu bebelușul, să-i arăți posibilele modalități de divertisment.
 • Când animalul de companie începe să muște, trebuie să scoți un sunet ascuțit (lovit pe masă, bat din palme, scârțâie din jucăria unui copil). De-a lungul timpului, animalul își asociază comportamentul cu sunete neplăcute și va renunța la prostul obicei..

2 Alarme

Dacă o pisică mușcă fără motiv și nu s-a mai observat un astfel de obicei, trebuie să îi acordați atenție sănătății sale. Este probabil ca animalul să aibă dureri fizice atunci când persoana mângâie locul dureros. Disconfortul la atingere poate indica prezența unor afecțiuni precum:

 • artrită;
 • vânătăi, fracturi, luxație;
 • boală de rinichi;
 • procese inflamatorii în vezică;
 • infestare cu paraziți: purici, căpușe;
 • patologia organelor abdominale.

Dacă agresiunea către afecțiune este însoțită de simptome precum apatie, letargie, lipsa poftei de mâncare, anxietate excesivă, mâncărime constantă, scaun prost, trebuie să vă contactați imediat medicul veterinar. Automedicația în acest caz este inadecvată, deoarece numai un medic poate face diagnosticul corect și poate prescrie tratamentul..

Motivele posibile ale reacției de apărare includ tulburări hormonale sau situații stresante. Este necesar să analizăm cu atenție comportamentul animalului și să ne amintim în ce etapă a început să manifeste agresivitate. Acest lucru este adesea asociat cu o mutare, apariția unor animale de companie noi, moartea unui vechi proprietar sau a unei persoane din gospodărie. Pisicile, la fel ca oamenii, suferă și își fac griji cu privire la anumite evenimente sau schimbări în viață, așa că trebuie să le ajutați să se adapteze la noile condiții..

Dacă motivele sunt psihologice, sedativele pe o bază naturală vor ajuta pisica să supraviețuiască perioadei dificile:

 • „Pisica Baiyun”;
 • Opriți stresul;
 • Fitex.

  Sedativele vă pot ajuta pisica să gestioneze stresul

Se recomandă utilizarea medicamentelor numai după consultarea unui medic veterinar. Dacă nu puteți face față singur comportamentul inadecvat al animalului, trebuie să solicitați ajutor de la zoopsihologi.

Deoarece pisicile sunt animale inteligente și inteligente, aproape niciodată nu mușcă fără niciun motiv.. Nu puteți pedepsi un animal de companie și folosiți forța fizică - acest lucru va exacerba conflictul. Ar trebui să încercați să înțelegeți motivul acestui comportament, să vă analizați acțiunile și să aruncați o privire mai atentă asupra animalului. Este posibil ca într-un mod atât de disperat să încerce să comunice ceea ce îl îngrijorează și speră să primească ajutor de la o persoană..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » De ce mușcă o pisică când este mângâiată: motive și lucrează la greșeli