Pisica a încetat să meargă la litiera de gunoi - de ce și ce să facem?

Dacă pisica a încetat să meargă la litiera de gunoi, nu mulți proprietari știu ce să facă. Unii pur și simplu se grăbesc să scape de animal, pentru a nu șterge bălțile din spatele acestuia și a nu îndepărta excrementele din tot apartamentul. Pentru a rezolva problema, trebuie mai întâi să stabiliți cauza și apoi să căutați modalități de a o rezolva..

Pisica a încetat să meargă la litiera de gunoi - de ce și ce să facem?

Modificări hormonale

Adesea, animalele de companie bine crescute încep să se rahată în colțurile casei atunci când se schimbă hormonal. Acest lucru apare de obicei în perioadele de pubertate sau de activitate sexuală. Acesta este modul în care animalul își marchează teritoriul. Acest comportament este deosebit de tipic pentru pisici..

Nu are rost să certăm un animal de companie pentru acest lucru, deoarece un astfel de comportament este inerent corpului prin natură. Chiar nu înțelege că face ceva rău, așa că va fi dificil să-l recalifice. Dacă nu intenționați să folosiți pisica pentru reproducere, atunci ar fi mai înțelept să-l trimiteți la castrare. Unii oameni folosesc medicamente hormonale pentru a suprima dorința sexuală, dar această metodă poate duce la dezvoltarea cancerului și a altor probleme de sănătate..

Instinctul natural

Aproape toate animalele au instinctul de a păstra teritoriul. La pisicile și pisicile domestice, acest instinct nu se manifestă de obicei, dar există excepții. Aproape întotdeauna, animalele încep să-și marcheze teritoriul și lasă bălți în toate colțurile, urinează în spatele canapelelor și chiar pe pat dacă apare o altă pisică în casă. Deci, ei apără dreptul la teritoriul lor și îi fac clar adversarului, astfel încât acesta să nu se amestece în posesiunile sale.

Pisica minciuna

Diferite patologii

Dacă pisica începe să urineze într-un loc greșit, motivul poate fi:

 • Atony - un fenomen care este însoțit de atrofia pereților vezicii urinare. Animalul nu poate controla procesul de urinare. Cel mai adesea, patologia se dezvoltă la animalele mai în vârstă, mai rar motivul rezidă în procesele inflamatorii și alte patologii ale sistemului urinar.
 • Cistita - inflamația vezicii urinare, care este însoțită de dureri severe. Animalul nu poate urina din cauza spasmelor. Uneori reușește să facă acest lucru pe o pătură moale sau într-un loc retras..
 • Boala urolitiaza - patologie în care poate apărea un blocaj al tractului urinar. În plus, animalul de companie are dureri severe..
 • Pielonefrita, urocistita și alte boli ale sistemului urinar pot provoca incontinență urinară.

Pisică și tavă

Important! Dacă bănuiți că animalul are o patologie a sistemului genito-urinar sau pisica a încetat să urineze complet, consultați imediat un medic și faceți examenul necesar.

O pisică poate înceta să meargă la cutia de gunoi într-un mod mare, dacă are diaree sau constipație. În primul caz, este posibil să nu aibă timp să ajungă la toaletă și, prin urmare, lasă „urme” în toată casa. În ambele cazuri, motivul poate sta în alimentația necorespunzătoare, utilizarea produselor de calitate scăzută sau dezvoltarea bolilor sistemului digestiv din alte motive..

Factori comportamentali și psihologici

Motivele obișnuite pentru care pisicile încetează să meargă la cutia de gunoi includ:

 • Răzbunare. Dacă sentimentele unui animal de companie sunt afectate, de exemplu, un copil sau un alt animal a apărut în casă sau a fost jignit într-un alt mod (efectuând proceduri neplăcute etc.), el poate cădea în locul greșit, din păcate..
 • Stres. După șocurile experimentate, comportamentul pisicii se poate schimba dramatic. Acest lucru se observă mai ales atunci când se mută într-un nou loc de reședință, dar alte situații stresante pot provoca și probleme: sosirea oaspeților, efectuarea reparațiilor și zgomotul excesiv, vizitarea unei expoziții etc..
 • Timiditate. Și, deși acest comportament nu este tipic pentru toate pisicile, unii reprezentanți se pot ușura doar într-un loc retras, astfel încât nimeni să nu le poată vedea..

pisica alba

Probleme cu tava

Dacă pisica este crescută corespunzător și apoi refuză brusc să corecteze nevoia la locul potrivit, motivul poate sta în toaletă. Următorii factori pot cauza probleme:

 1. Dimensiunile și forma tăvii. Atunci când alegeți o toaletă pentru o pisică, luați în considerare dimensiunea și caracterul acesteia. Dacă o tavă cu laturile joase este potrivită pentru un pisoi, atunci pentru un animal adult este mai bine să alegeți o toaletă spațioasă în care să puteți săpa. Unelor animale de companie le place să se retragă, deci merită să alegeți o structură închisă pentru ele..
 2. Schimbarea toaletei. Dacă decideți să vă mulțumiți animalul de companie cu o cutie de gunoi nouă, este posibil ca acesta să nu vă aprobe impulsurile, chiar dacă dimensiunea și culoarea se potrivesc complet cu cutia de gunoi anterioară. În semn de protest, el va caca în colțuri.
 3. Amplasarea tăvii. Așezați litiera astfel încât pisica să aibă acces ușor la ea, dar în același timp, selectați un loc retras și de netrecut.
 4. Material de umplutură. Dacă o pisică este obișnuită cu un anumit tip de așternut, schimbarea acesteia poate avea consecințe cumplite. Uneori, dimpotrivă, animalului nu-i place umplutura, așa că va trebui să experimentați cu diferite specii până când se găsește cea mai bună opțiune..
 5. Curățarea tăvii. Adesea pisicile refuză să meargă la toaletă dacă este murdară. Mirosul de detergent sau de parfum îi poate respinge..

Cutie de gunoi închisă pentru pisici

Important! Dacă motivul este legat de tavă, nu există o soluție universală a problemei, deoarece toate animalele sunt individuale.

Sfaturi utile

Dacă pisica se oprește din mers în litiera de gunoi sau lasă fecalele în locuri greșite, excludeți mai întâi motivele medicale. Consultați un medic și treceți la examinarea necesară, dacă este necesar, urmați un tratament.

În alte cazuri, utilizați sfaturi simple pentru a rezolva problema:

 1. Experimentați cu tăvi și așternuturi, după cum este necesar.
 2. Dacă există mai multe pisici în casă, instalați mai multe cutii de gunoi pentru a elimina concurența..
 3. Într-o casă mare, este mai bine să puneți așternut de pisici în diferite locuri..
 4. Când spălați tava, nu utilizați detergenți cu miros puternic. Este mai bine dacă mirosul este neutru.
 5. Blocați locurile în care pisica cade. Dacă acest lucru nu este posibil, utilizați elemente de descurajare speciale..
 6. Dacă observați că pisica vrea să folosească toaleta (de exemplu, începe să sape), duceți-o la locul desemnat..

Pisică

Nu trebuie să bateți animalul și să-i băgați botul în scaun. Frica nu poate decât să înrăutățească situația. Îți poți certa animalul de companie numai dacă îl prinzi fierbinte. În alte cazuri, el nu va înțelege de ce țipă la el..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pisica a încetat să meargă la litiera de gunoi - de ce și ce să facem?