Totul despre bolile, semnele și tratamentul păsărilor de curcan

Boli ale păsărilor de curcanCreșterea puilor de curcan este considerată un proces destul de dificil atât pentru fermieri, cât și pentru gospodării. La urma urmei, orice proprietar vrea să facă toate eforturile pentru a se asigura că puii nu se îmbolnăvesc și se îngrașă corect. Cea mai importantă perioadă pentru puii de curcan este perioada de până la o lună de la naștere. Dacă treci peste această etapă a vieții, nu va mai trebui să-ți faci griji cu privire la sănătate.

Bolile bântuie pui curcanii sunt de obicei în primele săptămâni de viață și pot chiar ucide pasărea. Una dintre afecțiunile insidioase de care suferă păsările de curcan este diareea. Care sunt semnele acestei boli de curcan și cum să o tratezi corespunzător pentru a nu dăuna tinerilor?

Caracteristicile bolilor păsărilor de curcan și semnele acestora

Puii de curcan au nevoie de îngrijiri foarte solicitante, deoarece sunt prea vulnerabili la mediu în primele etape ale vieții. Dacă nu sunt respectate condițiile de creștere și hrănire, atunci deteriorarea în sănătate puii vor fi acolo. Și acest lucru poate provoca moartea neintenționată a curcanilor. Când o boală afectează un pui, aceasta îi afectează aspectul. Pierde în greutate și devine letargic. Ce boli ale curcanilor se găsesc cel mai adesea în practică?

Soiuri de diaree

Cea mai pronunțată tulburare a rasei de curcan este diareea și manifestările sale. La urma urmei, nu apare din întâmplare și necesită o abordare specială a tratamentului. Se naște din mai multe caracteristici motive:

 1. Lipsa alimentelor complementare de calitate.
 2. Prezența unei infecții bacteriene.
 3. Infecție virală a puilor.

Definiția preciziei patologiei este culoarea fecalelor excretate. Poate fi maro, negru, alb și galben. Uneori diareea poate simboliza doar o ușoară abatere în procesul de hrănire a puilor, dar de multe ori tulburarea poate indica o patologie gravă care necesită abordarea corectă a tratamentului. Următoarele vor ajuta la clasificarea tipurilor de patologii semne:

 • diareea brună nu trebuie confundată cu o problemă gravă, adesea vorbește doar despre o alimentație necorespunzătoare a puilor, a cărei schimbare va duce la stabilizarea situației;
 • diareea galbenă se manifestă cel mai adesea dacă se adaugă în alimentație furaje noi care pur și simplu nu sunt potrivite pentru pasăre;
 • diareea cu culoare neagră este considerată catastrofal periculoasă și servește drept semnal care indică otrăvirea sau intoxicația;
 • diareea albă indică o infecție precum leziuni paratifoide sau pullor. Aceste boli ale curcanilor pot duce la moartea lor. Dar cea mai periculoasă este răspândirea infecțiilor în întreaga pui..

ParatifoidParatifoid un pui de curcan se poate îmbolnăvi de la naștere până la vârsta de o lună. Aproximativ 80% dintre pui mor din cauza acestei boli, dacă boala nu este recunoscută la timp și tratamentul ei nu este început. Simptomele leziunilor paratifoide pot fi: inactivitatea și somnolența puilor, tulburări de mișcare și sete constantă, diaree neagră. Infecția este periculoasă pentru răspândirea sa în întreaga populație de păsări de curte, prin urmare păsările de curcan bolnave ar trebui îndepărtate de cele sănătoase și monitorizate în mod constant.

Pulloroza puii pot fi afectați într-un raport de vârstă de până la 20 de zile. Boala se caracterizează prin două etape ale evoluției sale: acută și cronică. Până la 70% dintre pui pot muri din cauza acestei boli. Cursul simptomatic se caracterizează prin respirație grea, sete constantă, imobilitate a puilor, așezat cu pleoapele pe jumătate închise. Un simptom pronunțat este diareea albă cu miros înțepător. Puteți vedea murdărie lipicioasă lângă anus.

Stadiul avansat al pullorozei este marcat de convulsii și moarte. Tratamentul pentru o astfel de boală este necesar la primele sale semne, altfel pasărea nu poate fi salvată în etapele ulterioare ale evoluției bolii. După vindecare, virusul rămâne în sângele păsării pentru totdeauna..

O boală la fel de neplăcută în viața puilor de curcan poate fi o manifestare a unui infecțios sinuzita. Se caracterizează prin inflamație a mucoasei. Adesea, când tratamentul nu este administrat la timp, conținutul purulent se alătură umflăturilor. Puii de la o lună sau mai mult se pot îmbolnăvi de ea. Poate apărea din cauza hipotermiei și a lipsei de conținut de vitamine..

HistomoniazaAdesea păsările de curcan sunt afectate și histomonoză. Această boală mai este numită „cap negru” din cauza simptomelor sale. Se manifestă prin afectarea circulației, ceea ce duce la întunecarea picioarelor și a capului. Dacă tratamentul nu este început în timp util, atunci cecul și chiar ficatul pot fi afectate la curcani. De obicei, odată cu apariția bolii, există apetit slab, inactivitate și cocoșat. Această boală poate afecta atât persoanele cu vârsta de trei luni, cât și curcanii adulți..

În plus față de patologiile de mai sus, păsările de curcan pot suferi avitaminoza. Această problemă poate fi văzută în aspectul puilor. Devin limitate în mișcare, penele încep să cadă, scurgerile nazale devin mai frecvente și se observă lipsa de greutate.

Cum se tratează diareea la puii de curcan?

Adesea, tratamentul diareei la puii de curcan depinde de natură manifestări. În primul rând, este necesar să le transferați la o nutriție adecvată și să le îmbunătățiți condițiile de detenție. Va fi util să adăugați complexe cu vitamine și microelemente la alimentele complementare pentru creșterea cu succes și prevenirea infecțiilor și a virușilor. Se recomandă udarea puilor în doze preventive cu o soluție slabă de permanganat de potasiu și efectuarea decocțiilor de mușețel și urzică. Toate acestea sunt potrivite pentru eliminarea obișnuită a diareei. Dar, tratamentul diareei infecțioase, care este negru sau alb, necesită prescrierea obligatorie a antibioticelor. Veterinarii folosesc de obicei Lozeval.

Infecțios înfrângere curcanii necesită numirea de antibiotice care au o gamă largă de efecte asupra agenților patogeni din diferite clase. Cele mai utilizate sunt grupul de medicamente tetraciclină, cum ar fi furazolidina sau Lozeval. Ei luptă nu numai cu infecțiile, ci și cu virușii. Pe lângă tratament, aceste fonduri sunt indicate pentru utilizare profilactică. Lozeval este un medicament mai puțin toxic și tinde să crească funcțiile de protecție ale corpului puilor.

Medicina LozevalAntibiotic Lozeval produs în stare lichidă pentru administrare orală cu alimente. De asemenea, este indicat pentru uz extern în bolile de piele. Se folosește de obicei timp de cel puțin 5 zile la rând în doze prescrise de un medic veterinar. Dacă nu este posibil să invitați un medic, puteți utiliza instrucțiunile pentru a determina doza. În cazul leziunilor bacteriene, se arată că puii de curcan folosesc medicamentul cu furaje, 1 ml la 10 kg de greutate corporală. Dacă există pustule pe piele, atunci puteți lubrifia zonele afectate cu Lozeval de până la 2 ori pe zi.

Acest medicament a fost testat și nu a prezentat efecte secundare, prin urmare, dacă începeți să îl luați imediat când diagnosticul este pus, atunci tratamentul oferă întotdeauna un efect de vindecare pentru febra paratifoidă și pulloroză. Principalul lucru este să nu depășești dozele.

Măsuri preventive pentru prevenirea bolilor la curcani

Dacă urmați toate regulile pentru hrănirea și creșterea curcanilor, atunci este posibil să nu întâlniți boli ale puiilor. Sunt luate în considerare măsuri preventive importante la creșterea puilor de curcan ca urmare a:

 • asigurarea unei diete complete care să includă numai alimente de înaltă calitate și excluderea furajelor și a boabelor alterate cu mucegai;
 • Medic veterinarasigurând condițiile corecte de păstrare, curcanilor nu le place umezeala și curenții de aer, astfel încât trebuie constant să schimbe așternutul și să le păstreze în camere uscate;
 • efectuarea tratamentului preliminar și dezinfectarea crescătoriei de păsări înainte de așezarea păsărilor acolo;
 • curățarea în timp util a rezervoarelor pentru hrănirea și consumul de curcani;
 • creșterea puilor trebuie efectuată la distanță de adulți și alte păsări.

Cel mai important punct în creșterea curcanilor este monitorizarea și observarea constantă a puilor. Dacă se observă brusc anomalii în dezvoltare, atunci tratamentul trebuie început urgent.

Vitaminoterapia

Pentru creșterea și dezvoltarea completă a curcanilor, acestea trebuie hrănite. vitamine. Acest lucru le va întări sistemul imunitar și îi va ajuta să se formeze pe deplin. Pentru ca puii de curcan să crească sănătoși, au nevoie de un aport suficient de vitamine din grupele A, E. Și cea mai utilă vitamină este D, deoarece datorită acesteia se formează țesut osos.

Grupa B este benefică și pentru curcani. Aceste vitamine sunt implicate în formarea tuturor organelor și sistemelor. Complexele de vitamine pot fi amestecate independent în furaje și cel mai bine este să achiziționați alimente complementare cu vitamine. Acest lucru va fi mai util și mai economic..

În primele zile ale vieții unui curcan, este important îmbogăţi energia lor, de aceea este foarte util să le oferim o soluție de glucoză cu acid ascorbic.

O altă măsură preventivă populară este vaccinarea. Vaccinurile conțin agenți patogeni cunoscuți care produc anticorpi împotriva bolilor, ceea ce crește statutul imun al păsărilor față de un agent patogen specific. Vaccinurile se administrează împotriva bolilor mortale, cum ar fi tulburarea, micoplasma, boala Marek și Newcastle.

Dacă puii nu ar fi vaccinat, atunci nu există nici un remediu pentru bolile de mai sus. În caz de boală, curcanii sunt uciși și eliminați.

Desigur, la creșterea puilor de curcan, pot apărea diverse anomalii de sănătate, dar este mai bine să preveniți problema decât să tratați patologia. Prin urmare, măsurile preventive și alimentația adecvată trebuie urmate cu atenție. Iar pasărea va crește sănătoasă și își va încânta stăpânii.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Totul despre bolile, semnele și tratamentul păsărilor de curcan