Toate cele mai importante despre păstrarea papagalilor nobili acasă

Papagali nobiliAtunci când aleg un animal de companie, viitorii proprietari află de obicei caracteristicile rasei, subtilitățile meniului, înclinațiile și alte puncte importante. Și o astfel de alegere este un fel de compromis între capacitățile noastre și nevoile unui animal sau pasăre..

Dar, de asemenea, se întâmplă ca o persoană să fi observat din greșeală un reprezentant spectaculos al speciei, care era „în afara concurenței”, și imediat a fost concediat cu ideea de a avea doar un astfel de animal. Un frumos papagal nobil, cunoscut și sub numele de eclectus, apare adesea în această încarnare..

Aspect, caracter și abilități

Pasărea care a venit la noi din Australia și Oceania este izbitoare în aspect. Un corp de dimensiuni medii (35-40 cm) este bine dezvoltat și destul de ferm doborât: greutatea este cuprinsă între 360-450 g. Dar principalul lucru este o culoare neobișnuită, care este radical diferită la bărbați și femele..

Primele se disting prin culoarea lor verde ierboasă, cu o revărsare galbenă abia vizibilă la coroană. Coada scurtă a unei forme pătrate este de asemenea verde, cu o culoare albastră a penelor extreme (dedesubt este verde-galben). Penele laterale sunt roșii, iar penele de zbor sunt albastre, cu un decor verde la exterior.

Ciocul mascul poate fi multicolor: roșu sau portocaliu intercalat cu un vârf galben. Ochii sunt negri, gri și chiar visinici.Femela se distinge ușor de partener: tonul ei de bază va fi roșu, cu întunecarea de-a lungul spatelui și a aripilor. Cu acest fundal, abdomenul albastru închis și aceeași ceafă contrastează. Coada este roșie, ocazional cu pene galbene.

Important! Când comandați o pasăre din străinătate, asigurați-vă că întrebați din ce regiune va veni animalul de companie. Desigur, aflați cât de legală este achiziția - într-o serie de țări astfel de tranzacții sunt interzise..

De sus, penele de zbor sunt de asemenea roșii, în timp ce din interior sunt negre, iar pe cot, o bandă albastru-violet este complet vizibilă. Ciocul este negru, irisul ochiului este gălbuie. Acești băieți frumoși sunt foarte inteligenți și prietenoși cu oamenii. Crescătorii notează că eclectusul este capabil să se lege cu proprietarul nu mai rău decât un câine, deci au nevoie doar de comunicare..

Pe fondul colegilor lor hiperactivi, aceștia se disting printr-o dispoziție mai susținută, iar cei mai educați indivizi sunt chiar capabili să curețe jucării sau mâncare vărsată după ei - adevărata nobilime..

Probabil că veți fi interesat să citiți despre particularitățile păstrării papagalilor lori, cacadu, macaw, gri, cockatiel, kakapo, rosella, kakarik, kea, păsări iubitoare, călugări, și, ondulat, tobe, coliere și Amazoniană papagali.
Papagali nobili

Ele arată abilități remarcabile: prin copierea sunetelor auzite sau a vorbirii umane, le reproduc foarte exact. Cu cursuri obișnuite, stăpânesc cu ușurință cuvinte și fraze întregi (pe care le place să le pronunțe, așa cum se spune, la obiect).

În general, o adevărată descoperire pentru cei care au nevoie de un prieten cu pene. Cu toate acestea, începând o căutare a unei creșe sau a unui vânzător, mulți sunt confundați în varietatea de nume. Să ne oprim asupra acestui lucru mai detaliat.

Soiuri de eclectus

Dificultatea este că verde-roșu descris mai sus, care este, de asemenea, un exemplar nobil, la fel ca papagalii asemănători acestuia, este doar una dintre speciile unui întreg gen din Noble (Eclectus roratus). Da, acesta este cel mai popular soi, dar în zona noastră există alte linii conexe..

Știați? Ornitologii consideră papagalii patagonieni unul dintre cei mai zeloși colectivisti din lumea animală: o turmă de zeci de mii de indivizi pentru aceste păsări este de obicei cazul. A fost găsită odată o întreagă colonie de 70 de mii de papagali.

Papagali nobiliAcestea diferă doar prin mărime și prin detalii minore de culoare.. În magazinele domestice de animale de companie puteți găsi păsări, care, după „titlul familiei”, apar nume precum:

 • Roratus (la fel, cu repetare). Lungimea medie este de 35 cm cu o greutate de 370-420 g. O pată roșie este vizibilă pe sân, există pene gălbui la vârful cozii-Roratus
  Știați? Papagalii pot fi, de asemenea, stângaci - pentru a verifica acest lucru, trebuie doar să te uiți la ce labă pasărea ia mâncare mare.
 • Vosmaeri. 38-40 cm, 440-540 g. Pene violet deschis, a căror nuanță poate varia-Vosmaeri
 • Solomonensis. 32-34 cm, 380-430 g. În esență, aceasta este o copie oarecum redusă a liniei principale roșu-verzi, repetându-și complet culorile. Reprezentanții liniei Biaki sunt, de asemenea, potriviți pentru acești parametri.-Solomonensis
  Proprietarii de papagali trebuie cu siguranță să știe: ce să faci dacă papagalul se teme de tine, cum să înveți un papagal să vorbească, și, ce poate și ce nu poate fi hrănit papagalii.
 • Aruensis. Aceste păsări sunt mai mari: 37-40 cm lungime și 450-530 g sunt considerate norma. Diferențele externe, observăm o nuanță de smarald mai saturată a ceafei masculilor.-Aruensis
 • Riedeli. Corpul are 37-39 cm, cântărește 440-540 g. Prezintă pene roșii aprinse pe piept, iar galbene pe partea interioară a cozii. Bărbații au, de asemenea, o bandă largă galbenă, împodobind coada.-Riedeli
  Important! Datorită lipsei de experiență, papagalul nobil poate fi ușor confundat cu alte specii, inclusiv cu cele hibride. Pentru a achiziționa exact eclectus, căutați un specialist inteligent sau o creșă bine stabilită.
 • gigant macgillivrayi. Cea mai mare linie de papagali nobili. 40-45 cm, o coadă lungă și cel puțin 450 g de greutate inspiră respect (un exemplar bine îngrijit poate câștiga cu ușurință toate cele 600).Macgillivrayi

Această clasificare este standard, dar nu este general acceptată. Faptul este că ornitologii încă se ceartă despre câte specii are un anumit gen: unii susțin că există doar 6 dintre ele, în timp ce alții vorbesc despre 12-15. Dar doar cele enumerate sunt considerate „reale”.

Papagalii sunt păsări de reproducție foarte populare, dar acasă conțin și ele căprioară, canar, scatiu, crossbill și cioara neagra.

Cum să o alegi pe cea potrivită și cât costă un papagal

După ce ați hotărât ferm să obțineți un eclectus și să cumpărați, rețineți că o achiziție atât de delicată necesită cunoașterea unor nuanțe.

În primul rând, evaluați condițiile în care trăiesc puii - în mod ideal, acestea ar trebui să fie celule curate și să nu fie prea dens populate.Papagali nobiliDacă totul este bun din punct de vedere sanitar, puteți începe să alegeți o pasăre:

 • întrebați despre vârstă și dietă. Cel mai bine este să luați o pasăre de 1-1,5 luni, care a fost hrănită dintr-o lingură sau seringă;
 • vezi cum culoarea corespunde schemei de specii;
 • ar fi frumos să observi comportamentul. 10-15 minute sunt suficiente pentru a înțelege dacă papagalul este sănătos. Un eclectus flegmatic va reacționa la apariția unui străin cu un interes restrâns - va reînvia puțin, dar fără încântare violentă și alergând în jurul cuștii;
 • fii atent la pene. La persoanele sănătoase, capacul este neted, nu există îndoituri pe aripi și coadă;
 • ochii păsării trebuie să fie limpezi și necloriți, iar irisele trebuie să fie curate. Urmele clare ale descărcării sunt excluse;
 • nu uita de picioare. Starea lor poate fi văzută din felul în care merge papagalul: șchiopătând sau sărind prea des sugerează o vătămare. Același lucru este valabil și pentru cioc - bebelușilor cu pene le place să se agațe de ei cu diverse obiecte, care uneori se termină în răni;
 • vă puteți asigura în cele din urmă sănătatea viitorului animal de companie recurgând la o examinare din spate. Dacă este curat sub coadă și pene adiacente anusului nu s-au rătăcit într-o bucată umedă, atunci un astfel de exemplar poate fi luat fără teamă - stomacul este în ordine.
Papagali nobili

După cum puteți vedea, regulile sunt simple, dar eficiente. Dar dorința de a cumpăra un bărbat atât de frumos ca un papagal nobil poate răci puțin prețul. Pentru un pui, ei cer de la 630 $ la 900 $.

Această ordine de numere este explicată simplu: pasărea este exotică și pentru importul ei este necesară o listă întreagă de permise. Într-o creșă dovedită, puteți lua un pic mai ieftin, dar există riscul ca puii din primele generații, primiți de la părinți „importați”, să aibă o stare de sănătate precară.

Se pare că, pe lângă bani, cumpărarea necesită și cunoștințe considerabile în domeniul ornitologiei. Mulți oameni ies din situație vizitând vânzătorul în compania medicului veterinar - nu, dar totuși o plasă de siguranță.

Condiții de păstrare

Pentru ca un animal de companie atât de scump să se simtă cât mai confortabil, va trebui să îi creați un microclimat favorabil. În parte iluminat eclecturile sunt destul de nepretențioase: iluminatul artificial, cuplat cu iluminatul natural, trebuie să intre în cușcă cel puțin 12 (în mod ideal 14) ore pe zi, după care locuința este pur și simplu acoperită.Papagali nobiliCu toate acestea, tolerează bine umbra deschisă (în natură, papagalii trăiesc pe ramuri puternice), în timp ce lumina directă a soarelui este contraindicată.

Într-o zi călduroasă de vară, puteți scoate cușca afară, asigurându-vă că nu există curenți de aer. Pentru o specie termofilă, este extrem de important regim de temperatură sub formă de stabil +20 ° С. Este permisă o scădere pe termen scurt la + 17 ... + 18 ° С, dar este mai bine să nu abuzăm de ea.

Aer. Desigur, nici un tiraj plus umiditate acceptabilă în intervalul 55-65%. Vara, pasărea este îndepărtată de aparatele de aer condiționat care funcționează, iar iarna - de la baterii. În sezonul rece, un umidificator de uz casnic vine la îndemână..

Important! Eclectus le place să se joace cu copiii. Asigurați-vă că bebelușul nu provoacă pasărea și nu îl ciocănește (aceste senzații sunt neplăcute chiar și pentru un adult).
O condiție prealabilă va fi zilnic zbor și plimbă câteva ore. Căutați obiecte grele sau ascuțite pe rafturile sau marginea mesei care ar putea interesa sau, mai rău, să rănească pasărea.Papagali nobiliDe asemenea, este recomandabil să controlați prezența altor animale de companie - este puțin probabil ca un papagal curios să afecteze pisica, limitându-se la examinarea acesteia. La rândul său, pisica poate vedea o țintă strălucitoare la o pasăre oarecum lentă..

Cum să alegi o casă pentru un papagal

Chiar înainte de cumpărare, trebuie să achiziționați un „apartament” adecvat, care să fie confortabil pentru animalul dvs. de companie. Selecția unei voliere începe de obicei cu aflarea mărimii acesteia.

Dimensiuni și formă

Dimensiunile optime ale cuștii pentru o pasăre arată ca 70x45x60-70. În ceea ce privește forma, nu există dificultăți deosebite - un produs dreptunghiular destul de solid, cu tavan glisant. Este bine dacă setul vine cu un palet neted de plastic care poate fi îndepărtat cu ușurință pentru curățare și fixat în siguranță după el.

Ținând lada în mâini, asigurați-vă că examinați toate tijele pentru fiabilitatea fixării lor. Pentru un papagal relativ calm, este potrivit un gard vertical convențional din oțel inoxidabil, lansat cu un interval de 1,5-2 cm.Colivie papagal

Știați? Cacatul a apărut pe planetă înaintea oamenilor: oamenii de știință numesc data acum 20 de milioane de ani.

Există încă o nuanță aici - tijele ar trebui să fie nu numai uniforme, ci și, dacă este posibil, nevopsite (un papagal cu cioc puternic este capabil să rupă vopseaua, în timp ce o înghite).

Amenajarea celulei

Decorarea locuinței unei păsări este determinată de obiceiurile locuitorului ei. De cele mai multe ori într-o cușcă, eclecturile petrec pe un biban. Adică, alimentatoarele pentru hrană uscată și umedă, precum și un băutor, vor fi articulate - acestea sunt atașate la aproximativ același nivel cu ramura preferată a papagalului..

Sunt necesare stinghii netede (pentru astfel de scopuri este mai bine să luați spații libere din speciile lor de pomi fructiferi) și scări. Inelele și bilele vor fi doar un plus - pasărea va avea ceva de făcut între zbor și somn. Dar aceeași distracție devine rapid plictisitoare, așa că încearcă să mute echipamentul sportiv cel puțin o dată pe săptămână, fără a uita să schimbe jucăriile.

Verifică Cele mai bune 10 rase de papagal vorbitor.
Un papagal îngrijit este foarte pasionat de procedurile de apă. Unii proprietari pun în interior o placă mare mare, căreia i se atribuie rolul unei băi. Este posibil să instalați o astfel de „piscină” numai în cazurile în care cușca este mult mai mare decât cea standard (altfel paletul se va transforma într-o baltă mare). Puteți ieși din poziție stropind pene cu apă caldă dintr-o sticlă de pulverizare.
Important! Dacă cușca existentă se află într-o stare „second-hand” și alte păsări au locuit deja acolo, asigurați-vă că ați dezinfectat toate colțurile și tijele (pentru o mai mare încredere, repetați procedura într-o zi).

Apropo, despre palet. Este căptușit cu hârtie groasă sau acoperit cu un strat subțire de umplutură neutră (astfel de produse sunt fără gust și inodor în toate magazinele pentru animale de companie).

Îngrijire, antrenament, jocuri

In termeni de plecând un oaspete luminos din Oceania practic nu se deosebește de speciile obișnuite, cum ar fi ondulat.Papagali într-o cușcă Principalul lucru este să-l păstrați curat:

 • schimbați zilnic mâncarea și apa, clătind bine alimentatoarele și vasul de băut;
 • o dată pe săptămână, se efectuează o curățare amănunțită: în timp ce animalul de companie zboară prin cameră, paletul, tijele și toate colțurile coliviei sunt spălate folosind produse moi și apoi uscate în aer proaspăt timp de câteva ore;
 • dezinfectarea este și mai eficientă, care se face la fiecare 3 luni. Toate suprafețele și colțurile sunt tratate cu o soluție (apă clocotită amestecată cu dioxid de carbon în concentrație scăzută). Difuzarea durează cel puțin o jumătate de zi.

Curățenia este cea care reprezintă partea leului din timpul alocat îngrijirii. Persoanele sănătoase nu cauzează de obicei probleme mari, cu excepția perioadei de toamnă-iarnă, când trebuie să vă confruntați cu deficiența de vitamine (dar mai multe despre asta mai jos).

Învățarea poate fi exprimată în „cursuri”, cum ar fi îmblânzirea sau reproducerea cuvintelor. Acestea sunt obiective destul de realiste, dar este necesară multă răbdare. Astfel de cursuri încep după ce puiul este obișnuit cu locuințe noi (de obicei durează 1-1,5 săptămâni).Totul începe cu un obicei - papagalul trebuie să înțeleagă cine este stăpânul său și să nu se teamă de el. Primele abordări nu vor fi altceva decât adunări lângă colivie. Văzând că pasărea nu se mai teme, puteți pune pe scurt o mână cu un tratament în cușcă.

Poate că piesa va fi apucată, iar papagalul se va strânge imediat în colț. Este în regulă - aceasta este o reacție normală. De-a lungul timpului, el va începe să mănânce direct din mâinile sale și, după ce se asigură de locația ta, îl va lăsa să se strângă.

Știați? Papagalii își denumesc puii.

S-a observat că eclectusele tinere sunt îmblânzite mult mai bine decât alte specii (inteligența naturală și prudența sunt afectate). De asemenea, ajută la memorarea cuvintelor și a frazelor întregi. Pentru ca un papagal nobil să vorbească, trebuie să pronunți cuvinte în funcție de situație. De exemplu, „vrei să mănânci” când te hrănești sau „vei merge” atunci când cușca este deschisă.

Au o gândire asociativă foarte dezvoltată și, cu repetări frecvente, este foarte probabil ca cea cu pene să înceapă să comunice. Mai mult decât atât, acestea nu vor fi cuvinte incoerente, ci destul de logice și până la punctul de spus fraze.PapagaliLa fel ca toți papagalii, aceste păsări adoră Joaca. Sunt fericiți să alerge după mingi sau pene legate de o frânghie, le place să arate schițe acrobatice pe stinghii și inele.

Nu este străin de vederea luminoasă a oceanului și mai multe activități intelectuale, cum ar fi ascultarea muzicii împreună cu proprietarul sau jocuri simple pentru inteligență rapidă (puneți inele de diferite dimensiuni pe o coloană sau colectați obiecte împrăștiate de același tip într-o grămadă).

Astfel de activități ar trebui să fie regulate - rămânând singur mult timp, un papagal inteligent cade în apatie.

Dietă

Meniul eclectus este oarecum diferit de dieta altor păsări. Fiziologia este de vină pentru acest lucru - reprezentanții acestui gen au un esofag mai lung (motiv pentru care la început se pare că animalul de companie este în permanență flămând).Hrănirea papagalului

Important! O pasăre nou cumpărată, odată ajunsă într-o casă nouă, va fi stresată timp de o săptămână sau două. Acest lucru se manifestă prin lipsa poftei de mâncare, unele letargii și chiar probleme cu scaunele. Dacă aceste simptome sunt observate după această perioadă, arătați puiul medicului veterinar.

Baza alimentelor este legumele moi și fructele cu ierburi:

 • morcovi și salată;
 • brocoli;
 • pere și mere;
 • mango și papaya;
 • fructe cu pietre (cireșe, piersici, caise);
 • pepeni și dovleac;
 • struguri;
 • aici puteți adăuga și porumb matur.

Toate aceste alimente oferă organismului fibre. Acestea sunt completate perfect de un amestec de cereale pe care îl puteți pregăti singur. Compoziția de hrișcă și orz perlat, orez și grâu s-a dovedit a fi cea mai bună..Papagalii mănâncăSunt pre-fierte, după care se adaugă un vârf de scorțișoară, puțină miere, alge și fructe de pădure (sau struguri).

Mulți sunt interesați de ceea ce să ofere unui pui în creștere să mănânce. În primele două luni, accentul este pus pe cereale moi sau umflături de ouă, suplimentate cu fructe precum banane sau piersici. De la 2 luni puteți trece la mâncare „pentru adulți”.

Un tratament special îl constituie ierburile proaspete, nucile (nucile și migdalele) și semințele precum meiul. Ele ajută la întărirea sistemului imunitar, dar aceste bunătăți sunt cel mai bine servite cu moderare, în special nucile..

Indiferent de vârstă, sunt strict interzise următoarele:

 • fructe de avocado;
 • formulări cu o abundență de arome (provoacă alergii);
 • hrană solidă (dar numai cu condiția aportului regulat).

Schema de hrănire prevede două mese pe zi. Dimineața, dați aproximativ 2/3 cană din amestecul moale, iar în a doua jumătate a zilei, adăugați 1/3 cană din amestecul uscat cu un mic adaos de fructe. Pentru persoanele cu vârsta sub un an, porumbul proaspăt este pregătit și între micul dejun și cină (un sfert de ureche este suficient).Papagal mănâncă

Știați? Printre indienii din epoca precolumbiană, papagalii erau considerați animale de companie blânde (ceva asemănător câinilor noștri).

Toamna și iarna, suplimentele de vitamine sunt utilizate în mod activ, a căror doză este ușor crescută în comparație cu sezonul cald. Pentru prevenirea generală, se adaugă cărbune activ zdrobit o dată pe săptămână (pentru animalele tinere - 1 g, pentru păsările adulte - câte 2 g).

Durata de viață și reproducere în captivitate

Eclectusurile strălucitoare și amuzante pot fi considerate ca o moștenire de familie - trăiesc în captivitate timp de 40 și chiar 50 de ani. Celor care se gândesc să îi creeze pe acești bărbați frumoși le va plăcea cu siguranță instinctul lor reproductiv pronunțat..

Deși longevitatea remarcabilă și-a pus amprenta asupra procesului de creștere: pubertatea apare doar cu 2,5-3 ani. Comportamentul în timpul sezonului de împerechere este, de asemenea, neobișnuit: spre deosebire de alți papagali, femelele și masculii din acest gen pot avea 2-3 parteneri.PapagaliO astfel de libertate de relații poate juca o glumă crudă cu proprietarul unui cuplu domesticit: este posibil ca animalele sale de companie să nu depășească niciodată comunicarea de vecinătate (o astfel de dezvoltare a evenimentelor nu este deloc neobișnuită).

Un semnal bun este activitatea crescută atât a indivizilor, cât și ciripitul prelungit, precum și cuibărirea activă a femelei. După ce ați auzit aceste sunete, trebuie să transferați păsările într-o incintă mai mare, pregătind în același timp un cuib (o cutie de 35x35x60 cu așternut de iarbă pe partea de jos este potrivită).

Dacă nu ați decis încă o poreclă pentru prietenul dvs. cu pene, vă recomandăm să vă familiarizați cu lista nume frumoase și originale pentru papagali.

Femela depune 2 ouă. După apariția ambreiajului, partenerul său este readus în cușca originală pentru a evita rănirea: în timpul incubației, pasărea devine foarte neliniștită și iritabilă.

După 4 săptămâni, apar pui goi, care vor crește cu puf până la sfârșitul primei luni de viață și, în cele din urmă, se vor apropia de 10-11 săptămâni. Aproximativ pentru aceeași perioadă (2,5 luni), primele încercări de a zbura cu o nouă întoarcere acasă cad. La atingerea a 3 luni, puii sunt considerați independenți.Pui

Important! În timpul reproducerii, umidificatorul este setat la 65-70%
Acum vă puteți imagina ce fel de pasăre este - un papagal eclectus și cum să distingeți reprezentanții unei familii nobile. Sperăm că aceste informații vor fi luate în considerare, iar cititorii noștri vor aborda în mod responsabil alegerea unui astfel de exotic. Mai multe momente vesele în fiecare zi!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Toate cele mai importante despre păstrarea papagalilor nobili acasă