Stil de viață al gândacului rinocer. Ce mănâncă un gândac rinocer?

Descrierea gândacului rinocerUimitorul gândac rinocer este una dintre cele mai comune specii de insecte de pe întreaga planetă. În prezent, știința cunoaște un număr de reprezentanți ai acestui grup..

Gândacul rinocer comun aparține familiei lamelare. Lungimea sa poate fi de până la 40 mm. Culoarea principală a individului este castanul închis. Picioarele din față ale gândacului rinocer sunt destinate doar săpăturilor. Insecta are spini și dinți pe picioarele din spate. Există mai mult de 1300 de specii în familie, reprezentând 170 de genuri.

Gândacul rinocer, la fel ca animalul cu același nume, are un comportament foarte lent și are o piele chitinoasă groasă care dă aspectul de armură.

Caracteristici ale insectelor

Aspectul gândacului rinocerPrincipala caracteristică distinctivă a gândacului este cornul său curbat pe cap. La femele, în loc de un astfel de corn, există un tubercul mic pe nas. În plus, femela se poate distinge prin mărimea corpului mai mic.. La gândacii rinocer există o altă caracteristică interesantă - culoarea lor depinde de mărimea insectei. Cu cât insecta este mai mare, cu atât va avea culoarea mai închisă.

Pe baza calculelor aerodinamice, gândacii rinocer nu ar trebui să zboare. În ciuda acestui fapt, insectele pot zbura pe distanțe lungi de până la 50 km. Mai mult, zborul lor este însoțit de un sunet caracteristic.

Cornul unei insecte este necesar pentru orientarea în spațiu și se distinge prin structura sa uimitoare.. Pentru diferite microparticule de corn rezistențele semiconductoare sunt caracteristice. Poate fi comparat cu un microcircuit creat de natură. Periile de păr de pe plăcile chitinoase inferioare pot fixa încărcătura electronică. De aceea, atunci când un gândac zburător atinge o persoană, puteți simți o descărcare electrică.

Unde locuiește insecta?

În ceea ce privește gama gândacului rinocer, acesta este foarte larg. Aceste insecte nu trăiesc doar în tundră. Insectele pot fi găsite în următoarele regiuni:

 • Nutriția gândacilor rinocerÎn nord-estul Turciei;
 • În Africa de Nord;
 • In Europa;
 • În Asia de Sud-Est;
 • În Caucaz;
 • În Ciscaucasia;
 • În nordul și estul Iranului.

Zece dintre toate sunt considerate cele mai frecvente. În țările CSI, puteți găsi trei tipuri, locuit de la taiga la deșerturi. În sălbăticie, gândacii rinoceri trăiesc în păduri de foioase și în stepele de pădure ale Europei. Cel mai adesea se așează pe gurile râurilor și de-a lungul văilor. Specia a fost remarcată și în sud-vestul Siberiei. În Asia de Sud, puteți găsi un rinocer de palmier gigant care dăunează cocotierului.

Stilul de viață al insectelor

Perioada de vară a gândacilor depinde de aria lor de acțiune. De regulă, durează din mai până la sfârșitul lunii iulie, în cazuri rare până la începutul toamnei. În timpul zilei, insectele se ascund pe pământ sau în crăpăturile scoarței copacilor.. Preferă mai multe salcii și stejari. Când se lasă amurgul, începe vara, care durează aproape întreaga noapte. Gândacii se adună de bună voie la sursele de lumină artificială.

Ce mănâncă gândacii rinocer? Sistemul digestiv al acestor insecte este atrofiat. Ceea ce mănâncă nu a fost studiat pe deplin de oamenii de știință. Unele date indică faptul că gândacii nu se hrănesc deloc, iar energia lor este generată de substanțe acumulate anterior. Alte dovezi sugerează că insectele se pot hrăni cu seva vegetală.

Reproducerea insectelor și larvelor

Gândacii rinocerului sunt insecte dioice, reproducerea lor se efectuează sexual. În ovarele femelelor se află ouă. Testiculele masculilor conțin lichid seminal.

După fertilizare, femela depune ouă în:

 • Cioturi putrede;
 • Gunoi;
 • Gunoi de grajd putrezit;
 • Trunchiuri de copaci;
 • Mormane de bărbierit.

Unde trăiesc gândacii rinoceruluiStadiul oului durează aproximativ o lună, după care apare larva. Larva gândacului rinocer care a ieșit din ou rămâne să trăiască în substrat. Larva se hrănește cu produse de descompunere organică timp de 3-4 ani. Gândacii își părăsesc casele doar la apus.

Larvele gândacilor rinocer capabil să dăuneze culturilor. Dacă astfel de larve sunt crescute într-o seră sau în seră, atunci nu va exista recoltă.

Utilizarea umană

Gândacul rinocer este capabil să ridice de 850 de ori greutatea sa. Au existat chiar și experimente în Japonia și China care au fost publicate. Experimentele au fost efectuate pe fotografierea la distanță a obiectelor folosind aceste insecte. Organizatorii experimentului au atașat videoclipuri în miniatură și camere de filmat la burta insectelor.

În plus, specialiștii au reușit să obțină controlul radio al gândacilor rinoceri în timpul zborului lor.. Oamenii de știință au reușit să poziționeze șase electrozi în mușchii și creierul insectelor. De asemenea, au furnizat un microcontroler, receptoare radio și baterii. Acest receptor a transmis un semnal către electrozi. Oamenii de știință spun că acești gândaci rinocer pot fi folosiți pentru a explora locuri greu accesibile pentru oameni..

Beneficiu și rău

După cum sa menționat mai devreme, gândacii rinocerului adoră să trăiască în gunoi de grajd. Această insectă este un îngrășământ natural al solului. Și acolo puteți găsi larve care mănâncă rădăcinile puieților tineri.. Cazuri cunoscute, când astfel de larve au luat masa pe sistemul rădăcină:

 • În struguri;
 • Trandafiri;
 • Lămâi.

Habitatul gândacului rinocerActivitatea de viață a gândacului rinocer este puțin înțeleasă. Există multe documentare, monografii și articole despre ele. Cu toate acestea, știința a făcut puține progrese în ceea ce privește studiul acestei specii..

Unii oameni păstrează gândacii rinocerului acasă ca animal exotic. Uneori, aceste specii de faună pot fi achiziționate de la magazinele de animale de companie. Cel mai adesea, bărbații sunt cumpărați, deoarece au un aspect mai atractiv în comparație cu femelele. Cu toate acestea, cumpărarea unui astfel de animal de companie, ar trebui să acordați atenție faptului că condițiile de păstrare a acestuia acasă ar trebui să fie cât mai apropiate de cele naturale. De asemenea, este necesar să știm că bărbații trăiesc doar câteva luni, deci nu sunt prea potriviți pentru rolul unui animal de companie, care diferă în speranța de viață.

Din păcate, numărul gândacilor rinoceri a început să scadă brusc din motive necunoscute. Informații precise cu privire la acest fapt nu au fost încă publicate. Dar unele speculații sugerează că acest lucru se datorează schimbărilor climatice..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Stil de viață al gândacului rinocer. Ce mănâncă un gândac rinocer?