Spider-goliath: descriere, caracteristici structurale, cum să te hrănești acasă

Goliat de păianjenOricine se teme de păianjeni și nu-i iubește, goliatul se va îngrozi cu siguranță.

Tarantula este cu adevărat cel mai mare păianjen din lume, ceea ce face mai ușor să facă față prăzilor mari, cum ar fi broaștele, rozătoarele mici și chiar păsările.

Cum arată acest prădător, unde este găsit, este posibil să-l ții acasă sau merită să te temi - vei afla din articol.

Aspect, culoare și dimensiune

Paianjenii Tarantula sunt o familie de arahnide numite Theraphosidae (așa-numitele „tarantule adevărate”), ai căror reprezentanți au fost botezați așa din cauza nuanțelor „primei cunoștințe”.

La sfârșitul secolului al XVIII-lea, unul dintre acești păianjeni a fost văzut mâncând colibri într-o pădure venezueleană și de atunci se crede de mult că se hrănesc exclusiv cu păsări. Ei bine, „goliat” este un nume neoficial dar răspândit pentru păianjenii tarantulei din specia Theraphosa blondi.

Verifică specii de păianjeni.

Reprezentanții acestei specii sunt considerați cei mai mari păianjeni de pe planetă, pentru care au fost numiți după celebrul personaj biblic, renumit pentru creșterea și puterea sa..

Dimensiunea medie a corpului unui goliat este de aproximativ 10 cm, dar împreună cu picioarele groase și păroase, un artropod poate ajunge la 28 cm. Indivizii de sex feminin sunt în mod tradițional mai mari decât „bărbații” lor și par mult mai masivi decât ei.Goliat de păianjenCuloarea corpului variază de la maro deschis la maro roșiatic. Corpul păianjenului în sine este reprezentat de cefalotorax și abdomen conectate între ele, acoperite cu un exoschelet chitinos dens.

Acesta servește ca o protecție fiabilă împotriva diferitelor leziuni și reține umezeala în organism, ceea ce este deosebit de important pentru speciile care trăiesc în zone aride. Capul și pieptul tarantulei sunt protejate de un scut-cadru, iar în fața sa sunt ochi (apropo, artropodul are 4 perechi de ele).

Organele tractului digestiv și ale sistemului reproductiv sunt situate în partea abdominală, la capătul căreia există apendicele arahnoide (2-6 perechi).

Știați? Cea mai mare dintre tarantulele găsite este Theraphosa blondi, a cărei întindere a membrelor a ajuns la 28 cm (a fost găsită în anii 60 ai secolului trecut). Cu toate acestea, el nu este singurul deținător al recordului în ceea ce privește mărimea.. Concurentul său este un păianjen din specia Heteropoda maxima, care are o întindere mare a membrelor (până la 35 cm), dar un corp mai mic..

Goliatul, ca și alți păianjeni, are 6 perechi de membre, dintre care 4 perechi sunt folosite pentru mișcare și două (chelicere și pedipalpi) pentru săparea găurilor și capturarea prăzii, sunt situate în față și au glande veninoase mici. Toate membrele sunt acoperite cu pilozitate aspră.

Video: despre păianjeni Goliath

Habitat, habitate și stil de viață

Păianjenul Goliat este originar din America de Sud. Se găsește în Brazilia, Venezuela, Guyana, preferând regiuni calde și umede cu mlaștini și hrană abundentă..

Tarantulele se așează în păduri de pădure, săpând mici găuri mici în pământ, sub rădăcinile copacilor și întărindu-le cu pânze de păianjen. Odată cu vârsta, stilul de viață al acestor păianjeni se poate schimba, dar nu semnificativ: ieșind din ouă în vizuini, rămân acolo aproape întreaga viață..

Știați? Cel mai rău dușman al păianjenului tarantulei în sălbăticie este păianjenul viespei, care este mai mic decât prada sa la 6–7 ori (cu picioarele îndreptate, dimensiunile sale nu depășesc 4 cm). Pentru oameni, acest artropod este sigur, dar goliatul poate ucide în câteva minute.
Goliații duc un stil de viață sedentar (aceasta este o caracteristică comună pentru toate speciile de tarantule): indivizii bine hrăniți pot rămâne în adăpostul lor câteva luni. Puteți identifica gaura păianjenului Goliath prin intrarea dens țesută.Goliat de păianjen

Ce mănâncă în sălbăticie

La fel ca multe alte specii ale congenerilor săi, păianjenul tarantula este un prădător, ceea ce este ușor de ghicit din nume..

Pe lângă păsările mici, dieta sa include de obicei:

 • diferite tipuri de gândaci (în zonele tropicale ajung la dimensiuni impresionante);
 • larvele zofobe;
 • păianjeni mai mici;
 • greieri;
 • vierme de masă;
 • broaște;
 • soparle mici (rare).
Important! Speciile lemnoase iubesc foarte mult muștele și greierii, dar gândacii și alte insecte sunt complet ignorate, lucru care ar trebui luat în considerare atunci când se reproduc la domiciliu.
Lungimea corpului prăzii ar trebui să fie puțin mai mică decât dimensiunea păianjenului, dar dacă un obiect potrivit este absent, prădătorul va fi saturat cu părțile găsite ale alimentelor enumerate..Hrană pentru păianjen Goliat

Reproducere și descendenți

Nu există probleme cu reproducerea păianjenului goliat în condiții naturale. În timpul sezonului de împerechere, bărbații sunt atrași de feromoni secretați de femeie și adesea mai mulți „reprezentanți ai sexului mai puternic” luptă pentru atenția unei tinere domnișoare.

Alegerea unei perechi depinde doar de femelă și, în această privință, este foarte solicitantă. După împerechere, masculii mor în câteva luni, iar femelele depun până la 200 de ouă (perioada de purtare este de 8 săptămâni).

În condiții normale, au nevoie de mai multă mâncare decât bărbații, dar de îndată ce apare o pungă de ouă, viitoarea mamă poate refuza complet mâncarea..

Bărbații ating maturitatea sexuală puțin mai devreme decât femelele, iar principalele semne de pregătire pentru reproducere sunt prezența „bulbilor” care apar pe pedipalpi (picioare) și cârlige pe picioarele din față.Goliat de păianjenIndivizii cu maturitate sexuală țes așa-numita „pânză de spermă”, după care o procesează cu lichid seminal. În timpul copulării, masculul ține chelicera feminină cu pedipalpii și cârligele sale, transferând sperma în corpul partenerului.

După un proces de succes, el părăsește rapid femela de teama să nu fie mâncat. După aproximativ 2 luni, sarcina se va încheia cu un cocon întârziat, care poate conține de la 50 la 200 de ouă (aceasta depinde de specia specifică de păianjen tarantula).

Aflați mai multe despre păianjeni tarantula.
Mama proaspăt bătută îl protejează timp de 1,5–2 luni, până când apar păianjeni mici (nimfe), lăsându-și adăpostul la câteva zile după „naștere”. De acum înainte, misiunea femeii este completă și se poate pregăti pentru următorul ciclu..

Otrăvitor sau nu

Toate speciile de păianjeni tarantula sunt otrăvitoare în felul lor și, dacă vorbim despre un reprezentant non-otrăvitor, atunci, cel mai probabil, ne referim la toxicitatea redusă a otrăvii sale. Pentru o persoană adultă și sănătoasă, mușcătura acestui artropod nu va putea face mult rău, dar animalele de companie mici pot muri.Goliat de păianjenÎn plus, goliatul este considerat periculos pentru copiii mici și pentru persoanele care suferă de reacții alergice la toxina eliberată cu otravă..

Important! Nu în toate cazurile, când un păianjen mușcă, se eliberează otravă, dar rămâne pe picioarele artropodului, motiv pentru care orice contact cu acesta trebuie efectuat cu mănuși. Alergia duce de obicei la mâncărime severă, arsură și slăbiciune generală.

Conținut de acasă

În zilele noastre, animalele exotice se găsesc din ce în ce mai mult în clădirile rezidențiale, jucând rolul animalelor de companie. Păianjenul tarantulei este una dintre acele specii care se înrădăcinează perfect lângă oameni, dar numai cu o atitudine responsabilă față de ei.

Alegerea și amenajarea unei case

Primul lucru de luat în considerare înainte de a cumpăra un goliat este amenajarea unei case separate pentru acesta, iar dacă intenționați să aveți un cuplu, atunci ar trebui să existe două terarii..

Video: amenajarea unui terariu pentru un păianjen tarantulPăianjenii Tarantula nu trebuie ținuți în grupuri, deoarece sunt agresivi unul față de celălalt. Durata de viață a femelelor este mai lungă, dar masculii au o culoare mai strălucitoare, datorită cărora sunt aleși mai des.

Indiferent de sexul pe care îl preferați, cerințele pentru terariu rămân aceleași:

 • trebuie să fie din plexiglas durabil;
 • dimensiunile rezervorului ar trebui să fie de câteva ori mai mari decât parametrii locuitorului său (împreună cu picioarele) și este mai bine ca acestea să fie containere cubice: de exemplu, 20x20x20 sau 30x30x30 cm;
 • capacul terariului trebuie să aibă orificii de ventilație cu diametrul de 2-3 mm și să adere bine la rezervor (astfel încât păianjenul să nu poată ieși);
 • la auto-fabricare, este recomandabil să utilizați un material de etanșare din silicon.

Merită să acordați atenție amenajării spațiului intern al rezervorului. Dacă urmează să cumpărați locuitori terestri care se așează în vizuini, va trebui să turnați un strat de sol de 15 centimetri în terariu, care să ofere păianjenului condiții cât mai apropiate de cele naturale.

Puteți acoperi fundul cu mai puțin sol, dar apoi trebuie să plasați obiecte suplimentare în terariu care servesc drept adăpost pentru goliat.Goliat de păianjenAcestea pot fi părți ale unui ghiveci pentru un ghiveci de flori, lemn de drift elegant sau articole decorative speciale cumpărate la un magazin de animale de companie. Umplutura de nucă de cocos (coajă de nucă de cocos mărunțită), care este vândută în același magazin de animale de companie, este ideală pentru rolul de substrat..

Condițiile necesare

Paianjenul tarantula este un locuitor tropical, ceea ce înseamnă că acasă trebuie să creeze condițiile adecvate cât mai aproape posibil de habitatul său natural.

Important! Dacă este posibil, merită să achiziționați un dispozitiv special dintr-un magazin de hardware care va măsura temperatura și umiditatea într-un rezervor cu un păianjen. Deci, puteți ajusta prompt indicatorii la valorile necesare..

Având în vedere acest lucru, ar trebui să ne concentrăm pe următorii indicatori:

 • umiditate în terariu - 75-90% (dacă este necesar, puteți umezi pereții interiori ai rezervorului dintr-o sticlă de pulverizare, asigurați-vă că instalați un băutor cu o suprafață mare în interior - umiditatea redusă a aerului provoacă probleme cu vărsarea);
 • temperatura - opțiunea ideală este de 28-30 ° C, dar sunt acceptabile și valori mai mici în intervalul 24-25 ° C (dacă temperatura camerei rămâne stabilă, va trebui să utilizați un încălzitor, fără a uita că temperatura ascuțită sare cu modificări de 7-10 ° C poate ucide animalele de companie);
 • iluminat - poate fi minim, iar terariul în sine este mai bine plasat într-un loc umbrit (Goliatul este un locuitor de noapte și va experimenta stresul la lumină puternică).
Goliat de păianjen

Hrănire

Știți deja ce mănâncă păianjenul tarantula în habitatul său natural, dar acasă este foarte dificil să-și găsească dieta obișnuită. Puteți înlocui unele dintre componentele sale cu furaje gata făcute de la un magazin de animale de companie, iar în timpul verii, adăugați în meniu omizi, muște și lăcuste..

Printre produsele din magazinul pentru animale de companie, ar trebui să acordați atenție:

 • broaște;
 • viermi de masă;
 • lăcuste;
 • reptile mici;
 • zofobuze;
 • gândaci de marmură (una dintre deliciile preferate ale lui Goliat).

Este mai bine să nu dați păianjenului carne și produse din carne familiare pentru masa umană, deoarece acest lucru poate duce la indigestie și chiar la moartea animalului de companie..

Vă recomandăm să vă familiarizați cu caracteristicile păstrării unor păianjeni precum păianjen de lup, tarantula și vaduva Neagra.

Apa din terariu se schimbă la fiecare 1-2 zile și este recomandabil să îndepărtați resturile de mâncare imediat după masa păianjenului. Un mic dejun consistent poate fi suficient pentru un goliat timp de câteva zile sau chiar o săptămână - cu toate acestea, persoanele tinere nu trebuie hrănite mai puțin de o dată la 2-3 zile.Spider Goliath mănâncă

Curățarea terariului

Pentru ca tarantula să rămână întotdeauna sănătoasă și de bună dispoziție, trebuie pur și simplu să se asigure că terariul este curat. Curățarea standard a rezervorului este de a îndepărta produsele alimentare și deșeurile de pe păianjen, dar folosind întotdeauna o pensetă lungă și mănuși de protecție.

Acest lucru este valabil mai ales în cazurile în care goliatul nu este obișnuit cu mâinile și are un caracter rău. Curățarea mică se poate face o dată pe săptămână, dar la fiecare 3-4 luni va trebui să faceți o curățare completă a terariului, cu înlocuirea stratului de așternut..

Important! Mănușile trebuie purtate pentru contactul cu orice suprafață care poate avea urme de venin de tarantulă. Acest lucru va ajuta la prevenirea mâncărimii și arderii pielii din cauza unei reacții alergice locale..

La curățare, păianjenul trebuie transplantat într-un terariu temporar sau într-un alt rezervor mic, cu pereți transparenți..

Așadar, păstrarea unui păianjen tarantula acasă este destul de posibilă, dar foarte supărătoare. Unii proprietari vorbesc despre posibilitatea de a antrena un goliat, dar în orice caz, nu uitați că acesta este un animal sălbatic și comportamentul său poate fi imprevizibil..Goliat de păianjenRămâneți atent și respectați întotdeauna regulile de siguranță atunci când aveți de-a face cu un astfel de animal de companie.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Spider-goliath: descriere, caracteristici structurale, cum să te hrănești acasă