Cum arată gândacul comun al ursului?

MedvedkaO persoană care vede un urs pentru prima dată se învârte invariabil de dezgust. Această insectă arată atât de neobișnuită și nefirească. Poate că autorii filmelor de la Hollywood, creându-și monștrii, sunt inspirați de aspectul ursului. Cu toate acestea, acesta nu este un produs al răului, ci o creatură obișnuită care și-a primit aspectul neobișnuit datorită condițiilor de viață și stilului de viață..

Această insectă este bine cunoscută grădinarilor cu experiență. Și acest lucru nu este surprinzător, deoarece ursul este un dăunător care poate provoca daune semnificative aproape tuturor culturilor de grădină. Prin urmare, va fi util pentru începătorii în grădinărit să afle mai multe despre aceasta..

Cine este ursul?

Medvedka este o insectă de vizuină mare, Ortoptera. În condițiile noastre climatice, cel mai adesea se poate găsi Gryllotalpidae gryllotalpa sau varză. Acest tip de urs în Europa nu se găsește doar în Finlanda și Norvegia. În toate celelalte țări europene, acest dăunător se simte grozav.

Insecta urs trăiește în principal sub pământ. Ajunge doar la suprafață in intuneric. În timpul iernii reci, insecta intră în pământ la o adâncime de peste 2 metri. Cu toate acestea, dacă există o grămadă caldă de compost în apropiere, insecta preferă să ierneze în ea..

Medvedka este omnivor și, prin urmare, reprezintă o amenințare serioasă pentru grădinari. Nu mănâncă doar sfeclă, morcovi și cartofi.

Cum arată un ursCorpul gândacului ursului are o formă cilindrică a corpului. Lungimea sa nu depășește 5 cm. Membrele insectei arată ca omoplați mici. Datorită lor, gândacul se cufundă cu ușurință în pământ..

În ciuda faptului că dăunătorul își petrece cea mai mare parte a vieții sub pământ, are aripi pe care le folosește cu îndemânare atunci când este necesar. Această nevoie vine în timpul sezonului de reproducere. În acest moment, masculii și femelele se ridică la suprafață și zboară pe distanțe mari pentru a se împerechea..

Există o mulțime de specii de urși. Unii dintre ei sunt vegetarieni complet, alții preferă să mănânce orice mâncare găsesc. Anumite specii de dăunători sunt prădători complet.

Puii de urs masculi cântă în timpul sezonului de împerechere. Cu ajutorul găurilor speciale de la suprafață, acestea emit un ton pur care, cu puțină modulație, se transformă într-un ciripit neobișnuit. Cu aceste sunete, masculii atrag femelele.

Medvedok este evaluat diferit în întreaga lume. În Europa, oamenii recunosc fără echivoc această insectă ca un dăunător. Dar în Zambia, locuitorii locali consideră acest dăunător un simbol al norocului. În regiunile aride din America Latină, această insectă este apreciată pentru capacitatea sa de a prezice ploaia.. Există țări în care se mănâncă ursul.

Cum arată un urs?

Această insectă are un aspect diferit de orice altă insectă de pe planetă..

 • Ursul comun are un corp cilindric cu o lungime de 3,2 până la 3,5 cm. Pe suprafața sa sunt mici fire de păr. Există o mulțime de ele, așa că creează o acoperire densă și mobilă care facilitează deplasarea insectei în subteran..
 • Capul cu membrele anterioare și pieptul au o coajă destul de puternică, dar abdomenul insectei este foarte moale.
 • Antenele asemănătoare firului și o pereche de ochi mici sunt clar vizibile pe cap..
 • La o inspecție mai atentă a ursului, puteți vedea 2 perechi de aripi. Sunt pliate peste abdomen. La majoritatea speciilor de urși, aripile din față sunt rotunde și mici. Aripile posterioare sunt mari și, prin urmare, se extind dincolo de marginea abdomenului. Doar un număr mic de specii de urși au aripi posterioare mici. Din această cauză, insectele nu se pot mișca prin aer..
 • Membrele anterioare ale ursului sunt concepute pentru săparea pământului. Pentru mișcarea normală, insecta își folosește picioarele din spate, asemănătoare cu picioarele gândacului. Cu toate acestea, dacă vă uitați la structura lor, puteți vedea că acestea sunt mai adaptate pentru a împinge solul decât pentru a se deplasa..

Larvele ursului diferă puțin în exterior de insectele adulte. Diferența constă doar în absența aripilor și a organelor genitale..

Cum se înalță ursul?

Reproducerea unui ursPerioada de împerechere pentru aceste insecte începe în luna mai și durează până la debutul vremii reci. Sezonul de împerechere este însoțit de cântarea melodioasă a masculilor. Femelele, după ce au auzit aceste sunete, ies din vizuini noaptea și zboară pentru a întâlni masculii. Mai mult, pot parcurge o distanță de până la 8 km.

Trebuie remarcat faptul că masculii nu cântă întotdeauna, atrăgând femelele pentru împerechere. Uneori pot apela femele pentru a indica cel mai bun loc pentru depunerea ouălor..

După fertilizare, femela începe să construiască un cuib. Cel mai adesea este situat puțin adânc: 5-15 cm. Adâncimea cuibului depinde de tipul de sol.

În cuibul construit, femela depune ouă la 2 săptămâni după împerechere. Nu mai mult de 60 de piese la un moment dat. Fiecare ou nu are mai mult de 1 mm.

Larvele ies din ouă în decurs de 2 săptămâni. Aceasta este a doua etapă a dezvoltării insectelor. Există 4 dintre ele:

 • ou;
 • larvă;
 • nimfă;
 • imago.

În fiecare etapă, dăunătorul suferă metamorfoze incomplete..

Larva inițial nu arată prea mult ca un adult. Cu toate acestea, după ce a trecut prin 10 mutări, aspectul său se apropie de cel al unei insecte adulte..

Larva intră literalmente în stadiul nimfei la câteva zile după ieșirea din ou. Nimfele trebuie să mănânce mult pentru a intra în etapa adultă. Acestea ajung în ultimii doi ani. Urșii sunt considerați adulți care au trecut prin toate ciclurile de năpârlire și au organe genitale..

Întregul ciclu de viață al acestei insecte nu depășește 5 ani..

Stilul de viață Medvedka

Stilul de viață MedvedkaEste foarte greu să găsești un urs în timpul zilei. Faptul este că este o insectă nocturnă. În timpul zilei, se ascunde sub suprafața solului. Dacă oamenii văd acești dăunători, este mai ales în luna mai. În acest moment, insectele se împerechează și, în consecință, apar mai des pe suprafața solului..

Urșii obișnuiți trăiesc la o adâncime de 20 cm. Iarna se pot îngropa sub nivelul de îngheț al solului. Dar cu prima ocazie se mută în grămezi calde de gunoi de grajd și compost.

Subteran, acești dăunători construiesc numeroase pasaje prin care pot comunica cu alte insecte. Pentru a comunica, ei folosesc sunete similare cu ciripitul unei lăcuste. Adevărat, este mult mai tare. Uneori oamenii confundă ciripitul unui urs cu cântecul unui greier. În același timp, nici nu își dau seama că aud cântecul ursului, care poate fi la o distanță de 600 de metri.

Aceste insecte ciripesc nu numai noaptea, ci și ziua. Cu toate acestea, produc sunete mai puțin intense. Acest lucru se explică prin faptul că insectele se tem de atacurile păsărilor, care își pot determina cu ușurință poziția prin sunet.

Ce mănâncă ursul?

Majoritatea speciilor acestui dăunător se hrănesc cu alimente vegetale. Mai mult, preferă plantele cultivate care cresc în grădini. Ei distrug de bunăvoie rădăcinile, mănâncă rădăcinile răsadurilor. Cu toate acestea, mulți biologi sunt înclinați să creadă că aceste insecte trec la hrana animalelor cu prima ocazie. Adică, în esență, urșii sunt prădători și sunt fericiți să distrugă astfel de animale:

 • viermi;
 • larvele altor insecte;
 • alți gândaci și păianjeni.

Ce mănâncă ursulDacă urșii sunt mai prădători decât vegetarienii, de ce distrug rădăcinile? Potrivit cercetătorilor, plantele cultivate se găsesc pur și simplu pe calea acestei insecte și își roade drumul în ele. Această versiune este susținută de faptul că urșii se simt minunat pe malurile râurilor, unde nu există plante cultivate.

Această insectă reprezintă o amenințare pentru răsaduri, cu preferințele sale alimentare? Categoric da. Chiar dacă insecta nu mănâncă rădăcinile răsadurilor, pur și simplu roade un pasaj prin ele atunci când sunt în calea sa.

În ceea ce privește larvele insectelor, acestea au un aparat de roșit insuficient de puternic. El nu poate face față culturilor de rădăcini, dar acestea mănâncă rădăcinile plantelor cu mare plăcere..

Există vreun beneficiu de la un urs?

Cu siguranță acolo.

 1. Săpând pasaje, aceste insecte îmbunătățesc saturația solului cu aer, ceea ce are un efect pozitiv asupra compoziției microbiene a solului..
 2. Medvedok poate fi consumat. În Asia, acestea sunt chiar considerate delicatese..
 3. Acești dăunători sunt foarte iubitori de pescari. Insectele ciugulesc perfect: somn, burbot, mreana și chub.
 4. Medvedok este utilizat pentru prepararea preparatelor de medicină tradițională care ajută bine la tuberculoză.
 5. Această insectă, fiind un prădător, reduce populația altor insecte, oferind astfel parțial protecție plantelor cultivate.

Se pare că ursul are nu numai aspecte negative, ci și pozitive..

Dușmani naturali

Medvedka este o mâncare de bun venit pentru multe animale și păsări. Aceste insecte nu se deranjează să mănânce:

 • diverse păsări;
 • șopârle și broaște râioase;
 • alunițe;
 • pisici domestice și sălbatice;
 • șoareci mari și șobolani;
 • păianjeni.

Urșii sunt afectați de diferite boli fungice. De asemenea, sunt atacați de căpușe.

Viespile la sol vânează aceste insecte pentru a depune ouăle în ele. După apariția larvelor de viespe, ursul moare rapid. Micii paraziți beau toate sucurile din el.

Cum poate proteja un grădinar împotriva acestui dăunător?

Oamenii au încercat mult timp să lupte împotriva acestei insecte, dar au câștigat doar victorii locale.

Cel mai bine este să nu lupți împotriva acestui dăunător, ci să previi apariția acestuia în țară.. Următoarele măsuri preventive vor ajuta grădinarul:

 • trebuie să pună lucrurile în ordine cu depozitarea compostului și a gunoiului de grajd. Nu le puteți lăsa în grămezi pe pământ. Un urs se va urca imediat acolo. Toate gunoiul de grajd și compostul trebuie depozitate în cutii și lăzi din lemn;
 • toamna, trebuie să împrăștiați gunoiul de grajd în mici grămezi pe tot terenul. Și lăsați până la primul îngheț. După aceea, trebuie să dezgropați pământul împreună cu gunoiul de grajd. Drept urmare, dăunătorii aflați acolo pentru iarnă vor muri;
 • acestei insecte nu-i plac anumite mirosuri. De exemplu, urșii nu strică niciodată rujeola păsărilor. Această plantă produce substanțe care resping dăunătorii. De asemenea, puteți planta gălbenele și gălbenele în grădină, apoi insectele vor părăsi locul.

Cum să previi apariția unui ursDacă prevenirea nu ajută, atunci pot fi folosite capcane testate în timp. Nu este dificil să le faci, dar în același timp funcționează corect. Următoarele capcane sunt considerate cele mai eficiente:

 1. Borcan de sticlă. Trebuie să fie îngropat de-a lungul tunelului, săpat de insecte. Dăunătorul va trece prin tunel și va cădea în borcan, dar el nu va putea alege din acesta. Pentru a face insecta mai activă în borcan, puteți să turnați puțină apă acolo sau să ungeți suprafața interioară cu miere;
 2. sticla de bere. Este construit după cum urmează: o sticlă cu rămășițele unei băuturi beat este îngropată în pământ într-un unghi, astfel încât gâtul să iasă deasupra intrării în tunel. Dăunătorul trebuie să poată pătrunde în interior;
 3. groapă de gunoi de grajd. În toamnă, trebuie să săpați mai multe găuri pe site și să le umpleți cu compost. Când vine frigul, compostul este îndepărtat din găuri împreună cu insectele.

În cele din urmă, puteți încerca să faceți față acestui dăunător cu substanțe chimice. Acum aproximativ 50 de ani, boabele fierte înmuiate în DDT sau un produs erau folosite pentru a combate un dăunător "Karbofos". Otrava a fost călcată la intrările în găurile insectelor.

Acestea au fost metode foarte eficiente de control, dar astăzi sunt interzise din cauza toxicității ridicate a substanțelor chimice utilizate. Acum luptă împotriva dăunătorului cu alte mijloace:

 1. "Otomed". Acest preparat este un amestec de diverși extracte de plante. Insecta fuge de acest amestec;
 2. "Boverin". Acesta este un pesticid biologic care distruge nu numai ursul, ci și alți dăunători de insecte;
 3. Steinernema scapterisci. Este un nematod parazit. Afectează ursul și distruge complet populația lor într-o zonă limitată. Avantajul acestei metode este că nematodul rămâne mult timp în grădină, împiedicând sosirea ursului din exterior. Steinernema scapterisci nu prezintă niciun pericol pentru oameni și animale de companie.

Mai sunt încă una metoda neconvențională: Instalați hrănitoare pentru păsări pe site. Vânătorii cu pene vor păzi locul, vânând ursul. Dar aici trebuie să fii pregătit pentru faptul că păsările mănâncă fructe care cresc în grădină.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum arată gândacul comun al ursului?