5 Etape de rabie la câini și pericolul virusului pentru oameni

Rabia la câini

În articol voi vorbi despre boala rabiei la câini, cauzele, formele și simptomele acesteia, consecințele și posibilul pericol pentru oameni, vaccinarea. Voi descrie metodele de diagnostic și vă voi spune cum să înțelegeți și să testați un animal rabid. Iată măsurile preventive pentru prevenirea bolii. Și vă voi spune, de asemenea, cum vă puteți infecta.

Rabia este o boală infecțioasă mortală cauzată de virusul rabiei care provoacă inflamații și disfuncții în creierul animalelor..

Grupul de risc și căile de transmisie

Grupul de risc pentru contractarea virusului include câini de orice rasă:

  • nevaccinat;
  • în contact cu animale netestate;
  • plimbare în locuri unde se adună câinii vagabonzi;
  • mergând necontrolat în centura pădurii.
Boala se transmite prin saliva unui animal infectat prin mușcătură sau prin contactul cu rănile deschise.

Cauzele bolii la câini

Cauza bolii este intrarea virusului rabiei în sângele câinelui..

Un animal de companie poate fi infectat de un animal bolnav dacă este mușcat. În acest caz, virusul, care a pătruns în sânge din saliva purtătorului bolii, se răspândește rapid în corpul animalului. Ajungând la celulele creierului, le afectează și provoacă daune ireversibile, ceea ce duce la moarte.

Rabia se transmite prin mușcătura unui câine bolnav
Rabia se transmite prin mușcătura unui câine bolnav

Simptome, semne și perioadă de incubație a bolii primare

Perioada de incubație poate dura până la trei luni.

În saliva câinelui, virusul este detectat prin teste de laborator cu 10 zile înainte de apariția primelor simptome ale bolii..

Simptomele rabiei depind de forma sa:

  1. Exuberant. Durează de la 5 la 10 zile. În primele trei zile, apare o stare de apatie și câinele slăbește. Încearcă să se ascundă de toată lumea într-un loc retras sau, dimpotrivă, are o nevoie constantă de afecțiune. În această perioadă sunt caracteristice salivația excesivă, mișcările de înghițire afectate. Această etapă se numește prodromal. În următoarele trei zile, animalul devine agresiv și amărât, mușcă și apucă obiectele din jur cu gura. Poate ataca proprietarul. Câinele mușcă atât de tare în tot ce i se întâmplă, încât îi poate rupe maxilarul. Unul dintre simptome este și salivația abundentă, poate fi spumoasă. Fotofobia, crampele musculare, febra, frisoanele, convulsiile pot apărea și în această perioadă. Această etapă se numește maniacală. În plus, câinele are o încălcare a mișcărilor de înghițire și paralizie a membrelor. Temperatura corpului crește la 41 de grade. Câinele este speriat și epuizat. Corneea ochilor devine tulbure, limba cade, maxilarul cade. Câinele cade în comă și moare. Stadiul se numește paralitic.
  2. Liniște. Are manifestări comportamentale atipice pentru rabie și se caracterizează prin absența unei agresiuni pronunțate. Animalul de companie, dimpotrivă, devine exagerat de afectuos, ține literalmente pasul cu proprietarul și îl linge în mod constant. Se manifestă prin salivare crescută și paralizie treptată a faringelui, maxilarului inferior și membrelor posterioare. Devine dificil pentru câine să înghită, instabilitatea mersului este exprimată, este posibil să mănânce obiecte necomestibile. Câinele este speriat, ascunzându-se de toți stimulii (sunet, lumină). Respirația devine dificilă, apare respirația șuierătoare, lătratul este înlocuit de un urlet.
  3. Returnabil. Se diferențiază prin faptul că, în cursul bolii, apar mai întâi simptome caracteristice, apoi dispar temporar și câinele arată sănătos. Apoi simptomatologia revine din nou.
  4. Abortiv. Se caracterizează prin recuperarea completă a câinelui în a doua etapă de dezvoltare. Este extrem de rar și nu a fost studiat pe deplin de către medici.
  5. Atipic. Are simptome necaracteristice ale rabiei sub formă de diaree sângeroasă și vărsături. Este posibilă o ușoară creștere a temperaturii, o epuizare puternică și ascuțită. Alte semne ale bolii sunt absente.
Câinele devine contagios din momentul infecției în toate formele de rabie și în toate etapele bolii!
Principalul simptom al rabiei este spuma abundentă din gura animalului.
Principalul simptom al rabiei este spuma abundentă din gura animalului.

Cum se identifică un virus canin

Puteți determina boala prin semne caracteristice externe și teste de laborator.

La numirea medicului veterinar, animalul de companie este examinat, anamneza este determinată din cuvintele proprietarului animalului. Starea epidemiologică a regiunii în care a fost câinele în ultimele două săptămâni este clarificată.

Diagnosticul este confirmat după diagnostic diferențial și examinarea materialelor cerebrale pentru corpuri mici specifice din Babesh-Negri.

Dacă există suspiciunea de infecție cu rabie a câinelui, este urgent să se izoleze animalul de companie. Dacă dimensiunile permit acest lucru, plasați-l în suport. Dacă animalul este mare, poartă botul. Și solicitați un diagnostic la o clinică veterinară.

Cum se tratează animalele de companie furioase

Rabia animală nu se vindecă! Rezultatul bolii este întotdeauna fatal.

Atunci când faceți un diagnostic, este necesar să izolați complet animalul de companie de oameni și alte animale..

Notă! În cazul în care diagnosticul este confirmat, medicii veterinari recomandă insistent să eutanasieze animalul de companie. Oricât de greu ar fi să ne luăm la revedere de la un prieten cu patru picioare, eutanasierea este singura cale umană de a ieși din această situație. Cursul bolii este extrem de dificil pentru câine, nu există nicio șansă de recuperare, iar animalul bolnav prezintă un pericol pentru toate creaturile vii din jurul său..

Nu există nici un remediu pentru boală
Nu există nici un remediu pentru boală

Pericol de îmbolnăvire pentru oameni

Rabia este o boală umană contagioasă și mortală. Când un animal de companie este infectat, trebuie să vă protejați izolându-vă complet de el.

Dacă o persoană este mușcată de un câine vagabond sau de un animal sălbatic, este urgent să spălați bine rana cu un antiseptic (săpun, miramistină, clorhexidină, alcool, orice aveți la îndemână) și mergeți la o ambulanță.

Unitatea medicală va prescrie un curs de vaccinare împotriva rabiei, care trebuie finalizat. Terapia este introducerea a 7 vaccinuri antirabice în zona umerilor.

Vaccinarea în acest caz este singura modalitate de a salva o persoană.!

Vaccinarea împotriva rabiei

Astăzi, vaccinarea este singura metodă de combatere a epidemiei de rabie. Fiecare animal de companie trebuie vaccinat conform programului stabilit..

Câinii sunt vaccinați în clinici veterinare și cluburi pentru câini. Prima vaccinare se efectuează la vârsta de nouă până la unsprezece luni, apoi două săptămâni mai târziu se efectuează revaccinarea. Vaccinarea ulterioară se efectuează anual.

Puteți salva un animal de boală numai prin vaccinare.
Puteți salva un animal de boală numai prin vaccinare.

Imunitatea persistentă la boală se dezvoltă după a treia vaccinare. Până în acel moment, chiar și un câine vaccinat se poate infecta cu virusul.

Medicamente populare pentru vaccinarea antirabică: Nobivak, Hexadog, Rabizin, Pentadog.

Prevenirea

Principala măsură preventivă împotriva rabiei este vaccinarea regulată.

Înainte ca câinele să fie vaccinat, este necesar să-l izolăm de toate animalele netestate. Nu vă plimbați în habitatul animalelor sălbatice și fără adăpost. De asemenea, este recomandabil să plimbați animalul de companie numai cu lesa în această perioadă..

În articol, am vorbit despre boala rabiei la câini, cauzele, formele și simptomele acesteia, consecințele și posibilul pericol pentru oameni, vaccinarea. Metode de diagnostic descrise. Led măsuri preventive pentru prevenirea bolilor.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » 5 Etape de rabie la câini și pericolul virusului pentru oameni