Agresivitatea la câini: înțelegerea cauzelor și remediilor

Nu există câini naturali agresivi, supărați sau răi! Niciun animal nu se transformă într-o „monstru însetat de sânge” într-o singură zi. Cu toate acestea, agresivitatea la câini este o problemă stringentă atât pentru animalele de companie rătăcite, cât și pentru cele domestice. Dacă luăm în considerare „statisticile mușcăturilor”, atunci 70% dintre victime - vârstnici și copii, și 40% din total, au primit leziuni la nivelul feței sau capului. Bineînțeles, numărul variază în funcție de tipul de teritoriu, densitatea populației, utilizarea sterilizării și măsurile de control al numărului de animale la nivel legislativ..

De ce câinele a devenit „mușcător”?

Animalele pot manifesta agresivitate disperată doar în trei cazuri - în durere, frică sau concurență. Dacă vorbim despre o agresiune necontrolată (anormală, atipică), care se dezvoltă treptat, atunci „rădăcina” problemei este „îngropată” în reproducerea de calitate slabă, lipsa creșterii sau încălcarea condițiilor de detenție.

Corectarea comportamentului câinelui este singura metodă de luptă. Bătăile, izolarea, umilința nu vor rezolva niciodată problemele agresivității necontrolate, dimpotrivă, le vor agrava. Dacă un cățeluș locuiește în casa ta, amintește-ți cuvintele marelui manipulator și antrenor de câini Ed Frauli - nu există câini cu probleme, există proprietari de probleme. Toate tipurile de agresiune la câini apar din influența negativă a „factorului uman”.

Agresivitate în mijlocul fricii

Conducând câinele înspăimântat într-un colț și lăsându-l nicio șansă de evadare, veți provoca animalul să atace. Mai mult, acestea nu vor fi doar mușcături, ci o încercare de distrugere fizică pentru a-și păstra propria viață. Aproape toate tipurile de agresivitate își au rădăcinile în frică: atunci când se încearcă violența fizică, amenințarea de a „nu păstra” teritoriul, pierderea descendenților, rănirea proprietarului.

Agresivitatea este un instrument natural de autoapărare atâta timp cât operează în limitele admise.. În mod convențional, frica de câine poate fi împărțită în mai multe etape:

  • Uşor - animalul de companie va prefera să se retragă sau să nu dea semne de interes în direcția obiectului speriat, animal sau persoană. În același timp, secția se va încorda și va fi gata să atace dacă este necesar. Pentru a elimina agresiunea unui câine, este suficient să-i asigurați spațiul personal, liniștiți-l cu cuvintele: „Sunt aproape, nu vă fie frică” și mângâiați.
  • In medie - câinele nu-l aude pe stăpân și acționează la discreția sa, aleargă fără să se uite înapoi sau se repede în luptă, nu întotdeauna calculându-și puterea. Motivul gradului mediu de agresiune poate fi vânătoarea sau, mai degrabă, dorința bărbatului de a descuraja femeia de la concurenți. În acest caz, este inutil să pedepsești câinele pentru agresiune, singura opțiune este să suprimi fizic o încercare de atac sau de neutralizare, ca soluție pe termen lung.
  • Greu - animalul de companie își va salva viața eliminând fizic toate obstacolele. Din lateral, câinele pare scăpat de sub control, mușcă orice i se apropie de bot. Haina este crescută, gura deschisă, pupilele sunt dilatate, respirația este ascuțită și profundă, se poate observa urinarea involuntară. Este aproape imposibil să îndepărtezi agresivitatea unui câine care a căzut într-un „furaj”. Trebuie să aveți grijă de siguranța dvs. și, dacă este posibil, să vă izolați animalul de companie.

Important! Într-un stadiu sever de frică, cantitatea maximă de adrenalină este eliberată în sângele animalului. O situație stresantă care durează prea mult are un efect dăunător asupra muncii mușchiului inimii. Moartea sfâșietoare nu este un mit.

Agresivitate pe fondul durerii

Fiecare ființă vie are mai multe praguri de durere. Dacă câinele are dureri severe, creierul acționează în interesul supraviețuirii, închizând emoțiile și rațiunea. Calcat pe coadă - a primit o mușcătură ușoară sau un avertisment de mârâit. Se crede că un câine care a mușcat un copil nu se distinge printr-o „minte ascuțită”, de fapt, animalul nu numai că mușcă, ci va încerca, de asemenea, să omoare pe oricine o doare prea tare. Singura întrebare este, în ce moment va veni și acest „prea”.

Agresivitate pe fondul competiției, dominare

Principiul supraviețuirii este „înscris” în codul genetic al oamenilor, animalelor și chiar al microbilor - devine cel mai puternic și se înmulțește. Până la sfârșitul pubertății, instinctele îl obligă pe animalul de companie să se apere, în caz contrar, conform legilor naturii, el va fi expulzat din turmă sau nu va putea produce descendenți.

Agresiunea dominantă a câinilor față de oameni sau alte animale care trăiesc în casă, în timpul pubertății, este destul de frecventă. În natură, câinii sălbatici trăiesc în comunități mici - turme. Partea superioară a lanțului ierarhic, pereche alfa sau mascul și mai multe femele. Conform legilor naturii, doar cei mai puternici au dreptul la descendenți. Bărbații tineri încearcă să concureze cu liderul sau să intre într-o viață solitară. Femelele tinere luptă și pentru un loc în turmă..

Este demn de remarcat faptul că luptele nesfârșite se termină atunci când animalul își dă seama de „poziția sa în viață”. Dacă ați reușit să creșteți un animal de companie autosuficient care vede în voi protecție, sprijin și un lider autoritar, cu 3-4 ani, agresivitatea sexuală va scădea. Cu toate acestea, această afirmație nu se aplică bărbaților activi care vor lupta oricând, oriunde, de îndată ce se va prezenta ocazia. Ieșire - sterilizare.

Cel mai adesea, atacul este provocat nu de un concurent, ci de unul dintre proprietari. Dacă se întâmplă să asistați la o întâlnire a doi câini de același sex, dintre care unul este al vostru, amintiți-vă, sunteți autoritatea! Nu faceți zgomot, nu trebuie să strigați sau să alergați după secție. De obicei, concurenții sunt limitați la o demonstrație de forță, chiar dacă există o luptă, nu va fi gravă.

Important! Dacă persoana ta își dă seama că ți-e frică sau panică, agresivitatea sexuală va crește odată cu instinctul de protecție..

Agresiunea maternă

Puii se nasc complet fără apărare și rămân așa timp de până la 2-3 săptămâni. Într-o perioadă deosebit de periculoasă, câinii sălbatici ascund copiii în vizuini. Un animal de companie nu poate proteja complet descendenții și simte anxietate constantă. De obicei, unul dintre membrii familiei acționează ca un „tutore” căruia i se permite să se apropie de copii. Dacă câinele mârâie când încearcă să se apropie de descendenți - se retrage în tăcere, poate mama a fost deranjată de sunetele sau mirosul „adus” de pe stradă. Abțineți-vă de la primirea oaspeților până când puii își deschid ochii.

Agresiune congenitală

Agresiunea prădătoare este o trăsătură a câinilor de vânătoare cu „potențial neutilizat”. Deși câinii de vânătoare sunt în general prietenoși cu oamenii, orice subiect de mărime adecvată poate fi ales ca victimă. Când vânătorul a „sărit” de la fața locului, este aproape imposibil să-l oprești. Câinele nu se sperie, este hotărât să-și omoare sau să-și mutileze prada.

Agresiunea câinilor față de alți câini este o trăsătură profesională a luptei cu rasele. Oamenii sunt prieteni, câinii sunt dușmani. Legile concurenței sau ierarhiei nu funcționează aici, un câine cu agresiune înnăscută își atacă rudele fără motiv, adesea oamenii suferă și în astfel de lupte.

Crescătorii iresponsabili, care se consideră „mari crescători”, cresc câini de rase diferite pentru propriul egoism și interes. Caracteristicile descendenților din împerecherea necontrolată a raselor "periculoase" nu pot fi prevăzute, puteți obține câini cuminți sau ucigași profesioniști "fără frâne".

Tipurile de agresiune de mai sus sunt considerate cele mai dificil de corectat. Câinele nu trebuie doar să fie bine educat, ci trebuie să înțeleagă că cea mai mică greșeală va avea un rezultat dezastruos. În același timp, câinii cu agresivitate congenitală nu trebuie bătuți. Există o opțiune pentru „temerari” - o luptă cu un câine „cu mâinile goale”. Sarcina proprietarului este de a arăta cine este liderul - să apese animalul de companie la pământ, așezându-l pe omoplați și să-l mențină în această poziție până când animalul de companie admite înfrângerea și nu mai rezistă.

Agresiunea alimentară

Se manifestă la diferite vârste, chiar și bebelușii pot apuca mâinile proprietarului atunci când încearcă să atingă un castron cu mâncare. Cu emoționalitate alimentară, câinele arată agresivitate față de proprietar sau alte animale care s-au apropiat în timp ce mâncau alimente. Cu o manifestare slabă, poți încerca să faci față singur agresivității:

  • Învață-ți animalul de companie că poate merge la castron doar la comandă.
  • Nu vă deranjați câinele în timp ce mâncați alimente.
  • Dacă trebuie să mutați vasul, sunați mai întâi animalul de companie și așezați-vă, astfel încât câinele să vă poată vedea acțiunile. După aceea, dați din nou porunca, ceea ce înseamnă că secția poate începe să mănânce.
  • Dacă câinele tău încearcă să te apuce de mână când dai o delicatese, răspunde. Cu mâna liberă, apucăm maxilarul inferior al câinelui, astfel încât degetele să se închidă sub bărbie. Țineți-l până când câinele se supune și nu mai rezistă. Nu vă fie teamă atâta timp cât țineți maxilarul inferior, câinele nu va închide dinții..

Notă! Metodele de mai sus funcționează numai cu câini cu condiții adecvate - animalul de companie este ascultător și afectuos în toate aspectele vieții, cu excepția mâncării. Dacă nu aveți experiență în corectarea comportamentului câinilor - contactați persoanele care le manipulează pe câini în timp ce câinele este la o vârstă fragedă și se adaptează rapid.

Agresiunea ca o consecință a încălcării standardelor de conținut

Un tip de agresiune care se termină cel mai adesea tragic. Încălcarea sistematică a nevoilor câinelui va fi răzbunată mai devreme sau mai târziu. Există o mulțime de „povești de groază” despre modul în care câinii și-au ucis sau mutilat stăpânii și puțini oameni sunt interesați să înțeleagă motivele, faptul important este că persoana a suferit.

Există o serie de rase care nu rezistă anumitor condiții de detenție, motiv pentru care suferă mental. De exemplu, câinii ciobănești caucazieni și din Asia Centrală nu ar trebui ținuți pe lanț sau într-o volieră, ci doar pe raza de acțiune liberă pe teritoriu, iar „poveștile de groază” despre bull terrier și „rudele” lor apropiate, de fapt, se dovedesc a fi rezultatul unei activități fizice insuficiente sau a unei atitudini neglijențe a proprietarilor..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Agresivitatea la câini: înțelegerea cauzelor și remediilor