Adenomul glandelor hepatoide la câini

Adenomul glandelor hepatoide la câini este o neoplasmă benignă a țesuturilor parenchimatoase caracteristice indivizilor maturi. Crescând încet, crește semnificativ în volum și, dacă nu este tratată, pot apărea ulcerații pe acesta. Acordând atenție simptomelor alarmante în timp util și solicitând ajutor de la o clinică veterinară, proprietarul își va salva animalul de companie de senzații dureroase și disconfort și, de asemenea, va preveni degenerarea malignă a tumorii.

Glandele hepatoide și funcțiile acestora

Glandele hepatoide sunt formațiuni împerecheate cu o formă asemănătoare unei pere, având dimensiuni cuprinse între 10 și 50 mm, în funcție de rasă. Acestea sunt situate simetric pe ambele părți ale anusului în țesutul paraanal, iar canalele lor de excreție se deschid în cavitatea rectală sub sfincterul anal. Celulele glandelor hepatoide seamănă în structură cu hepatocitele care formează țesutul hepatic.

Funcția organului este de a sintetiza un secret care are un miros specific și servește ca un fel de mijloc de comunicare atunci când animalele comunică în interiorul speciei lor. Acest miros este individual pentru fiecare câine. Cu ajutorul său, animalul de companie marchează granițele teritoriului său, îi sperie pe dușmani și atrage, de asemenea, persoane de sex opus.

Secreția secretului în mediul extern are loc împreună cu fecalele. În mod normal, glandele sunt complet golite în timpul fiecărui act de mișcare intestinală. Datorită acestui fapt, nu există stagnare a conținutului lor, întinderea pereților și inflamație..

Ce este un adenom hepatoid la câini

Acest neoplasm este format din noduli ai țesutului glandular care au o consistență dură și diferite dimensiuni, caracterizate prin creștere lentă și capacitatea de ulcerare. Vizual, poate arăta ca o singură tumoare situată în apropierea anusului, pe coadă sau în prepuciu și, de asemenea, are aspectul unui inel difuz în jurul anusului..

Important! Adenomul glandelor hepatoide nu se metastazează și, după îndepărtarea acestuia, se observă recidive în cazuri izolate.

Cauzele adenomului la câini

Dacă nu are loc evacuarea în timp util a secreției, atunci procesul de descompunere începe în glande, provocând dezvoltarea rapidă a microflorei patogene. Acest lucru duce la inflamație și la proliferarea anormală a țesutului glandular..

Motivele dezvoltării adenomului la câini sunt:

 • factor ereditar;
 • trauma;
 • obezitate;
 • exercițiu insuficient;
 • frecvent constipație;
 • activitate sexuală excesivă;
 • tulburări hormonale.

Pentru un tratament de succes, este necesar să aflați semnele provocatoare ale bolii și să le eliminați..

Simptomele și primele semne ale bolii

Creșterea lentă a tumorii nu vă permite să observați dezvoltarea procesului în primele etape de formare. Dar pe măsură ce volumul crește, apar simptomele și primele semne ale bolii..

Animalul de companie devine neliniștit, acordă o atenție sporită zonei anusului, exprimată prin lins, mușcături, frecări de așternut sau obiecte înconjurătoare.

Notă! Unii proprietari acordă atenție faptului că un animal ascultător încetează să urmeze porunca „Stai!” sau se așează mult timp înainte de a lua o poziție confortabilă.

O preocupare deosebită pentru câine este actul defecării. În timpul îndemnului, ea poate manifesta agresivitate, panică sau apatie..

Semnele clinice ale adenomului glandelor hepatoide sunt:

 • umflarea în zona anală, bine palpabilă la palpare;
 • alopecie la locul neoplasmelor;
 • natura limitată a tumorii;
 • umflarea și hiperemia în jurul neoplasmului;
 • durere și tensiune în zona afectată.

În cazul infecției adenomului, există o creștere a temperaturii generale a corpului, o scădere sau pierderea poftei de mâncare, letargie și inactivitate. Fistulele se formează în centrul tumorii, din care se eliberează un exsudat seros-purulent.

Metode de diagnostic

Principalele metode pentru diagnosticarea adenomului glandelor hepatoide includ examinarea și palparea.

În timpul palpării, se remarcă prezența unei capsule formate a neoplasmului și a mobilității sale sub piele.

Scopul principal al examinării este de a exclude natura malignă a tumorii. Pentru aceasta, se sondează ganglionii limfatici regionali, se efectuează o biopsie de organ, urmată de examen histologic, precum și un test biochimic de sânge.

Important! Cu natura difuză a creșterii, este imposibil să se pună un diagnostic numai pe baza examinării, fără studii clinice și de laborator suplimentare..

Regimul de tratament și medicamente

Toate medicamentele și regimul de tratament pentru adenomul glandelor hepatoide trebuie selectate de un medic veterinar.

Pentru a evita intervenția chirurgicală, în etapa inițială, medicul poate sugera introducerea de preparate sistemice de estrogen, care favorizează regresia tumorii. Cu toate acestea, această metodă nu este utilizată pe scară largă, deoarece suprimă funcția măduvei osoase și are o eficiență scăzută..

Când un neoplasm este infectat, este prescris în mod necesar un curs de terapie cu antibiotice, care include utilizarea amoxicilinei cu metronidazol. Această combinație crește eficacitatea tratamentului și accelerează regenerarea țesuturilor deteriorate.. Cursul minim de tratament este de 10 până la 12 zile cu injecții zilnice de medicamente. Cu toate acestea, durata acestuia poate fi modificată de către specialistul curant..

Pentru întreaga perioadă de tratament, animalul de companie trebuie să aibă liniște, absența factorilor de stres și efort fizic. Nutriția trebuie să fie blândă, dar asigurând formarea unei cantități suficiente de fecale.

Tratamente chirurgicale

Dacă terapia conservatoare nu a dat rezultatele dorite, se utilizează metode chirurgicale de tratament.

 • Îndepărtarea tumorilor. Această operație este posibilă numai în stadiile incipiente ale dezvoltării patologiei și în absența inflamației..
 • Îndepărtarea țesutului tumoral împreună cu glandele hepatoide.
 • Castrare animal, ducând la regresia spontană a tumorii în absența hormonilor sexuali.

Important! Castrarea este, de asemenea, prescrisă dacă este imposibil să se efectueze excizia glandei afectate din cauza apropierii excesive de sfincterul anal..

Prevenirea bolii

Veterinarii consideră că castrarea este principala metodă de prevenire a bolilor. Dacă animalul este utilizat la reproducere, atunci are nevoie de examinare preventivă regulată, care să permită identificarea patologiei în stadiul inițial de formare.

Măsurile de prevenire indirectă includ:

 • alimentatie buna cu un conținut suficient de fibre, care îmbunătățește peristaltismul intestinal și previne constipația;
 • evitare obezitate;
 • nivelul optim de activitate fizică în conformitate cu rasa și starea fiziologică a animalului de companie;
 • tratament în timp util boli infecțioase;
 • igiena în anus.

Odată cu începerea la timp a tratamentului pentru adenom, se stabilește un prognostic favorabil. Cu toate acestea, în cazurile severe, cu o formă avansată a bolii, se dă un prognostic prudent, deoarece riscul de recurență crește la 65%.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Adenomul glandelor hepatoide la câini