Acneea la câini - cauză și prevenire

O boală inflamatorie a pielii, însoțită de apariția acneei sau acneei, se numește de obicei un concept generalizat - acnee. În ciuda numărului mare de studii clinice, nu au fost identificate cauze clare ale rădăcinii bolii, acest lucru fiind valabil atât pentru medicina veterinară, cât și pentru medicina umană. Se acceptă în general că acneea la câini apare pe fondul unor perturbări hormonale, traume sau este o afecțiune ereditară.

Semne de acnee la animale

Boala se dezvoltă pe fundal seboree, care se caracterizează prin secreție excesivă de sebum, ca urmare - blocarea porilor și acneei la câinii de pe față, mai rar în zona cozii, a crupului, a anusului. Sunt expuși riscului câinii cu părul scurt, cu pliuri de piele pe bot - boxeri, dobermani, Shar Pei, carlige, buldogi și alții. Boala necesită tratament, dar abordarea depinde de amploarea leziunii. În mod convențional, există trei tipuri de dezvoltare a acneei, care sunt însoțite de următoarele simptome:

 • Pe bărbie, uneori, pe buzele câinelui, apar umflături roșii - papule sau cosuri, un exemplu în fotografie.
 • Odată cu dezvoltarea unei infecții secundare, acneea degenerează în eczemă sau abcese. Câinele prezintă anxietate, reacționează dureros la simțirea zonei afectate a pielii. În prezența inflamației purulente, diagnosticați pioderma bărbie și sugerează faptul că firele de păr au crescut în pielea câinelui.
 • Dacă boala nu este tratată, papulele devin cruste, pielea afectată se îngroașă, se îngroașă, își schimbă culoarea.

Notă! Acneea poate provoca mâncărime, făcând tabloul clinic similar cu leziunile bacteriene ale pielii.

Cum se confirmă diagnosticul?

Un crescător cu experiență și, cu atât mai mult, un specialist în rasă, distinge acneea „prin ochi”. Cu toate acestea, procedurile și tratamentul sunt prescrise de medicul veterinar, care, pentru a confirma diagnosticul, trebuie să excludă:

 • Demodecoză - boala necontagioasă legată de tipul de scabie. Câinii sunt predispuși genetic la demodicoză, care începe cu formarea papulelor și alopeciei feței, însoțită de mâncărime..
 • Obiecte străine lipite în pielea câinelui - spicule, așchii etc..
 • Infecții bacteriene.
 • Iritatie de piele - alergie, acțiunea substanțelor chimice etc..

În caz de dificultăți în diagnostic, se ia o răzuire din zona afectată a pielii, ceea ce face posibilă identificarea posibililor agenți cauzali ai bolii pielii.

Notă! Cel mai adesea, acneea afectează câinii tineri cu vârsta cuprinsă între 3 și 12 luni, ceea ce crește riscul de a dezvolta o infecție bacteriană secundară..

Tratarea acneei la câini

Acasă, ar trebui să vă limitați la utilizarea detergenților specializați care conțin peroxid de benzoil. Aveți grijă, testați o zonă mică a pielii câinelui și urmați cu strictețe ratele de aplicare, ingredientul activ poate provoca iritații, ceea ce va agrava situația. Nu utilizați verde strălucitor sau iod pentru tratarea papulelor, aceasta dăunează suplimentar pielii, dar nu va da un efect terapeutic.

Conform indicațiilor medicului veterinar, unguentele, corticosteroizii și alte medicamente sunt utilizate pentru a ajuta la reglarea secreției de sebum și a hormonilor animalului. Cu un răspuns slab la tratament, se prescrie un curs de antibiotice cu terapie paralelă, restaurativă, a microflorei intestinale.

Notă! Stadiul incipient al acneei nu este o boală periculoasă, dar aduce disconfort animalului. Cel mai adesea, medicii veterinari dau predicții pozitive ale tratamentului, cu toate acestea, terapia necesită timp și regularitate. În cazuri rare, boala devine cronică și necesită tratament pe tot parcursul vieții.

Prevenirea acneei

Este câinele tău un câine cu părul neted „pliat”? - În acest caz, dvs. și animalul dvs. de companie ar trebui să vă obișnuiți cu măsurile preventive:

 • Respectați igiena - ștergeți botul câmpului de hrănire, mers pe jos, săpat pământul, jocuri active.
 • Optează pentru boluri din ceramică sau sticlă, plasticul poate irita pielea.
 • Spălați-vă câinele cu agenți antibacterieni speciali.
 • La cel mai mic semn de inflamație, utilizați o compresă din decoct de calendula.
 • Utilizați medicamente profilactice, cum ar fi esența de măr sălbatic.
 • Aveți întotdeauna un unguent care conține peroxid de benzoil (până la 5%) în dulapul dumneavoastră cu medicamente.

Important! Nu scoateți niciodată coșuri sau abcese. Papula ar trebui să se deschidă singură, aplicând presiune, riscați să striviți „rezervorul” cu puroi în pielea animalului de companie, ceea ce va provoca inflamații mai extinse.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Acneea la câini - cauză și prevenire