Sfaturi de actualitate despre cum să dai naștere unui câine

Dacă un câine însărcinat locuiește în casă, iar proprietarul va deveni în curând părintele adoptiv al cățelușilor nou-născuți, este foarte important să știți cum să luați corect nașterea, ce este necesar pentru naștere și cum să vă comportați în situații neprevăzute.

Într-un fel sau altul, nașterea este un proces natural, deci nu ar trebui să vă faceți griji prea mult pentru ele. După ce a primit toate informațiile necesare cu privire la această problemă, proprietarul va putea să nască din favoritul său fără griji inutile..

Cum să vă pregătiți pentru naștere?

Deoarece nu există maternități pentru câini, există doar două opțiuni pentru locul și modul de desfășurare a unui astfel de eveniment responsabil: să o faceți într-o clinică veterinară sub supravegherea unui medic sau să oferiți toate condițiile necesare pentru nașterea puiilor singuri acasă..

Câine însărcinată
Câine însărcinată

Loc pentru naștere

Pregătirea „camerei de naștere” și „mutarea” animalului de companie într-un loc nou trebuie finalizate cu 10 zile înainte de nașterea preconizată. Condițiile de viață ale unui câine însărcinat trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

 1. Pentru viitorul eveniment și reședința câinelui, este recomandabil să alocați o cameră sau o parte din aceasta.
 2. În cameră este instalată o cutie, ale cărei dimensiuni sunt determinate de dimensiunile cățelei: ar trebui să se simtă liberă în ea, să treacă ușor peste lateral, să se întindă cu labele întinse, să se rostogolească dintr-o parte în alta etc..
 3. Ar trebui să fie uscat, cald în interior.
 4. Cutia trebuie să fie cât mai ușoară posibil și ușor de transportat.
 5. Este de dorit ca acesta să fie cât mai durabil posibil.. Faptul este că în timpul nașterii, câinele își sprijină puternic labele pe peretele cutiei. Pe lângă rezistență, este foarte important ca materialul să fie rezistent la apă, lavabil și dezinfectabil.
 6. Este necesar ca „sala de livrare” să fie amplasată cât mai departe posibil de curenții de aer, să nu fie expusă razelor solare directe și radiatoarelor de încălzire. În acest caz, temperatura din „cuib” ar trebui să fie de cel puțin 20 de grade Celsius (dar să nu depășească 31 de grade). Încălzirea pe vreme rece se realizează cu ajutorul unei lămpi cu infraroșu.

Ceea ce este necesar?

„Trusa obstetrică” pentru nașterea unui câine include următoarele elemente:

 • verde strălucitor sau iod;
 • vată, bandaje, scutece curate;
 • dezinfectant pentru tratarea mâinilor și instrumentelor;
 • pânză de ulei curată cauciucată (îi acoperă locul în momentul nașterii);
 • mai multe perechi de mănuși medicale;
 • pentru prelucrarea cordonului ombilical, veți avea nevoie de foarfece cu capete contondente și un fir de mătase steril;
 • o clismă mică sau o aspirație pentru a elimina mucusul din căile respiratorii ale nou-născuților;
 • o cutie separată pentru cățeluși (trebuie să existe un tampon de încălzire și așternut moale curat în el);
 • fire de diferite culori (pentru a marca puii);
 • cântare electronice și un blocnotes pentru înregistrarea greutății, timpului de naștere și a culorii puilor;
 • injecție de oxitocină și seringi (în cazul în care este necesară stimularea contracției);
 • petrolatum;
 • termometre electronice (pentru măsurarea temperaturii femelei) și de cameră (pentru măsurarea temperaturii „cuibului”);
 • înlocuitor de lapte de câine sau lapte integral de capră;
 • lapte sau bulion pentru femela.
Lapte
Lapte

Important! Oxitocina se utilizează numai în caz de urgență și în cantități mici. Cu un proces normal de naștere, medicamentul poate provoca ruperea uterului. Uneori, oxitocina este utilizată pentru a expulza placenta după terminarea travaliului..

Cum să înțelegeți că un câine va naște în curând?

Sarcina cățelei durează 55-72 de zile. Perioada specifică depinde de rasa animalului și de caracteristicile sale individuale. O serie de semne specifice vor ajuta la determinarea apariției travaliului la un câine, care, în principal, include indicatori de temperatură și comportamentul câinelui înainte de naștere..

Cu o săptămână înainte de eveniment, femeia începe să-și facă griji, caută un loc confortabil pentru ea însăși, încearcă să rămână mai aproape de proprietar. În acest moment, animalul de companie are nevoie mai mult decât oricând de îngrijire, dragoste și atenție. Câinele trebuie mângâiat, vorbit cu el și apoi se poate simți mai protejat și mai încrezător în sine..

Dacă animalul tău de companie refuză să mănânce, nu-ți face griji. Fata poate fi răsfățată cu deliciile preferate, se recomandă, de asemenea, să dai produse lactate și bulion, făcând porții mai mici decât de obicei.

În a 58-a zi de sarcină, temperatura animalului este măsurată în fiecare zi de cel puțin 2 ori pe zi. Scopul procedurii este de a remedia o scădere a indicatorului cu 1-2 grade. După o cădere, temperatura nu crește până la debutul travaliului și la nașterea primului cățeluș.

Acest semn este cel mai sigur și mai fiabil vestitor al unui eveniment mult așteptat: contracțiile ar trebui să înceapă în aproximativ 24 de ore..

Temperatura trebuie măsurată și la 2-6 săptămâni de sarcină pentru a cunoaște exact indicatorul principal cu care se va compara o scădere suplimentară a temperaturii.

Linia de bază poate diferi în funcție de mărimea câinelui: de exemplu, un Labrador are o temperatură normală a corpului de 38 de grade, iar pentru un jucărie terrier este de 39 de grade.

Important! Procedura de măsurare a temperaturii se efectuează cu ajutorul unui termometru rectal timp de 5-7 minute. Dacă, după scăderea temperaturii, va ține mai mult de o zi în absența contracțiilor, sau invers, crește peste 39 de grade, atunci este necesar să contactați urgent medicul veterinar. Aceste simptome pot indica moarte fetală și intoxicație ulterioară..

 Puteți înțelege că câinele naște prin contracțiile care au început, care sunt dovedite de comportamentul alarmant al cățelei: începe să-și lingă organele genitale, să sape podeaua, să plângă plângând. 

Cum să vă ajutați câinele în timpul nașterii?

Este posibil să naști un câine independent (fără ajutorul unui medic veterinar) în astfel de cazuri, cum ar fi:

 1. Dacă proprietarul nu interferează cu procesul și doar observă. Singurul lucru în care se manifestă participarea sa este crearea tuturor condițiilor necesare pentru câine, inclusiv pregătirea „cuibului”, precum și mutarea puilor nou-născuți într-o cutie separată (astfel încât cățeaua să nu le rănească accidental cu picioarele din spate).
 2. Dacă nașterea se desfășoară fără complicații, dar proprietarul, în același timp, interferează minim cu procesul. Participarea proprietarului se reduce la înveselirea câinelui mângâind, acceptând și frecând puii, legând cordonul ombilical, punând nou-născuții pe mameloane.
Ajutați la naștere
Ajutați la naștere

Chiar dacă nașterea unui câine nu este prima dată, acest lucru nu înseamnă că participarea proprietarului la acest proces nu va fi necesară..

Uneori travaliul este complicat. În acest caz, nu puteți face fără asistență veterinară. Este aproape imposibil să prezici în prealabil probabilitatea apariției complicațiilor, deci cel mai bine este să te asiguri acordând cu medicul tău despre posibilitatea unui apel urgent la tine acasă.

Atenţie! De obicei, nașterea raselor mari nu este dificilă, în timp ce rasele mici, în special cele care nasc pentru prima dată, prezintă un risc mai mare de complicații. De exemplu, dacă mama este în miniatură, iar puii sunt mari, pot apărea dificultăți serioase în procesul travaliului.

Important! După nașterea primului cățeluș, mama poate începe o apărare agresivă a așternutului, care se reduce la lătrat, mârâit și chiar muscat. În această situație, cu condiția ca primul născut să fie în viață și să nu existe nicio amenințare la adresa sănătății sale, în niciun caz nu trebuie atins catelul. La următoarea împingere, câinele nu va mai fi atât de agresiv..

Dacă este posibil, se recomandă să mângâiți animalul în zona spatelui și a abdomenului, calmând astfel animalul de companie. Pentru a reduce durerea pe care o întâlnește câinele, îi puteți oferi un masaj ușor de bătut la stânga și la dreapta coloanei vertebrale..

Munca nu poate fi stimulată decât dacă este necesar. Este necesar să înregistrați începutul evenimentului cu ajutorul unui ceas electronic și să controlați timpul întregului proces. Primul cățeluș (de obicei un bărbat mare) se naște mai mult decât ceilalți, „deschizând calea” pentru frații săi.

Finalizarea travaliului este determinată de absența contracțiilor și prezența după naștere plecată. În acest moment, o cantitate mică de sânge și mucus verzui poate ieși din vaginul femeii - acest lucru este normal.

În niciun caz puii nu trebuie trageți în afară, la fel se întâmplă și cu cordonul ombilical. Excepția este atunci când există un pericol pentru viața mamei sau a bebelușilor ei. În acest caz, toate acțiunile necesare trebuie efectuate numai de către un medic veterinar..

Cum se nasc puii și ce să faci?

Odată ce câinele este în travaliu, toată lumea, cu excepția proprietarului, trebuie să părăsească sediul. Fiecare cățeluș se naște în trei etape:

 1. Pregătirea. În acest moment, femela suferă, se comportă neliniștit. Perioada durează de la 6 la 30 de ore.
 2. Exil. Înainte de debutul acestei etape, se eliberează adrenalină, animalul se simte bine și chiar încearcă să alerge. Proprietarul trebuie să calmeze animalul de companie, să vorbească cu ea, să o ajute să se simtă confortabil. Apoi contracțiile se transformă în încercări, în urma cărora peritoneul este foarte tensionat. În acest moment, este mai bine să nu atingeți câinele, calmând animalul de companie cu o intonație blândă.
 3. Perioada postpartum. După nașterea cățelușului, câinele continuă să împingă. Apoi, femela mănâncă după nașterea plecată, redându-și astfel puterea. Câinele nu ar trebui să mănânce toate nașterile după naștere - maximum 4. În acest stadiu, femela are nevoie de multă băutură.
Băutură abundentă
Băutură abundentă

Procedura generală pentru nașterea unui câine este de a face următoarele:

 1. Timp de câteva secunde (4-6) primul născut ar trebui să fie lângă mamă.
 2. Apoi, bebelușul este ridicat și adus pe fața „femeii în muncă”.
 3. Dacă nu există nicio reacție din partea ei, puteți deschide vezica pentru a îndepărta masa mucoasă din gura cățelușului. aici verifică dacă bebelușul are o limbă.
 4. Apoi, cordonul ombilical este legat, măsurând 2 cm de abdomen și apoi tăiat.
 5. După ce a frecat cățelușul și i-a verificat respirația, nou-născutul este aplicat pe mamelonul mamei..
 6. De îndată ce încep noi încercări, cățelușul trebuie transferat într-o cutie separată. Este important să se afle în câmpul vizual al câinelui..

Cât timp naște un câine?

Nașterea care durează mai puțin de trei ore se numește rapidă. Puii se nasc la distanță de 10-30 de minute. După naștere pleacă imediat sau în decurs de o oră după eveniment. În mod ideal, durata travaliului este la fel de multe ore cât numărul de pui care poartă femela..

În cazul sarcinilor multiple, reprezentanții raselor miniaturale nasc foarte mult timp (procesul poate dura până la 12 ore).

Perioada postpartum

În termen de 36 de ore de la naștere, proprietarul trebuie să monitorizeze cu atenție starea câinelui și a descendenților acestuia. În primele trei săptămâni, ar trebui să refuzați să primiți oaspeți. De asemenea, este necesar să protejați câinele de sunete dure și de alți factori enervanți..

Puii nou-născuți trebuie să bea lapte și să se îngrașe. Dacă există un decalaj în creșterea în greutate, atunci alimentele complementare sunt introduse pentru a stabiliza procesul.

În termen de o lună, mucusul brun va ieși din tractul reproductiv al femelei. Dacă apare o descărcare purulentă sau sângeroasă, trebuie să solicitați imediat ajutorul medicului veterinar. Faptul este că complicațiile după naștere la câini nu sunt neobișnuite (sunt periculoase, deoarece pot provoca inflamații ale uterului, precum și pot duce la alte consecințe periculoase).

Mama cu pui
Mama cu pui

Uneori se întâmplă ca câinele să respire frecvent după naștere. Acest lucru se poate întâmpla imediat sau la câteva zile după eveniment. În medie, frecvența respiratorie a animalului de companie trebuie să fie de 10-30 de ori pe minut. Le poți număra observând „mișcarea” coastelor sau punând mâna pe ele. Cu cât câinele este mai mic, cu atât respiră mai des.

Un alt semn al respirației rapide este că este superficial (adică nu se face cu sânul plin). Uneori, o astfel de abatere este norma dacă apare imediat după naștere (aceasta se datorează contracției mușchilor uterului pentru a împinge succesiunea spre exterior). De obicei, această afecțiune continuă timp de 15 minute după nașterea ultimului cățeluș. În alte cazuri, respirația rapidă vorbește despre procese patologice (de exemplu, inflamație) și atunci trebuie să solicitați ajutor calificat.

Concluzie

Nașterea unui câine acasă ar trebui să aibă loc în mod natural, nu este necesar să se interfereze cu ei inutil, dar în ceea ce privește întregul proces de obstetrică la câini, este obligatorie asistența și participarea activă a proprietarilor cu experiență (și, de preferință, a medicilor). Cel mai important lucru este să rămâi calm și să ai răbdare..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Sfaturi de actualitate despre cum să dai naștere unui câine