English mastiff: istorie, aspect, caracter și sănătate

Poate una dintre cele mai faimoase rase de câini din lume, un adevărat englez și un aristocrat cu calmul său inerent - Majestatea Sa Mastifful englez. Dacă ai avea norocul să întâlnești un uriaș, s-ar putea să ți se pară indiferent sau chiar flegmatic, totuși, acest lucru este departe de a fi cazul, Mastiff-ul a supraviețuit războaielor și revoluțiilor, a trăit ca o persoană regală și, în calitate de ultim om sărac, generațiile acestor câini au trecut prin mii de încercări, așa că pacea celor patru este reflectarea înțelepciunii, farmecului și toleranței.

Referință istorică

Primele mențiuni despre câinii de tip mastin datează din vremurile dinaintea apariției erei noastre. Câini uriași și maiestuoși locuiau lângă oameni în Babilon, Egipt, Persia și alte țări ale lumii antice. Mastifful tibetan este considerat cel mai vechi reprezentant al genului câinelui uriaș. Mastiful englez modern este un descendent al gladiatorilor, luptătorilor și războinicilor, câini care erau venerați și au stat la egalitate cu soldații. Nu a fost ușor pentru Persia în timpul bătăliei cu Alexandru cel Mare, din monumentele istorice conservate a devenit cunoscut faptul că peste 50 de mii de câini de tip mastin au servit în armata comandantului.

Gladiatorii Mastiff s-au confruntat cu Guy Julius Caesar în timpul luptelor pentru teritoriul viitoarei Marii Britanii. Câinii și-au apărat cu disperare stăpânii romano-britanici, cu toate acestea, nu degeaba Cezar a devenit faimos pentru conducerea sa militară. Din ordin, angajații romani au început să răscumpere masiv soldații cu patru picioare și era vorba despre sume fabuloase. Nu este greu de ghicit că teritoriul britanicilor a devenit parte a Imperiului Roman..

Este interesant! Numele de Mastiff provine de la Roma, britanicii, de multă vreme l-au considerat pe Mastiff un câine aborigen, și mai târziu poreclit „Big Pug”.

Noua provincie britanică nu a trăit în stabilitate timp de o jumătate de secol, sașii războinici nu numai că au invadat teritorii străine, ci și-au adus câinii în viitoarea Anglie. Sașii au împărțit câinii în clase - regale, de serviciu sau păstor, lanț sau pază și vânătoare, de care aparține de fapt progenitorul mastinului englez..

Este interesant! În ciuda dimensiunilor mari și a faptului că Mastiffii erau îmbrăcați în armuri înainte de luptă, câinele a fost considerat rapid și agil..

După 600 de ani de căsătorie, când britanicii și sașii au devenit aproape rude, provincia britanică a fost atacată de poporul normand. Trebuie remarcat faptul că normanzii, care sunt și vikingi, au devenit celebri ca acești tâlhari, de-a lungul anilor, principala afacere a „poporului din nord” a fost jaful, devastarea porturilor și a flotilelor. Și astfel, unii dintre acești „vecini minuni” au decis să se stabilească și să se alăture oamenilor din Marea Britanie în luptă, în mod firesc, luându-și câinii uriași cu ei..

Alanii sunt câini mastini vikingi, obținuți prin traversarea marilor danezi, câini de luptă europeni, polițiști și vânătoare. La cererea naturii, un amestec de mastini normani și englezi vechi a oferit lumii mai multe soiuri ale celor mai puternici câini de vânătoare, murare și pază. Patrupedele au câștigat rapid popularitate și s-au răspândit în toată Europa..

Este interesant! Prima înregistrare a câinilor de tip mastin, pentru a păstra animalele sălbatice și a controla numărul de gladiatori cu patru picioare, a fost organizată în Franța.

Creșterea activă a mastinilor englezi a început în anii 1400. După fapta eroică a cățelei luptătoare a Mastiffului, care a apărat corpul stăpânului ei ucis până la sosirea întăririlor, rasa a primit faimă și onoare. De fapt, datorită loialității exponențiale a unui câine, a apărut în Anglia prima canisă de Mastiff Old English..

În timpul domniei Elisabeta I, care, apropo, s-a remarcat prin acea sete de sânge, câinii gladiatori au participat activ la lupte și la momeli de tauri. Rasa a fost folosită pentru creșterea luptătorilor profesioniști - Bulldogi (câini Bull). După interdicția de a momi animale sălbatice, toți câinii gladiatori au fost atacați, cu toate acestea, Buli a fost la vârful popularității și a fost exportat activ în America, în timp ce Mastiff-urile au fost abandonate și uitate. Până în 1870, rasa era considerată pierdută, cu alte cuvinte - dispărută.

Folosind înregistrări și amintiri proaspete, precum și câini supraviețuitori, fanii rasei au fondat Old English Mastiff Club, al cărui scop era să învie giganții. În 1873, unul dintre saloanele clubului ocupa primul loc la o expoziție internațională, era un bărbat cu noul format englezesc Mastiff Tauras (Tauras).

Este interesant! Fiul lui Tauras, un bărbat numit Prinț Moștenitor (Prințul Moștenitor sau Prințul Cron), a devenit campionul absolut al rasei și progenitorul tuturor liniilor existente ale Mastiffului englez. Apropo, copiii prințului au devenit, de asemenea, renumiți pentru exteriorul lor excelent și au ocupat exclusiv locuri premiate la expoziții..

Mai mult, lumea a fost zguduită de două dintre cele mai mari întâlniri militare din istoria omenirii. După primul război mondial, mastinii englezi au supraviețuit acasă și în Statele Unite (în număr mic). Al Doilea Război Mondial a lăsat în viață doar 14 reprezentanți ai rasei, dintre care 12 aveau rădăcini americane.

Din fericire, aceste „firimituri” au căzut pe mâinile experimentate ale crescătorilor americani, care au dezvoltat cel mai strict program de recuperare și un standard actualizat al rasei. Munca dureroasă a continuat timp de peste 20 de ani și abia în anii 1960-1970 lumea a început să vorbească din nou despre Mastifful englez. Popularitatea rasei a crescut exponențial, crescătorii au fost opriți doar de un singur aspect - dimensiunea câinelui..

Aspect

Printre iubitorii de crescători de câini, cu greu există o persoană care să nu recunoască Mastifful englez în fotografie și cu atât mai mult în persoană. Poate că descrierea rasei ar trebui să înceapă astfel: Mastifful englez este un câine mare ... de fapt, este doar imens! Știați că greutatea maximă a persoanelor mari ajunge la 150 kg? Acum imaginați-vă că acest „munte” nu numai că vă plimbă prin casă, mănâncă, urcă pe canapele și se uită pe fereastră cu gândul, Mastiff-ului îi place să meargă, să se joace cu rudele, să alerge după o minge ...

Notă! Revenind la standard, observăm că uriașul aparține genului Molossian, adică este un câine de serviciu, ceea ce înseamnă că trebuie să fie construit ferm pentru a se simți încrezător într-o zonă protejată, pentru a putea lupta și respecta proprietarul,.

Rasa standard

Dimensiunea câinelui depinde de sex, masculii sunt mai mari, mai largi, arată dur, cățelele sunt mai prietenoase și afectuoase, mai mici, cu toate acestea, nu mai puțin curajoși și hotărâți. Printre Mastiffs, există giganți adevărați, iar standardul rasei stabilește o înălțime minimă la greabăn, de la 76 cm pentru masculi și de la 69 pentru cățele. Greutatea variază în funcție de înălțimea câinelui, dar nu trebuie să fie mai mică de 80 de kilograme. Admiterea unor reprezentanți deosebit de mari ai rasei la dezvoltarea reproducerii nu este de dorit, cu toate acestea, este luată în considerare individual, deoarece principalul criteriu pentru evaluarea calității unui câine este proporționalitatea acestuia.

 • Cap - tip dreptunghiular, greutate, raportul dintre lățimea craniului și lungimea acestuia este de 2: 3. Partea frontală este plană, decorată cu o canelură, pielea se adună în pliuri distincte, mai ales dacă câinele este concentrat. Trecerea de la frunte la puntea nasului este netedă, cu o „oprire” slab pronunțată. Puntea nasului este dreaptă și largă, în formă de U. Dacă te uiți la capul mastinului englez de sus, botul este mai scurt decât fruntea, formatul este pătrat. Pomeții și orificiile ochiului sunt slab exprimate, buzele și obrajii sunt foarte musculari și densi. Buzele înclinate, „buzunarele” în colțuri, pigmentarea marginii membranei mucoase este neagră.
 • Dinții și mușcăturile - dentiția este plină, puternică, caninii sunt deosebit de proeminenți. Mușcătură directă sau subțire. Când mușcați, incisivii inferiori nu trebuie să fie vizibili. O ușoară curbură a incisivilor cu o mușcătură de clește este considerată un dezavantaj, dar nu un defect..
 • Nas - mari și largi, uneori ușor întoarse, cu nările rotunjite deschise. Nasul și maxilarul inferior sunt în linie.
 • Ochi - migdalat sau triunghiular cu rotunjire netedă. În comparație cu proporțiile generale ale capului, capul este mic, așezat lat și jos. Pleoapa este căptușită cu pigmentare neagră. La adulți, pleoapele se pot lăsa ușor.
 • Urechi - așezat cât mai sus și mai lat, triunghiular, agățat, baza continuă linia frunții plate. Cartilajul auricular este dens, dar moale, vârfurile rotunjite ajung la pomeți.
 • Corp - Regiunea cervicală este de lungime medie, largă și foarte puternică. În stare de repaus sau în poziție în picioare, la un câine adult, se formează două pliuri distincte pe gât (la masculii mari pot exista mai multe pliuri). Pielea este moderat strânsă, foarte elastică. Spatele este proporțional cu înălțimea câinelui, lat, drept, cu mușchi pronunțați. Crupul este plat, ușor înclinat spre coadă. Cusca toracică este foarte adâncă și cât mai largă, rotunjită vizibil la chilă. Coaste sunt rotunde, adânci, puternice, moderat alungite. Linia inghinală a cățelei este ascunsă; la câine, este permis un kit de corp ușor. În poziție, se formează două pliuri împodobite de la greabăn până la piept și gât..
 • Membre - drept, foarte puternic, fără pliuri. Mușchii sunt clar vizibili, articulațiile sunt mari și flexibile, dar arată armonios. Omoplații sunt înclinați în față și ies în evidență clar în timpul mersului. Coatele sunt paralele cu corpul sau puse deoparte, în ambele cazuri mersul ar trebui să fie larg și ferm. Picioarele posterioare sunt drepte, așezate paralel. Mușchii sunt puternici, pronunțați, articulațiile sunt ușor coborâte. Într-o poziție, picioarele din spate sunt trase înapoi. Mâna este arcuită, mare și strânsă, pielea care acoperă tampoanele este groasă și întunecată, unghiile sunt bine îndoite, negre.
 • Coadă - masiv, așezat pe mare, destul de gros, menținut coborât atunci când este calm. Când este excitată, coada continuă linia spatelui. Obrajii pot ridica coada atunci când se joacă.

Tipul și culoarea stratului

Pigmentarea irisului este excepțional de întunecată, maro până la negru. Ochii nu trebuie să iasă în evidență pe fundalul măștii. Vizual, datorită formei ochilor, a conturului de ochi și a pliurilor de pe frunte, privirea câinelui pare calmă, calmă și grijulie. Culoarea stratului variază în tonuri calde de bej, maro și roșu. Un câine din rasa Mastiff engleză cu o culoare întunecată este considerat destul de rar. Indiferent de culoare și model, fața câinelui ar trebui să poarte o mască neagră, de la nas până la linia superioară a orificiilor ochiului. Paltonul este scurt, dar foarte dens. În timpul muncii și în timpul luptelor, un păr de protecție semi-rigid bine fixat protejează mastinul englez de frig, vânt, apă și dinți..

Notă! În ciuda hainei scurte, câinele are un substrat moale și foarte dens.

Tipuri de mastiferi și diferențele lor

Datorită dimensiunii rasei, nu mulți iubitori de câini erau interesați îndeaproape de linii și cu atât mai mult de diferențele dintre Mastiffs. Toată lumea știe că Mastiff este mare, pliat și serios, cu toate acestea, nu mulți oameni ghicesc cel puțin 10 soiuri ale acestei rase:

 • Mastiff tibetan - cea mai veche ramură a rasei, se distinge printr-o varietate de culori, păr lung și agresivitate deosebită față de străini. Potrivit legendei, mastinii tibetani au păzit sanctuarele, au ucis repede și în tăcere pe oricine riscă să pătrundă secretele călugărilor..
 • Eroul nostru - Mastin englezesc Este cel mai mare câine din lume. Toate următoarele soiuri sunt mai ușoare și mai compacte decât linia de rasă engleză.
 • Mastiff spaniol - diferă de „engleză” prin culoarea mai bogată alitra, pielea îndoită și părul lung.
 • Mastin pirinean - a doua linie care s-a dezvoltat în Spania. Locuirea într-un teren montan mai dificil a făcut mai ușor „Pirinetii”.
 • Mastino-Napoletano - o linie spectaculoasă de clasă de spectacol (fost muncitor) cu o mare varietate de culori, albastrul este considerat o culoare deosebit de rară și valoroasă. Principala diferență Napolitană de la Mastifful englez - aceasta este cantitatea de "piele liberă", Neapoletano este literalmente acoperit cu pliuri, botul este decorat cu buze greoaie.
 • Dogue de bordeaux, alias Mastiff francez- Îți amintești de tâlharul cu patru picioare din filmul „Turner și Hooch”? Acesta este Mastiff-ul francez, „fiara” carismatică cu părul roșu, cu buzele care se dezvoltă în vânt. Mastiff-ul francez poate concura ca mărime cu englezii, cu toate acestea, în caz contrar, câinii sunt foarte diferiți.
 • Mastiff japonez sau Tosa Inu - strămoșul Akita Inu și al Akita american, o rasă foarte rară și valoroasă, interzisă exportului pentru reproducere. Diferă în temperament arzător, agresivitate severă, infatigabilitate, este considerată una dintre rasele de luptă invincibile.
 • Fila Brasileiro - un excelent vânător și însoțitor. Patru culori sunt permise de standard, una dintre ele cu o mască precum Mastiff-ul englez. Fila este considerat un animal de companie capricios, cu un caracter puternic. Pentru străini și chiar mai mult pentru „dușmani”, câinele este foarte periculos - atacă fără avertisment.
 • Bullmastiff - o rasă descendentă de la câini Bulldog și mastini englezi de format vechi. Cu adevărat un câine de companie de familie, o bona pentru copii, un protector pentru casă și proprietar, un prieten excelent și un tovarăș înțelegător în viață. Discret, inteligent, calm, agresiv atunci când este necesar.
 • Boerboel - nerecunoscute de organizațiile canine din linia de Mastiffs, care s-au dezvoltat în Africa.

Caracter și antrenament

Rasa câinelui Mastiff englezesc diferă de frații de serviciu prin calmul titanic, în exterior, cu patru picioarele poate părea letargic sau absolut flegmatic. Cu toate acestea, o persoană flegmatică este un psihototip incapabil să experimenteze profund sentimente. Vrei să vezi cât de profund își iubește mastinul englez pe stăpân și familie? - Ia un câine, nu vei fi dezamăgit. Devoțiunea, curajul și nobilimea acestui uriaș nu cunosc granițe. Aveți grijă și atenție atunci când aduceți străini în casă, prezentați cu atenție oaspeților câinele și urmăriți reacția acestuia. Mastiffii știu să ia decizii singuri și dacă câinele înțelege că familia este în pericol, nu va fi milă. Rasa nu este predispusă la dominație, nobilimea nu permite „scufundarea către autoafirmare”, așa că nu ezitați să obțineți un al doilea câine sau pisoi, dacă există o astfel de dorință.

Adesea, în caracteristicile rasei Mastiff, se indică faptul că câinele este încăpățânat și greu de dresat, iar acesta este cel mai pur mit. Mastifful englez este cel mai inteligent câine cu o memorie excelentă, dar animalului de companie s-ar putea să nu-i placă capriciile stupide ale proprietarului - „De ce ești o persoană care aruncă un băț de zece ori și ceri să-l aduci? Câinele are nevoie de mișcare, dar nu-i place să irosească energie. Tipul optim de exercițiu este plimbările lungi și antrenamentul regulat. Vicleșug, studiază-ți animalul de companie, caută o abordare sau apelează la un profesionist, Mastiff-ul englez are un caracter bun și plin de companie, însă găsește rapid punctele slabe ale proprietarului, care este plin de manipulări.

Puii de Mastiff englezesc se maturizează mult timp, „păpușa de jumătate de an” atinge dimensiuni impresionante, dar nu vrea să studieze. Există o singură modalitate de a evita problemele - printr-o rutină zilnică clară, câinele va lucra fericit timp de 1–1,5 ore pe terenul de antrenament, dacă este sigur că după aceea va avea un joc distractiv și o cină delicioasă. Mastinii sunt foarte sensibili și toleranți, este ușor să le găsiți o abordare, câinele reacționează foarte brusc la infracțiunea proprietarului, deși în exterior rămâne același câine de pază melancolic.

Întreținere și îngrijire

Bineînțeles, un uriaș nu are loc într-un apartament, un câine ar trebui să locuiască într-o casă cu un teritoriu alăturat și să aibă intrare gratuită în locuința proprietarului. Dacă dețineți un apartament impresionant, locuiți într-un apartament și sunteți hotărât să cumpărați un cățeluș, rețineți că Mastiff necesită eforturi serioase, altfel se îngrașă rapid.

Mastinii englezi nu au nevoie de o îngrijire specială sau specifică a părului; este suficient să vă pieptănați o dată la 2-3 săptămâni și să vă scăldați de două ori pe an. Ochii și urechile sunt examinate zilnic, faldurile sunt un loc preferat pentru paraziți. Datorită mușcăturii de clește, dinții din spate ai câinelui pot să nu participe la mestecat, ceea ce duce la deteriorarea timpurie a smalțului. Dacă observați anxietatea câinelui - uitați-vă în gură, nu este nimic în neregulă cu procedurile dentare, dar durerea dureroasă constantă va irita câinele.

Poate cel mai important aspect al păstrării și creșterii unui mastin englezesc este o dietă completă și echilibrată. Nici nu vă gândiți să lăsați lucrurile să meargă întâmplător și să rezolve problemele pe măsură ce apar, deficiențe minime de micronutrienți, vitamine sau nutrienți pot afecta negativ dezvoltarea unui câine tânăr.

Sănătate

Mai jos, va fi prezentată o listă destul de lungă de boli tipice mastinului englez. Durata medie de viață a unui gigant variază de la 8 la 10 ani, ceea ce este un bun indicator pentru un animal de companie de rasă gigant. Nu vă fie teamă, orice manipulator de câini va spune că un Mastiff este un câine puternic și sănătos, dacă ... este crescut corect, aceasta este o nuanță foarte importantă la care crescătorii de câini începători care doresc să cumpere un cățeluș Mastiff englezesc ar trebui să se gândească la asta.

 • Displazia articulației șoldului - boala „profesională” a tuturor câinilor grei și de serviciu.
 • Gonartroza genunchiului - un tip de osteoartrita, a cărei cauză este abraziunea prematură a țesutului cartilajului.
 • Volvulus, obstrucție intestinală, balonare - probleme rezolvate prin ajustarea dietei și a rutinei zilnice.
 • Boala urolitiaza - masculii sunt mai înclinați. Motivul principal este mâncarea de slabă calitate.
 • Insuficienta cardiaca - cel mai adesea, cardiomiopatie dilatată (întinderea pereților inimii). Se întâmplă cu exerciții fizice excesive și obezitate.
 • Răsucire a secolului - poate fi oprit printr-o operație simplă.
 • Adenomul secolului III - un proces care apare cronic, exprimat prin roșeața ochiului. Tratament chirurgical.
 • Cataractă si degenerescenta retiniana - boli grave care necesită diagnostic precoce și tratament activ.

Fotografii

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » English mastiff: istorie, aspect, caracter și sănătate