Anorexia la câini

Anorexia la câini implică o pierdere a poftei de mâncare și un refuz complet de a mânca și, adesea, de a bea. Acest comportament duce la slăbiciune nesănătoasă și poate fi fatal. Pierderea poftei de mâncare cauzează o pierdere dramatică în greutate, care se poate transforma în distrofie. Astăzi vă vom spune despre cauzele, simptomele și tratamentul anorexiei la câini..

Înainte de a trage alarma, este necesar să se analizeze cele mai recente evenimente din viața animalului de companie care ar putea duce la această stare de fapt. Dacă, totuși, simptomele severe se alătură sentimentului dispărut de foame - dificultăți de respirație, vărsături, febră, diaree și altele - repede imediat la medicul veterinar.

PrimarCauzat de dezechilibre hormonale și tulburări mentale.
SecundarApare atunci când glandele eșuează.
PseudoanorexiaAnimalul dorește să mănânce, dar nu poate: capacitatea de a confisca, înghiți sau mesteca alimente este afectată.

Cauzele anorexiei primare și secundare

Există multe motive pentru anorexie la câinii de primul și al doilea tip:

 • fiziologice (tulburări ale funcționării sistemului digestiv, ale căilor respiratorii, o reacție alergică la un anumit aliment, boli infecțioase care duc la indigestie sau lipsa mirosului, care provoacă pierderea poftei de mâncare);
 • reacții comportamentale problematice (animalul încearcă să-l manipuleze pe proprietar, care acordă multă atenție încercărilor de a-l hrăni, de exemplu, consumând numai produse din carne sau un anumit tip de alimente, cerșind alimente mai delicioase, luând alimente numai din mâinile omului și la un anumit moment etc.);
 • probleme psihologice (îngrijorări emoționale legate de mutarea într-un loc necunoscut și schimbarea proprietarului, stres cauzat de moartea unuia dintre membrii familiei, sentiment de melancolie și singurătate în timpul plecării unui proprietar iubit, sentiment de frică de orice evenimente sau sunete zgomotoase enervante asociate hrănirii);
 • probleme sociale (frica de alți câini care conduc haita și blochează accesul la alimente pentru semenii lor);
 • persistența excesivă a proprietarului atunci când hrănește animalul de companie (impunerea unei cantități mari de hrană, un anumit tip de hrană sau tip de hrană duce la apariția aversiunii la câine pentru hrană).

Anorexia la un câine

Cauzele pseudoanorexiei

Pseudoanorexia la câini apare la câinii epuizați și epuizați de boală, care, chiar și atunci când vă este foame, nu sunt capabili să profite, să mestece și să înghită singuri mâncarea. Cauzele pot include leziuni ale craniului sau gâtului, paralizie a mușchilor masticatori, tetanos și orbire.

Există și alte motive pentru pierderea completă a poftei de mâncare:

 • Otravire toxica;
 • Efecte secundare ale administrării medicamentelor - greață, vărsături, diaree, provocând dispariția senzației de foame;
 • Îmbătrânirea și decrepitudinea corpului.

Simptome

În continuare, să vorbim despre simptomele anorexiei la câini. Îi împărțim în funcție de 3 tipuri de boli:

Pentru anorexia primară la un câine:

 • cefalee, se formează edem cerebral;
 • activitatea sistemului nervos este perturbată;
 • apar convulsii, ducând la convulsii de epilepsie;
 • greața și vărsăturile apar din cauza amețelilor severe, echilibrul se pierde;
 • se dezvoltă adesea hidrocefalie (hidropezie) a creierului;
 • mucoasa creierului se inflamează ca urmare a infecției, craniul și creierul sunt rănite;
 • comportamentul nervos și capricios se formează din cauza stresului.

Pentru anorexia secundară la un animal de companie:

 • senzațiile de durere sunt agravate - câinele caută adăpost împotriva ochilor curioși și se târăște în gaură, ignoră stăpânul, plânge;
 • organele interne cresc sau nu fac față funcțiilor lor;
 • se formează tumori;
 • se dezvoltă boli autoimune;
 • insuficiența cardiacă se agravează.

Pentru pseudoanorexia la un câine:

 • gingiile se inflamează;
 • apare durerea de dinți;
 • paralizia rezultată a mușchilor masticatori duce la incapacitatea de a mișca maxilarele.

Tratamentul anorexiei la un câine care nu a început la timp duce la consecințe grave, prin urmare, atunci când apar primele semne și simptome ale unei astfel de afecțiuni, trebuie să vă contactați imediat medicul veterinar.

Tratament

Înainte de a începe tratamentul anorexiei la un câine, trebuie să identificați un diagnostic precis prin analiza simptomelor însoțitoare și examinarea de către un medic veterinar.

De unde știi cauza exactă a anorexiei? Pentru început, stabiliți dacă animalul suferă cu adevărat de anorexie sau este o boală falsă (pseudoanorexie). Când oferiți mâncare câinelui, observați:

 • Arată interes pentru mâncare;
 • Poate să apuce, să mestece, să înghită mâncarea oferită;
 • Dacă câinele se confruntă cu dureri asociate cu probleme orale.

După aceea, gura și dinții sunt examinați cu atenție..

Dacă câinele nu este deloc interesat de mâncare, specialistul îl întreabă pe crescător despre dieta, sistemul nutrițional și dozele de furaje, precum și despre modificările recente ale acestora. Folosind răspunsurile la întrebări, medicul veterinar încearcă să determine fundalul și cauzele profunde ale anorexiei. Dacă este necesar, trimite pentru analize generale de urină, sânge și fecale pentru prezența viermilor în organism. În plus, specialiștii efectuează un examen general, prescriu o examinare cu raze X sau cu ultrasunete a oricărui organ, fac teste hormonale, efectuează un examen endoscopic.

Terapie

În plus față de toate cele de mai sus, se recomandă să luați medicamente pentru anorexie la câinii care induc pofta de mâncare, cum ar fi Pernexin, Apilak, Peritol, popularul Valium. Ajută (în absența unor boli grave) la creșterea nivelului de activitate fizică a animalului. Mersul pe jos, joggingul și jocul în natură pot contribui la creșterea poftei de mâncare a unui câine sănătos. Uneori, lăudând atunci când mănânci alimente îți ajută animalul și ignoră-l când refuză să mănânce.

 1. După hrănirea bine stabilită, câinele trebuie din nou să fie supus unei examinări cuprinzătoare și să fie testat.
 2. Pentru tratamentul anorexiei, terapia este prescrisă cu utilizarea de soluții saline, vitamine, imunostimulante.
 3. În funcție de diagnostic, boala de bază, ca principală cauză a anorexiei, este tratată cu medicamente prescrise sub supravegherea regulată a unui specialist în clinica veterinară..
 4. Medicamentele speciale sunt de asemenea utilizate pentru tratamentul simptomatic al anorexiei..
 5. În plus, medicul dezvoltă și recomandă o dietă echilibrată specială pentru câine, pe baza simptomelor și cauzelor anorexiei..
 6. Anorexia care a apărut pe fondul bolilor și operațiilor anterioare este tratată cu corticosteroizi și steroizi anabolizanți, care stimulează producția de hormoni responsabili de senzația de foame.

Prevenire și control

Inițial și consecvent, trebuie să respectați anumite reguli în hrănirea animalului dvs. de companie. Dacă aveți probleme cu apetitul, acționați imediat. Este recomandabil să cântăriți în mod regulat animalul, controlând pierderea în greutate și să solicitați prompt sfatul și tratamentul medicilor veterinari profesioniști.

Nutriția și îngrijirea câinelui

Principalul lucru atunci când îngrijește un animal de companie bolnav este atitudinea binevoitoare și afectuoasă a proprietarului față de el. Este mai bine să așezați animalul într-o cameră separată, oferind un mediu calm și confortabil. În colțul câinelui, este necesar să mențineți o temperatură optimă și să umeziți aerul.

În timpul tratamentului într-un stadiu incipient al bolii, se recomandă hrănirea animalului de companie cu alimente proteice. Proprietarul se confruntă cu o întrebare firească: cum să hrănești un câine care și-a pierdut pofta de mâncare? Deoarece refuză să mănânce singură, alimentele lichide sunt injectate cu un tub special prin cavitatea bucală. Această tehnică ajută la umplerea rapidă a stomacului cu substanțe nutritive și substanțe fortificate. După ce animalul de companie devine mai puternic și este gata să mănânce singur alimente, va fi necesar să aflăm cauza anorexiei și tratamentul terapeutic complet. Când pofta de mâncare este complet restabilită, animalul poate trece la hrana obișnuită. Pentru a deschide pofta de mâncare, oferiți animalelor de companie paste veterinare speciale sau cantități mici de conserve de „miros gustos”. Pentru băut, sunt potrivite ceai cald cu miere, lapte, apă îndulcită.

Un animal slăbit de boală ar trebui să i se ofere hrană des: cel puțin o dată la fiecare 2 ore. Hrana trebuie să fie hrănitoare, fortificată și bogată în calorii, dar nu grasă. La început poate fi bulion de pui cu bucăți de piept.

Un câine cu anorexie cu un comportament capricios problematic ar trebui să i se administreze alimente de 2 ori pe zi, stabilind un castron cu alimente pentru un anumit timp: 5-20 de minute vor fi suficiente. Proprietarul ar trebui să plece mai bine în acest moment. Alimentele nemâncate trebuie îndepărtate înainte de următoarea masă..

Mai aveți întrebări? Le puteți adresa medicului veterinar intern al site-ului nostru în căsuța de comentarii de mai jos, care le va răspunde cât mai curând posibil..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Anorexia la câini